Hedda
    Hej!

    Jag heter Hedda och jag går i årskurs 8. Mitt mål nu (och har varit sedan tidig ålder) är att utbilda mig till veterinär. Just nu (terminsbetyg från 7:ans vårtermin) har jag 307,5 poäng i meritvärde.

    Jag har varit i kontakt med ett naturbruksgymnasium då jag även är hästintresserad, för att få in ridning i gymnasiet, men enligt era tidigare svar är det inte rekommenderat att gå en naturbrukslinje - varför då?

    Jag förstår inte det här med särskild behörighet och utökade kurser m.m. och skulle därför gärna vilja veta exakt vilka kurser som krävs på gymnasiet för att kunna utbilda sig vidare till veterinär på SLU och hur man genom bästa tillvägagångssätt genomför dem?

    Då jag nu går i musikklass (körsång) har jag tänkt en del på naturvetenskaplig linje med inriktning musik, men jag är osäker på om man då "ersätter" nödvändiga naturkurser med musikkurser och därmed måste läsa till mer för att upprätthålla den särskilda behörigheten?

    Sammanfattningsvis undrar jag alltså vilken/vilka gymnasielinjer ni rekommenderar för att sedan kunna plugga på universitetet till veterinär och hur mycket "svängrum" man har för att ge plats åt intressen, utan att minska chansen att komma in på universitet?

    Tack på förhand,
    Hedda

    1 Svar

    Peter SYV på GymnasieGuiden

    Hej Hedda,

    Det är mycket bra att du vet vad du vill! Du vill bli Veterinär>>.

    Det är inte lätt att förstå sig på alla de där olika behörigheter... och jag ska försöka förklara på ett så enkelt sätt som jag bara kan.

    Till alla olika högskoleutbildningar måste man alltid ha den så kallade "Grundläggande behörighet" - det är typ "allmän gymnasiekompetens".

    Sedan krävs det oftast också vissa Specifika godkända kurser, beroende på exakt Vilken utbildning på högskolenivå man vill komma in på. För Veterinärprogrammet är de specifika kurser (kallas "särskild behörighet") är Fysik 2, Kemi 2, Biologi 2 och Matematik 4.

    På Naturbruksprogrammet som är ett yrkesprogram läser man inte fysik, kemi eller biologi. I matte läser man endast matematik 1.
    Om man ska ta in alla de kurser som krävs för behörighet till Veterinärprogrammet in på Naturbruksprogrammet som har sina egna obligatoriska kurser som man ej får ta bort - så måste man läsa ganska mycket utöver heltid, dvs lägga minst 50 timmar per vecka på sina studier, kanske fler timmar än så.... I annat fall går det inte uppnå behörighet till Veterinärprogrammet.

    Sedan är det också så att Veterinär är ett mycket populärt yrke och många sökande har höga betyg. Det räcker, alltså, inte att bara ha alla A-betyg i alla kurser på gymnasiet, utan man måste läsa vissa Specifika kurser för att tjäna Extrapoäng (de kallas meritpoäng>>). Då blir det ännu mer studier... då hinner man varken sova, eller träffa kompisar eller över huvudet taget "leva". :)

    Det går att bli behörig till Veterinär på Naturbruksprogrammet om skola låter dig läsa väldigt mycket mer än vanliga studier. Det är dock mycket svårt att uppnå goda kunskaper och höga betyg och samtidigt bibehålla sin hälsa när man läser så omänskligt mycket. Därför avråder vi från det upplägget.

    Det är helt OK att läsa på Naturbruksprogrammet och satsa på att på sikt bli Veterinär. Det går att efter gymansiet komplettera med de nödvändiga kurser.

     

     

    ang. utbildning där man kombinerar Naturvetenskap med Musik - så kan man göra det på olika sätt. Man kan gå vanligt Naturvetenskapsprogrammet, inriktning Naturvetenskap men inom Individuellt val ha två Musikkurser.

    Eller så kan man söka "särskild variant" där man ersätter kurser inom programfördjupning med musikkurser. De brukar behålla inriktningskurser och därför får du behörighet till Veterinärutbildningen.

     

    Frågor och svar taggade med 'kvinnojour' (4 st.)

    • Em12345678

      Arbeta med utsatta kvinnor och barn efter en socialpedagogutbildning?

      Hej! Jag har tidigare sett en fråga som berör vad man kan studera för att arbeta med utsatta kvinnor och barn. Exempel som psykolog och socionom nämndes, men jag är intresserad av att läsa till socialpedagog. Anledningen är främst att jag vill gå...

      Milla : : Hej,det vi vet om yrket Socialpedagog berättar vi om i yrkespresentationen på framtid.se/yrke/socialpedagog Svårigheten i att uppge var... Läs hela svaret
    • Emma

      Vilka kurser ska jag läsa?

      Hej! Jag vill i framtiden arbeta på en kvinnojour och tänker därför läsa socionom-programmet! Efter det vill jag också läsa lite andra kurser som tex genusvetenskap och något om våld mot kvinnor men vet inte riktig vilka kurser det finns eller var dom finns? Har inte hittat någon specifik...

      Milla : : Om du vill läsa kurser Efter socionomprogrammet, är det för tidigt att leta efter dem nu; för att utbildningsutbud förändras: de kurser som finns idag kanske inte finns om några år, och... Läs hela svaret
    • Mimmi

      Vad kan jag jobba med?

      Hej! Jag är relativt säker på vad jag jobba med, vilket är att hjälpa utsatta kvinnor och barn, möjligtvis när människor blivit utsatta för sexualbrott. Jag går just nu den första kriminologi kursen på SU och har tänkt ta en kandidatexamen med det som huvudområde. Men jag har börjat bli väldigt...

      Mikael: : Hej Mimmi, du skriver om att du vill hjälpa utsatta kvinnor och barn, möjligtvis när människor blivit utsatta för sexualbrott. Och vad jag tänker på är att man kan göra det på... Läs hela svaret
    • Maja

      Vilken linje ska jag välja?

      Hej jag har svårt att bestämma mig för vad jag vill jobba med men nu tror jag att jag har hittat något som jag vill jobba med i framtiden. Jag vill jobba på en kvinnojour eller hjälpa barn/familjer typ socialtjänsten. Men då vet jag inte vilken linje jag ska välja för att få den bästa starten...

      Daniel: : Hej Maja, om du vill jobba som t.ex Kvinnojoursmedarbetare>> - är det bra att utbilda sig till Socionom>>. Som utbildad socionom kan man även arbeta inom socialtjänsten. Angående vad man ska... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga