Tian

    Hej! Jag studera som ämneslärare nu i Malmö universitet på första termin. Men nu vill jag ta en paus för att plugga till högskoleprovet och kanske ansöka till ett annat program, men Jag vet inte vilken ska jag ansöka till Studieuppehåll eller Studieavbrott ? Kan man ansöka den gamla utbildning igen efter avbrott ? Och måste man har en intyg för att kunna ansöka till Studieuppehåll ?

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Tian,
    om man är antagen till ett program på ett svenskt universitet eller på en högskola och behöver pausa sina studier har man möjlighet att ansöka om studieuppehåll. Du behöver ha ett giltigt skäl, som ska styrkas med intyg, för att beviljas studieuppehåll med platsgaranti. Du kan beviljas studieuppehåll för en viss avgränsad tid, t.ex för max tre terminer med bibehållen platsgaranti. Om det inte finns ett styrkt giltigt skäl eller om uppehållet blir längre än det som beviljats vid ansökan kan man komma tillbaka till programmet i mån av plats.
    Jag tror inte förberedelse till högskoleprovet är ett giltigt skäl att få göra studieuppehåll med platsgaranti.
    Genom att du studerar förbereder du dig också till högskoleprovet. Högskoleprovet mäter hur allmänbildad och "duktig" man är på diverse kunskapsfrågor. Genom att studera till ämneslärare förbereder du dig i allra högsta grad inför högskoleprovet. Så ser jag på saken i alla fall.
    Att ANSÖKA kan man om vad som helst utan några intyg, men en annan sak är det om det blir beviljad eller inte. Du kan inte få Intyg om att du ska förbereda dig till högskoleprovet. Sådant intyg finns inte.
    Om det är ärligt så att du vill avstå från studier nu för att ha bättre chans att få högre resultat på högskoleprovet, så är det en dålig idé att sluta studera. För att, som jag förklarade ovan, genom studierna förbereder du dig också till högskoleprovet. Du kan plugga lite extra vid sidan av dina studier - specifikt inför högskoleprovet.
    Om det är så att du egentligen inte alls vill läsa på det programmet som du nu kom in på och började läsa på, då är det en annan "femma". Om du är säker att du kom in på fel utbildning, är det kanske bäst att hoppa av och göra någonting annat.
    Om du "i värsta fall", om du inte kommer in på en annan utbildning, ändå kan tänka dig fullfölja studierna på ämneslärarprogrammet, då råder jag dig läsa på och förbereda dig till högskoleprovet vid sidan av, och se sedan om du kommer in på en annan utbildning.

    Frågor och svar taggade med 'läsa ekonomi på högskola' (4 st.)

    • Hanna

      Är program och kurser samma sak?

      Hej! Jag vill läsa ekonomi programmet på högskola. Jag tror däremot att jag inte har tillräckligt med poäng för att komma in på själva programmet så funderar på att söka in på kurserna. Jag har tagit reda på vilka kurser som ingår i programmet så min plan är att läsa en kurs i taget. Det blir...

      Milla : : Om du läser exakt samma kurser som ingår i programmet,  borde du få samma utbildning och samma examen ! Så svar på din fråga är i så fall -ja. 
    • Filip

      Vilka betyg krävs det för att komma in på nationalekonomi?

      Hej! Jag studerar tredje året på gymnasiet sam-sam. Jag har fått F i Ma2b. Jag skulle vilja plugga nationalekonomi eller kanske företagsekonomi efter gymnasiet. Vilka behörigheter krävs det för att komma in? Vart pluggar jag upp mina betyg?

      Milla : : Hej Filip! Det finns många olika utbildningar inom Nationalekonom och Företagsekonomi, t.ex den här utbildnignen men du hittar alla högskoleutbildningar på... Läs hela svaret
    • memati

      handelsbanken studentprogram?

      hej! jag studerar finans ekonomi års kurs 3 och har planer att studera högskole vidare jag undrar om handelsbanken studentprogram motsvarar ett vanligt högskola eller vad det är för något ?

      Anna: : Hej Memati! Utifrån information på http://www.handelsbanken.se/studentprogrammet så erbjuder Handelsbanken "stödpaket" under dina "vanliga" studier på högskola. Så här står det (se länk ovan): "Har du tänkt till exempel... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga