Carolina

    Hej FrågaSYV!


    Jag vill göra en prövning i Idrott och Hälsa 1 då jag inte anser att mitt betyg i gymnasiet drar ner mitt betygsnitt, samt att jag inte känner att betyget avspeglar mig längre. Min fråga är då hur en prövning i idrott och hälsa ser ut.


    Jag kan väl tänka mig att det kommer vara flera tillfällen man träffas och får delta i sport - men finns det någon teoretisk del med?


    Samt så har jag ett lite större bekymmer; simmningen. Det kanske är lätt att förstå varför simmningen är ett jobbigt moment för en ung tjej. Jag skulle vilja säga att jag är uthållig, men bara långsam utav mig. Hur betygssätt simmningen i detta fall - måste jag klara en viss sträcka inom tidsgräns?


    TL;DR: Är prövning inom idrott och hälsa endast baserat på fysisk prestation eller också en del teoretisk?

    • Peter : Det är mycket svårt att hitta var man kan göra prövningar. det kanske därför - tyvärr - blir en icke-fråga... dvs spelar ingen roll vad som ingår i prövningen, om man ej kan göra prövning pga man inte hittar var man kan anmäla sig. :(
    • SYV-besökare :

      Allmän info finns på https://www.skolverket.se/bedomning/betyg/provning & du kan också ringa till Skolverkets Upplysningstjänst - tel.nr 08-527 332 00 tel.tid på vardagar kl.9.30-11.30 och kl.13-15.

    • :

      Alla former av examinationer syftar till att kontrollera en elevs kunskapsnivå i ett visst ämne. På utbildningen i idrott & hälsa lär sig studenterna (blivande lärare) om bedömning & betygsättning. Ngt.särskilt inslag om just prövning, ingår däremot inte i idrottslärarutbildningen. I de fall som jag känner till eller där jag själv gjort särskilda prövningar av elever, är varje fall unikt & måste behandlas var för sig. Det gör det därför svårt att säga att ”så här gör man en prövning”. Om det saknas tillräckligt med underlag för bedömning eller att en elev av olika skäl inte deltagit i vissa delar av en kurs & därför inte blivit godkänd. Kan det finnas skäl till en särskild prövning. För att värdera en elevs kunskaper, kan det vara till hjälp att ta utgångspunkt i läroplanens fyra F: Fakta, Förståelse, Färdighet & Förtrogenhet. Förenklat kan man säga att fakta & förståelse handlar om teoretiskt kunskap & färdighet & förtrogenhet handlar om praktisk kunskap. Inom ämnet idrott & hälsa kallas denna praktiska (eller tysta) kunskap ofta för rörelseförmåga. Med det menas att kunskapen sitter i kroppen. Ta exemplet simning. Det går att teoretiskt beskriva kroppens position i vattnet samt hur armtag respektive bentag ska utföras för att simma så effektivt och rörelseekonomiskt som möjligt. Men att praktiskt kunna utföra detta, att faktiskt kunna simma, går bara att lära sig genom att öva på att simma i vatten. Med det menar jag att i de flesta fall där en särskild prövning ska göras av en elevs kunskaper inom idrott och hälsa, krävs det en prövning av både teoretiskt och praktiskt kunnande, som i exemplet simning. Jag hoppas att detta var till någon hjälp. Med vänlig hälsning, J

    3 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Carolina,

    Det finns inte uttryckliga krav på kunskaper i simning i gymnasieskolans kurs Idrott och hälsa 1. Däremot finns det kunskapskrav på åtgärder vid nödsituationer vid drunkningstillbud

    För övrigt, så är det Lärarens kompetens att utforma prövningen på så sätt att dina kunskaper i kursen /i hela kursen/ testas och relevant betyg sätts.
    Det kan säkert finnas variationer i hur prövningen går till (på samma sätt som det kan finns variationer på hur undervisning i samma kurs utförs på olika skolor - :).
    Det går därför inte i detalj beskriva hur prövningen för just dig (på just det ställe där du ska göra prövning) kommer att gå till (om du hittar var du kan göra prövning, så att säga...). Tyvärr så stämmer det, det som Peter påpekar i sin kommentar: det är mycket svårt att hitta var man kan göra prövningar och blir allt svårare.
    Så, om du har tur och hittar var du kan anmäla dig till prövningen, får du se hur prövningen på just det stället kommer att gå till.
    Lärarens uppgift vid prövningen går ut på att testa dina kunskaper och färdigheter i HELA KURSEN och därefter sätta betyg. Exakt hur olika lärare testar kunskaper på prövningen - kan vara olika.
    Tips: fråga idrottslärare på din "gamla", f d gymnasieskola om hur hen skulle genomföra en prövning. Då får du en bild av hur det kan gå till, ett exempel... men en annan lärare kanske gör lite annorlunda.

     

    Hej igen,
    vi tillfrågade lärare i Idrott på gymnasiet och fick följande svar från en av idrottslärarna:
    "Hej!
    Prövningen i idrott och hälsa 1 på vår skola har både praktiska och teoretiska moment.
    De teoretiska delarna är inlämningsuppgifter i ergonomi, friluftsliv och träningslära.
    De praktiska delarna består av genomförande av ett träningsprogram samt en praktisk prövning där du visa moment som styrketeknik, bollspel, dans och första hjälpen.

    Hur prövningarna ser ut på andra skolor vet jag inte så jag kan inte svara på hur lika eller olika prövningarna är. "...

    OCH EN ANNAN IDROTTSLÄRARE svarar så här: "Hej!
    Kursen Idrott och hälsa 1 innehåller teoretiska moment såväl som praktiska. Hur en prövning utformas bestäms av läraren och upplägget kan därför variera. Men grundprincipen är den att hela kursen prövas.".

    Hej igen,
    en idrottslärare svarar så här:

    I prövningen ingår samtliga moment i kursen, dvs både praktiska med naturligtvis också teoretiska. Detta enligt Skolverkets kursplan.
    Jag vet inte hur prövningar på andra skolor går till så jag kan inte svara på den frågan men eftersom undervisningen kan skilja så kan säkert en prövning också skilja sig.
    Det gemensamma torde dock vara att samtliga moment och kunskapskrav enl kursplan skall prövas.

    Hej igen,
    vi fick idag följande svar; var god läs nedan:

    Hej,
     
    en prövning kan se lite olika ut på olika skolor, men den måste ändå generera tillräckligt med underlag för att sätt betyg. Alla kurser har ett centralt innehåll, men hur lärarna sedan lägger upp undervisningen och Prövningar kan variera, men det ingår absolut teori i Idrott och hälsa 1 också...
     
    Vänliga hälsningar

    • : Tack för svaret! Som tur är så erbjuder Uppsalas Prövningsenhet prövning i Idrott och Hälsa enligt deras prövningsschema (vilken tur!).
    • Anna : Så bra! fråga på Uppsalas Prövningsenhet - hur prövning i Idrott-och-hälsa 1 går till hos dem... då får du svar på JUST DIN FRÅGA. För att hur prövningen "allmänt sett kan gå till på olika ställen" är en mer teoretisk fråga som kanske är intressant för skolforskare men för dig är ju (gissar jag) intressant mest Vad just du ska behöva göra för att genomföra prövning och få betyg, eller hur? :) Lycka till!
    SYV-besökare SYV

    Hej,
    nedan ska jag göra ett försök att svara på frågor om prövning i Idrott och hälsa 1.

    Vad ingår i Prövningen i IDROTT och Hälsa1, bl a om en teoretisk del ingår?
    Svar:
    I en prövning ingår alla delar och kunskapskrav. Dvs praktik och teori. Huvudmomenten är: Att träna, att spela, att dansa, rekreation och motion i naturmiljö, ergonomi.

    Finns det förklaring på hur prövningar i olika ämnen går till? Kan det skilja mycket mellan hur prövningar (i samma kurs) genomförs på olika ställen?
    Svar:
    Lärare som genomför prövning i kursen Idrott och hälsa 1 brukar varva fysisk aktivitet med de teoretiska uppgifterna med betoning på fysisk aktivitet.
    Självklart kan det skilja sig mellan exakt hur prövningar genomförs, även om det är samma kurs man prövar i, men kunskapskraven är desamma överallt.
     
    Med vänlig hälsning
    S.

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hejsan,

    ang. hur en prövning i idrott och hälsa går till.

    Jag har fått svar från en verksam idrottslärare på en av gymnasieskolorna och hen svarar så här:

    Ja, det ingår en teoretisk del i prövningen då alla kunskapskrav måste prövas. Jag brukar sprida ut de teoretiska proven/inlämningarna över ca. en månad men kan inte svara på hur man gör på andra skolor. Följande delar ingår i de teoretiska bitarna.
    1. Ergonomi
    2. Hälsa och livsstil
    3. Planering och utvärdering av en träningsperiod
    4. Jämställdhet och kroppsideal
    5. Idrott, motion och friluftsliv som socialt och kulturellt fenomen i samhället.

    Den praktiska momenten sträcker sig över en termin.

    ******
    Samtidigt fick jag också svar från lärarutbildningar som svarar att de inte ger någon speciell undervisning för blivande lärare i just hur Prövningar ska hanteras... och därför blir det "lite hur som helst", varje lärare får själv (verkar det som) komma på hur hen ska hantera prövningar. Därför går det inte att ge ngt. generellt svar och även en och samma lärare kan utforma prövningen på olika sätt, över tid. :(

    Mvh

    Frågor och svar taggade med 'studieresultat' (18 st.)

    • pa

      Jag avbrott min utbildning Efter en termin kan man få csn?

      Hej kan jag få csn? Jag avbrott min utbildning på ssk Efter en termin. med godkänd på 24hp . hur många poäng behöver jag läsa för att på CSN?

      Milla : : Hej,vänligen läs information på csn.se/fragor-och-svar/hur-manga-poang-maste-jag-klara-for-att-fortsatta-fa-studiemedel/studieresultat och kring detaljerna vad gäller just din situation kan du med fördel kontakta de som jobbar på CSN.
    • HannaL

      Påverkas mitt CSN om jag får F i en kurs?

      Hej! Jag läser en vuxenutbildning på Komvux, på heltid. Den startade i januari och avslutas i juni. Jag har nu läst 3 av 5 kurser och har precis börjat kurs nummer 4. I den här kursen ingår det APL och jag har inte lyckats få tag på...

      Milla : : Hej,vad gäller studiemedel från CSN, så behöver du läsa information på CSN´s webb ang.Studieresultat: se www.csn.se/studieresultat -- där står det bland annat: vad... Läs hela svaret
    • Carol

      Csn - studiestöd (Universitet) ?

      Hej ! Jag fick veta att jag fick underkänd på en kurs denna terminen. Jag läser första terminen med sammanlagt 30hp, den kursen som jag fick underkänd på är 8,5hp. Kommer jag behöver betala tillbaka studiestödet eftersom jag blev underkänd...

      Milla : : Hej,det är CSN som beslutar i frågor om studiemedel. På deras webb www.csn.se läser man bl.a följande: "Universitet & högskola... Under de första 40 veckorna med studiestöd... Läs hela svaret
    • Tova

      Högskolepoäng på komvux?

      Hej! Har läst basår på GU. Klarade inte matematik kursen på 15 hp som jag nu skulle behöva läsa in. Denna kursen ska ge behörighet i matematik 4. Om jag nu skulle läsa detta på komvux har jag förstått det som att det är 100...

      Anna: : Hej Tova,15 hp (högskolepoäng) motsvarar heltidsstudier i en halv termin, alltså i 10 veckor (en termin på högskolenivå, högskola eller universitet, varar i 20 veckor). En gymnasial kurs... Läs hela svaret
    • Kevinn

      Kommer jag få studiemedel nästa gång?

      Hej, Jag pluggade enbart en kurs på 100% och fick F på kursen. Jag fick E på alla mina uppgifter men kuggade muntliga examinationen. Nu ska jag börja på två nya kurser och jag undrar då om jag kommer få beviljad studiemedel även om jag fick...

      Milla : : Hej, vänligen läs information på csn.se/fragor-och-svar/hur-manga-poang-maste-jag-klara-for-att-fortsatta-fa-studiemedel? Det är CSN som beslutar om studiemedel. Av din fråga... Läs hela svaret
    • Nida

      Räknar CSN bara de kurser man tagit studiestöd inför studieresultaten?

      Hej hade frågat CSN via mejl men svaren dröjer ännu så provar med er. När CSN ska räkna studieresultat utgår de BARA från de kurser man tagit eller räknade med att ta studiestöd för. Jag saknar 18 hp som jag tagit studiestöd för men läste sedan efter detta 200p på komvux utan att ansöka...

      Anna: : Hej Nida,vi på FRåGA SYV jobbar inte med att fatta beslut om studiemedel. Det gör CSN. Vad jag vet av erfarenhet (vad som hände de studerande som var i en... Läs hela svaret
    • Lillian

      kommer jag bli csn återbetalningsskyldig?

      Hej, jag går en kurs filmvetenskap (30hp) som slutar om en vecka. Kursen är uppdelad i 4 delkurser samt obligatoriska seminarium. Jag har deltagit på alla seminarium och fått godkänt på alla tentor förutom en av dem, jag orkar inte göra omtenta...

      Anna: : Hej Lillian!beslut om studiemedel fattas av CSN, inte av FRåGA SYV.Men vi har viss erfarenhet av hur CSN bruka göra sina bedömningar. Det första jag vill säga är att så länge... Läs hela svaret
    • Lina

      Kan jag läsa om kurser jag redan läst för studieresultat för CSN?

      Jag läser nämligen en 30-poängskurs på högskola nu och är rädd att jag inte kommer klara alla då jag inte alls trivs, men det verkar inte som att jag kan byta kurs nu. Min fråga är om jag kan läsa om gamla gymnasiekurser för att fylla dessa högskolepoäng som jag saknar, för man behöver inte läsa...

      Anna: : Hej Lina,jag tror inte du blir antagen till gymnasiala kurser på komvux, om du redan har betygen i samma eller i motsvarande kurser. Jag tycker du kan göra ansökan till... Läs hela svaret
    • Efe

      Konstant oro på gymnasiet?

      Hej! Jag går just nu i 1:an. Jag har relativt bra resultat på proven - notera resultat och inte betyg. Resultaten brukar ligga på B-A i nästan alla ämnen förutom matematik men jag mår konstant dåligt över resultaten. Det gär inte en enda...

      Anna: : Hej!Det är inte bra att du känner konstant oro över dina studieresultat. Har du pratat med din klasslärare/mentor och/eller med kuratorn på din skola? Det råder jag dig att göra.Det är... Läs hela svaret
    • Erik

      Om man får CSN 25e, får man behålla det om man inte går nästa månad?

      Jag får CSN 25:e nu i Maj och tänkte sluta skolan den 15 Juni. Jag ska börja skolan igen den 17 Augusti. Några frågor: Får jag behålla pengarna jag får då? Eller får jag bara behålla pengarna för den 25:e till den 15:e? Och...

      Julia: : Hej Erik,det viktiga är för vilka veckor som pengarna (studiemedel) har betalats ut och det har mindre betydelse när (datumet) de betalas ut. Se på... Läs hela svaret
    • Cornelia

      För få poäng för CSN - tvingas avbryta allt!?

      Hej, Förra året läste jag en termin vid Lunds universitet, med avsikt att studera hela juristprogrammet där. Eftersom jag tyvärr vantrivdes där, flyttade jag hem och missade därför en tenta. Detta resulterade i att jag inte fick tillräckligt antal...

      Liselotte: : Hej Cornelia,en mycket tråkig situation du befinner dig i, men inte alls ovanlig, tyvärr.Formellt sett, tror jag inte CSN gjort fel. Att CSN skulle göra ett undantag från reglerna är... Läs hela svaret
    • Sofia

      Kan man gå flera utbildningar samtidigt?

      Hej, Jag har blivit antagen till en högskoleutbildning hösten 2018, 180 hp. men har blivit nekad studiemedel från CSN på grund av att jag inte har klarat tidigare studier från Ht 2014 - Vt 2015, under denna period hade jag endast bidrag. Utbildningen var Psykologi grundkurs, 1-30 hp. Förra...

      Anna: : Hej Sofia,jag antar att det är den här kursen >> du läste som är en högskolekurs á 15 högskolepoäng; fick du godkänt betyg i den? I så fall har du nu 15... Läs hela svaret
    • Milosz

      läsa samma kurs två gånger?

      Hej! Jag har börjat studera på uppsala universitet i januari. Jag klarade tyvärr inte en av mina första tentor och därmed fick underkänd på en kurs (Baskurs i matematik). Min fråga är, kan jag söka samma kurs nästa termin och läsa om den att förbättra mig till nästa tenta? Hälsningar,...

      Julia: : Hej Milosz,det bästa rådet vi kan ge dig är att du pratar med studievägledare och med utbildningsansvariga på din utbildning. "Baskurs i matematik" - är det en hel kurs eller en delkurs? Hur blir... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga