Kimia
    Frågan ovan!

    1 Svar

    Liselotte SYV på GymnasieGuiden
    Hej Kimia,
    Meritpoängen beräknas i förhållande till den högskoleutbildningens behörighetskrav /d v s med samma betyg får man OLIKA ANTAL Meritpoäng, beroende på vilken högskoleutbildning man söker/.
    Eftersom det är bara kurser: Engelska 7, Moderna språk /från steg 3 och uppåt/ och Matematik /de högre kurserna, som inte krävs för behörighet till en högskoleutbildning/ som över huvudet taget ger Meritpoäng, så bör man försöka läsa Engelska 5, 6 och sedan 7; så många kurser i Matematik som man hinner och orkar samt Moderna språk /Tyska, Franska, Spanska mm./ Det är från steg 3, som kurser i Moderna språk börjar ge Meritpoäng, därför bör man helst börja med en kurs i Modern språk 1 i å k 6 på grundskolan och i Modern språk 2 i å k 8 på grundskolan. Om man inte läste Moderna språk på grundskolan, blir det i väldigt svårt att få Meritpoäng för dem då man läser först Moderna språk 1, 2 och först från steg 3, som man kan få Meritpoäng.
    I bästa fall hinner man med steg 1, 2 och 3 på gymnasiet /i fall man inte började med Moderna språk på grundskolan, alltså/. OBS! viktigt att komma ihåg att svenska, engelska & Modersmål - tillhör inte "Moderna språk".

    Allmänt gäller det att VO tillhör Yrkesförberedande program och tanken är att man - i första hand - lär sig ett yrke för att kunna söka arbete direkt efter gymnasiet.
    Meritpoäng handlar om att man vill söka till en högskoleutbildning och då är det fördelaktigt att gå ett av de Högskoleförberedande programmen.
    Du kan läsa information om samtliga gymnasieprogram på länken
    http://www.gymnasieguiden.se/program

    Önskar dig en fin fortsättning på sommaren!
    Liselotte SYV
    Liselotte

    Frågor och svar taggade med 'titel' (3 st.)

    • Carl-Johan

      Går det att byta lärosäte vid civilingenjörutbildning?

      Hej! Jag studerar just nu på Umeå universitet till civilingenjör i teknisk datavetenskap. Jag undrar om jag kan läsa mina två sista år (då jag läser min master) vid ett annat lärosäte,  exempelvis på kth. Är detta...

      Julia: : Hej Calle,den frågan måste du ställa till utbildningsansvariga på den utbildningen som du vill byta till. Första frågan är om ledig plats finns. Sedan, om ledig... Läs hela svaret
    • abir

      Vilken titel får man?

      Hej! Har en fundering på socialpsykiatrisk vård utbildning. Vilka universitet/högskolor kan man studera på förutom högskolan väst i Trollhättan? Vilken arbetstitel får man? Hur mycket tjänar man? Är utbildningen ny? Hittar inte mycket fakta om den?

      Anna: : Hej Abir,Om jag förstår dig rätt, är du intresserad av den här utbildningen hv.se/utbildning/program/socialpsykiatrisk-vård. På den utbildningen läser man mot Filosofie kandidatexamen med... Läs hela svaret
    • Anton

      Vad betyder det här?

      Hej! Jag fick högt på högskoleprovet och kommer söka till läkare i framtiden. Jag undrar var är skillnaden på st-läkare och överläkare? Måste man läsa st innan man blir överläkare?

      Anna: : Hej Anton, ST-läkare är en Iäkare som fick sin IärarIegitimation och som viII bIi SpeciaIist, man kan t.ex bIi Distriktslakare, Dermatolog (specialist på hudåkommor); Oftalmolog (ögonspecialist);... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga