Linda
    Hej! Jag skulle vilja jobba inom kriminalvården som kriminalvårdare/ psykolog på en anstalt, är samhällsvetenskapliga programmet inriktning beteende en bra linje då? Måste man plugga vidare på universitet för att bli det?

    1 Svar

    Ludmila SYV på FrågaSYV
    Hej, Linda! Du undrar om Samhällsvet.programmet med inriktning Beteende är en "bra linje" för dig som planerar att jobba som kriminalvårdare/psykolog på en anstalt.

    Om du vill jobba som psykolog, måste du söka Psykologutbildning på högskola/Universitet, som är på 5 år.
    För att bli behörig till Psykologutbildning måste man ha Grundläggande behörighet till högskolestudier samt Särskild behörighet, bestående av Matematik 2a (alternativt matematik 2b alternativt matematik 2c) och samhällskunskap 1b (alternativt 1a1 + 1a2).
    De ovan nämnda kurserna ingår I Samhällsvetenskapliga programmet & det är därför "en bra linje", dvs du får rätt behörighet om du går den linjen.

    För att arbeta som kriminalvårdare ska man ha gymnasieutbildning och sedan söker man anställning som Kriminalvårdare.
    För samtliga nyanställda kriminalvårdare påbörjas anställningen med en betald grundutbildning på 20 veckor (d v s man får lön under utbildningen). Den omfattar tre delar; central introduktion, praktik och kriminalvårdsspecifik utbildning.

    Du kan söka utbildning till Psykolog och anställning som Kriminalvårdare samtidigt /under din sista termin på gymnasiet/ och välja sedan - I fall du både kommer in på psykologutb. och får en anställning.

    Det är bra att ha I åtanke att det är ganska höga antagningspoäng till Psykologutbildning, därför måste man sträva efter höga betyg I samtliga gymnasiala kurser. Ett annat sätt att konkurrera om en plats på en högskoleutb. är att göra HÖGSKOLEPROVET.

    Du kan samtidigt som du söker Psykologutbildning & anställning som Kriminalvårdare, även söka andra eftergymnasiala utbildningar, som t.ex. Skötare/Stödpedagog, läs mer på http://www.yhguiden.se/utbildning/goteborgs-stad-utbildning/psykiatrispecialiserad-underskoterska-skotare-stodpedagog

    Trevlig midsommar & lycka till med dina studier!
    Ludmila, SYV

    Frågor och svar taggade med '#studenten #problem #fifleraämnen' (4 st.)

    • Erica

      Kan jag tillfälligt ta bort en kurs?

      Jag går just nu 2an på gymnasiet och har en väldigt svår period just nu när det kommer till skolan och det börjar bli för mycket att hinna med allt och fokusera på allt. Och med mina diagnoser gör det inget lättare, och speciellt inte när jag får den hjälpen jag behöver. Så jag undrar om det är...

      Julia: : Hej Erica,du nämner "diagnoser" i din fråga. Jag tycker därför du bör prata med skolsköterska som kan förmedla kontakt till skolläraren. Du kan också prata med... Läs hela svaret
    • Maria

      Hur gör man när man inte tar studenten?

      Hej, jag kommer inte att kunna ta studenten pga av att jag har F i fyra ämnen. Hur ska man göra efter gymnasiet förutom att gå om kursen?

      Anna: : Hej Maria! Tråkigt att du får några F betyg och inte uppfyller kraven för gymnasieexamen, men det finns mycket du kan göra i alla fall! Mina råd till dig är: 1. ta reda... Läs hela svaret
    • A

      Kommer jag få ta studenten?

      Hejsan! Jag har lidit/lider av depression och därför har det gått lite upp och ner med mina betyg. I årskurs 2 fick jag F i Fysik 1 och F i matte 4. Jag undrar kommer jag få ta studenten och inte behöva gå om årskurs 3? kommer jag få examenbevis?

      Anna: : hejsan! Det är beklagligt att du har hälsoproblem och jag förstår att det inte går att ha samma betyg som om du inte vore sjuk! Om du har F i fysik 1a och i Matte 4 men har godkänt i alla andra kurser, då borde du uppfylla kraven... Läs hela svaret
    • David

      Ta studenten med F i de flesta ämnen?

      Om man har F i de flesta ämnen(+4) får man ändå stå på flaket med mössan och skrika att man har tagit studenten ? Eller är det bara de som är godkända som får göra det ?

      Milla : : Hej David! Alla som gick på gymnasiet i tre år får stå på faket med mössan och skrika allt de orkar. Den som inte uppnådde kraven för gymnasieexamen får Studiebevis (i stället för Examensbeviset) men... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga