Ida
    Hej! Jag har väl genomsnittliga betyg tror jag, lite blandat. Jag har försökt hitta något annat jag hellre vill men psykolog är det jag allra helst vill av allt, tyvärr har jag inte tillräckligt med poäng som jag vet att många inte har. Jag har gjort högskoleprovet en gång, men jag undrar hur ansökningen till psykologprogrammet går till? Plussar man på poängen från högskoleprovet till sina betyg? För även om jag får 2.0 har jag inte tillräckligt om man plussar. Men om jag får 2.0 på högskoleprovet, kan jag komma in då oavsett vad mina betyg är nu?
    • : Nej, man plussar inte. Högskoleprovet är högskoleprovet, och betyg är betyg :) Dessutom krävs det kanske inte så höga poäng som du tror. De senaste åren har det varit "lätt" att komma in på högskoleprovet på psykologprogrammet. Gränsen brukar vara vid ungefär 1,6 tror jag. Om du får ett högt resultat på högskoleprovet så är det ganska sannolikt att du kommer in. Men mitt tips är att jobba med andra saker först i några år efter gymnasiet. Det är bra att redan kunna jobba, bo själv, leva som vuxen och umgås med andra vuxna ett tag innan man blir psykolog (och man blir dessutom ofta en bättre högskolestudent av att jobba först, de som kommer direkt från gymnasiet brukar få en viss chock av att vara i en "skola" men ändå inte vara "skolelever"). Dessutom hinner man plugga till högskoleprovet, de flesta behöver lite tid för att höja sitt provresultat. Ditt bästa resultat är giltigt i fem år, så även om du skriver 2,0 nu kan du vänta fyra år med att börja plugga om du vill. Ingen stress.
    • : Nu kollade jag statistiken på UHR, där kan man se vad som krävs för olika program. Statistiken finns på http://statistik.uhr.se Förra hösten krävdes det 1,60 på de "lättaste" psykologprogrammen (t ex Örebro) och 1,80 på de "svåraste" (t ex Göteborg). Men, några psykologprogram börjar på vårterminen också. Inte alla, men några. Och då är det ofta färre personer som söker, vilket leder till att gränsen blir lägre. Örebro hade t ex bara 1,55 på våren, och de "svåra" programmen hade 1,70 eller 1,75 istället för 1,80. Det är faktiskt ganska stor skillnad, så om du ligger på gränsen, se till att söka till vårterminen.

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV
    Hej Ida!

    Man söker separat på betyg och på resultatet av Högskoleprovet. Så, om man har högt resultat på HP, kan man komma in, även om man har ganska lågt Meritvärde (Jämförelsetal + Meritpoäng = Meritvärde).

    Jag vill också tipsa dig om att det finns andra möjliga vägar att gå: t.ex. söka till Socionom och påbyggnadsutbildning till terapeut efter det. Då kan man jobba med personer som är behov av stödsamtal: familjer, som har relationsproblem (man kan bli familjebehandlare) eller med personer som försöker komma ifrån missbruksproblematiken eller som befinner sig i kris efter traumatiska händelser.

    Det finns även några yrkeshögskoleutbildningar som leder till att man kan arbeta med personer i behov av stöd. Hela utbudet finns på www.yhguiden.se och jag vill ge exempel på några YH som kan ev vara av intresse för dig:
    http://www.yhguiden.se/utbildning/campus-nykoping/stodpedagog
    http://www.yhguiden.se/utbildning/consensum-yrkeshogskola/stoedpedagog-inom-lss-verksamhet-2
    http://www.yhguiden.se/utbildning/ostsvenska-yrkeshogskolan/stodpedagog-inom-funktionshinderomradet-lss
    http://www.yhguiden.se/utbildning/yrkeshogskola-gavleborg-cul/behandlingspedagog
    http://www.yhguiden.se/utbildning/vimmerby-folkhogskola/behandlingspedagogutbildning1
    http://www.yhguiden.se/utbildning/goteborgs-stad-utbildning/pedagogisk-vagledare-vid-funktionshinder
    http://www.yhguiden.se/utbildning/yrkeshogskola-gavleborg-cul/integrationspedagog1

    Önskar dig stor lycka till i dina fortsatta studier!
    ANNA

    Frågor och svar taggade med '#arkitekt' (2 st.)

    • Lina

      Är det svårt att hitta jobb som arkitekt?

      Hej! Jag undrar hur det är att vara arkitekt, på flera ställen står det att konkurrensen är balanserad och att det finns lika många jobb som arkitekter. Betyder det att det är svårt att hitta jobb som arkitekt? Speciellt även om inte fler byggnader osv byggs pågående inflation? Även vilken typ...

      Anna: : Hej Lina,i Sverige är utbildningen till Arkitekt ganska lång, 5 år. Se exempel på utbildningen som leder till yrket Arkitekt: lth.se/utbildning/arkitektur och du har ännu inte... Läs hela svaret
    • J

      Universitet, arkitektprogrammet, olika sätt att komma in ?

      Hej! Jag är en elev i trean, Jag tar examen sommaren 2022. Jag vill ansöka till arkitektprogrammet. Men meriten är jätte hög, den ligger på 21,41 och min merit är inte så hög kan jag säga, på grund av olika anledningar. Min fråga...

      Julia: : Hej J!gör högskoleprovet och arkitektprovet, båda alltså. Hur högt resultat på proven du får, kan vi på FRåGA SYV inte gissa på. Tränar man... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga