Retz
    Lite tips och information om var och när man kan sommarjobba? Har hört att det är lite svårt att få någon vidare bra jobb när man är 13. Också ungefär hur mycket lön som ‘godkänns’. Tack!

    2 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV
    Hej Retz!

    Jag rekommenderar att du går in på http://www.fragasyv.se/dokument#Sommarjobb och läser om reglerna för dig, som är under 18 år: det finns några saker att tänka på när man arbetar men ännu inte är myndig.

    Varför det kan vara svårare att få jobb när man är 13 år? Det kan finnas tre "huvudorsaker": att en 13åring inte har så mycket erfarenhet; inte är färdigutbildad i något yrke plus att är att det finns begränsningar i vad man får och inte får jobba med:
    - är du under 18 år, får du inte arbeta ensam; du får inte ha ansvar för kassa/pengar; du får inte arbeta på nätterna eller lyfta mycket tunga saker.

    Ang. lön så är det väldigt svårt att säga för att variationen är mycket stor: allt från 20 kr./timme upp till nästan 200 kr./timme - allt beror på var man jobbar och vad man gör, dvs vilka arbetsuppgifter man har.

    Du får hemskt gärna återkomma när du har läst det som jag rekommenderar (se längst upp i mitt svar).

    Bästa hälsningar & stort lycka till!
    ANNA

    Milla SYV på FrågaSYV
    Hej!

    Kommuner ordnar ofta sommarjobb eller sommarpraktik för ungdomar och vi känner till exempel att man får 20 kr/timme för den praktiken. I en annan kommun kan man få 60 kr/timme för samma sort jobb men i den förra kommunen bjuds man på lunch, men inte i den andra kommunen, där man själv får bekosta sin lunch. Det är, alltså olika villkor - väldigt mycket beroende på om det är jobb eller praktik, om det är kommunal projekt som man deltar i eller om man själv har ordnat sitt sommarjobb hos en privat arbetsgivare.

    Vi har sammanställt info i några "infoblad" bl a på http://www.fragasyv.se/info/sommarjobb-anstallning-lon-jamkning
    och på http://www.fragasyv.se/info/sommarjobb-arbetstid

    Vi på Fråga SYV tycker att det är mycket bra att sommarjobba: man får arbetslivserfarenhet, referenser och tjänar lite pengar också, så klart! :)

    Ang. REFERENSER: ett råd till dig är att be om en "skriftlig referens" och inte bara spara tel.nummer och namn på din arbetsgivare. Du kan sedan ha stor användning för ett sådant "referensbrev", du skickar en kopia på det när du söker andra jobb i framtiden.

    Förslag på vad som kan stå i "referensbrevet" är: om arbetstagaren (du, alltså :) var punktlig (kom i tid till jobbet), om hen var ansvarstagande och följde instruktioner, om hen kunde ta egna initiativ när det behövdes, om hen var trevlig mot kunder (om det var den typen av jobbet där man arbetar mot en "extern kund"). Om arbetsgivaren inte hinner skriva ett referensbrev om dig, kan du förbereda det själv och be arbetsgivaren ändra något (i fall hen vill ändra) och sedan skriva ut och skriva under. Ta sedan några kopior på det och spara original på ett säkert ställe. Det kan bli första dokument i din "Meritportfölj" där du samlar dina utbildnings- och anställningsdokument.

    Önskar dig allt väl! Hör av dig igen om du har fler frågor.
    Milla
    Studie- och yrkesvägledare

    Frågor och svar taggade med '#val' (5 st.)

    • Petter

      Kan man sluta vara reserv?

      Hej, jag vill inte stå som reserv på mina högre rangordnade val, eftersom att jag ångrar mig med dom valen och är jätte nöjd att jag kom in på mitt tredje val. Kan man stryka första och andra valet? Har mailat antagningskansliet, och beskrivit...

      Milla : : Olika gymnasieantagningskanslierna gör på olika sätt; går därför inte ge ett generellt svar; om du mailat till ditt antagningskansli men ej fick svar, ring (tel tid brukar ofta vara på vardagar kl9-11).
    • Sally

      Hur vet jag vilket program som passar mig bäst?

      Hej! Jag har beslutsångest över gymnasievalet . Jag är både intresserad av samhällsprogrammet och ekonomiprogrammet så jag vet inte riktigt vad jag ska välja.. Sen har jag bara 235 poäng så det gör mig ännu mer stressad!!

      Liselotte: : Hej Sally, samhällsprogrammet och ekonomiprogrammet är inte så olika varandra; väldigt många kurser man läser på de 2 programmen är exakt samma. Mitt råd till... Läs hela svaret
    • Lucy

      Kan man bara få godkänt (E) på individuella val?

      Hejsan! Mitt mål är att kunna börja i Handelshögskolan. För att kunna bli behörig så måste man ha minst ett C på matematik 3b. Jag valde Sam Sam linjen, och då ingår inte matematik 3 på sin kursplan. Jag tänker då lägga till det som en individuell val. Men jag har hört att det går bara få...

      Milla : : Nej, det stämmer inte! En enda kurs som endast kan betygsättas med F eller E på gymnasiet är GA, gymnasiearbete. Alla andra kurser får man det betyget som man förtjänar, upp... Läs hela svaret
    • Micaela

      polis, säljare i butik och varuhus, servitris på cafe, vilken linje ?

      Som rubriken säger så skulle jag vilja bli polis eller jobba som säljare i en butik, eller att jobba på ett cafe o servera osv. Igentligen så har jag ingen aning om vad jag vill bli, men just nu så tycker jag att det dem jobben hade varit kul. Jag vill ju såklart gå en bred linje eftersom att...

      Lena: : Hejsan, bra att du tänker på olika yrkesområden! De program jag tänker på utifrån ditt mejl är Samhällsvetenskapliga programmet som många går som vill söka till Polishögskolan, Handels och... Läs hela svaret
    • Micaela

      vilka högskoleinriktningar finns det ?

      Som sagt så undrar jag hur man får reda på vilka högskoleinriktningar som det finns som man kan gå efter gymnasiet. T.ex linjen samhäll, när man har gått den linjen, vad kan man då gå för inriktningar i högskolan ?

      Lena: : Hejsan, oj, det finns väldigt mycket du kan läsa efter ett Samhällsvetenskapligt program på gymnasiet, du kan t.ex läsa till yrken som psykolog, lärare, polis, lärare, journalist, eller fortsätta läsa kurser inom... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga