Philip
    Hej!

    Jag håller på att läsa in naturvetenskapliga gymnasiekurser på komvux för att bli behörig till läkarprogrammet. Mitt mål har varit att bli antagen nu till vårterminen 2020. Mot slutet av den här höstterminen kommer jag ha två kurser kvar att läsa in - Biologi 2 och Kemi 2.

    Mitt problem är att de här kurserna tar slut först den 20e december, och sista kompletteringsdag för ansökan till vårterminen är den 2a december.

    Jag har läst om sen komplettering på antagning.se, men som jag förstår det blir det i praktiken som att göra en sen anmälan, vilket i fallet med läkarprogrammet skulle göra att jag inte har någon chans att bli antagen nu till vårterminen eftersom söktrycket är så högt.

    Finns det något jag kan göra för att bli antagen nu till våren? På samma komvuxskola som jag läser på anordnas naturvetenskapligt basår (som jag inte läser), och basårets sista kurser (som är samma kurser som jag ska läsa) tar också slut den 20e december. Kan det verkligen vara tänkt att man ska läsa basårets andra termin under hösten och sedan vänta hela vårterminen innan man kan söka sin utbildning?

    Är det så att ens lärare tilldelar en ett preliminärt betyg på kursen som man kan använda till att söka utbildningen, innan man får sitt slutgiltiga betyg?

    Tack på förhand
    • Julia : På varje lärosäte: högskola-universitet finns det ANTAGNINGSGRUPPEN. Du kan kontakta antagningsgruppen på det lärosäte dit du söker. Jag tror tyvärr du får svar att du måste komplettera i tid och i annat fall söka till nästa antagningsomgång.

    2 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej Philip,

    jag tror tyvärr inte att du kan få utnyttja ngt. undantag... just pga läkarprogrammet är så populärt och jättemånga söker som har mycket höga betyg och som söker i tid.
    Om du inte kan sista kompletteringsdag ladda upp dina betyg på din inloggning på www.antagning.se - kommer du tyvärr få svar OBEHÖRIG. Du får då söka till nästa gång det blir möjligt - alltså till hösten 2020.
    ****
    Hur din komvux har tänkt, kan du med fördel fråga på komvux i din kommun. det kan inte vi här på Fråga SYV svara på. Komvux i varje kommun får bestämma rätt mycket själva.
    Jag kan tänka mig att förklaringen är så enkel att om man ska satsa på att ge betyg till sista kompletteringsdagen 2 dec., då måste betygen sättas redan i mitten på november - med det blir det extremt kort termin eller så måste man börja terminen mitt i juli i så fall, när de flesta lärare har semester... och även de studerande har sommarjobb eller är bortresta... och vad man som studerande på komvux gör med sina betyg sen, är det upp till var och en - kan Komvux svara. Men fråga - och du får gärna återkomma till oss och berätta vad du fick för svar.

    Om terminen slutar 20 dec., kan det mycket väl vara så att ni får dagen innan, den 19 dec, t.ex veta vilka betyg ni får - av lärare, men sedan ska betygen bekräftas, kontrolleras, skrivas in i betygskatalog och utfärdas - betyg "i handen" är det i så fall mitt i januari man kan få. Det kan gå fort, om allt "klaffar" men om utbildningsadministratör blir sjuk eller läraren glömmer notera ngt., eller skriva under och sedan reser iväg under julhelgen och blir icke-anträffbar... då kan det ta flera veckor innan man får sitt betyg.
    Som sagt, ska man vara säker på att kunna lada upp sitt betyg 2 dec. på antagning.se, ska man veta 100% vilket betyg man får och vara klar med kursen ett par veckor innan (helst 3 veckor innan sista kompletteringsdag).
    Det enda du kan göra är, enligt min mening, att försöka få betyg snabbare - att du läser framåt och försöker skynda på, om det går. Här är det din motivation och studieförmåga + hur flexibelt är upplägget på din kurs, som spelar roll.
    Om du är inskrivet på "flex"-kurs, borde du ha rätt att skynda på enligt din egen studieförmåga ... men om det är en vanlig kurs med fasta provdagar, så är det svårt för läraren, även om hen skulle velat hjälpa dig - att fixa detta. Här är det också "betalning" till utbildningsanordnare som kan "ställa till det": om du t.ex får ditt betyg utfärdat sista november - då är din kurs slut och utbildningsanordnaren får ej betalt för de 3 veckorna i december (på så sätt går de "minus" ekonomiskt)... det är ett komplicerat system med olika intressen inblandade.
    Du vill så klart komma in på din utbildning och inte vill vänta en hel termin, vilket jag har stor förståelse för. Och så finns det andra "aktörer" som har egna intressen, som är viktiga för dem.

    Vänligen
    Julia

    • : Hej! Först och främst: tack för ett så utförligt svar. Du skrev ju att jag gärna kunde återkomma när jag vet hur det gick, så nu gör jag det. Jag kontaktade komvuxskolan som jag läser vid, och tydligen är det många andra som är i min situation. Skolan som jag läser vid anordnar därför specialprov som äger rum några veckor innan kursen slutar, så att man ska kunna bli klar innan sista kompletteringsdag. Så allt har faktiskt löst sig och det verkar som att jag kommer kunna bli antagen nu till våren. Jag vet inte om alla skolor erbjuder den möjligheten, men jag kan rekommendera andra i min situation att höra efter hos sin skola om det går att skriva slutprovet några veckor tidigare. Återigen, tack så mycket för ditt svar: Allting löste sig när jag gjorde som du sa och kontaktade skolan. /Philip
    • Anna : vi på Fråga syv är glada om våra svar blir till hjälp! Lycka till!
    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej" det kommer inte att hjälpa dig, men det är relativt få utbildningar som startar på våren; de flesta svenska utbildningar startar i aug-september.
    Varför folk läser andra terminen på nat.vet.basår med slut till jul - kan vara väldigt olika... kanske de vill resa utomlands under våren och vill bli klara med sina kompletteringar i god tid så de kan söka till höstterminen!
    Det finns också utbildningar som kräver hög naturvetenskaplig behörighet som kommer ha restplatser, t.ex vissa Ämneslärarprogram - har en högskoleutbildning restplatser (tomma platser, när alla behöriga som sökte i tid, kom in) kan de ta in sent, även när utbildning redan har börjat, kan de ändå ta in... så det finns många olika varianter. Komvux i din kommun vill inte (eller kanske anser att de inte kan) anpassa hela sina kursupplägg till de några få personer som ska söka till vårterminen.
    Tråkigt men vad ska man göra?!

    Frågor och svar taggade med 'revisor' (20 st.)

    • lukas

      Ekonomisk historia ?

      Ger Europa programmet inom ekonomisk historia på handels i möjlighet att bli revisor om man läser den 3 åriga kursen, eller är det enbart ekonomiekandidatprogram på handels som öppnar dörrarna för att bli revisor? Tack på förhand

      Milla : : Hej,i kraven som ställs för de som vill bli auktoriserad revisor ingår bl.a den praktiska delen som (i alla fall nu, våren 2023) beskrivs så här: "Den praktiska utbildningen pågår i minst... Läs hela svaret
    • student

      Hur gör man för att plugga basår till revisor?

      Hej! Hur gör man ifall man vill plugga ett basår för att sedan plugga till revisor? Söker man basår på antagning.se? Om man pluggar ett basår har man då garanterad plats på universitet/högskola sen när man vill plugga till revisor?

      Milla : : Hej!är det auktoriserad Revisor du vill bli? Du behöver i så fall läsa ekonomi på högskolenivå i minst 3 år; du kan söka till kandidatprogram i ekonomi eller... Läs hela svaret
    • Patricia

      Krav på att bli revisor?

      Jag läser europaprogrammet nu med inriktningen företagsekonomi. Företagsekonomi kursen är på 60hp, och jag undrar om det räcker för att utbilda mig till revisor, eller måste man ha läst 180hp företagsekonomi för att bli det?

      Liselotte: : Hej Patricia!För att, i Sverige, bli auktoriserad revisor krävs att du genomfört en teoretisk och praktisk utbildning om totalt sex år samt därefter avlagt ett prov.Den teoretiska utbildningen görs... Läs hela svaret
    • Sara

      Revisor eller redovisningsekonom?

      Hej jag är väldigt intresserad av att bli revisor men vilken utbildning skulle passa? Ekonomprogramet? Vad är skillnaden på redovisningsekonom och revisor då? Kan man kalla sig själv för revisor om man har pluggat redovisningsekonom på...

      Anna: : Hej Sara,för att i Sverige bli en auktoriserad Revisor, så ställs det strikta specifika krav: för att bli auktoriserad revisor krävs att du genomfört en teoretisk och praktisk utbildning om... Läs hela svaret
    • Pakjira

      Tysk kandidat, omvandla till svensk kandidat?

      Hej! Min kille är tysk och vill flytta till Sverige för att studera vidare. Han läser just nu en kandidatexamen på universitet i Tyskland med inriktning ekonomi. Kommer hans examen att tillgodoses eftersom han vill utbilda sig till revisor. Kommer hans tyska examen på 180hp att räknas eller...

      Julia: : Hej!För att i Sverige bli auktoriserad revisor krävs att man har genomfört en teoretisk och praktisk utbildning om totalt 6 år samt därefter avlagt ett prov.Den teoretiska utbildningen... Läs hela svaret
    • Hampus

      Hur blir man revisor inom skatteverket?

      Hejsan jag undrar hur ska man gå till väga för att kunna bli skatterevisor eller jobba med skatt som revisor inom skatteverket. Har tänkt att gå civilekonom med inrik: revisor och bank. Men efter det hur går jag tillväga och får jag lov att jobba...

      Anna: : Hej Hampus! För att bli auktoriserad revisor krävs att man genomfört en teoretisk och praktisk utbildning om totalt sex år samt därefter avlagt ett prov. Den teoretiska utbildningen görs... Läs hela svaret
    • Lily

      Kan man bli revisor om man har arbetat som redovisningsekonom?

      Jag förstår att om man vill bli revisor så måste man gå på universitet, medan redovisningsekonom räcker det att gå på yrkeshögskola. Men jag tycker inte att det är värt det att man satsar på yrkeshögskola och...

      Anna: : Hej Lily. Högskola/Universitet (i Sverige) kan inte ta in obehöriga. Och du är utan examensbevis tyvärr - obehörig. dock kan du anses ha grundläggande behörighet... Läs hela svaret
    • Jaruwan

      Vilket val ska jag göra för bli en revisor?

      Hej, Jag har en fundering, det som rubriken råder jag vill bli en revisor. Min fundering är vilket universitet borde jag välja? Jag är intresserad av HIS (högskolan i Skövde) eftersom de har ekonomprogrammet med redovisning och revisor inriktning. Dock...

      Mikael: : Hej, din plan men att göra högskoleprovet och försöka komma in på utbildningen i Göteborg - tycker jag - är bra. Dock kan ingen veta vilket resultat du får... Läs hela svaret
    • Linnea

      Skillnad på olika examen?

      Hej! Vad är skillnaden mellan att gå civilekonom på universitet (4år) och ekonomiprogram på 3 år som resulterar i en kandidatexamen? Får man en yrkesexamen av civilekonom-programmet? Vad är skillnaden mellan dessa olika typer av examen? Mvh linnea

      Liselotte: : Hej Linnea,det finns många olika ekonomiprogram på olika svenska lärosäten. Och ännu fler kan det bli... om du t.ex söker till högskola till hösten 2020, blir utbildningsutbud fastställd... Läs hela svaret
    • Elev

      Revisor och redovisning?

      Vad är skillnaden på en revisor och en redovisnigsekonom när det gäller arbetet? Som jag förstått så granskar revisorn det redovisningsekonomen har gjort. Jag undrar också vad som skulle hända om en redovisnigsekonom skulle göra ett...

      Milla : : Hej Linda, om det var ett tag sedan du läste matte, då kan du repetera och även bedriva självstudier med hjälp av www.matteboken.se - det är gratis att använda sig av Matteboken.se och om du har... Läs hela svaret
    • Fatima

      Kandidat ekonomi inrikting nationalekonomi?

      Hej! Läser just nu denna ovanstående kurs och undrar vad kan man bli ifall man har läst denna typ av program kan jag jobba som värdepappersmäklare och revisor?

      Julia: : Hej Fatima,För att i Sverige bli auktoriserad revisor krävs att du genomfört en teoretisk och praktisk utbildning om totalt 6 år samt därefter avlagt ett prov.Den teoretiska utbildningen... Läs hela svaret
    • denise

      Kan man jobba utomlands om man utbildar sig till revisor i Sverige?

      Jag vill utbilda mig och sedan bli auktoriserad revisor. Har dock läst på umeås universitets hemsida att deras civilekonomutbildning är den enda som gör att man är klar med den praktiska delen som krävs för att bli revisor. Detta ä för att de är de ända som erbjuder såpass mycket juridik. Min...

      Anna: : Hej Denise,vilken "typ av juridik" man läser på en viss konkret utbildning är det bäst att fråga dem som jobbar just med den utbildningen, för att de vet det... Läs hela svaret
    • Emmyline

      Kan man studera till revisor efter redovisningekonomi?

      Hej. Jag ska plugga på yh till redovisningsekonom och undrar ifall man efter det kan plugga vidare till revisor eller ifall man måste ha en kandidatexamen från universitet för att plugga till det?

      Milla : : För att bli auktoriserad revisor krävs att man genomför en teoretisk och praktisk utbildning om totalt 6 år samt därefter avlägger ett prov. Den teoretiska utbildningen... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga