Daniel
    Hej går byggprogrammet och tänker någon gång i min framtid att bli byggnadsingenjör och har hört att man ska ha läst bland annat matte 2 för att komma in på det tekniska basåret, stämmer detta ? Vilken matte 2 ? a,b eller c.

    Jag undrar också vad jag ska göra om detta nu stämmer ifall min skola inte kan erbjuda mig den kursen ?

    1 Svar

    Liselotte SYV på GymnasieGuiden
    Hej Daniel,
    det stämmer att man måste (förutom Grundläggande behörighet) ha minst betyg E i Matematik 2 /a, b eller c - valfritt spår/ för att vara behörig att söka Naturvetenskapligt/Tekniskt basår. På vissa Universitet /t.ex. i Stockholm och i Göteborg/ krävs även Matematik 3 /b eller c/ för att vara behörig.
    På Bygg&Anläggningsprogrammet är Matematik 1a en obligatorisk kurs. Matematik 2a kan läsas som en kurs inom programfördjupningen.
    För Grundläggande behörighet till högskolestudier måste du läsa Svenska 2 inom Programfördjupningen och Engelska 6 samt Svenska 3 - inom Individuellt val.
    Om du vill läsa Matematik 3, måste du ansöka om att få läsa en utökad kurs - vilket din skola kan neka dig.
    Det som är skolan är skyldig: ge dig möjlighet att läsa alla kurser som krävs för att kunna få ut Gymnasieexamen samt de kurser som krävs för GRUNDLÄGGANDE BEHÖRIGHET, dvs svenska 2, 3 och engelska 6.
    Matematik 2a är inte skolan skyldig att erbjuda men erfarenhet visar att det är nästan alltid möjligt att läsa. Det är många elever som vill läsa Matematik 2a och den kursen får läsas som Programfördjupande samt det finns alltid behöriga mattelärare på skolan, därför brukar det inte vara några problem.
    Men, i fall du inte får eller inte vill läsa Matematik 2a på gymnasiet, kan du söka till komvux efter gymnasiet.
    Jag vill också tipsa dig om yrkeshögskoleutbildningar som alla finns på www.yhguiden.se. Grundläggande behörighet till YRKESHÖGSKOLA är Gymnasieexamen och inga tillägg behöver göras, dvs man behöver inte läsa svenska 2,3 och eng 6. Särskild behörighet kan dock krävas /det kan bestå av matte, engelska, andra kurser och/eller viss arbetslivserfarenhet/. Undantag från krav på behörighet finns då utbildningsansvariga kan göra en sammantagen bedömning att du kommer att klara en YHutbildning och tar in dig utan alla kurser som står i behörighetskraven.
    Jag ger här några exempel vad som kan finnas inom Yrkeshögskola: http://www.yhguiden.se/utbildning/yrkeshogskolan-hoga-kusten/byggproduktionsledare3
    http://www.yhguiden.se/utbildning/folkuniversitetet-goteborg/byggproduktionsingenjor-med-fordjupning-inom-hallbart-byggande
    http://www.yhguiden.se/utbildning/fastighetsakademin/fastighetsforvaltare1
    http://www.yhguiden.se/utbildning/yrkeshogskolan-syd/arbetsledare-anlaggning
    http://www.yhguiden.se/utbildning/yrkeshogskolan-syd/byggnadsingenjor2
    http://www.yhguiden.se/utbildning/fastighetsakademin/fastighetsingenjor-gbg
    http://www.yhguiden.se/utbildning/nackademin/anlaggningsingenjor-jarnvag
    http://www.yhguiden.se/utbildning/nackademin/bygg-anlaggningsingenjor-projektering1.
    Jag vill lägga ett gott ord för Yrkeshögskoleutbildningar: de uppvisar mycket goda resultat vad det gäller att ge jobb direkt efter utbildningen. De flesta YHutbildningar är på 2 år, men det finns några som är kortare, t.ex. på 1 år och några få som är på en termin men även några som är på 2,5 år.

    Önskar dig allt väl! Hör av dig igen om du undrar över ngt mer.
    Liselotte SYV
    Liselotte

    Frågor och svar taggade med 'obligatorisk prao' (3 st.)

    • Student Development Manager

      Hur länge måste en elev minst vara på sin prao per dag?

      Hej! Jag undrar om det finns någon regel för hur länge en elev minst måste vara på sin praoplats för att det ska godkännas nu när prao är obligatorisk? Jag har en elev som har fått en praoplats med en arbetstid på fyra timmar per dag?

      Anna: : Hej Hanna,min första tanke är att se om arbetsplatsen kan utöka antal PRAO-timmar, så att det blir mer än 4; bl a med tanke på att eleven ska bättre få... Läs hela svaret
    • Jelena

      Har hört om Obligatorisk Prao?

      Hej, är det elevens, föräldrarnas, skolans eller vems ansvar att hitta en passande praoplats? Om en grundskola ej har haft prao förut - och nu ska ha, och ej har någon erfarenhet eller någon som håller i detta? är det kanske klasslärarens ansvar eller rektorns eller är det...

      Milla : : Hej Jelena,det är "huvudmannens ansvar" att se till att PRAO fungerar. Vem är huvudmannen? Det är olika - om det gäller kommunal eller privat (fristående) skola. I praktiken är det Rektor på... Läs hela svaret
    • Daniela

      PRAO hur hittar man platser till alla elever?

      Hej känner mig rätt förtvivlad: nu blir Prao obligatorisk och hur hittar man plats till alla elever? Vad gör man om det ej går att hitta plats till alla elever? Tacksam för alla tips! En förtvivlad grundskole-syv :( D.

      Daniel: : Hej Daniela, jo, det stämmer att >>> snart blir det obligatorisk PRAO för alla grundskoleelever. Men vi tycker inte det finns någon anledning till att bli förtvivlad. Ja, det är... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga