Monica
    Jag vill bredda min kompetens till att även undervisa i spanska, vad krävs och hur kan jag läsa till på distans? Är legitimerad grundskollärare i bild och engelska med 23 års yrkeserfarenhet.

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Monica,

    idag är det följande lärosäten som har examinationsrätt för Grundskolelärare i Spanska:

    Det absolut bästa är att ta kontakt med Studievägledare på de lärosäten (se listan ovan) som har examinationsrätt i just det aktueIIa ämnet. För att det kan finnas lokala projekt för redan verksamma lärare och diverse undantag.

    Som regel skulle du behöva läsa minst 90 högskolepoäng (3 terminer på heltid) spanska och sedan ansöka hos Skolverket om att utöka din lärarlegitimation, om inte Skolverket ändrar reglerna under tiden...

    Se även info på Skolverkets hemsida om Lärarlyftet>>

    men det är för lärare som redan undervisar trots att de saknar behörighet. Vet inte om det skulle gå att delta även om du t.ex inte redan undervisar i just Spanska (eller så kanske du undervisar i spanska redan? :).

    SkoIverket brukar svara att rektorer på skolorna är mycket välinsatta i hur man som verksam lärare får behörighet och tipsar om att prata med "sin rektor" i första hand.

    Det kan jag också rekommendera - att prata med rektor, för att t.ex försöka få läsa på arbetstid (i alla fall på "deltid" på arbetstid)... t.ex kan du föreslå att i falI du är anställd på heltid, undervisar på 75% men behåller din heltidslön och samtidigt läser på 50% (på så sätt läser du halva utbildningen på din fritid och andra halvan - på arbetstid med lön). Fråga facket, om du är medlem, om de kan hjälpa till att förhandla om sådana eller andra (förmånliga för dig) villkor.

    Om du inte kan gå ner i undervisningstimmar, kanske kan arbetsgivare bjuda på kurslitteratur, resor till obligatoriska träffar/tentor eller på ngt. annat som "hör utbildningen till".

    Hoppas mitt svar blir till hjälp för dig!

    ANNA

    Frågor och svar taggade med 'värdering av utländs utbildning' (3 st.)

    • Mila000

      Socionomutbildning utomands?

      Hejsan! Jag funderar på att studera en socionomutbildning i Australian men har börjat bli osäker på om den utbildningen kommer att fugera här i Sverige. Jag vet att socionom inte är ett reglerat yrke, men blev fundersam på om jag kommer kunna jobba som socionom efter utbildningstudier eller om...

      Milla : : Hej, inom det svenska socionomprogrammet lär man sig mycket om Socialtjänstlagen (den svenska lagen, alltså) och den kunskap anser arbetsgivare en svensk socionom ska ha. I socionomprogrammet ingår... Läs hela svaret
    • Förälder

      Jag är färdig med svenska 3 ?

      Hej! Om jag har pluggat svenska 3 och är klar med den och vill plugga vidare till samhällsvetare, vad behöver jag göra då? Jag har läst juridik i mitt hemland och vill jag i Sverige med samhällsfrågor?

      Daniel: : Hej Sotica, har du fått godkänt betyg i svenska 3? I så fall har du, vad gäller Svenska, behörighet till högskola i Sverige. Hur är det med Engelska? Du måste ha godkänt betyg i... Läs hela svaret
    • Pershia

      Hur en utländsk jurist kan fortsätta här?

      En person som har läst klar juristutbildningen i annat land och han har sckickat till UHR för validering. Han vill fortsätta här till advokat eller komplettera jurist utbildningen anpassad med Svenska regler. Vilken väg är lättare och fortare?

      Anna: : Hej Pershia, lagar skiljer sig ganska mycket i olika länder, därför måste man i princip läsa om hela juristutbildningen, om man vill jobba i ett "nytt land". UHR får göra sin... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga