Tova

    Hej!


    Jag undrar vilka utbildningar  (yrkes samt högskoleutbildningar,) det finns för att sedan jobba med bostadsuthyrning av hyresrätter?


    Jag skulle vilja jobba med de praktiska delarna av att lägg upp lägenhetsannonser, svara på frågor/mejl ang lägenheter, besikta dem, skriva lägenhetskontrakt osv. Vilka yrkesutbildningar respektive högskoleutbildningar skulle ni rekommendera för detta? Skulle även tycka det var intressant att jobba i kundtjänsten med att svara på frågor kring uthyrningarna.


     


    Undrar även vilka "titlar" personerna med dessa arbetsuppgifter brukar ha? Jag kollar lite på fastighetsskötare respektive, fastighetsförvaltare, men det känns inte som det är rätt titel för dessa arbetsuppgifter jag nämner ovan?


     


    Är är det att föredra att satsa på en bred teoretisk utbildning som t.ex personalvetareprogrammet eller juristprogrammet för detta? Mvh Tova

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej Tova,
    kika gärna på yrken: uthyrare, administratör , besiktningsman, fastighetsmäklare samt fastighetsmäklarassistent. Av de yrken är det i första hand fastighetsmäklare som kräver en viss specifik utbildning för att kunna bli registrerad och få jobba som just fastighetsmäklare; förutom att sälja bostäder och andra fastigheter kan fastighetsmäklare även jobba med uthyrning av bostäder och andra fastigheter. Inom de övriga yrken kan man ha lite olika utbildningar där man anställs utifrån vad hen som anställer, tycker.

    ang.besiktningar
    Det beror på vilken sort besiktning man ska utföra. Att gå och titta att det är OK-städat och att tapeterna inte är skrapade och det ej finns sprickor i handfatet - kan "vem som helst" göra, men fastighetshållbarhet måste kontrolleras, alltså att bjälkarna kommer hålla vad taket väger (t.ex) eller om sprickor i fasaden är "vanlig sättning" eller om huset kommer ramla omkull när vinden ökar till medelstyrka vid "lättstorm", då krävs det högre utbildning inom vissa specifika områden och rekommenderad utbildning är lägst högskoleingenjör inom byggnad (minst 3 år på högskolenivå på byggingenjörsprogrammet).
    Du nämner också kontraktskrivning och svara på frågor från hyresgäster. Enklare frågor kan man svara på med vilken tidigare utbildning som helst (man lärs upp på arbetsplatsen) men svårare frågor om vilka rättigheter hyresgästerna har vid konflikter mellan hyresgäst-fastighetsägare eller mellan hyresgäster måste man ha juridisk utbildning (alltså examen från juristprogrammet).
    Administratörer/uthyrare hanterar enklare frågor och vid svårare frågor hänvisar till experter eller själva kontaktar experter och förmedlar deras svar till hyresgäster och fastighetsägare.

    Det finns stora fastighetsägare och små. Hos små privata hyresägare är det inte alls ovanligt att en och samma person jobbar med ekonomi, uthyrning, personalfrågor, marknadsföring mm och m.fl som en sort allt-i-allo. Och de som jobbar på det sättet kan ha diverse olika utbildningar. Här är det vanligt att börja som sommarjobbare/extrajobbare och på så sätt "få in foten", sedan kan arbetsgivare rekommendera vilka korta kurser eller längre utbildningar hen tycker man ska gå (har man tur kan man gå utbildningar på arbetstid eller delvis på arbetstid, men annars läser man på deltid samtidigt som man jobbar heltid).

    Jag nämnde (högst upp i detta svar) i första hand yrket uthyrare som jag tycker du ska kika på. Det är inte ett reglerat yrke, alltså finns inga strikta krav på vilken utbildning man ska ha. Det som arbetsgivare brukar (ofta) uppge att de önskar att man har för kvalifikationer när man söker jobb som uthyrare är:
    Utbildning på lägst gymnasienivå, gärna inom försäljning, ekonomi eller administration
    • Erfarenheter inom fastighetsförvaltning och fastighetsbranschen är meriterande
    • Högskoleutbildning är meriterande, men inget krav.
    • Behärskar ytterligare något språk är ett plus.

    Frågor och svar taggade med 'gymnasieskolor' (6 st.)

    • Pia

      Vilka gymnasieskolor finns det i Göteborg?

      Hej, som rubriken lyder är min fråga vilka gymnasieskolor (alla) som finns i Göteborg? Tack på förhand för ett snabbt svar! Pia

      Milla : : Hej!Alla de gymnasieskolor som vi på gymnasieGuiden.se känner till, i Göteborg, visar vi i "listan" på gymnasieguiden.se/gymnasium?Göteborg (det är i dagsläge 60 skolor; uppgift från 17 maj 2024).
    • SYV-besökare

      Vilka gymnasieskolor finns i Katrineholm?

      Hej som rubriken lyder undrar jag om ni har en lista på alla gymnasieskolor som finns i Katrineholm? Tack för ett snabbt svar! S.

      Milla : : Hej!Enligt de uppgifter vi har, finns det tre kommunala gymnasieskolor i Katrineholm och du finner listan på skolorna här: gymnasieguiden.se/Katrineholm och från skolornas presentationer på... Läs hela svaret
    • SYV-besökare

      RIG och NIU i Ridsport?

      Hej var hittar jag fullständig lista på vilka gymnasieskolor som erbjuder Ridsport på elitnivå, alltså RIG och NIU? Tack för ett snabbt svar.

      Mikael: : Hejsan,enligt våra uppgifter finns inte RIG, riksidrottsgymnasier med Ridsport; och NIU finns på följande gymnasieskolor - se listan gymnasieguiden.se/gymnasium?NIU: RidsportOch NIU Hippning eller Dressyr finns... Läs hela svaret
    • My

      Vilka gymnasiealternativ finns det i Örnsköldsvik?

      Hej! Vet ni vilka alla de olika gymnasiala alternativ finns det för elever som vill läsa gymnasiet i Örnsköldsvik? Kan ni skicka en fullständig lista? Tackar på förhand. MY :)

      Anna: : Hej My!När du frågar om "gymnasiala alternativ" menar du endast gymnasieskolorna?Enligt våra uppgifter finns det följande gymnasieskolor i Örnsköldsviks kommun: se... Läs hela svaret
    • Gäst

      Yrkesutgångar på yrkesprogram?

      Hejsan, jag är intresserad av att veta vilka de olika yrkesutgångarna är på de olika yrkesprogrammen och hur vet man på vilka gymnasieskolor de utgångarna finns?

      Julia: : Hej! Vilka yrkesutgångar kan man ha på de olika yrkesprogrammen kommer info här nedan: Barn - och fritidsprogrammet>> inriktning Fritid & Hälsa>>> Möjliga yrkesutgångar:-... Läs hela svaret
    • Amanda

      Betygs- och gymnasie-ångest, läsa till veterinär?

      Hej! Jag heter Amanda och jag vill så gärna läsa till veterinär, jag går i åttan men har ändå redan börjat tänka på gymnasium. Men jag är sjukt osäker på hur jag ska komma in på naturvetenskapsprogrammet då jag bara har ca 247 i meritpoäng...? Jag har sådan sjuk betygsångest så jag kan börja...

      Anna: : Hej Amanda! Var bor du? I vilken del av Sverige? Detta frågar jag för att kunna tipsa dig om utbildnignar som finns nära dig. :) Jag tycker du bör titta på Naturbruksprogrammet.... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga