Emelie
    Hej,

    jag har äntligen, runt 30-årsåldern, kommit fram till att jag skulle vilja utbilda mig till SYV, problemet är att jag samtidigt vill komma ut och arbeta så fort som möjligt. Jag studerar i dagsläget till en kandidat i beteendevetenskap, inr pedagogik, är drygt halvvägs genom utbildningen. Jag har tittat på utbildningsplanerna till SYV och de ligger inte jättelångt ifrån det jag läser nu så att säga. Det känns lite surt att "börja om" på något som är så likt även om jag tror utbildningen hade passat mig väldigt bra. Jag skulle vilja jobba med personalfrågor eller då som SYV.

    Frågan är om jag ska satsa på att ta kandidat i beteendevetenskap och hoppas på jobb efter det (läst mycket om att marknaden för både beteendevetare och personalvetare är mycket tuff) eller om jag istället bör satsa på SYV-utbildningen nästa höst.

    Har bra betyg så är inte orolig för att inte komma in, men är väl inte jättesugen på att studera 3 år till. Å andra sidan kommer jag ändå "tvingas" göra det om jag inte får jobb med min beteendekandidat...

    Det som är väldigt viktigt för mig är chansen till jobb, vill inte plugga 3 år till för att känna att jag inte kan få jobb efter utan det är viktigt att det blir rätt denna gång. Jag undrar hur arbetsmarknaden ser ut på 3-5 års sikt för SYV, bor i Skåne. Vilken ingångslön är rimlig (vet att det finns statistik på nätet men tycker att den ofta är missvisande då den kan gruppera ihop flera olika yrken och t.ex. visa för högt). Hur är löneutvecklingen? Vet att 31 inte är "någon ålder" men känns ändå lite motigt att sätta sig i skolbänken igen när jag hellre vill jobba. Samtidigt har jag fått intrycket att det snarare kan vara en fördel som SYVare att inte vara helt grön?

    Många frågor här som ni märker och är tacksam för all hjälp och info jag kan få!

    Mvh,
    Emelie

    2 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Emelie!

    Just i Skåne är det mycket svårt att få jobb som SYV på en skola (grundskoIa, gymnasieskola, folkhögskola eller högskola). Detta pga SYV-programmet i Malmö har funnits under många år och för ca 15 år sedan har även utökat antal platser från 72 till 130 utbildningsplatser och det är sedan 15 år kommer ut ca 120 nya Syv-ar i Malmö .. och de flesta av dem vill också få jobb i Skåne, då de är ursprungligen från Skåne eller så har de flyttat till utbildningen och gått i 3 år och kanske träffade en partner, köpte bostad mm. och nu vill stanna i Skåne, för de har hunnit "rota sig" i Skåne.

    Men å andra sidan... Sedan ett par tillbaka började Arbetsförmedlingen ställa strikta krav på sina underleverantörer inom Stöd&Matchning /väglening av arbetssökande/ - på att det bör vara Behöriga SYV-ar. Om det fortsätter vara så att AF ställer samma krav, då kan arbetsmarknaden för behöriga syv-ar fortsätta vara ganska god. Men då måste man vilja arbeta med vuxna arbetssökande där det dagliga arbetet går ut på att försöka fixa jobb åt folk: ta kontakt med arbetsgivare och försöka övertala dem erbjuda anställning eller praktikplats till personer som ofta saknar relevant utbildning (men inte vill eller kan gå den utbildning som de skulle behöva gå). Min personliga uppfattning (utifrån det som kollegorna berättar) är att det jobbet som man som SYV gör inom Stöd&Matchning är väldigt speciell, och passar långt ifrån alla behöriga SYV-ar. Man konfronteras ofta med många tragiska öden och "hopplösa situationer", när den arbetslöse måste få jobb men inte kan.... så om man kan tänka sig arbeta inom det område, så är det just nu mycket gott om SYV-jobb i hela Sverige. Hur det blir i framtiden, vet inte vi. Det beror på om AF ändrar sina krav eller inte.

    Ang. hur du kan bli behörig SYV eller få jobb som SYV...

    Du kan söka till SYV-programmet utan att du hoppar av din nuvarande utbildning och när du är Antagen, ansöka om tillgodoräknande (dvs du kan få besked vilka kurser inom SYV-programmet som du kan "hoppa över" pga du redan har betyg i samma eller i motsvarande kurser). Sedan kan du försöka läsa din nuvarande utbildning /där du har platsgaranti inom programmet - ... om jag förstår dig rätt, så läser du ett Program?/ - och läsa SYV-programmet samtidigt (och speciellt om du får tillgodoräknat dig mycket och det blir i så fall inte så många kurser kvar att läsa).

    Ett annat sätt är att du med den utbildning du får på ditt program - söker jobb som SYV. På skolorna finns det inte strikta krav på att man måste just ha utb från SYV-programmet. Rektor kan dock föredra det, men kan också anställa vem hen själv vill, med en annan utbildning, alltså. Det skulle hjälpa mycket om du redan nu sökte jobb som SYV på deltid på någon skola. Många skolor söker deltids-syvar (förekommer även anställningar på 10% av heltid, dvs en förmiddag i veckan eller en hel dag varannan vecka). Anställning som SYV på 20% på en liten skoIa är ganska vanlig. Men just i Skåne är det, som sagt, "traditionellt svårt" att få jobb som SYV. Jag känner personligen flera SYV-ar som har tvingats flytta från Skåne. Det finns också exempel när folk med Syv-examen arbetar som Utredare på försäkringskassan>>, och med andra jobb som man kan få där man inte behöver vara SYV.

    Sammanfattning:
    om du vill fortsätta bo i Skåne, då är inte SYV-yrket som jag skulle satsa på i första hand. Detta pga det finns väldigt många med den utbildning i Skåne & varje år "spottar" Malmö högskola ut ännu ca 120 nya SYV-ar som alla ska trängas på den skånska arbetsmarknaden.

    Bästa hälsningar

    ANNA

     

     

    Hejsan, du undrar i din kommentar hur det står till med möjlighet att få jobb som Logoped>>

    ang. prognos "arbetsmarknaden för logopeder" så står det så här i Yrkeskompasen på Arbetsförmedlingens hemsida:

     

     

    Personligen tycker jag att det är "mindre bra" att arbetsförmedlingen gör prognos bara på ett års sikt för ett yrke där det tar 4 år att utbilda sig till. Vem är prognosen till för ? Den som redan är inne på sitt tredje eller fjärde år på Logopedprogrammet och ev. funderar på att hoppa av? :) ... för att den som funderar på att söka tiII programmet, är det intressant om det blir möjligt att få jobb om fem år! :)

    • : Hej,
    • : Tack så mycket för ditt svar. Får fundera lite över detta. En helt annan fråga: vet ni möjligtvis hur arbetsmarknaden för logopeder ser ut på 5 års sikt, tycker det är svårt att hitta tillförlitlig info. Har hört att det finns ett större behov än man märker genom att t.ex. titta på platsbanken och liknande då många får jobb under sin VFU/praktik, stämmer detta? Tack på förhand!
    • Anna : Jag kommer nu utöka mitt svar till dig. :)
    Hanna SYV på Eda gymnasieskola

    Ville ge svar då jag själv i min roll som studie- och yrkesvägledare har en rätt annorlunda syn än svaret du fått.

     

    1. Umeå Universitet har en överbyggande utbildning på 1,5 år som är till för dem som har utbildning i ett närbesläktat yrke. Utbildningen är på distans så lärare, socionomer, personalvetare m.fl över hela Sverige går den och får 50% av utbildningen tillgodoräknad genom sina tidigare studier.

    2. Studie- och yrkesvägledarutbildningen ger en yrkesexamen, precis som lärare, läkare, civilingenjör, sjukgymnast, socionom med flera. Vem som heslt får inte anställas som studie- och yrkesvägledare utan en yrkesexamen krävs, precis som för lärare får en obehörig bara anställas ett år i taget om ingen annan lämplig finns. Det gäller inom grundskola, gymnasie och vuxenutbildning och styrs av skollagen.

    3. I många delar av Sverige råder en väldigt stor brist på studie- och yrkesvägledare. När jag tog examen detta år blev jag erbjuden 6 jobb varav 4 var kommunala (inom två olika län) och alla var på heltid. Nu som anställd fortsätter jag få jobberbjudanden. Det är många skolor som söker nya studie- och yrkesvägledare för att de inte kan få tag i en behörig SYV och då måste de fortsätta söka någon. Detta är något som skolinspektionen kan ge anmärkningar på och några skolor har t.o.m blivt hotade med vite om de inte anställer behöriga SYV:are. Sen så självklart kan andra ha svårt att finna ett heltidsjobb på vissa orter men av de jag känner som tog examen är det bara 2 st som inte jobbar heltid inom yrket idag. Även de i den södra delen av landet. Utbilda sig gör man oftast för att man vill arbeta inom yrket, sen är det ingen rättighet att få jobb var man vill utan i de södra delarna av landet kan man då bli tvungen att flytta till en början.

    4. Ingångslönerna varierar mycket. I utbildningsorterna är lönerna av logiska skäll något lägre men Lärarnas Riksförbund ser 27 500 som en lägsta nivå. Av de jag känner är 27 000 det lägsta och 31 000 högsta ingånglönen någon fått. 

    • : Hej, tack så mycket för ditt svar, det låter ju onekligen bra men känner mig ändå lite kluven nu. Får jag fråga var det var du studerade och om det var många i din klass från Skåne/södra delarna? Vet du om det var det många som lyckades få jobb som SYV inom skolvärlden eller om det var många som fick söka tjänster hos AF, deras underleverantörer och liknande? Jag ska absolut kolla vidare på Umeås överbyggande utb, tack så mycket för tipset!!
    • Hanna : Jag studerade på Umeå Universitet och hade en i min klass i Skåne som idag arbetar på en gymnasieskola även om konkurrensen var tuffare där. De som bor kring Göteborg blev i stort sett headhuntade till sina jobb innan examen. I min klass tror jag det är en eller två som jobbar inom AF eller någon underleverantör. Under studietiden jobbade jag själv med vägledning på ett företag ett tag, vilket nog kan ha hjälpt med lönen senare. Jag tror det är en rätt jämn fördelning mellan grundskola, gymnasium och vuxenutbildning bland oss. Tror någon jobbar inom kommunala projekt också.
    • Anna : Tack så mycket Hanna för din kommentar & för ditt svar! Det kan absolut finnas olika åsikter, och olika svar på samma fråga. Jag uppfattade det som så att Emelie vill stanna i Skåne. Och i Skåne är det "tratidionellt" tuff arbetsmarknaden för Syv-ar. :) Det kan givetvis gå jättebra, men det finns också exempel när man med SYV-utbidning arbetar med någonting helt annat, t om som barnskötare (på dagis). Känner personligen en kvinna som innan SYV-utb var barnskötare och gick tillbaka till sitt gamla barnskötarjobb efter SYV-utb, eftersom hon inte fick Syv-jobbet. 10 år efter syv-utb gav hon upp och stannade på dagis "för gott". Hon fick syv-jobbet UTANFÖR SKÅNE, men kände att hon inte kunde flytta. Känner också många som kände som tvungna att flytta från Skåne , bl a till Göteborg och till Småland - för kunna jobba som syvar. :)

    Frågor och svar taggade med 'tolk' (14 st.)

    • Språkstudent

      KPU eller Masterexamen Vad är mest värt?

      Hej. Jag är i ett litet dilemma med det jag bör välja härnäst i mina studier. Jag läser just nu till en magisterexamen inom ett modernt språk. I och med att jag redan har använt stora delar av mina veckor på CSN kan jag inte fortsätta...

      Milla : : Hej,jag förstår att du står inför ett viktigt beslut med olika alternativ. Här är några saker att överväga som kan hjälpa dig att fatta ditt beslut:1.... Läs hela svaret
    • Este

      Hur får jag en examen för kurser?

      Hej! Jag ska bo utomlands ett tag efter att jag har tagit studenten. Jag tänkte läsa distans medan jag är utomlands, engelska GR, a, b och sedan c kurserna. För att sedan kunna söka jobb, vare sig det är i sverige eller internationellt, behöver jag en...

      Milla : : Hej!yrken som Lärare och Tolk kan "se" ganska olika ut i olika länder (olika regler kan gälla och arbetsvillkor kan se väldigt olika ut, beroende på vilket land man jobbar i).I Sverige... Läs hela svaret
    • Melo

      Vilka betyg för 18 meritpoäng?

      Hej, Jag vill plugga till kontakttolk på folkhögskolan efter gymnasiet. I dagsläget vill jag läsa upp gymnasieämnen på komvux. Jag vill tjäna bra i framtiden. Därför tänker jag också plugga till tandhygienist och jobba både som...

      Milla : : Hej!jag vill börja med att svara på den sista frågan du ställer: "Vilka betyg ska man få (tex A/B/C..) för att få 18 merit poäng?" Jag tror du menar meritvärde... Läs hela svaret
    • anonym 1995

      vad krävs det för att bli tolk ?

      Hej! Jag skulle gärna vilja läsa och kunna arbeta som tolk i svenska och arabiska. Vart kan jag läsa dessa utbildningar? En del människor säger att man måste kunna vara mycket duktig på att skriva i arabiska. Jag kan läsa på arabiska och ibland...

      Milla : : Hej,läs gärna om olika tolk-yrken på framtid.se/yrke/tolk -- det finns olika nivåer av auktorisation för tolkar och översättare. Vad gäller jobbmöjligheter så... Läs hela svaret
    • Samia

      Lärare yrke eller tolk yrke ?

      Hej Jag har utländsk examen inom biologi och jag undrar om att fortsatte studera kpu profane för att jobba som lärare eller studera tolk utbildning eftersom jag har arabiska som modersmål. Vilket yrke har framtid med lön och lättare att hitta jobb?

      Julia: : Hej!om yrket Tolk kan du läsa på framtid.se/yrke/tolk - och det finns också ett liknande yrke - Översättare. Både Tolkar och Översättare brukar i Sverige anställas "vid behov",... Läs hela svaret
    • Memo

      Får jag läsa tolkutbildning?

      Hej! Jag skulle vilja fråga om tolkutbildning, jag läste barn och fritids program och många andra ämne på gymnasiet nivå men jag läste inte SVA 2, får jag läsa den här utbildning.

      Julia: : Hej Memo,du får gärna kika på Framtid.se/yrke/tolk där det bl.a framgår att det finns många olika sorters tolkar. Om du vill läsa på högskolenivå då behöver du... Läs hela svaret
    • Dorotea

      Behöver man matte 2 för att bli tolk?

      Jag går humanistiska program och jag undrar om jag behöver matte 2 för att fortsätta utbildningen till tolk. Jag är jätte dålig på matte och vill gärna inte välja matte 2. Tack!

      Julia: : Hej Dorotea,om man tittar på info om Kandidatprogrammet på tolk-och översättarinstitutet i Stockholm, så ingår det inte någon matematik i behörighetskraven (dock måste... Läs hela svaret
    • Hy

      Välja natur sam och lägga till ämnen som behövs för att vara tolk?

      Hej! Jag går på naturvetenskap och ska välja inriktning snart, och då har jag bestämt mig för natur sam men jag tänker utbilda mig till biomedicin analytiker och kommer därföra behöva lägga till matte 4, fysik 2, kemi 2 och biologi 2....

      Peter: : Hej Hy, det är bra att du har flera språk och att du vill läsa många kurser för att ha olika möjligheter efter gymnasiet, dock är det ju också... Läs hela svaret
    • Rojdan

      kan jag bli tolk medan jag går på gymnasiet?

      Hej , Jag heter Rojdan, är 18 år  och går på naturvetenskapsprogrammet. Jag har bra språk kunskaper på turkiska och kurdiska. Jag hade velat jobba som tolk vid sidan av mina studier. Detta är mitt sista år på gymnasiet och jag har redan...

      Mikael: : Hej Rojdan, läs gärna på www.framtid.se/yrke/tolk och det är bra att känna till att det finns många Olika sorters tolkar och att det är möjligt att jobba som tolk... Läs hela svaret
    • Camilla

      Högskoleutbildning i annat land?

      Hej, En person som har läst en högskoleutbildning i annat land till lärare (har blivit bedömd av UHR och skulle behöva kompletteras en hel del för att få en lärarlegitimation i Sverige). Den här personen vill nu läsa till tolk, och grundkravet är tre- årig gymnasiekompetens. Självklart behöver...

      Mikael: : Man kan skicka utländska gymnasiebetyg till UHR och få svar om man har grundläggande behörighet och även särskild beh i vissa kurser. Relevant information finns bland annat på... Läs hela svaret
    • Wilma

      Vilket program?

      Hej! Mitt problem är att jag är osäker på vilket program jag ska välja. Jag skulle vilja bli psykolog, tolk eller stylist. Det står alltså mellan humanistiskt eller hantverks med inriktning stylist. Jag ska dock plugga vidare efter gymnasiet oavsett vilket program det blir. Jag undrar om man...

      Anna: : Hej Wilma! Du undrar om vilka kurser man får läsa på olika gymnasieprogram och det är inte så lätt att svara på, därför att en del kurser är Obligatoriska på olika proram och en... Läs hela svaret
    • Sara

      Hur blir man tolk?

      Hejsan. Jag tog studenten för två år sen och har sedan dess jobbat med funktionshindrade. Då har jag fått upp ögonen för teckenspråk och skall nu börja läsa teckenspråk steg 1 på komvux. Jag undrar dock hur man blir teckenspråkstolk ? Och om det finns gott om jobb för det? Finns det några...

      Milla : : Hej Sara! Det kommer alltid att finnas behov av att använda sig av teckenspråkstolkar - men extremt svårt att svara på i vilken omfattning som jobben kommer att finnas. Det är svårt att få... Läs hela svaret
    • Nina

      Vilket av mina alternativ ska jag välja?Var finns tolkutbildningar?

      Hej hej! Jag väljer emellan ett högskoleförberedande program på gymnasiet och ett yrkesprogram. Antingen vill jag gå hotell- turism eller estetiska- teater. Jag vet inte vilket jag ska välja ännu. Det finns flera yrken jag skulle vilja jobba med, vissa utav dem kan man bli bara genom att gå...

      Liselotte: : Hej Nina, jag råder dig läsa på http://blitolk.nu/blitolk/ och på http://www.framtid.se/profession/tolk/ och du hittar svar på många frågor kring tolkyrket på de sidorna. Det finns många... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga