Nour
    hur många poäng kan man komplettera på Komvux efter gymnasiet? alltså om man inte hade bra betyg på gymnasiet och vill komplettera på komvux, hur mycket kan man komplettera?????
    • Anna : Om man har godkända betyg men vill ha högre betyg i samma kurser kallas det för "konkurrenskomplettering". Man får ofta inte plats på komvux för att konkurrenskomplettera. Läs också gärna mittsvar, nedan.

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Nour,

    några sådana generella bestämmelser finns inte.

    Detta gäller: komvux har begränsade ekonomiska resurser (varje studieplats kostar pengar), och måste i första hand ge studieplatser till sökande med "störst behov av utbildning". Hur "störst behov" definieras kan vara lite olika från en kommun till en annan.
    Har man inte på gymnasiet fått examensbevis, utan endast studiebevis eller studieintyg (eller kanske inte alls läste på gymnasiet) borde man vara högre prioriterad och lättare få plats (med mål att antingen skaffa sig yrkesutbildning eller få ut examensbevis).
    Om man redan fått ut examensbevis, brukar man i allra de flesta fallen få läsa kurser i vilka man fick F (icke-godkänt) och som ingår inom examensbeviset (i ett examensbevis från gymnasiet får max 250 poäng ingå med F-betygen).
    Har man inga F-betyg i sitt examensbevis, brukar man kunna få plats på kurser som man behöver för särskild behörighet till vidare/högre utbildning; exempel - man vill läsa ekonomi eller fastighetsmäklarprogrammet på högskolenivå men saknar matte 3-kurs med godkänt betyg, eller om man vill söka till socionomprogrammet men saknar matte 2-godkänt betyg.
    Om man redan är behörig till den eftergymnasial utbildning som man siktar på, brukar man inte få plats på komvux; det är inte förbjudet att göra ansökan och man kan ha tur och komma med, men som regel så får man tyvärr svar PLATSBRIST och hänvisas till att göra högskoleprovet för att prövas i HP-urvalet, eller till att titta på andra utbildningar där det är lättare att komma in. Man kan också satsa på Prövningar; tyvärr är det svårt att hitta var man kan anmäla sig till prövningar. Förberedelse till prövningar får man göra på egen hand på sin "fritid" (för CSN är det inte studier, utan självstudier, för vilka man inte får någon ekonomisk ersättning).
     

    Frågor och svar taggade med 'patolog' (3 st.)

    • Vendla

      Rättsmedicinsk patologi?

      Hej! Jag är intresserad av att jobba med rättmedicinsk patologi (alltså jobba med att bestämma dödsorsaker), men är osäker på vägen dit. Har sett många olika förslag med att först plugga till läkare och sedan hitta en patolog specialtion eller en rättmedicinsk spec. dock ingen kombination. Hur...

      Milla : : Hej igen, vi fick nu svar från en sakkunnig. Var god läs nedan;Om hen vill utbilda sig till rättsläkare så måste hen först gå läkarutbildningen (5 ½ år), sedan följer... Läs hela svaret
    • Cornelia

      Vad är processen till att bli obducent?

      Hej, jag har ett tag nu funderat på att bli obducent men undrar hur processen ser ut? Vilka program man behöver läsa samt hur många år emellan man behöver jobba etc. sen undrar jag också hur mycket högskolepoäng som krävs för utbildningarna och hur man för om man inte har tillräckligt med poäng?

      Anna: : Hej Cornelia,Obducenter är läkare som saknar specialistutbildning inom patologi, men tar på sig Patologens roll vid obduktioner. Det kan exempelvis handla om en läkare som befinner sig under... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga