Lillian 22 år
  Jag har nyligen gått om ekonomiprogrammet och precis börjat naturvetenskap programmet och det går inte så bra, jag vet inte vad jag vill göra i framtiden och därför känns det som att jag bara går om och om igen på gymnasiet. Jag gillar inte skolan men vill ändå ha en bra grund, något lätt som ändå är högskoleförberedande och roligt på samma gång, jag hatar matte!

  1 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Lillian!
  Tråkigt att du inte trivs i skolan.

  Om du "hatar" matte, som du skriver, så är Naturvetenskapsprogrammet det minst passande alternativet (ihop med Teknikprogrammet) - för att där är det mest matte av alla gymnasieprogram.

  Minst matte av de högskoleförberedande programmen är det på Humanistiska och Estetiska programmen.

  Du skriver att du vill ha en bra grund men som är högskoleförberedande. Du har ännu inte bestämt dig vad du vill jobba med i framtiden.
  Här tänker jag så här: ett yrkesprogram kan många gånger vara mycket bättre grund inför framtiden än ett högskoleförberedande program.

  Om vi tar ett exempel: Fordon/Transportprogrammet - inriktning Transport, där man får lära sig köra olika typer av fordon: först personbil och sedan lastbil eller buss (eller både och).
  Att ha körkort är ett krav i många yrken, t.ex. måste man ha körkort om man vill söka till polis och för att kunna få jobb på Arbetsförmedlingen (som arbetsförmedlare eller arbetsvägledare) måste man också ha B-körkort.
  Har man körkort för buss, har man möjlighet att få välbetalt extrajobb - vid sidan av studier och under sommarlovet. Man kan också jobba ett år efter gymnasiet samtidigt som man kompletterar på Komvux för särskild behörighet, så blir man inte så skoltrött, det blir mycket variation och arbetsinkomst - det skulle jag kalla för en BRA GRUND att stå på.

  På alla yrkesprogram har man rätt att läsa kurser för Grundläggande behörighet till högskolestudier. Matte är det enbart Matte 1a som ingår i ett yrkesprogram. Om du redan har ett godkänt betyg i Matte 1b, kan du bara ta med dig det betyget in i Yrkesexamen och behöver inte läsa mer matte under gymnasiet över huvudet taget.

  Brist på undersköterskor och kockar är redan mycket stor och kommer bli ännu större. Med ett yrke som grund kan man vidareutbilda sig på yrkeshögskola och bli mästare i sitt yrke.
  Se exempel på vad man kan läsa inom Yrkeshögskola:
  http://www.yhguiden.se/utbildning/yrgo-hogre-yrkesutbildning-goteborg/reklam-marknadsforing
  http://www.yhguiden.se/utbildning/nackademin/marknadskommunikator-inom-sociala-medier
  http://www.yhguiden.se/utbildning/akademi-bastad-yrkeshogskola/kvalificerad-koordinator-specialisering-turism-och-service
  http://www.yhguiden.se/utbildning/ostsvenska-yrkeshogskolan/specialistunderskoeterska-anestesi-och-operationssjukvard
  http://www.yhguiden.se/utbildning/consensum-yrkeshogskola/specialistutbildad-underskoeterska-inom-psykisk-ohaelsa
  http://www.yhguiden.se/utbildning/lapplands-larcentra/gastronomisk-kock-gastronomiskt-entreprenoerskap
  http://www.yhguiden.se/utbildning/campus-nykoping/koeksmaestare-nykoeping

  Man kan vinna tävlingar för unga yrkesverksamma - t.ex. i börjar av december 2016 kommer Yrkes Europamästerskap till Göteborg där unga yrkesmästare från många olika länder kommer att tävla om guld- silver och brons inom många olika yrken. Tävling heter EuroSkills. Du kan läsa om den här http://www.goteborg.com/en/euroskills-2016/

  Jag hoppas att mitt svar blir till hjälp för dig!
  Bästa hälsningar och lycka till!
  ANNA

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga