unsure
    Hej!

    Jag skriver på min sambos bekostnad och utifrån hans situation :).

    Han gick El- och energiprogrammet med inriktning inom datateknik och ska till nästa år studera till systemutvecklare. Inför det behöver han lägga till Matematik 2b och Programmering och studera de två kurserna på Komvux för att bli behörig för utbildningen.

    Men man behöver sjävfallet ha en gymnasieexamen för att bli antagen vilket är vad vi grunnar på vad som är rätt eller inte, så jag tänker att det är lika bra att dubbelkolla! :)

    Programmering- och mattekursen ingick inte i hans program, vilket är varför han ska läsa till dem. Av vad jag har hittat på internet så behöver man ha 2250 godkända poäng av 2500, där han har 2200 godkända poäng, däribland Svenska 1, Matematik 1 och Engelska 1. Det är i kurser som idrott han inte har godkänt i, men han är då 50 poäng från att ha en godkänd gymnasieexamen, men rätta mig gärna om jag har fel, så att det inte blir fel när det är dags att söka till själva utbildningen. :)

    Frågan är då, när han läser till Matematik 2 och Programmering på Komvux och (förhoppningsvis) blir godkänd, så kommer han ha läst 2700 poäng och vara godkänd i 2400, kommer det då ge honom en godkänd gymnasieexamen och att han blir behörig till systemutvecklarutbildningen eller behöver han läsa upp någon kurs han tidigare blivit underkänd i, eller är det så att de godkända betyden i Matematik 2 och Programmering gör honom godkänd och därmed behörig när det kommer till gymnasieexamen? :)

    Tacksam för svar,

    Ivana :)
    • Milla : Är "systemutvecklarutbildningen" universitetsutbildning eller Yrkeshögskoleutbildning?

    1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej,
    jag kunde inte i din fråga se om "systemutvecklarutbildningen" som är målet (att komma in på) är en utbildning inom högskola-universitet eller utbildning inom yrkeshögskola? Och det är ganska stor skillnad vad gäller behörighet. Inför högskola-universitet så är man tvungen att ha både grundläggande och särskild behörighet och obehöriga kan inte antas. 
    Däremot kan yrkeshögskoleutbildningar ta in obehöriga. Exempel på en yrkeshögskoleutbildning: yhguiden.se/utbildning/nbi-handelsakademin/systemutvecklare-objektorienterad-systemutveckling 
    Många yrkeshögskolor erbjuder förberedande kurser för de som saknar godkända betyg i de kurser som anges under "särskild behörighet". Vad gäller gymnasieexamen, vid ansökan till yrkeshögskola, så är det mer ett önskemål än ett krav. Man kan bli antagen utan gymnasieexamen men vill man få ut examen och är "färdig med ungdomsgymnasiet", så gör man planering mot examensbevis tillsammans med SYV på komvux i den kommunen där man är folkbokförd. 
    Komvuxexamen består av 2400poäng; kursen Idrott och hälsa 1 får ej ingå. Vi rekommenderar att försöka ha alla poängen godkända (att undvika ta in F-betyg inom examensbevis). Man "låser" in kurserna inom examensbeviset och måste sedan höja betygen i exakt samma kurser som finns i examensbeviset, om man vill höja snittbetyget. 
    Inom examensbevis på komvux kan man inkludera matematik 2a, 2b eller 2c och kurser i programmering. Det skadar inte att även läsa matematik 3b eller 3c och så mycket engelska som möjligt (yrken inom IT-data kräver bl.a  goda kunskaper även i engelska). 
    Mitt råd är att ni bokar tid med SYV på komvux i den kommunen där personen (som det gäller) är folkbokförd i. Visa alla personens gymnasiala betyg till komvux-SYV-en och gör planering mot examensbevis tillsammans med honom/henne, är det bästa rådet jag kan ge.
    Men sök till yrkeshögskola även om formell behörighet saknas. Yrkeshögskola kan både erbjuda förberedande kurser och anta obehöriga (det är t.ex inte omöjligt att börja läsa på en yrkeshögskoleutbildning och samtidigt läsa på komvux för att "komplettera för behörighet") - jag kan givetvis inte lova att en obehörig blir antagen (jag kan inte lova att ens behörig blir antagen) men jag tycker att man behöver inte avstå från att söka "bara för att" man inte har alla kurser "med sig i bagaget" (om man antas till en utbildning då har bedömning gjorts att hen kan klara av utbildningen, för att i annat fall så antas man inte).
    Vad gäller examensbevis från komvux, så måste man ha godkänt betyg i Engelska 5. Dock skadar det inte alls om man även läser Engelska 6 (och kanske t o m eng7). Vad jag förstår av din fråga som har personen som din fråga gäller studiebevis från gymnasiet. Examen från komvux kommer "basera sig på" majoritet av kurserna från studiebeviset men alla kurser behöver inte ingå. Tillsammans med SYV-en bestämmer man vilka kurser som ska ingå i examensbevis från komvux. Vill man att det examensbevis ska ge grundläggande behörighet till högskolestudier behöver man bland annat ha godkända betyg i engelska 5 och 6 samt i svenska 1,2 och 3. 

    Studie- och yrkesvägledare

    Frågor och svar taggade med 'nationella proven' (4 st.)

    • K

      Hur mycket sänker NP?

      Hej, Jag går just nu i 9:an och ska ha nationella om ett tag. Jag har A i de flesta ämnena jag ska ha NP på, men jag undrar en sak. Vad händer om jag får ett B på t.ex tyska NP, eller Svenska NP? (har A i båda ämnena), eller hur strängt är det? Om jag får B på läsa, skriva och lyssna?...

      Julia: : Hej K!Det är läraren som sätter betygen, inte SYV- så vi har inte den kompetensen, men om man tänker logiskt så ligger NP i slutet av kursen och omfattar innehåll i Hela kursen, så det borde... Läs hela svaret
    • Kenny

      Godkänt på alla nationella?

      Jag läser engelska 6 och har fått godkänt på alla tre delar av det nationella provet, men fick efter provets resultat F varning i ämnet. När man fått godkänt på nationella borde man väl vara godkänt i ämnet? Frågan är alltså varför har jag F varning.

      Liselotte: : Hej Kenny! Tråkigt att du fick F varning.  Du måste fråga din lärare i engelska varför du fick den varningen.  För att jag /eller någon annan än din lärare/ kan inte... Läs hela svaret
    • wilma

      Vilka nationella prov måste man klara för att komma in på gymnasiet?

      Hej jag går i 9 och är absolut inte den bästa eleven i klassen och är jätte orolig för vissa ämnen t.ex. fysik, spanska, so och är liksom 100% säker att jag kommer få F för jag kan inget. så vad behöver man vara godkänd i för att Komma in på gymnasiet.

      Milla : : Hej Wilma! Angående behörighet till gymnasiet så är det OLIKA kurser som man behöver vara godkänt i för att bli behörig till Olika gymnasieprogram. Du är orolig ang. betyg i fysik,... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga