Felicia
    Hej.
    Jag vill arbeta med att utreda grövre brott, som exempelvis mord. Jag har funderat på att läsa till kriminolog på Göteborgs universitet. Det verkar dock som att jag måste utbilda mig på polishögskolan och sedan arbeta hos polisen, för att kunna utbilda mig till kriminaltekniker.

    Kan jag ta en master-examen i kriminologi, få anställning hos polisen och sedan utbilda mig till kriminaltekniker? Eller måste jag gå polishögskolan för det? Vill inte utbilda mig till kemist på högskolan, men är det ett krav?

    Undrar även om man kan utreda brott på brottsplatsen eller så som kriminolog? Eller vad gör en kriminolog? Och bara för att förtydliga, vad gör en kriminaltekniker?

    / Felicia

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej FeIicia!

    Så vitt vi på Fråga SYV har förstått - så behöver Mordutredare>> bakgrund hos polisen. Det är de svar vi får överallt, när vi ställer frågor om det.

    Dock känner man ju Leif G.W.Persson som är Kriminolog, och inte polis - och som deltog i många mordutredningar. :)

    Jag kan inte utesluta att även Civilutredare>> skulle kunna på sikt och med mycket tur också kan "närma sig" mordutredningar.

    Sedan finns det ju också Forensiker - som testar bevis, så de är kemister, ballistiker>> mm.

    Så, frågan är om du vill bli den som "håller i utredningen och bestämmer hur man ska gå vidare", eller den som håller förhör med de misstänkta, eller den som testar bevis ... för att det är inte samma person som gör allt detta.

    Ingång via polisen känns som den mest logiska. Så om du kan söka till Polishögskola, skulle jag råda dig göra det.

    Annars så börja läsa kriminologi och forska sedan vidare om vilka vägar som går att ta in till målet att bli en Mordutredare.

    Det finns inte, så vitt vi här på Fråga SYV, vet i alla fall - ngt. konkret plan: går den och den utbildningen, så blir du garanterat mordutredare. Det är konkurrens om de tjänster, för det är fler som vill bi det än som det finns möjlighet att anställa.

    Är man en duktig polis med ambitioner att bli mordutredare, så är det nog större chans att bli det, jämfört med när man inte har polisutbildning.

    Jag ska också samråda med en sakkunnig och återkommer i fall jag får fram ngt. nytt/intressant som svarar på din fråga.

    Bästa hälsningar

    ANNA

     

    Frågor och svar taggade med 'värdering av utländs utbildning' (3 st.)

    • Mila000

      Socionomutbildning utomands?

      Hejsan! Jag funderar på att studera en socionomutbildning i Australian men har börjat bli osäker på om den utbildningen kommer att fugera här i Sverige. Jag vet att socionom inte är ett reglerat yrke, men blev fundersam på om jag kommer kunna jobba som socionom efter utbildningstudier eller om...

      Milla : : Hej, inom det svenska socionomprogrammet lär man sig mycket om Socialtjänstlagen (den svenska lagen, alltså) och den kunskap anser arbetsgivare en svensk socionom ska ha. I socionomprogrammet ingår... Läs hela svaret
    • Förälder

      Jag är färdig med svenska 3 ?

      Hej! Om jag har pluggat svenska 3 och är klar med den och vill plugga vidare till samhällsvetare, vad behöver jag göra då? Jag har läst juridik i mitt hemland och vill jag i Sverige med samhällsfrågor?

      Daniel: : Hej Sotica, har du fått godkänt betyg i svenska 3? I så fall har du, vad gäller Svenska, behörighet till högskola i Sverige. Hur är det med Engelska? Du måste ha godkänt betyg i... Läs hela svaret
    • Pershia

      Hur en utländsk jurist kan fortsätta här?

      En person som har läst klar juristutbildningen i annat land och han har sckickat till UHR för validering. Han vill fortsätta här till advokat eller komplettera jurist utbildningen anpassad med Svenska regler. Vilken väg är lättare och fortare?

      Anna: : Hej Pershia, lagar skiljer sig ganska mycket i olika länder, därför måste man i princip läsa om hela juristutbildningen, om man vill jobba i ett "nytt land". UHR får göra sin... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga