Elev

    Vill så gärna komma in på mitt första hands val, och jag ångrar mig helt och hållet om vilken ordning jag valt dem andra valen då jag egentligen inte ville gå på dem, utan jag la bara till dem ifall. Men är reserv nr 6 till teater inriktningen, som jag vill gå. Jag tror att dem tar in ungefär 90 elever. Mitt merit värde är högre än både medelvärdet och antagningen förra och för förra året, men detta året har det tyvärr blivit så mycket högre. Jag vill värkligen komma in där och är jätte rädd och stressad på vad som kommer hända, och nu är hela min sommar förstörd, då detta är det ända jag tänker på. Så min fråga är: hur stor chans är det att jag kommer in? och kan jag göra något som gör att jag har större chans att komma in?

    • Anna : Är du Antagen någonstans, på någon gymnasial utbildning? I vilken stad vill du gå på gymnasiet?
    • Elev : Ja, jag är antagen till mitt andrahands vall, men vill typ inte gå på det, jag bor i Göteborg så alla gymnasium jag valt finns i Göteborg :)
    • Anna :

      Kan du tänka dig pendla till Kungsbacka? Enligt våra uppgifter finns det några få lediga platser på Aranäsgymnasiet i Kungsbacka (på just ES/teater). Här tänker jag så här: om du kan tänka dig att pendla till Kungsbacka då behöver du ändra i din ansökan - du kan också lägga in ES/teater på andra gymnasieskolor dit det är möjligt att pendla från Gbg; det är Lerums gymnasium och Hulebäcksgymnasiet i Härryda. Om det finns ledig plats på ES/teater inom pendlingsavstånd från Gbg på ngn annan skola än Aranäsgymnasiet, vet vi tyvärr inget om.

    2 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej V!
    Inriktningen TEATER erbjuds tyvärr på ganska få gymnasieskolor i Sverige. Enligt våra uppgifter är det endast 50 gymnasieskolor som erbjuder den utbildningen, se listan på gymnasieguiden.se/gymnasium?ES-teater Är det just "teater" du vill gå på gymnasiet och med det skulle det vara OK att pendla långt för att gå just den utbildningen eller kanske t o m flytta till en annan ort? Eller vill du hellre gå på en viss/specifik gymnasieskola, även om det blir en annan utbildning än just inriktning Teater på ES?
    Jag hoppas du kommer in från RESERV in på den utbildning som du helst vill gå på, men det är bra att "gardera sig" och söka samma utbildning (alltså inriktning Teater på ES )  på så många olika skolor som möjligt för att om du börjar på rätt utbildning (rätt program och inriktning) men på "fel skola" då kan möjlighet att byta uppstå (t.ex efter årskurs1, inför årskurs2). Om du går på "fel utbildning" då kan du senare inte hoppa in i "rätt utbildning" för att du läser då andra kurser (i alla fall en del andra kurser) än de som ingår i den utbildning som du egentligen vill gå.
    Fram till och med 8 september 2022 gör gymnasieantagningen i Göteborgs regionen reservantagning och förhoppningsvis kommer du in (men ingen kan idag svara om det blir så eller inte). Det jag råder dig att göra är att med hjälp av din SYV på din "gamla" grundskola eller med hjälp av "sommar-SYVen"/jourhavande i din folkbokföringskommun lägga till fler ES/teater-alternativ (på alla de skolorna dit du kan pendla till) men var noga med att påpeka till den SYV-en som ska göra ändring i din ansökan att du vill stå kvar som RESERV till ES/teater på Schillerska!
    Konkreta tips/råd:
    - prata med dina vårdnadshavare; ni bör tillsammans bestämma om vilka gymnasieskolor som det för dig blir möjligt att pendla till och skriv upp en lista på de skolorna som erbjuder ES/teater i rätt ordning (högst upp den skola som du helst vill komma in på, förutom Schillerska där du redan står i RESERV).
    _ prata med dina vårdnadshavare om eventuell möjlighet för dig att flytta till en annan ort om du skulle kunna komma in på teaterutbildningen på en skola dit det blir för långt att pendla.
    - tänk på att du kan kanske syssla med teater på andra ställen än gymnasiet; i så fall kan du gå en annan utbildning på gymnasiet och "utöva teater" på fritiden (fördelen här är att du slipper bli betygsatt i teater-kurserna och kan då spela teater endast på grund av att det är ditt stora intresse och inte för att du "måste" för att du går vissa kurser i vilka du ska behöva få betygen sen). Det kan bli mycket roligare att spela teater på fritiden än i skolan. Jag säger inte att du inte bör sträva efter att komma in på just teater-utbildning på gymnasiet men jag vet, av erfarenhet, att många ungdomar tycker att det är bättre/roligare utöva sitt stora intresse utanför skolan (för att slippa ha sitt intresse förknippad med "massa måsten" = specifika kursmoment som ska utföras och i vilka du ska få betyg sen också).

    • Elev : Det är mäst att jag så gärna vill gå teater, och den här gymnasieskolan tycker jag är väldigt fin också, själv så måste jag åka dit i typ 40 min ungefär men det gör inte så mycket, då jag verkligen vill gå där. Hittade först inte något annat gymnasium som erbjöd teater, men när det var försent så märkte jag att det finns ett till gymnasium som erbjuder teater, det ligger bara lite längre bort men jag skulle fortfarande tänka mig att åka dit.
    • Anna : Läs gärna den kommentaren som jag skrev till din fråga. Om du vill ändra (lägga till alternativen) i din ansökan, logga in på hemsidan för ditt gymnasieval, Indra2 och se vem som "jourhavande SYV" är i den kommunen där du är folkbokförd. Det är den SYV-en du bör kontakta. Hen kan ändra i din ansökan. Säg i så fall till den SYV-en att du fortfarande vill stå som RESERV till Teater på Shillerska men att du samtidigt vill lägga till andra "teater"alternativ (alla som du kan tänka dig pendla till).
    • Elev : Hej och tack så mycket för svaret, aranäsgymnasiet och Lerums gymnasium ligger tyvvär lite för långt bort för mig då jag skulle ta mig nästan 2 h tyvvär. Huläbäck ligger något närmare (1 h och 2 m bort) och jag kanske skulle kunna tänka mig att åka dit, jag hoppas bara att jag klarar av att åka så långt, så får nog tänka lite på det. Tyvvär så är jag inte i Sverige just nu så kan inte se hur det är att åka dit, men ska prata med mina föräldrar om det. Så jag hoppas verkligen att jag kommer in på Schillerska, då man kan välja så många olika individuella val och till och med välja samhälsinriktning, (som är en anledning till varför jag häkte skulle gå på Schillerska) men om jag inte skulle få plats på Schillerska så skulle jag välja hulebäck, men tack för svaren.
    • Julia : Det kan finnas möjlighet att byta gymnasieskola (både i början av läsåret 1, alltså under augusti-september och senare, t.ex på sommaren mellan kurserna 1 och 2) men för det behöver man börja läsa på samma utbildning (alltså, i ditt fall ES/teater) men tänk också på att det finns olika sätt att spela/utöva teater även utanför gymnasieskolan; det kan t.ex ffinnas sommar-läger eller sommarkurser på folkhögskolorna, det går kanske att hitta en amatör teatargrupp att ansluta sig till; eller någon förening som sysslar med teater; och så finns det också studieförbund (t.ex Vuxenskolan) och Kulturskolan som brukar erbjuda kurser i drama/teater. Om du efter gymnasiet vill läsa vidare inom skådespeleri/teater så ställs det inte som ett krav att ha gått just inriktning teater på gymnasiet. Du kan läsa en annan gymnasial utbildning och efter gymnasiet komma in på en eftergymnasial utbildning inom teater. Men vi håller tummarna för att du kommer in från RESERV in på Schillerska!
    • Elev : Tack så mycket♡ Nu får jag värkligen hålla tummarna på att jag kommer in, är tacksam för alla svar jag fått/får
    • Anna : vi på Fråga syv är glada om våra svar blir till hjälp! Lycka till!
    Läs alla kommentarer
    SYV-besökare SYV

    Hej V!
    Jag vill "spinna vidare" på Annas förslag (se svar från SYV Anna) om att utöva (syssla med) teater på fritiden. Det kan du göra även om du kommer in på gymnasial utbildning Teater på Estetiska programmet. Kurser kan finnas inom Kulturskolans verksamhet och hos olika Studieförbund. Allmän information om vad "ett studieförbund" är finner du på framtid.se/information/studieforbund (www.framtid.se är annars en sajt som presenterar över 2.ooo olika yrken!). Du kan t.ex kika på följande yrken:
    Kostymör
    Scenograf
    Inspicient
    Skådespelare
    Dramapedagog
    Dockförare
    Röstskådespelare

    För Kulturskolan i Göteborg gäller:
    i första hand gör ansökan till det område där du bor, som t.ex kan vara Angered, Askim eller Centrum (City). Kulturskolans stora intag sker i augusti och då är det bra att ha gjort en anmälan om intresse finns att komma med i en grupp i höst. Kostnad uppgår till 300 kr per termin (enligt uppgift jag fick per telefon idag, den 30 juni 2022).Du kan ta direktkontakt till aktuellt geografiskt område, där du bor. Se mer information på Kulturskolan - Göteborgs Stad (goteborg.se)

    • Elev : Tack, vad bra att veta
    • Julia : vi på Fråga syv är glada om våra svar blir till hjälp! Lycka till!

    Frågor och svar taggade med 'läsa vidare' (17 st.)

    • Mikaela

      Vilka möjligheter finns för utbildad lärare?

      Jag är utbildad lärare sen 2007. Nu vill jag byta bana. Jag har sedan 2007 även jobbat som utbildningsledare på en yrkeshögskola i två år och haft ett kort feriearbete som jobbcoach. Nu jobbar jag som lärare igen. Jag har till största delen...

      Daniel: : Hej Mikaela!Det finns ett antal yrken/tjänster där arbetsgivare brukar kräva "högskoleutbildning á minst 180 högskolepoäng", oavsett inom vilka områden... Läs hela svaret
    • Antonia

      Läsa om kurser pga diagnos uppdagats efter examen?

      Hej! Jag har gått ut gymnasiet med godkänt eller mer i samtliga kurser jag läst. Ca 3 år efter jag tog examen uppdagades min ADHD-diagnos. Diagnosen har givetvis problematiserat alla områden, men kanske framförallt skolan, i mitt liv innan jag fick rätt behandling. Jag känner till de olika...

      Julia: : Hej Antonia, om du redan nu är behörig till psykologprogrammet kan du, för konkurrens, göra högskoleprovet, när möjlighet till det återigen öppnas.Om du menar... Läs hela svaret
    • Michel

      Hur ska jag göra för att bli läkare?

      Hej! Jag går för tillfället ekonomi men är lite intresserad av att läsa vidare till läkare. För att bli behörig måste jag därför läsa in biologi, fysik, kemi 1 och 2 och matte 4. Jag undrar hur långt tid det skulle ta att läsa in dessa kurser på komvux? Jag undrar även hur betygen i dessa...

      Anna: : Hej!Kurserna biologi 1 och 2, fysik 1a och 2 , kemi 1 och 2 samt matte 4 går på sammanlagt 750 poäng och kan läsas på heltid under 37,5 veckor (alltså tar det nästan 2 terminer,... Läs hela svaret
    • anna

      är det värt att läsa fysik2 ?

      Hej jag funderar på om jag ska läsa fysik 2,då jag i dagsläget är skoltrött och inte vet om jag kommer att prestera ett bra betyg. Vet inte heller om jag ska läsa vidare......

      Milla : : Hej Anna,läser du på gymnasiet nu eller har du redan gått ut gymnasiet?Du får gärna berätta var du läser och vad du har för planer för framtiden. Om du inte vill läsa vidare,... Läs hela svaret
    • salma

      får man gå vidare i gymnasiet om man får F i mer än ett ämne?

      jag går i gymnasium och jag är 2:an men fick F i tre ämne i 1:an, jag vill veta om jag får gå vidare till 3:an och gör prövning till dem ämnen som jag fick F på eller måste jag gå 2:an om igen? Och hur man måste få minst för att ta examen?

      Mikael: : Hej,kraven som man måste uppfylla för att få ut examensbevis från gymnasiet - var god se gymnasieguiden.se/informeras/vad-kraevs-foer-att-uppna-gymnasieexamen Ang. kunna... Läs hela svaret
    • Tina Nicolina

      Bioteknik 5 mån utbildning räcker det ?

      Hej. Jag ska börja en 5 mån bioteknik utbildning på NTI skolan i Stockholm nu i höst. , leder de till jobb eller måste man vidare utbilda sig för ha en chans att kunna få jobb ?

      Anna: : Hej Tina Nicolina, du får gärna skcika snabblänk till info om just den utbildningen; då kan jag se vad det är för utbildning och kan kanske säga någonting om chanserna att... Läs hela svaret
    • Anna

      Vad krävs för grundläggande behörighet?

      Hej! Har gått till många SYV som ger mig samma svar i Göteborg.. Min man har inte gått i gymnasiet och vill nu läsa in det som krävs. Han har läst SAS1 och Engelska 5. Han mål är att senare läsa en IT/programmeringsutbildning. Det vi undrar är vad han behöver mer än SAS1 och Engelska 5 för...

      Julia: : Hej Anna, är det grundläggande behörighet till högskolestudier som personen vill uppnå? Grundläggande behörighet kan man få på olika sätt1. examensbevis... Läs hela svaret
    • Elias

      Top up Degree i UK?

      Hej! Jag läser till Webbanalytiker på Medieinstitutet och undrar om Top Up Degree i London. Jag läser en YH program och velat i framtiden läsa en top up degree för att fixa kandidat inom Data Science eller något liknande. Hur hittar jag rätt program som är relevant inom just Data/Digital och att...

      Anna: : Hej Elias,Jag antar att du går den här utbildningen - Yhguiden.se/utbildning/medieinstitutet/webbanalytiker-digital-marketing-specialist-malmo och den är på 320 yrkeshögskolepoäng. För behörighet... Läs hela svaret
    • Konrad

      Möjligheter efter Teknikprogrammet utan vidarestudering?

      Jag går just nu första året på teknikprogrammet och jag känner redan nu att jag kommer klara av detta. Däremot så är jag inte jätte sugen på de möjligheter som teknikprogrammet har att erbjuda efter gymnasiet. Vilka vägar kan jag gå direkt efter gymnasiet som ger mig ett mer praktiskt yrke som...

      Anna: : Hej Konrad, så som "systemet" funkar idag - så är Komvux tvungna att i första hand ge plats på yrkesutbildningar till dem som har "kort tidigare utbildningsbakgrund", dvs... Läs hela svaret
    • Alice

      Vad kan man läsa om man är intresserad av psykologi&filosofi?

      Hej! Jag går naturlinjen nu på gymnasiet men har under senare blivit mer intresserad av t ex psykologi, filosofi, osv. Jag undrar lite om vilka utbildningar efter gymnasiet som finns som har med dessa 'områden' att göra, och är det några särskilda kurser (förutom psykologi och/eller...

      Anna: : Hej Alice, man behöver inte på gymnasiet läsa filosofi eller psykologi för att kunna läsa de ämnen på högskolenivå. Du är intresserad av de... Läs hela svaret
    • Konan

      Går el och energiprogrammet och vill läsa vidare?

      Hej! Jag går på praktiska gymnasiet inom el och energi och vill läsa vidare. jag går i andra året nu och vet inte vad man kan läsa vidare som. Det ända jag har fått reda på är civilingenjör men jag skulle vilja veta om det finns mer att välja på.

      Mikael: : Hej Konan, El- och energi är ett Yrkesprogram, där kurser för grundläggande behörighet till högskola ingår ej som obligatoriska. Men du har rätt att läsa dem,... Läs hela svaret
    • dunken

      Vad borde göras ?

      Hej! Jag går i årskurs två i gymnasiet, och är obeslutsam om vad jag ska välja inför de individuella valet i trean. Jag har i tvåan valt engelska 6 ( läser vård ) och är nästan klar. Är osäker om jag borde fortsätta med engelskan i trean eller om jag borde satsa på att läsa Svenska istället. ...

      Anna: : Hej, du undrar om det är bättre för dig att läsa Engelska 7 eller Svenska 3? Stämmer det? Du skriver att du vill läsa men inte vad du vill läsa efter gymnasiet. Om du vill få Grundläggaden... Läs hela svaret
    • Emelie

      Jag vet inte vad jag vill plugga till?

      Hej jag tog studenten nu i våras och nu så har jag ett sabbatsår eftersom jag inte vet vad jag vill bli. Jag gick barn och fritid för jag ville bli förskolelärare men den sista tiden så har jag känt mer och mer att jag kanske inte vill arbeta som det utan jag vill jobba med något mer kreativt...

      Julia: : Hej Emelie, jag föreslår att du kIickar runt på www.framtid.se på olika yrken - det finns ca 2000 yrkespresentationer där. Kanske börja med - Filmyrken>>, titta sedan på... Läs hela svaret
    • Emil

      Vill bli SO lärare?

      Hej jag går industritekniska och ska börja 2an till hösten. Är inte helt nöjd med mitt val men vill inte heller byta linje. Vill helst bli So lärare i framtiden. Kan tänka mig att jobba inom industri ett tag men vill sedan studera vidare till so lärare. Ska läsa svenska 2, 3 och även engelska 6...

      Melina: : Hej Emil! Vad roligt att du har en plan och vill undervisa i SO.För att bli behörig och ha möjlighet att kunna söka utbildningen behöver du ha grundläggande behörighet samt ha... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga