Rose
    Jag vill studera naturprogram och just nu studerar jag språkintroduktion . Jag vill veta så mycket så möjligt om merivärde.Hur många meri poäng behöver en elev som studerar språkintroduktion som vill studera vidare på naturprogram?
    • Anna : Tips: slå upp ordet "Konkurrens" och läs om hur konkurrensen fungerar, när man konkurrerar om utbildningsplatser. I Sverige konkurrerar man om utbildningsplatser när man söker till gymnasiet, till folkhögskolorna, till komvux, till eftergymnasiala utbildningar på högskolor/universitet, yrkeshögskolor och på vissa andra utbildningar.

    3 Svar

    Liselotte SYV på GymnasieGuiden

    Hej Rose,

    när du skriver "naturprogram" menar du NA, naturvetenskapsprogrammet >>? Eller menar du NB, naturbruksprogrammet?

    Först och främst, behöver du bli BEHÖRIG till gymnasiets nationella program. För det behöver du bland annat få godkänt betyg i svenska som andraspråk från Grundskolan, det vill säga kunna lika mycket svenska som elever som slutar årskurs 9 i grundskolan, kan.

    Sedan är det olika antal Andra kurser/ämnen från grundskolan som du också behöver ha godkända betyg i - och det är olika ämnen, beroende på om det är NA eller NB programmet som du vill komma in på.

    Har du grundskolebetyg från ett annat land? eller läser du in grundskolebehörighet här i Sverige?

    Om du har betyg som motsvarar de svenska grundskolebetygen, från ett annat land, behöver dina betyg värderas/bedömas - och du kan kanske på de betygen + godkänt betyg i svenska som andraspråk komma in på gymnasiet.

    Annars, så kommer du delta i konkurrensen om plats på gymnasiet. Alla behöriga elever som söker till en viss utbildning på en viss skola konkurrerar med varandra om plats. Det går inte på förhand veta hur höga betyg som kommer att ge plats.
    Det går att titta på de tidigare års antagningspoäng, men inte om det är en ny skola, som ännu inte tagit in elever utan kommer att göra det till hösten 2018 för första gången.

    Mitt råd till dig blir att du gör ditt bästa i varje kurs och varje ämne du läser.

    Vänliga hälsningar och Lycka till med dina studier och med din Gymnasieansökan!

    L.

    Liselotte
    • : Hej ! jag menade naturvetenskap
    • Mikael : Naturvetenskapsprogrammet kräver att man har godkända betyg från grundskola i minst 12 ämnen, av dem svenska, engelska, matematik, fysik, kemi, biologi + i ännu minst sex andra ämnen. Mer info finns på https://www.gymnasieguiden.se/informeras/behoerighet-att-soeka-till-gymnasiet-gymnasiebehoerighet och sedan deltar alla BEHÖRIGA sökande i konkurrensen. antagningspoäng kan variera mycket mellan olika gymnasieskolorna.
    • : Ska man har bara godkänt på tolv ämnenföratt börjar studera NA eller krävs det mer än godkänt?
    • Anna : De som har godkända betyg i 12 ämnen blir BEHÖRIGA. Alla Behöriga deltar sedan i konkurrensen om utbildningsplats. De med högre betyg kommer in först. De med lägre betyg - senare och så länge platserna räcker... det som en sort "auktion" ... de med mer pengar köper det de vill och de med mindre pengar KANSKE kan få köpa någonting... om det blir någonting kvar. På samma sätt fungerar konkurrensen: de med högre betyg får platserna först, och de med lägre betyg - senare, så länge platserna räcker... Exakt hur höga betyg som kommer att ge plats går inte att svara om, på förhand. Ju högre betyg du har, desto högre är chansen att du kommer in. Lycka till!
    • : Tack Anna! Jag undrar hur många merivärde behöver man föratt börjar studera NA och jag studerar Språkintroduktion ni?
    • Anna : Är det någon speciell gymnasieskola du är intresserad av?
    • Anna : Om du vet vilken skola du vill läsa på, kan man se resultat av konkurrensen för förra året. Dock betyder det inte alls att resultat av framtida antagningar kommer att ligga nära... Du konkurrerar ju mot de betyg som ännu inte är "satta", och vem kan se in i framtiden? :)
    • : Hej Anna! jag studerar på Bromma gymnasium nu. Jag vill studera Na på Thorildsplans gymnasium.
    • Anna : https://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/thorildsplans-gymnasium har öppet hus den 3 maj. Mitt råd till dig är att du går till skolan på Öppet hus och du kan bland annat passa på och fråga om vilka (hur höga) betyg som förra året gav plas på Naturvetenskapsprogrammet på den skolan.
    Läs alla kommentarer
    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Rose,

    du skriver att du är intresserad av Naturvetenskapsprogrammet. Och jag undrar om du vet att det är mycket matematik man läser och i snabb takt. Man läser också fyisk och kemi på Naturvetenskapsprogrammet och även biologi. 
    Jag vet inte om du är mycket bra på matematik och andra naturvetenskapliga ämnen. Det kanske du är. Men kika gärna på www.matteboken.se - där alla mattekurser är presenterade. Det är matematik 1c, 2c och 3c och på inriktningen "Naturvetenskap" på Naturvetenskapsprogrammet även Matematik 4 som läses som obligatoriska kurser. De läses i snabb takt. Detta för att elever som vill läsa ännu mer matematik (Matematik 5 och Matematik Specialisering) ska hinna läsa de kurser under årskurs 3 på gymnasiet.

    Tänk på att det är INGEN SOM PÅ FÖRHAND BESTÄMMER HUR HÖGA BETYG SOM KRÄVS, utan att den "siffran" uppstår i konkurrensen om utbildningsplats. 
    Alla behöriga sökande konkurrerar om plats med sina betyg.

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej! Vi fick svar från Thorildsplansgymnasiet >> som lyder (var god läs nedan):

    Hej!

    På gymnasieantagningen finns antagningsstatistik för gymnasieprogram från året 2009 till och med året 2017:
    https://www.gyantagningen.se/antagningsstatistik/slutliga-antagningar.html
     
    Om man följer länken (ovan), och väljer år och sen klickar på Stockholms stad så finns antagningspoängen där.

    ***
    Och jag har nu gjort det och hittade statistik för förra året:

    dvs lägsta antagningspoäng/betygspoäng var 292,5 och 98 antagna elever till "Naturvetenskap" på Thorildsplansgymnasieskola.
    Har man E-betyg i 12 ämnen, har man 120 betygspoäng... Har man A-betyg i 12 ämnen, har man 240 betygspoäng, det räcker alltså inte att endast ha betyg i 12 ämnen - man ska ha betyg i flera ämnen för att uppnå över 290 betygspoäng.
     
    Ha en fin dag!

    Frågor och svar taggade med 'vårterminen' (14 st.)

    • DB

      Hur funkar det för vårterminen 2024?

      Jag har en fråga gällande vårterminen 2024, finns alla utbildningar som finns på ht 2023? Eller spelar det någon roll? Jag tänker nämligen plugga upp mitt ma3c betyg och valde att istället för att söka in ht23 att satsa mer på vt24,

      Milla : : Hej, det brukar finnas betydligt färre utbildningar som startar i början av vårterminen, jämfört med höstterminen. Det är alltså inte alla utbildningar som startar både... Läs hela svaret
    • Anna

      Ansökan höst/ vår ?

      Hej. Jag ska söka in till KTH - fastighetsutveckling med fastighetsförmedling och undrar om det endast går att söka med start under hösten eller om programmet startar under våren också? Hittar ingen information om det?

      Liselotte: : Hej Anna,den här utbildningen tog in i år1 Höstterminen 2019 och nästa gång Höstterminen 2020; alltså fanns inte ngn antagning till vårtrminen 2020, men hur det blir till vårterminen 2021 -... Läs hela svaret
    • Mimmi

      Vad menas med "Inte öppen för anmälan"?

      Hej, Jag tänkte höra om någon här vet vad "Inte öppen för anmälan" menas på antagning.se? Länk: https://www.antagning.se/se/search?period=7&freeText=l%C3%A4karprogrammet&semesterPart=0 Jag ska söka till läkarprogrammet...

      Milla : : hej Mimmi;Anmälningsperiod till start vårterminen 2020 blir den 16 sept - till 15 oktober; alltså, anmälningsperiod pågår inte nu.Nu pågår anmälningsperiod till... Läs hela svaret
    • Mimmi

      När är ansökan till högskolan under vårterminen?

      När kan jag börja söka till olika högskolor under vårterminen? Oktober? Jag ska söka till läkarprogrammet. Finns det inom specifika tider då jag kan ladda upp betygen? Sitter och kompletterar en del och skulle gärna vilja veta vilken datum kan ladda upp betygen senast just för läkarprogrammet....

      Julia: : Hej Mimmi,datumen som gäller när man söker till högskoleutbildningar i Sverige finns på... Läs hela svaret
    • Felicia

      Vem ska jag kontakta?

      Hej just nu läser jag matte 1B på komvux och är klar med det nu i December. Jag har sökt in till universitet i Januari. Men är nu rädd att jag inte kommer komma in då man får reda på om man kommer in i December och då är inte jag riktigt klar med min utbildning på komvux. Jag har bra betyg i...

      Liselotte: : Hej Felicia,Det som Julia skriver i kommentar till din fråga - stämmer. Sista Kompletteringsdag för ansökan till högskoleutbidlningar till vt-19 är den 3 december 2018. Eftersom du tidigare inte haft... Läs hela svaret
    • Anna

      Börja universitet på vårterminen?

      Hej, jag tänker börja universitet nu till vårtermin (Januari). Min utbildning är 4 år, hur blir det med examen? Tar vi examen tidigare då??

      Julia: : Hej Anna, om utbildningen är på 4 år - och börjar i januari - då slutar den till jul... efter 4 år.  
    • Anna

      Kan man söka till mäklar linjen under vårterminen?

      Som rubriken lyder. Kan man söka till fastighetsmäklar linjer under vårterminen eller kan man bara börja på höstterminen? Tack på förhand.

      Anna: : Hej Anna, utbildningsutbud ang. högskoleutbildningar med start vårterminen 2019 fastställs till 15 september när ansökningsperiod börjar. Ännu (innan 15 sept) kanske man ej kan se alla de olika alternativen som kommer att finnas.  
    • Lina

      Hinner jag få behörighet?

      Hej! Jag funderar på att läsa en bastermin efter gymnaiset för att få behörighet att komma in på det program jag vill på universitet. Planen är att göra detta under höstterminen för att sedan börja universitet på vårterminen. Men undrar nu om det är möjligt? Terminen på universitetet slutar ju i...

      Anna: : Hej Lina,basterminer /och basår/ på högskolenivå är de så kallade "förutbildningar". Det är frivilligt för lärosätena att erbjuda dem. Det blir mer och mer ovanligt med... Läs hela svaret
    • Karin

      När är sista dag att söka till yrkeshögskola?

      Hej, som rubriken lyder så undrar jag när sista dag för att söka till yrkeshögskola är? finns det intag på våren och på hösten såsom till högskolor och universitet? eller hur funkar det? hittar ingen samlad info. Tack på förhand! Karin

      Liselotte: : Hej Karin,anlening till varför du inte hittade samlad info om sista ansökningsdag och startdatumen för yrkeshögskoleutbildningar är nog för att det är varje... Läs hela svaret
    • Nils

      söka till vårterminen?

      hej, jag kommer förmodligen inte in på mitt förstaval nu på hösten men kommer nog garanterat in på våren. Finns det några nackdelar med att söka på våren?

      Melina: : Hej! Nej det finns inga nackdelar med att söka på våren. Många som söker till universitet söker på hösten pga att tex gymnasieskolan slutar i juni. Många vill därför slippa... Läs hela svaret
    • David

      Kommer jag in med reservplats fem?

      Hej! Idag gjordes urval 1, jag kom in på mitt andrahandsval (Juristprogrammet Uppsala) och har reservplats 5 på samma program i Lund. Är i grupp BII där de tog in 14, och är som sagt på en femteplats. Enl. förgående urvalsstatistik tog de in ytterligare 13 på urval 2 (2015). Vill hellre gå i...

      Peter: : Hej David, jag förstår din situation. Det är inte lätt, när du inte vet hur det blir. Mitt råd är att du håller tummarna hårt och att du ringer till Antagning.se - de svarar... Läs hela svaret
    • Amanda

      Läsa upp betyg på komvux?

      Hej SYV, Som rubriken lyder är jag intresserad av att läsa upp mina gymnasiebetyg för att komma in på min dröm utbildning. Målet är att kunna läsa upp alla under höstterminen för att kunna söka in till vårterminen. Jag undrar då till vilket datum alla betyg som ska läsas upp måste vara klara...

      Julia: : Hejsan, det är inte exakt likadant på komvux i olika kommuner. Det som är samma (likadant) är att på heltid läser man 20 gymnasiepoäng per vecka, därför läser man en 100... Läs hela svaret
    • Chibuzor

      Finns det något kurs om Studie- och yrkesvägledning?

      Alla Studie- och yrkesvägledarprogrammet i Sverige just nu är stängd för sen anmälan. Finns det något kurs man kan ansöka just nu som har med Studie- och yrkesvägledning att göra? Innan jag kan ansöka till Studie- och yrkesvägledarprogrammet ht 17.

      Liselotte: : Hejsan, tyvärr är det så att man måste gå SYV-programmet för att bIi behörig Studie- och yrkesvägIedare. Men det är bra att ha erfarenhet av att ha Iäst... Läs hela svaret
    • Marit

      Undrar om jag hittar utbildningen jag vilI läsa till vårtermin?

      Hej , Jag har tagit studenten i somras (natur) och ville ta ett halvt år pause och börja till våren. Undrar om det är få utbildningar som är öppet då, alltså jag tänker på biomedicin eller civilingenjörsprogrammet i molekylär biotechnik i Uppsala. Tack på förhand! M.

      Milla : : Hejsan, de program på UppsaIa Universitet som vi redan nu vet att startar våren 2017 kan du se här>> om du kan tänka dig även Iäsa fristående... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga