William 21 år
  Hej! Jag är en 21 årig grabb som just nu läser till civilingenjör i maskinteknik på LTH. Jag gjorde detta val främst av skäl som bra lön, god arbetsmarknad och tryck från föräldrar. Efter att ha gått här ett år nu så undrar jag om jag verkligen valt rätt...

  Jag har egentligen drömmar inom det marina. En sjökaptensutbildning på Chalmers, eller Nautisk Officer i flottan t.ex. Mina tankar om framtiden går lite så här:

  Efter jag läst mitt tredje år på denna utbildning (LTH) så tar jag en paus och söker mig till Marinen i Karlskrona som reservofficer. Där spenderar jag två år och ev. stannar, dvs söker till yrkesofficer och struntar i att avsluta min civilingenjörsutbildning. Det här alternativet känns bra, då jag kan testa på sjölivet, men om jag inte vill jobba med det på heltid så kan jag gå tillbaka till mina ingenjörsstudier.

  Mitt andra alternativ, om jag inte skulle få platsen som reservofficer, är att söka till sjökaptensutbildningen på ex. Chalmers. Det känns dock trist att börja den utbildningen så sent, då jag stressas av tanken att jag kanske först kommer börja arbeta runt 30.

  Jag vet inte riktigt vart jag är påväg med mitt liv. Jag skulle helst vilja byta utbildning redan nu, men det är så mycket runt omkring som pushar mig att läsa färdigt. Är väl lite rädd att jag fullständigt f***ar upp min framtid genom att vela mellan utbildningarna såhär.

  Hade behövt lite vägledning kring hur man kan tänka i en sån här situation. Vore mycket tacksam för svar!
  • Valentina Har du erfarenhet av att jobba på sjön? Har du gjort lumpen, allså genom GMU inom försvarsmakten?
  • William Hej Valentina! Ja, jag har erfarenhet från jobb på sjön. Jag gjorde lumpen i flottan och sökte redan då till reservofficer. Blev godkänd på alla tester, men kom inte in pga konkurrens om de få platser som fanns. Jag vet alltså att jag är behörig till platsen som reservofficer och jag hoppas att jag har större chans till platsen nu efter mer studier och jobberfarenhet på cv:t.
  • Anna

   Var god läs även Mitt svar, nedan. Kort: jag påminner om att civilingenjörsprogrammen är mycket "breda" och tipsa om yrket: vts-operatör som är ett "sjö"yrke men enligt vad jag förstår jobbar på på land, vilket kan vara en stor fördel om man skaffar familj och barn, t.ex... eller av annan anledning inte vill/kan jobba till sjöss.

  2 Svar

  Milla SYV SYV på FrågaSYV

  Hejsan,
  du är fortfarande mycket ung och har väldigt många år till pension (och det är "på gott och ont", kan man tänka sig... :). Å ena sidan, så hinner du ändra dig några gånger under ditt yrkesliv (många prognoser säger att det blir mer vanligt att personen ändrar yrke 4-5 ggr under sitt yrkesliv), men å andra sidan om du nu använder den stora "biten" av studiemedels-potten och vill senare i livet läsa en annan eftergymnasial utbildning, så har du inte studiestöd (studiemedel) att luta dig mot, vilket kan bli ett problem (då behöver du på förhand spara pengar så att du senare kan läsa utan studiemedel eller jobba vid sidan av studier eller ha någon som försörjer dig under studietiden).
  Jag läste nu en kommentar (se kommentar till din fråga) och tycker det är relevanta frågor som Valentina ställer: "Har du erfarenhet av att jobba på sjön? Har du gjort lumpen, allså genom GMU inom försvarsmakten?" - detta för att det kan bli så att man tror vissa saker om jobben "på sjön" och om hur det är att bi en "militär", t.ex en officer, men det kanske inte stämmer så bra som verkligheten ser ut (mot vad man på förhand trodde).
  Det finns å ena sidan ett värde i att ha en gedigen utbildning, om du avslutar med examen, dina nuvarande studier - så har du ngt "solid" att luta dig mot i framtiden. Å andra sidan, så har du då "förlorad arbetsinkomst under 5 år" + endast 1 år kvar på studiemedel.
  Ang.läsa 3 år och göra ett uppehåll för att senare kunna återuppta studierna: det kan gå men det kan inte på förhand garanteras att du får "studieuppehåll med bibehållen studieplats"-ansökan beviljad, men då kan du givetvis hoppa av och försöka senare komma tillbaka ändå - men här blir du beroende av att ledig plats (då) finns på din gamla utbildning i t.ex år4 inom programmet + att kursinnehåll i programmet ej har förändrats så pass att det inte skulle gå att bara hoppa in i år4 om några år. Kursinnehåll kan förändras, och även om samma kurser läses, så kanske de kommer läsas i lite annan ordning, så att du ej har läst några kurser som du behöver ha godkända betyg i, för att hoppa in i år4 på ditt "gamla" program.
  Jag vill inte skrämmas eller direkt avråda dig från att planera för att läsa i 3 år och ta ett uppehåll, men då kanske du kan ta ett uppehåll tidigare? Du kan söka till andra utbildningar och även söka jobb samtidigt som du (så länge) fortsätter på din nuvarande utbildning. Om du kommer in på en ny utbildning eller får heltidsjobb, kan du då ansöka om studieuppehåll med bibehållen studieplats, men - som jag redan har skrivit ovan - det går inte på förhand lova att den ansökan blir beviljad. Om du får avslag på den ansökan, kan du då ta ställning till om du ändå vill påbörja en ny utbildning eller jobba ett tag, medan du fortsätter fundera på vad nästa steg blir för dig!
  Vad gäller jobben på sjön och inom FM, så spelar det stor roll hur god hälsa man har: både fysiskt och psykiskt (tester genomförs bl.a psykologiska - och det går inte på förhand garantera att alla klarar de testerna).

  • William

   Tack så mycket för snabbt svar Milla!

   Ang. att jobba på sjön och det militära livet så vet jag redan att det passar mig som handsken. Jag gjorde lumpen i flottan som teknisk sjöman och sökte redan då till reservofficer. Jag blev godkänd på alla tester, men fastnade som förstareserv till platsen. Därför tänker jag söka tillbaka dit med förhoppningsvis större chanser tack vare högre studier och mer arbetserfarenhet i cv:t. För mig är frågan mest om det ska bli efter 3 år eller 5 år.

   Jag ser riskerna med att ta uppehåll efter 3 år efter det du skrivit och jag ska fundera på om det är värt riskerna. Jag har ändå två år till på mig att tänka.

   Sen är det sant att jag fortfarande är ung och att jag egentligen inte ska stressa över att komma ut i arbetslivet. Är väl antagligen corona-restriktionerna som gör att jag blir extra rastlös och studietrött av hemmasittandet.

   Jag är bara rädd att jag valt fel utbildning, då jag tror jag skulle vantrivas vid ett kontorsjobb. De civilingenjörer jag känner sitter mest framför datorn eller på möten om dagarna och det känns inte som jag.

   Jag får väl helt enkelt bara se om min syn på detta kommer förändras med åren. Tills dess får jag väl bara ta det som det kommer och försöka att inte oroa mig för mycket. 

  • Mikael

   Om man har kontorsjobb kan man vara mycket fysiskt aktiv på fritiden, man kan även jogga eller cykla till och från jobbet och göra övningar på lunchen - ta yogamatta till kontoret eller ”införa” motionscykel (kanske rent av bli Hälsoinspiratör på sin arbetsplats och skapa minigym i ett av rummen).  För mycket fysisk aktivitet på jobbet kan bli påfrestande med åren. Då orkar man inte med aktiv fritid i stället...

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hejsan! läste nu din fråga och svar och kommentarer som redan finns här i tråden. Jag tänker så här: civilingengörsprogrammen är mycket "breda", även om du läser mot "maskinteknik" så får du ändå en mycket bred teknisk grund "att stå på" och med den examen kan du söka dig till väldigt många olika branscher och arbetsplatser, sen. utbildningen är lång, 5 år... på så lång tid kan även dina intressen och mål förändras; du vill kanske ngt annat om några år, än det du tänker på nu. Jag har tidigare haft "ett fall" då en person läste halva sjökaptensutbildningen och sedan ändrade sig helt när hen gifte sig och förstod att hen ska bli borta från familjen under långa perioder om hen ska fortsätta på den "linjen", som sjökapten, alltså. Personen valde att ändra inriktning och läsa mot att bli en VTS-operatör (eller sjö-logistiker) för att kunna jobba "på landet" och kunna gå hem till familjen varje kväll, efter jobbet.

  • William

   Hej Anna! Tack för du tog dig tid att skriva. VTS-operatör kände jag inte till sedan tidigare, så det ska jag kolla närmre på vad det innebär.

   Det du säger stämmer - det är möjligt att mina prioriteringar förändras med åren. Just nu har jag inga planer på familj, vilket gör det lockande med ett jobb där jag reser världen runt (något som en hel del på både min mors och fars sida gjort). Detta kan ju såklart ändras när som helst.

   Jag har bara varit demotiverad över mitt val då framtiden som civ-ing inom maskinteknik verkar så luddig. "Det är en bred utbildning och du kan göra lite vad som helst". Vad betyder egentligen det för någon som mig som inte har något intresse för produktutveckling, entreprenörsskap eller att räkna på näringskedjor och bokföring (exempel på de arbetsuppgifter vi kommit i kontakt med hittills).

   Jag är en väldigt måldriven person, men utan mål och planer med min utbildning så är motivationen seg. Tills vidare får jag bara plugga på och fortsätta leta.

  • Anna Jag vill råda dig boka tid med studievägledare på din institution och/eller med de studievägledare som jobbar på central vägledning på ditt lärosäte. Det är svårt att diskutera den typen av frågor i ett öppet forum.

  Frågor och svar

  • Oliver 26 år

   Hur räknas mitt nya meritvärde/poängsnitt ut efter komplettering?

   Hej! På gymnasiet läste jag samhällsvetenskaplig inriktning. Betygen jag fick var helt OK, och jag hamnade på ett slutligt meritvärde på 21.09 (full meritpoäng inräknat; har läst Fr 3+4+5, Eng 7 samt Ma 3). Just nu håller jag på...

   Julia SYV: Hej Oliver,du (enligt uppgifter i din fråga) har idag jämförelsetal/snittbetyget på 18.59. Om du får A i fysik2, kemi2, biologi 2 och matte 4, då kommer de... Läs hela svaret
  • Tilda 19 år

   Vilket datum är den sista kompletteringsdagen?

   Hej! Vilket datum är den sista kompletteringsdagen? Har sett att någon i ett tidigare meddelande här på frågasyv.se skrivit att den sista kompletteringsdagen är den 21 juni men på antagning.se står det 5juli? En till fråga, hur lång tid tar det från att man läst en kurs och fått betyg i kursen...

   Mikael SYV: hej Tilda,pga Covid-19 har skett en ändring: Antagning.se förlängde möjlighet att komplettera t o m 5 juli 2021 (tidigare datum var 21 juni 2021). Huvudregeln är att man ska komplettera... Läs hela svaret
  • Anna 19 år

   Söka till universitetet?

   Hej! Kan man söka till flera olika universitetsutbildningar om man inte är säker vad man vill läsa eller ens om man vill fortsätta plugga till hösten, och sen bara tacka nej till allt om man nu skulle komma in?

   Mikael SYV: Hej Anna,anmälningsperiod till höstens (HT21) högskole- och universitetsutbildningar, i Sverige, hade sista dag den 15 april 2021. Senare kan vissa utbildningar öppna för SEN ANMÄLAN (det sker om antal... Läs hela svaret
  • Aaliya 15 år

   Kan jag komma in i natur om jag har E-D i matte?

   Jag har haft E i matte under mellan stadiet och 7. Nu går jag i andra året i 8 och kommer förmodligen få ett E igen. Jag vill verkligen satsa på att få ett bättre betyg i 9an i matten men om jag får Ett E igen är det möjligt att komma in...

   Mikael SYV: Hej Aaliya! Att komma in på NA/natur kanske blir möjligt men det kan sedan bli svårt att hänga med i gymnasiematte och risken finns att få F i kurserna matematik 1c, 2c och 3c samt... Läs hela svaret
  • BB 18 år

   Utbildningar för skrivande eller hjälpande?

   Hej! Jag funderar på utbildningar, och har två saker jag helst av allt skulle vilja jobba med - skrivande eller att hjälpa andra. Jag skulle vilja ha ett arbete där det inte är för hög konkurrens och bra betalt. Har letat själv, men behöver lite idéer om jag skulle kunna få några. Mvh

   Mikael SYV: Hej BB!det finns hundratals yrken inom skrivande och där man hjälper andra. På framtid.se beskrivs det cirka 2.ooo yrken - och du får gärna kika på många av dem, du kan t.ex... Läs hela svaret
  • Alice 16 år

   Vilken teknikinriktning, spelutveckling?

   Hej, för tillfället är det omvaslperiod angående gymnasievalet och jag har börjat ifrågasätta mitt val. Istället för att gå Natur Natur har jag blivit intresserad av Spelutveckling. Jag har förstått att det bästa programmet att gå då är Teknikprogrammet, men jag undrar vilken inriktning som...

   Milla SYV: Hej Alice;i TE (se programplan för TE) ingår inte moderna språk som obligatoriskt ämne men får läsas om skola kan erbjuda och eleven vill läsa, t.ex inom... Läs hela svaret
  • Dalya 20 år

   Muntlig examination, F?

   Hej! Jag studerar naturkunskap 2 på komvux och har snart en muntlig examination om en vecka. Jag är extremt nervös. Jag kan det mesta ganska okej och håller på att repetera lite mer men jag undrar om vad som kommer att hända om man får F? Kan...

   Milla SYV: Hej Dalya!Gör ditt bästa och vi hoppas du får ett högt betyg eller i alla fall lägst E, godkänt betyg.Du frågar om meritvärde. Jag vet inte om du har examensbevis från gymnasiet, redan.... Läs hela svaret
  • Mary 18 år

   Stipendier: Vad är kraven?

   Hej! Jag går andra året på gymnasiet och har börjat kolla stipendier som jag skulle kunna söka till innan jag börjar på högskola/universitet. Jag undrar mest hur höga betygskrav det finns och om det är många som söker, så att jag vet om jag ens har någon chans eller om det är bättre att inte...

   Milla SYV: Hej Mary! det finns så otroligt många olika fonder och stipendier som alla har Olika kräv men finns ingen garanti på att få några pengar, även om man uppfyller kraven.... Läs hela svaret
  • Ann 19 år

   Läsa naturvetenskapligt basår-bli läkare?

   Hej, jag har gått samhälls på gymnasiet och nu vill jag (ta den tjorviga vägen i livet) och bli läkare. Om man läser naturvetenskapligt basår så blir man behörig att söka till läkarutbildningen, men i vilken urvalsgrupp hamnar man...

   Anna SYV: Hej Ann,du har rätt: meritvärde kommer inte påverkas, men du kommer prövas i BII, kompletteringsgruppen (eftersom du utan komplettering är obehörig).Angående betygen på... Läs hela svaret
  • Mårten 30 år

   Prövning/betyg Tyska 3?

   Hej! Jag är intresserad av att få betyg i Tyska 3 på gymnasienivå, för att bli behörig på universitetsnivå. Jag har goda kunskaper i tyska sedan tidigare, då jag bott i landet. Jag har dock ingen formell kompetens, då jag inte läst...

   Anna SYV: Hej Mårten,du får söka i hela Sverige (inte endast i ditt län) var du kan göra prövningar.Du kan också be på komvux i din kommun att göra Nivåbedömning (där får du... Läs hela svaret
  • Carl 20 år

   Vad är skillnaden mellan program och frigående kurser?

   Hej! Mitt namn är Carl och har lite frågor gällande universitet eller vidareutbildning! Jag hade tänkt att efter gymnasiet plugga till jurist, tyvärr har jag endast ungefär 17,5 i meritpoäng vilket gör situationen svår.. Därför har jag försökt hitta alternativa utbildningar där det verkar...

   Anna SYV: Hejsan,Avancerad nivå på de svenska lärosätena är det utb., där man för behörighet behöver ha läst i 3 år (minst) på heltid på... Läs hela svaret
  • Hanna 31 år

   Arbeta som obehörig lärare?

   Hej! Jag har läst grundlärarprogrammet f-3 i Uppsala. Jag har läst 140hp av 240hp. Jag flyttade till en annan stad och tog en paus från studierna. Jag har nu till hösten arbetat som obehörig lärare i f-3 under nästan 3 år. Hur ska jag bli behörig lärare?

   Anna SYV: Hej Hanna,du kan fundera på att återuppta studierna på ditt "gamla" program - kanske på ett nytt lärosäte men på samma program. Vänd dig annars till studievägledare... Läs hela svaret
  • Nancy 15 år

   Vilket program på gymnasiet ska jag välja för att bli sjuksköterska?

   Hej! Jag undrar om jag kan välja natur inrikting samhäll för att bli sjuksköterska? En annan fråga är kan man specialisera sig inom sjuksköterska yrket? Finns det en chans att få högre lön? Vad är medellönen för alla sjuksköterskor?

   Anna SYV: Hej Nancy!läs gärna på .framtid.se/yrke/sjukskoterskamedellönen är 35.000 kr, enligt de uppgifter vi har idag (april 2021). Och det finns många... Läs hela svaret
  • alva 18 år

   vägen till bankchef?

   Hej! Jag går mitt sista år på gymnasiet och är intresserad i att läsa ekonomi efter studenten? Mitt mål i framtiden är bankchef. Vilken utbildning är bästa för framtiden och vilken utbildning ska jag välja för vägen dit? /...

   Anna SYV: Hej Alva,jag rekommenderar att du överväger att läsa till Civilekonom eller t.ex som sin grundutbildning på eftergymnasial nivå läsa ekonomiprogrammet som är 3 år på heltid (180 hp) och... Läs hela svaret
  • David 24 år

   Komplettering matte 3b?

   Hej, Jag tog studenten på ett samhäll/beteendeprogram 2016. Jag tog studenten utan att studera matte 3b med en poäng på omkring 20.5 (inkl merit från språk/engelska). Jag har nu planer på att studera ekonomiprogrammet på högskolan/universitet...

   Anna SYV: Hejsan,svar från din fråga 1 är att du måste ha godkänt betyg i matte 3b (eller 3c) och betyg kan du skaffa dig även genom en prövning.Se gärna information på... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga