Sofia
    Hej! Jag går i nian och har både modersmål och moderna språk (Tyska respektive Spanska). Min modersmålslärare sa på våran senaste lektion att vi (niorna som ska söka gymnasie) kan få 19 betyg och därmed få ta bort två av de sämsta betygen istället för bara ett, eftersom vi hittills bara fått 18 betyg (16+moderna språk+modersmål). Hon sa att en kan göra ett prov i Tyska som Modernt språk så att en får ett extra betyg att söka till gymnasiet med, alltså göra en prövning. Kan en göra detta? Alltså få två moderna språk-betyg, ett för tyska och ett för spanska och sen ett för modersmål? (Teoretiskt sett. Jag har egentligen tillräckligt bra betyg för att komma in på den linjen jag vill komma in på, men vill för det första veta om det ens går, och sedan kanske bara göra det av trots, eller eftersom jag skulle få ett A och skulle kunna få typ 5 poäng mer.)

    1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej Sofia!

    Din lärare har rätt. Man får ha "hur många betyg som helst" från grundskolan. Det finns elever som har fler än ett modersmål och som samtidigt läser flera moderna språk.

    Vi känner t.ex ett fall då eleven hade 22 betyg från grundskolan. Då räknar man så här; man lägger ett betyg i Moderna språk (som lästes som språkval) åt sidan så länge... och av de Resterande betygen väljer 16 st. högsta/bästa/. Sedan adderar man de 16 bästa betygen och det 17-de betyget, som endast får vara Moderna språk.

    Man får göra prövningar i grundskolekurser. Skola har dock rätt att ta prövningsavgift 500 kr per prövning.

    Bästa hälsningar

    Milla SYV

    Studie- och yrkesvägledare
    • : Tack för att ni hjälpte mig med det här! Det tog lite tid för mig att få igång det men jag har tillsut mitt betyg i Tyska också. Jag gjorde Nationella Proven som prövning och fick A (:
    • Liselotte : men SÅ RoIigt!!! GRATTIS!!!! :)

    Frågor och svar taggade med 'värdering av utländs utbildning' (3 st.)

    • Mila000

      Socionomutbildning utomands?

      Hejsan! Jag funderar på att studera en socionomutbildning i Australian men har börjat bli osäker på om den utbildningen kommer att fugera här i Sverige. Jag vet att socionom inte är ett reglerat yrke, men blev fundersam på om jag kommer kunna jobba som socionom efter utbildningstudier eller om...

      Milla : : Hej, inom det svenska socionomprogrammet lär man sig mycket om Socialtjänstlagen (den svenska lagen, alltså) och den kunskap anser arbetsgivare en svensk socionom ska ha. I socionomprogrammet ingår... Läs hela svaret
    • Förälder

      Jag är färdig med svenska 3 ?

      Hej! Om jag har pluggat svenska 3 och är klar med den och vill plugga vidare till samhällsvetare, vad behöver jag göra då? Jag har läst juridik i mitt hemland och vill jag i Sverige med samhällsfrågor?

      Daniel: : Hej Sotica, har du fått godkänt betyg i svenska 3? I så fall har du, vad gäller Svenska, behörighet till högskola i Sverige. Hur är det med Engelska? Du måste ha godkänt betyg i... Läs hela svaret
    • Pershia

      Hur en utländsk jurist kan fortsätta här?

      En person som har läst klar juristutbildningen i annat land och han har sckickat till UHR för validering. Han vill fortsätta här till advokat eller komplettera jurist utbildningen anpassad med Svenska regler. Vilken väg är lättare och fortare?

      Anna: : Hej Pershia, lagar skiljer sig ganska mycket i olika länder, därför måste man i princip läsa om hela juristutbildningen, om man vill jobba i ett "nytt land". UHR får göra sin... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga