Kerna

    Hej! Den 16 augusti ska jag börja samhällsprogrammet i Malmö med inriktning samhälle samhälle. Jag undrar om jag kan bli läkare eller tandläkare efter gymnasiet, fast utan att gå om ett år eller gå komvux. Vilka ämnen måste jag plugga och kan jag göra det under dessa tre år? Om ja vem ska jag kontakta?

    När jag gick ut nian i grundskolan så hade jag F (underkänt) i Fysik, kemi och Biologi. Så kommer det att påverka?

    1 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV

    Hej Kerna!
    Både läkar- och tandläkarprogrammen (om man vill läsa mot de yrken i Sverige) kräver bland annat godkända betyg i gymnasiala kurser fysik2, kemi2, biologi2 och matematik4.
    Om du inte uppnådde godkända betyg i naturvetenskapliga ämnen på grundskolan, saknar du förkunskaper för att kunna ta till dig de ämnena på gymnasial nivå.
    På samhällsvetenskapsprogrammet kan man inte (även om man hade A i naturvetenskapliga ämnen från grundskolan) uppnå behörighet till läkar- eller tandläkarprogrammet för att det finns inte utrymme att läsa fysik1a och sedan 2; kemi1 och 2; biologi1 och 2 och matematik 3 och 4 - det är studier på heltid motsvarande ett helt läsår och de kan man inte rymma inom 3 år på gymnasiet, när man för övrigt läser på heltid.
    Så, om du läser på gymnasiet på något annat program än NA, inriktning naturvetenskap (eller möjligtvis TE, inriktning teknikvetenskap - här gäller det att kunna läsa biologi 1 och 2, vilket ej ingår obligatoriskt i TE), kommer du behöva komplettera efter gymnasiet. Att du skulle hinna komplettera på endast ett år tror jag inte på. Du kommer behöva komplettera under längre tid; du kommer behöva uppnå godkänt nivå på i grundskolekurserna först och sedan i gymnasiala kurser. Hur lång tid det kommer att ta eller om det ens går - kan inte vi här på FRåGA SYV ge svar på. Att du inte uppnådde godkänt nivå i naturvetenskapliga ämnen på grundskolan måste ju ha någon förklaring. Jag tänker på att dina styrkor ligger kanske inom andra områden än naturvetenskap och i så fall är yrken som läkare och tandläkare inte rätta yrken för dig.
    Jag kan givetvis inte veta om du har extremt stark motivation och är beredd att kämpa hårt i många år. Men att man lägger mycket tid och kämpar hårt garanterar inte alltid att man uppnår uppsatt mål.
    Är du intresserad av vården och kan tänka dig andra yrken inom hälsa- och sjukvård, så kanske studier på VO skulle vara mer fördelaktiga för dig än studier på SA. Det är bara en fundering jag har. Oavsett, kan du kika på många olika yrken på www.framtid.se - där finns över 2.ooo yrken beskrivna. Kan vara kul att bekanta sig med nya yrken. På framtid.se/yrken/hälsa-sjukvård ser du 145 yrkesbeskrivningar.

    Frågor och svar taggade med 'sjukanmäld' (3 st.)

    • Elev

      Inte kommer på provet?

      Hej! Vad händer om en elev inte kommer på kompletteringen den är erbjuden och inte frånvaro anmäler sig? Får personen en till chans att göra provet?

      Julia: : Hej Hanna!Det som är reglerat: om en gymnasieelev fick F i en kurs, har hen rätt att göra prövning i den kursen innan hen går ut gymnasiet. Annat som t.ex hur många ggr man får lov att komplettera... Läs hela svaret
    • Alejandro

      Läkareintyg från gymnasiet?

      Hej! Jag går tredje året i gymnasiet och det har gått riktigt segt för mig januari månad. Jag har sjukanmält mig mycket och fått hög sen ankomst Min rapport ser ut så här från vecka 2-5 Totalt närvaro: 32.7timmar (49.4%) Totalt anmäld frånvaro: 28timmar (42.4%) Total sen ankomst:...

      Liselotte: : Hej,närvarofrågor regleras i Skollagen, kapitel 15, 16-17§§, men det står inte "konkret" i procent eller i timmar - utan det är ytterst rektorn som är ansvarig för att utreda "upprepad... Läs hela svaret
    • Filip

      Borta från ett nationellt prov?

      Hej SYV. Jag är i ett riktigt krisläge och jag ångrar mig över det jag har gjort. Vi skulle ha ett nationellt prov idag tidigt på morgonen och jag förberedde mig dagen innan genom att plugga och lägga mig tidigt. Trots det sovde jag bara 4 timmar och däckade princip hela morgonen. Svalde två...

      Anna: : Hej Filip, man kan inte och bör inte skriva prov med 40-graders feber. Den saken är klar. Jag tror er lärare överdrev "en smula". Ingen kan förbjuda att bli sjuk. Ingen vill bli sjuk, men ibland blir... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga