1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej Pattaraporn!
    kursen Engelska 6 bygger på innehållet i kursen Engelska 5. Vet du att du har tillräckliga förkunskaper för att hoppa in direkt i eng6-kursen? hur vet du det? Har du gjort nivåbedömning på komvux, till exempel?
    Jag vet inte på vilka grunder du har din grundläggande behörighet. Har du utländsk gymnasieexamen? Om du fick bedömning av din utländsk gymnasieexamen från UHR, universitets- och högskolerådet, borde det framgå av svaret du fick vilka kurser du behöver komplettera med.
    När eleverna läser på gymnasiet i Sverige, så måste de ha godkända betyg i både engelska 5 och 6 för att uppnå grundläggande behörighet till högskolestudier. För sökande med utländsk gymnasieexamen kan det vara så att eng5 inte krävs, utan det är OK att endast ha godkänt betyg i eng6 som är högre/överliggande kurs.
    Prata med SYV på komvux, visa dina tidigare betyg och bedömning från UHR (om du har utländsk gymnasieutbildning) - så får ni tillsammans utreda om du behöver ha godkända betyg i både eng5 och 6, och om ni kommer fram till att du klarar få grundläggande behörighet med endast eng6, be att få göra nivåbedömningstest. Om det skulle vara så att du inte har tillräckliga förkunskaper för att klara - med godkänt betyg - kursen Engelska 6, då får inte komvux ta in dig på den kursen (komvux måste försäkra sig att sökande har tillräckliga förkunskaper för att klara kurser på vilka de får platserna).
    Jag tycker du kan "gott" söka läsa engelska 5 och läsa eng 6 sedan. Om det blir för lätt för dig att läsa engelska 5, då får du utan större ansträngningar A-betyget, högsta betyg. På heltid kan man läsa engelska 5 på fem veckor. Läser man på distans eller "flex" och uppvisar mycket goda kunskaper från början av kursen, borde det vara möjligt att få betyget snabbare än fem veckor eller "gå över" till eng6. Det är lite olika hur det funkar i olika kommuner och hos olika utbildningsanordnare.

    Frågor och svar taggade med 'värdering av utländs utbildning' (3 st.)

    • Mila000

      Socionomutbildning utomands?

      Hejsan! Jag funderar på att studera en socionomutbildning i Australian men har börjat bli osäker på om den utbildningen kommer att fugera här i Sverige. Jag vet att socionom inte är ett reglerat yrke, men blev fundersam på om jag kommer kunna jobba som socionom efter utbildningstudier eller om...

      Milla : : Hej, inom det svenska socionomprogrammet lär man sig mycket om Socialtjänstlagen (den svenska lagen, alltså) och den kunskap anser arbetsgivare en svensk socionom ska ha. I socionomprogrammet ingår... Läs hela svaret
    • Förälder

      Jag är färdig med svenska 3 ?

      Hej! Om jag har pluggat svenska 3 och är klar med den och vill plugga vidare till samhällsvetare, vad behöver jag göra då? Jag har läst juridik i mitt hemland och vill jag i Sverige med samhällsfrågor?

      Daniel: : Hej Sotica, har du fått godkänt betyg i svenska 3? I så fall har du, vad gäller Svenska, behörighet till högskola i Sverige. Hur är det med Engelska? Du måste ha godkänt betyg i... Läs hela svaret
    • Pershia

      Hur en utländsk jurist kan fortsätta här?

      En person som har läst klar juristutbildningen i annat land och han har sckickat till UHR för validering. Han vill fortsätta här till advokat eller komplettera jurist utbildningen anpassad med Svenska regler. Vilken väg är lättare och fortare?

      Anna: : Hej Pershia, lagar skiljer sig ganska mycket i olika länder, därför måste man i princip läsa om hela juristutbildningen, om man vill jobba i ett "nytt land". UHR får göra sin... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga