Annai

    Vilket program, universitet och hur många poäng krävs för att studera till att bli epidemiolog?

    • SYV-besökare : Här får du information som jag hittade: https://www.umu.se/utbildning/kurser/epidemiologi3/ https://www.uu.se/utbildning/utbildningar/selma/kursplan/?kKod=1MS018 Egentligen behöver man inte läsa till läkare, du kan läsa till samhällsvetare, ekonom, matematiker, hälsovetenskap, osv. Du kan sedan gå vidare och läsa till epidemiolog som specialisering inom din grundutbildning.
    • Vägledare : såg att Umeå universitet har en kurs inom det ämnet men vet inte om man kan jobba som det direkt efter att ha läst den kursen. Det krävdes viss förkunskap för att kunna gå kursen. Samt fanns det vissa program på karolinska institutet som var inriktad mot detta. Tyvärr kan jag inte ge dig bättre svar än detta, om du vill veta mer skulle du kunna höra av dig till en studie- och yrkesvägledare på karolinska institutet eller Umeås universitet, dom borde veta mer om ämnet.
    • :

      Epidemiolog är ingen yrkesexamen och det går att närma sig yrket från flera håll. Svaret är att man inte behöver vara läkare för att arbeta som epidemiolog. IDC (Infectious Disease Control) programmet ger en bra bas att stå på för den som vill jobba med epidemiologi men inte vill utbilda sig till läkare. Det är också många som redan är läkare som läser IDC för att skaffa sig mer kunskap inom epidemiologi. För att bli en bra epidemiolog är det bra att läsa hälsovetenskap, medicin, epidemiologi och statistik. Det är sedan möjligt att inrikta sig mot olika typer av hälsorisker, t.ex. infektioner, parasiter, ärftliga faktorer, livsstil mm. Detta kan sedan kombineras ytterligare med retorik och information, krishantering, utvecklingsfrågor och en mängd andra viktiga områden.

    • SYV-besökare :

      Den som vill jobba med epidemiologi kan ha många olika bakgrunder. Troligtvis lägst en kandidatexamen (motsvarande 3 års studier på högskolenivå på heltid). Epidemiolog är ingen skyddat titel, därför blir det upp till arbetsgivaren att avgöra vem som är lämplig att anställas. Exempel på relevanta utbildningar: (mikro)biolog, biomedicinare, husdjursagronom, läkare, veterinär, biomedicinsk analytiker, djursjukskötare. Övriga kunskaper som är viktiga för att kunna jobba som epidemiolog: att kunna statistik och att ha lärt sig ett populationstänk.

    Läs alla kommentarer

    4 Svar

    Liselotte SYV på GymnasieGuiden

    Hejsan,
    på grund av att Epidemiolog är inte någon "yrkesexamen", kan man med många Olika grundutbildningar på sikt bli epidemiolog. Det finns alltså inte ngn ihopsatt utbildning som leder till yrket Epidemiolog.
    Jag undrar om det är människornas sjukdomar, i första hand, eller djurens sjukdomar du vill "arbeta med" som epidemiolog?
    Det är lång akademist utbildning som krävs, alltså man måste läsa i många år på högskolenivå: högskola eller universitet. Man behöver läsa "medicin" och/eller "biologi", möjligtvis "zoologi", om man vill i första hand syssla med sjukdomar hos djur.

    Nedan kan du läsa svar från SLU, Sveriges lantbruksuniversitet (Swedish University of Agricultural Sciences):
                 "Epidemiologi är den vetenskapliga disciplin som sysslar med sjukdomars utbredning, orsaker och förlopp. Att vara epidemiolog är ingen yrkesexamen, så det finns nog inga formella krav som måste vara uppfyllda för att kalla sig epidemiolog. Det är dock vanligt att läkare och veterinärer ägnar sig åt disciplinen epidemiologi, men även många andra yrkesgrupper*** kan förvärva lämpliga kunskaper för att arbeta med epidemiologi."
    *** Exakt Vilka andra yrkesgrupper (förutom Husdjursvetare som jag vet kan bli Epidemiolog och t.ex arbeta på SLU), som kan specialisera sig på Epidemiologi kan jag i skrivandets stund inte svara om, tyvärr, men ska försöka ta reda på det och återkommer i så fall. :)
     
    Bästa hälsningar
    L.

    Liselotte
    SYV-besökare SYV

    Hejsan, nedan - läs svar från Göteborgs Universitet:

                  ”Epidemiolog” är inte någon skyddad titel och kan yrkesmässigt ha ganska olika fokus. Generellt sett, handlar det om att undersöka förekomsten av sjukdom (och ibland välbefinnande) på populationsnivå (t.ex Sveriges befolkning) men ibland även subgrupper som baseras på exempelvis kön, ålder, geografiskt område osv. Utöver att undersöka förekomsten av sjuklighet kan en epidemiolog även undersöka riskfaktorer och mekanismer som förklarar denna förekomst alternativt variation i förekomst i en population.
                   För att ge exempel kan detta handla om att undersöka förekomsten av depression bland svenska medborgare och eventuell variation av förekomst avseende utbildningsnivå, ålder, kön osv. Ett nästa steg kan vara undersökning av riskfaktorer för depression.

    Ofta (inte alltid) har epidemiologer ett fokus på antingen smittsamma sjukdomar (t.ex olika typer av virus) eller icke-smittsamma sjukdomar (psykisk ohälsa, övervikt osv).

    Fokuset styr även vilken bakgrundsutbildning som är relevant. Om man t.ex skall jobba som epidemiolog med dagens fokus på Coronavirus och dess utbredning så kan det ju givetvis vara bra med grundläggande kunskaper inom detta område (läkare, sjuksköterska, biomedicinsk analytiker, mikrobiolog).

    Om man istället ska jobba med icke-smittsamma sjukdomar kan en bakgrund gällande dessa olika utfall vara relevant. Exempelvis: psykolog, psykiatriker, dietist, socionom osv. Samtidigt finns det även inom spridning av smittsamma sjukdomar en tydlig koppling till märkligt beteende så även här kan en bakgrund inom beteendevetenskap vara relevant.

    Själva den epidemiologiska kunskapen består framförallt av kunskap inom biostatistik och epidemiologisk metod vilket till exempel innefattar studiedesign mm.

    Hälsningar
    School of Public Health and Community Medicine
    University of Gothenburg, Sweden

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej, vi fick svar från Folkhälsomyndigheten; var god läs det, nedan:

             För utredare med inriktning epidemiologi har Folkhälsomyndigheten ofta krav på högskoleutbildning på minst grundnivå* inom ett relevant område exempelvis epidemiologi, smittskydd, mikrobiologi eller medicin.

    Flera av Folkhälsomyndighetens utredare som arbetar inom epidemiologi har en utbildning från Karolinska Institutet https://ki.se/meb/utbildning-vid-meb men även andra högskolor har utbildningar inom epidemiologi.

    Med vänlig hälsning
    ANNA
    PS: * utbilnding på "Grundnivå" är det 3-årig högskoleutbildning på heltid = kandidatexamen (eller motsvarande).

    Mikael SYV på FrågaSYV

    Hej!
    Högskolan i Skövde har vi ett magisterprogram där kurser i Epidemiologi ingår. Programmet heter Folkhälsovetenskap: Smittskydd och vårdhygien, 60 högskolepoäng. På skolans hemsida finns mer information om programmet: https://his.se/utbildning/halsa-och-vard/folkhalsovetenskap-smittskydd-och-vardhygien-magisterprogram-fhsva/

    För att vara behörig till programmet krävs en examen på grundnivå inom det hälsovetenskapliga området omfattande minst 180 högskolepoäng inklusive ett självständigt arbete omfattande 15 högskolepoäng (eller motsvarande kunskaper).

    En sökande kan alltså ha studerat t.ex. medicin, omvårdnad eller folkhälsovetenskap för att vara behörig till programmet.

    Här finns mer information angående yrket epidemiolog:

    https://www.framtid.se/yrke/epidemiolog

    https://www.studera.nu/jamfor-utbildning/?q=epidemiolog

    Med vänlig hälsning

    Frågor och svar taggade med 'matte 1b' (24 st.)

    • Elev

      Är det möjligt att läsa en helt annan kurs?

      Hej! Jag läser alla mina gymnasiekurser på komvux. Jag har läst matematik 1b och fick C, men vill höja mitt betyg. Jag undrar om jag kan göra prövning i matte 1a för det är lättare. Är det okej? Ska jag bli BII? (Jag har inte Examensbevis).

      Mikael: : Hej Leen,kursen matematik 1a är lite lättare än matematik 1b, inte så jättemycket lättare. Jag kan inte lova dig att du ska få ta in prövningsbetyg i matte 1a in i ditt... Läs hela svaret
    • Eli

      Vad krävs för att bli godkänd?

      Hej jag går i 1an på samhällsprogrammet och jag skulle vilja bli soldat, det som krävs för att bli soldat är följande: Du måste vara godkänd i matte 1a,1b eller 1c, svenska och engelska. Och du måste vara 18 år gammal. Just nu har...

      Peter: : Hej,du skriver om att du vill bli Soldat. Du kan fråga FM's Rekryteringslinje om de kan göra ett undantag och anta dig till GMU (grundläggande militärutbildning) även utan godkänt betyg i... Läs hela svaret
    • Jwan

      Höja mina betyg i matte 1a och 1b istället för 2a och 2b?

      Jag har godkänd i matte 1b och 2b får jag göra prövningar i matte 1a och 2a istället för matte 1b och 2b? tycker att et är lättare med att göra prövningar i matte 1a och 2a. Tacksam för svar

      Anna: : Ja, om du får högre betyg i matte 1a och 2a än du har i matte 1b och 2b, kommer de högre betygen räknas in i stället för de lägre betygen. Du har rätt i... Läs hela svaret
    • Ebba

      Matte 1 b på komvux, hur lång tid?

      Hej! Jag går just nu andra terminen på gymnasiet och har rödmarkering i matte 1b och vet inte om jag kommer klara kursen. Om jag då ej klarar den vill jag gärna plugga upp kursen i framtiden och undrar då hur lång tid det bör ta att gå Matte...

      Julia: : På Komvux (kommunal vuxenutbildningen) kan man på heltid läsa matte 1b på fem veckor eller på halvtid - på 10 veckor.På heltid läser man 20 gymnasiepoäng på en vecka;... Läs hela svaret
    • Moa

      Läsa matematik 1a och 2a istället för 2b?

      Hej! Jag slutar det humanistiska programmet nu till sommaren och har därmed endast läst matte 1b. Jag är inte speciellt duktig på matte, och hade tänkt läsa upp några betyg under hösten för att kunna komma in på psykologprogrammet. På psykologprogrammet finns det ett krav om matte 2a/2b/2c. Är...

      Anna: : Hej Moa, det är ok för dig att läsa matematik 2a på komvux. Om du på gymnasiet fick godkänt betyg i matematik1b, kommer komvux troligtvis inte bereda dig plats på matematik 1.... Läs hela svaret
    • Annonym

      Vad ska jag göra?

      Hej är en tjej som går Samhällvetenskapliga programmet. Har fått NP matte 1b F jag tycker att jag är bra på matte men när det blir prov och sånt blir jag stressad och räknar fel dels för att jag förstår inte vad de frågar efter och min hjärna slutar och funka just när det kommer till prov. ...

      Liselotte: : Hej, godkänt betyg i matematik 1 krävs för att uppfylla kraven för examensbevis, och detta gäller alla nationella gymnasieprogram, inklusive SA, samhällsvetenskapsprogrammet. På SA läser man... Läs hela svaret
    • Felicia

      Gäller mina betyg från matte 1c?

      Hej. Nu är det så att jag bestämt mig för att byta linje från åk 2 i natur till ekonomi åk1. Det betyder att jag kommer läsa om vissa ämnen jag redan läst. Jag undrar om mina betyg från matte 1c kommer att vara kvar och gällas...

      Anna: : Hej Felicia,sätta betyg gäller tillsvidare. Det går att ha betyg i matte 1c i examensbeviset (i stället för matte 1b) men om du får ett nytt, högre, betyg - kommer det nya/högre... Läs hela svaret
    • Shann

      Klarar man gymnasieexamen ifall man får underkänt på matte 1b ?

      Hej, jag har hört av mina vänner att ifall man får underkänt på matte 1b så får man inte ens gymnasieexamen, är det sant ? Jag vill utbilda mig till ämneslärare för gymnasiet, och är i första årskursen av samhällsvetenskaps programmet men har väldigt svårt med matten, ifall jag skulle få...

      Liselotte: : hej Shannon, det stämmer att kraven för gymnasieexamen >> inkluderar godkänt betyg i matematik 1. Utan godkänt betyg i matte 1 får man tyvärr ett... Läs hela svaret
    • Ahmed

      Hur många underkända matteprov får man ha?

      Hejsan! Jag går ettan på Ekonomiprogrammet och just nu har jag fått två F på matteprov. Första provet fick jag F på, nästa fick jag godkänt på, men nu har jag fått F igen. Jag undrar hur nära jag är att få F i hela kursen? Min bror går tvåan och han läser om kursen och jag vill verkligen...

      Daniel: : Hej Ahmed, det är Lärarens kompetens att sätta betyg. Det är endast din lärare i matematik som kan svara på din fråga om hur stora chanser du har att få godkänt... Läs hela svaret
    • Gäst

      Om man byter program på gymnasiet - matte 1?

      Hej jag undrar följande - vad finns det för Regelverk som bekräftar det att i fall eleven byter program på gymnasiet, så får eleven behålla betyget i matte 1, även om det är inom fel mattespår? Tacksam för ett snabbt svar och med hänvisning till Regelverket, tack ! :)

      Daniel: : Hejsan, Skolverkets bedömning är att elever vid programbyte kan behålla sina betyg på nivå 1, även om det är "fel spår" som de har betyg ifrån. Detta står bl a... Läs hela svaret
    • Mitra

      Byta gymnasium och program?

      Hej! om man byter gymnasium efter åk1 och går om på ett annat program, då vet jag att man kanske har lite håltimmar och sånt första året eftersom man redan gjort några av kurserna. Men skulle man då kunna plugga typ högre matte eller nått med en annan klass under håltimmarna? (Asså typ, min...

      Anna: : hej Mitra! du har rätt i mycket av det du skriver i din fråga. Ja, om eleven går om ett år på gymnasiet på ett Nytt program, då kan det hända att hen kan läsa andra kurser... Läs hela svaret
    • Robbin

      F i matte 1b E i 2b?

      hej jag heter Robbin och har nu gått ut andra året av gymnasiet. jag läser samhällslinjen och läser därmed matte 1b och 2b. första året fick jag f i matte 1b men andra året E i matte 2b vad betyder nu detta?. är det ok att ha F i 1b men godkänt i 2b för att ta examen?

      Milla : : Hej Robbin, du behöver få godkänt betyg i mate 1. Du behöver därför göra prövning i matte 1. På nivå ett får man byta ut mattekurser mot varandra, du kan kanske därför... Läs hela svaret
    • Saga

      Måste jag läsa 1B och 2B om jag redan läst 1C och 2C?

      Hej! Jag har nu läst ett år på naturvetenskapliga programmet och har därav fått betyg i kemi 1, biologi 1 samt matte 1C och 2C. Till hösten kommer jag byta till estetiska programmet dans och jag undrar då om jag måste läsa matte 1B och 2B trots att jag redan läst C-kurserna? Dvs, jag vet att...

      Anna: : Hej Saga, kurser i matte på nivå 1 får fritt bytas mot varandra. Du kan därför ha betyget i matte 1c in i examen från Estetiska programmet. För att byta ut kurser... Läs hela svaret
    • Ellinor

      Jag har läser matte 1c, kan jag läsa ekonomi på gymnasiet?

      Jag går i nian men läser matte 1c på gymnasiet. Vad jag har förstått läser man matte b på ekonomilinjen och matte c på natur/teknik. Om vi säger att jag väljer att ta ut mitt betyg i matte 1c och sedan väljer att gå att gå ekonomi och inte natur/teknik, vad händer då med mitt betyg i matte 1c?...

      Julia: : Hej Ellinor, på nivå ett i matte får man fritt byta ut kurser mot varandra, dvs du få i ditt examensbevis från Ekonomiprogrammet ta in matte 1c i stäIIer för... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga