Jelena
    Hej!

    Jag går för tillfälle i ekonomiprogrammet med inriktning ekonomi. Kan jag studera till ekonom och samtidigt gå andra kurser för att kvalificera mig för matematik eller ekonomi lärare? Hur ska jag göra då och vilka val ska jag ta för program i universitetet?

    1 Svar

    Ludmila SYV på FrågaSYV
    Hej, Jelena
    Ekonom och lärare - är två olika yrken och det är två olika högskoleutbildningar som leder till de yrkena.
    Om man vill studera till ämneslärare, måste man, som regel, redan innan man söker till lärarutbildning, bestämma sig om man vill bli behörig att undervisa på GRUNDSKOLENIVÅ eller på GYMNASIENIVÅ.

    Dock, finns det även en annan möjlighet, nämligen att man laser ämnena på högskolenivå /som I ditt fall är Ekonomi & Matematik, eftersom det är de ämnena som du vill kunna undervisa i/ och efteråt går en så kallad Praktisk Pedagogisk Utbildning /PPU/ på tre terminen (90 högskolepoäng).

    Här http://jamforutbildning.studera.nu/sok-jamfor?fritext=ekonom&typ=3&examen=19 kan du se de olika högskoleutbildningar inom sektor "Ekonomi".

    Här http://www.ltu.se/edu/program/LYKPG?lasar=2014 ser du ett exempel på utbildning som leder till behörighet att undervisa i de ämnena, som man sedan innan har akademiska poäng inom.

    Sammanfattning:
    om du vill på kortast möjliga tid bli en utbildad Ekonom och behörig att undervisa I ämnena matematik och ekonomi, råder jag dig att fundera over följande plan:
    söka högskoleutbildning till Ekonom /3 årig utbildning/ och sedan läsa PPU /1,5 år/. Det är dock inte omöjligt att du måste läsa lite mer matematik innan du kan gå PPU mot Gymnasielärare I matematik. (Det är lägre krav på antal högskolepoäng om man söker PPU mot Grundskolelärare).

    Jag hoppas att mitt svar hjälpte dig lite på vägen mot ett beslut ang. dina framtida utbildningsval!
    Trevlig sommar!
    Ludmila, SYV

    Frågor och svar taggade med 'sjukanmäld' (3 st.)

    • Elev

      Inte kommer på provet?

      Hej! Vad händer om en elev inte kommer på kompletteringen den är erbjuden och inte frånvaro anmäler sig? Får personen en till chans att göra provet?

      Julia: : Hej Hanna!Det som är reglerat: om en gymnasieelev fick F i en kurs, har hen rätt att göra prövning i den kursen innan hen går ut gymnasiet. Annat som t.ex hur många ggr man får lov att komplettera... Läs hela svaret
    • Alejandro

      Läkareintyg från gymnasiet?

      Hej! Jag går tredje året i gymnasiet och det har gått riktigt segt för mig januari månad. Jag har sjukanmält mig mycket och fått hög sen ankomst Min rapport ser ut så här från vecka 2-5 Totalt närvaro: 32.7timmar (49.4%) Totalt anmäld frånvaro: 28timmar (42.4%) Total sen ankomst:...

      Liselotte: : Hej,närvarofrågor regleras i Skollagen, kapitel 15, 16-17§§, men det står inte "konkret" i procent eller i timmar - utan det är ytterst rektorn som är ansvarig för att utreda "upprepad... Läs hela svaret
    • Filip

      Borta från ett nationellt prov?

      Hej SYV. Jag är i ett riktigt krisläge och jag ångrar mig över det jag har gjort. Vi skulle ha ett nationellt prov idag tidigt på morgonen och jag förberedde mig dagen innan genom att plugga och lägga mig tidigt. Trots det sovde jag bara 4 timmar och däckade princip hela morgonen. Svalde två...

      Anna: : Hej Filip, man kan inte och bör inte skriva prov med 40-graders feber. Den saken är klar. Jag tror er lärare överdrev "en smula". Ingen kan förbjuda att bli sjuk. Ingen vill bli sjuk, men ibland blir... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga