Oliver
    HEJ! Jag går just nu på elprgorammet och har kommit fram till att det här är inte riktigt min grej. Jag hade jätte gärna bytt till Natur/Teknik men min skola är väldigt skeptisk till att låta mig byta så här långt in på året, så jag sitter här och undrar hur jag skulle kunna byta linje utan att behöva gå om ett helt år, jag har tänkt på några alternativ.

    1*Kolla med någon annan skola om dom kan ta in mig på nv/teknik efter jul.
    2*Gå klart det här året på el och sen göra dom ämnen jag missat på någon slags sommarskola om det finns? för att sen börja med nv/tek i 2an.
    3* hitta något gymnasium som låter mig göra klart en hel linje på 2 år, hört att det finns vissa skolor som tillåter det här.

    Jag är redo att göra allt för att byta program och göra klart gymnasiet, mina föräldrar är redo att stötta mig och jag är en riktig pluggnörd kan tilläggas.

    Vad tycker syon om mina tankar och vad föreslår ni att jag ska göra för att inte behöva börja om en klass?

    2 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV
    Hej Oliver,
    jag förutsätter att du är behörig till Naturvetenskapsprogrammet & Teknik, dvs har minst E från grundskolan även i fysik, kemi och biologi samt 6 andra valfria ämnen, förutom sv, eng och matte.

    För att kunna byta, så måste det, för det första, finnas ledig plats /i alla fall en plats/ och för andra, så har Rektor rätt att fatta beslut om att det är möjligt (eller ej) att byta så här sent in på terminen. Anledning till varför Rektorer ofta säger nej till sena byten är att det innebär väldigt mycket extra arbete - inte bara för dig, men även för skolans personal - för administratörer, för lärarna, för rektor själv också. Den extra tiden som behövs, kanske inte finns. Rektor måste då beordra lärare att jobba övertid & det är dyrt att betala för lärarnas övertid /gratis vill inte lärarna arbeta och skall inte heller behöva göra det/. Om det inte finns de pengarna i budgeten, kan inte rektor ta in dig, även om hen vill.
    För att du skall kunna läsa ikapp skillnaden på de kurserna som t.ex. i matte: du läste nu i två tredje delar av terminen Matematik 1a. På Teknik & Naturvetenskapsprogrammet läses den Matematik 1c /det avancerade spåret/. Det är ganska stor skillnad mellan kurser på El/Energi och Natur/Teknik. Om du kan helt på egen hand läsa in och tenta av de kurserna på Prövningsenheten i din kommun /kan kosta ca 500 kr/per kurs att göra Särskild prövning/, då är det inga problem att byta sen (i fall plats finns, så klart).
    Att anpassa undervisning för dig - så att du har möjlighet att läsa ikapp tar lärarnas arbetstid, som de måste ha UTANFÖR LEKTIONERNA för att på lektionerna i klassen går undervisningen vidare... Jag försöker bara förklara varför det blir svårt att få ett positivt svar från någon skola.
    Du får givetvis kontakta rektorer på alla de utbildningar dit du kan tänka dig att byta.
    Någon sommarskola på det sättet som du efterfrågar, känner vi inte till.

    Efter El/Energiprogrammet behöver du inte jobba som Elektriker, utan kan söka till Yrkeshögskola eller till Högskola. Varje elev på ett yrkesprogram har rätt att läsa in högskolebehörighet. Du kan säkert läsa in även kurser för Särskild behörighet. - det är ett alternativ för dig: att stanna på ditt program, men försöka anpassa det till dina intressen och behov genom att välja extra kurser. Från å k 2 kan man läsa utökade kurser, som blir utöver heltid. För det måste man ansöka och skolan kan säga nej, men ofta säger skolorna ja till att läsa ett par utökade kurser.

    Ett annat alternativ, som du känner till är att söka till nästa års antagning. Ja, du blir ett år äldre än dina klasskompisar men det finns fördelar med det: mognast i klassen, har provat på ett annat program och vet nu vad du vill - du kommer även att läsa om några kurser och har goda chanser att få de allra högsta betygen.

    Ett alternativ, som du inte nämnde i din fråga, är att - i fall det inte är möjligt att byta nu och du vill absolut inte stanna på EE, att byta till Individuellt alternativ, där du kan läsa några kurser och gå på praktik resten av tiden. Genom att praktisera på några olika arbetsplatser kan du på bästa sättet komma fram och vara säker på vad du vill läsa sen. Och så söker till till NA och/eller Teknik till nästa år.

    Det är de alternativ som finns:
    1. fråga rektorer på alla skolor dit du kan tänka dig att byta - och i så fall SNARAST;
    2. stanna på EE och individanpassa genom tillvalskurserna;
    3. söka NA eller TE till nästa år.

    Att läsa på gymnasiet i fyra år är inte så ovanligt än man kan tro. På vissa Sport-utbildningar läser de i 4 år. På Teknikprogrammet finns det fjärde tekniskt läsår: http://www.gymnasieguiden.se/program/TE/tekniskt-fjaerde-ar.
    Du skulle ha ditt fjärde läsår detta året och sedan 3 år på NA eller Teknik.

    Som sagt, finns det fördelar i att vara äldst i klassen, men det inte alls är säkert att du blir äldst - det finns elever som söker om och byter program och till och med gör det både två och tre ggr. Det är inget att sträva efter, jag håller med dig - att gå på gymnasiet i fem år t.ex. men fyra år är inte alls konstigt att man går på gymnasiet.

    Det är det bästa svaret jag kan ge dig just nu. Skall samråda med kollegorna och vi återkommer i fall vi kommer fram till att jag har missat någon möjlighet i din situation.
    Bästa hälsningar & stort LYCKA TILL!
    MIKAEL SYV

    • : Tackar det där var ett långt och bra svar på mina frågor! jag tycker att det där med prövningsenheten lät som ett bra alternativ, hur går en sån till?
    • Anna : Du har inte skrivit i vilken kommun du är folkbokförd. Det är varje kommun som ordnar prövningar. I större kommuner brukar det finnas ngt. som heter PRÖVNINGSENHETEN. Jag skriver ett nytt svar till dig nu.
    Anna SYV på FrågaSYV
    Hej, kolla på din komuns hemsida - försök hitta Prövningsenheten. Hittar du inte, ring till växel och fråga. I fall de inte vet, fråga på komvux. Där måste de ge dig info- om hur Prövningar går till i just din kommun just nu.
    Exempel: i Göteborg betalar man 500 kr. för att göra prövning i en kurs.
    i Lund är det gratis. I Göteborg ingår det Handledarhjälp i avgiften /finns behöriga lärare som hjälper till att förbereda sig/. I Lund läser man på egen hand och bara kommer till provet.

    Det är två exempel på hur prövningen kan vara organiserad. Man måste i vilket fall anmäla sig några veckor i förväg. Om avgift förekommer eller ej, beror på i vilken kommun man bor. Det kan t o m vara så att i fall man har F betyg i en kurs, så är det gratis att göra prövning EN GÅNG men misslyckas man, då betalar man andra gången man vill göra prövning i samma kurs. I fall man inte har något betyg i kursen, betalar man avgift från första gången... det är vad eleverna berättade att de har fått för svar - i alla fall i några kommuner.

    Sammanfattning: hur prövningen går till måste du fråga din kommun om, den kommunen är du är folkbokförd.
    Bästa hälsningar
    Anna SYV

    Frågor och svar taggade med 'svårt för matte' (8 st.)

    • Hannah

      vill bli socionom men har ej matten?

      Jag har alltid velat jobba som socionom eller med ungdomar som behöver hjälp, kanske på behandlingshem eller liknande, saken är dock att jag har jättesvårt för matte. Klarade knappt matte 1b i skolan och försöker läsa upp 2b nu via komvux...

      Julia: : Hejsan,jag vill tipsa om Matteboken.se en sida där alla kurser är upplagda för repetition och för självstudier; Matematik 2 finner du på matteboken.se/lektioner/matte-2 och det är gratis... Läs hela svaret
    • Sarah

      Turism och resor ?

      Hej . Det är så att jag går i 9an nu och vet absolut inte vad jag vill välja på gymnasiet.. jag hade tänkt väldigt mycket och ville bli bland annat läkare,tandläkare,domare och ekonom.. men grejen är att jag är väldigt dålig på matte och skulle aldrig klara av matte3 eller mattte 4. då det är...

      Mikael: : Hej Sarah! Att inte välja Naturvetenskapsprogrammet eller Ekonomi om du upplever att matte är svårt, är väldigt klokt beslut. Du frågar vad du kan jobba som om du väljer HT, inriktning turism&resor... Läs hela svaret
    • Lillian

      Vad ska jag ta mig till inför skolvalet?

      Jag har nyligen gått om ekonomiprogrammet och precis börjat naturvetenskap programmet och det går inte så bra, jag vet inte vad jag vill göra i framtiden och därför känns det som att jag bara går om och om igen på gymnasiet. Jag gillar inte skolan men vill ändå ha en bra grund, något lätt som...

      Anna: : Hej Lillian! Tråkigt att du inte trivs i skolan. Om du "hatar" matte, som du skriver, så är Naturvetenskapsprogrammet det minst passande alternativet (ihop med Teknikprogrammet) - för att där är det mest matte av... Läs hela svaret
    • Nova

      Samhäll med media inritkning eller estetisk med media inritking?

      Hej! Jag vet inte riktigt om jag ska välja samhäll med media eller en estet med media inritking. Hörde att arbetslöseheten inom det estetiska ämnena är hög så funderar om jag ska ta samhäll ist. Problemet är att jag har svårt för matte och vet inte om jag skulle klara av det så särskilt bra på...

      Mikael: : Hej Nova! Om du är oroligt för matte, prata med din mattelärare. Din mattelärare känner dig och din förmåga inom matte och känner också till vilka kurser som läses på... Läs hela svaret
    • Josefin

      Vilken linje passar mig?

      Hej, jag är en tjej på 15 år som inte har bestämt sig ännu vilken linje jag ska välja. Jag tycker verkligen om svenska och hk (hemkunskap) men jag tycker mindre om No och matte. Matte är min störta svaghet inom skolan, har dyskalkyli vilket gör det väldigt svårt för mig. Jag har F i matte och...

      Anna: : Hej Josefin! Ingen test kan till 100% ge dig svar på vad som är bäst för dig, test kan ge en "fingervisning" och pusha dig i rätt riktning. Att du fick resultat som inte stämmer är också - konstigt nog - bra, för då vet du vad som... Läs hela svaret
    • Filip

      Kan man fortfarande söka till brandman om man har F i matte?

      Hej jag vill bli brandman och jag går i 8:an och har svårigheter för matte jag undrar om det är fortfarande möjligt att söka till brandman med f i matte

      Anna: : Hej Filip! för att bli Brandman bör man läsa en eftergymnasial utbildning Skydd mot olyckor. För den utbildningen måste du få gymnasieexamen och där är Matte 1 - en obligatorisk kurs i vilken man... Läs hela svaret
    • Emma

      Hoppa av matte 3b?

      Hej, Jag läser Sam beteende och har valt till matte 3b. Jag känner redan nu att kursen är alldeles för svår för mig och jag är nästan helt säker att jag inte kommer klara den. Jag funderar då på om jag ska hoppa av men mina vänner säger att det inte är värt det eftersom man behöver det för att...

      Anna: : Hej Emma, Om du läser utökade kurser, läser du på mer än heltid. Det är inte så lätt att läsa på mer än heltid och vi rekommenderar inte göra det. Matte 3 krävs för behörighet till några högskoleutbildningar - t.ex. om man vill läsa... Läs hela svaret
    • Ddaedy

      Matten förstör allt varför?

      Hej jag skriver till er eftersom jag har en fråga. Jag gick ut med A och B i nästan alla ämnen, några C och matte D. Jag tror att jag enkelt kan höja upp det mesta till A förutom matten där jag är rädd för att få ett E om jag har tur. Men nu kommer frågan, jag vill plugga juridik efter...

      Anna: : Hej! Du skriver att det är "såklart ingen annans än mitt fel att jag suger på matte"... men det kan finnas olika orsaker till varför du har svårt för matte. Om du t.ex. har dyskalkyli så är det medfött och kan inte vara ditt... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga