Jacob
    Som jag har skrivit i en annan tråd så skrev jag att jag inte var motiverad till skolan, Jag är född VÄLDIGT sen i året, så sent som sista dagen i december, och vill lixom gå med folk som är i "min" ålder, går detta? Medans pausen kan man väl även försöka hitta motivationen igen?

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV
    Hej Jacob,
    det är frivilligt att gå på gymnasiet. Det kommer förmodligen bli obligatoriskt om ett par år, men i dagens läge är det frivilligt.
    Frågan är: vad är alternativet?
    Vad skall du göra på dagarna i stället för att gå på gymnasiet?
    Du får inte några pengar heller. Studiehjälpen är knuten till närvaro i skolan. Det är skillnad från grundskolan då du fick "barnbidrag".
    Du kan skriva in dig på Arbetsförmedlingen som arbetssökande men du får inga pengar där. Det är först när du blir 18 år som du ev. kan få Alfa-kassa eller någon annan ersättning via AF.

    Jag vet inte om det är viktigt för dig att ha inkomst, men det är bra om du känner till reglerna, tänkte jag.

    Ett alternativ kan vara att skriva in dig i "Individuellt alternativ" på Introduktionsprogrammen, där du kan gå på praktik. Du kanske kan läsa något ämne i kombination med praktik eller gå på praktik 100 procent /det kallas "Helpraktik"/. Det borde finnas "praktikanskaffare" i din kommun.
    Om du inte går till skolan, där du är antagen, kommer uppsökare kontakta dig och dina vårdnadshavare: trots att gymnasiet är en obligatorisk skola, så har kommunerna uppföljningsansvar för ungdomar upp till 20 årsåldern.
    Det du skriver om att du blir yngst i din klass... jag måste svara att det formellt sett inte spelar någon roll - och det är inte en legitim anledning att ta "ledigt" från utbildningen i ett år.
    Om du, däremot, mår dåligt och lider av nedstämdhet, kanske du kan bli sjukskriven och av den anledningen inte kan gå i skolan. Är man sjuk och har läkarintyg (är sjukskriven), då kan man inte gå i skolan.

    Jag undrar om dina föräldrar känner till situationen? De kanske kan hjälpa dig! Jag tycker du bör prata med dina föräldrar och jag hoppas att ni gemensamt kommer till en bra lösning.

    Önskar dig allt väl & håller tummarna!
    Julia SYV

    Frågor och svar taggade med 'jönköping univeristy' (3 st.)

    • nais

      Vad gör en byggingenjör?

      Jag avser att redogöra för min nuvarande situation i sin helhet. Mitt intresse för byggnader och design, särskilt hur de konstrueras och planeras, har väglett mig till en framtidsvision om att starta mitt eget företag. För närvarande sparar jag för att investera i min personliga och...

      Milla : : Hej,det vi vet om yrket Byggingenjör berättar vi i presentationen på framtid.se/yrke/byggnadsingenjör Vad gäller kursinnehåll i olika högskole-och universitetsprogram, titta på... Läs hela svaret
    • Elev

      Högskoleprovet?

      Hej, är det inte ett krav på att alla universitet ska ta emot hp ansökande. När jag söker upp antagningspoänger i antagning.se finns det många universitet som inte tar emot sökande med högskoleprov. Varför är det så? Jag undrar...

      Liselotte: : Hejsan,på Jönköpings universitets hemsida/webbplats (just där de berättar om den utbildningen som du nämner i din fråga) läser man bland annat följande: "65 procent av platserna... Läs hela svaret
    • Ebba

      Hur fungerar CSN?

      Hej! Jag är antagen på Jönköping Univeristy nu till hösten 2016. Jag ligger som reserv på mitt förstahandsval som är Civilekonmi och blev antagen till Högskoleingenjör, Inbyggda system. Eftersom jag nu är bosatt i Linköping behöver jag flytta och behöver därför ta lån från CSN. Men eftersom jag...

      Melina: : Hej Ebba!Om du studerar heltid är en termin 30hp, ett år 60hp.Om du studerar halvtid är en termin 15hp, ett år 30hp. Du kan ansöka om studiemedel efter den 3/8 det är inga problem. I annat fall kan du... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga