Emil 22 år
  Hej, jag heter Emil och ska snart välja gymnasielinje. Jag har absolut ingen aning om vad jag vill jobba med. Det ser ut som om jag går ut 9an med bra betyg och enorma möjligheter. Jag gillar Matte (framför allt), idrott och hälsa, svenska och so-ämnena. Däremot har jag destu mindre intresse för NO-ämnena. Problemet är att alla program där man läser mycket matte också lär ut en hel del no-ämen. Jag har inte jättemycket emot no men har inte samma intresse och förmåga inom ämnena (ligger på C nivå). Jag står just nu och väljer mellan Samhällsvetenskap, Natur och Natur-sam linjen. Just nu lutar det åt samhällsvetenskap men det känns som bortslängda mattekunskaper. Jag ligger på B/A i de flesta ämnena och Natur är bättre än sam. (Engelskan och NO ligger på C nivå). Jag vill såklart tjäna en del i framtiden. Självklart ska jag plugga vidare efter gymnasiet.

  1 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Emil, jag råder dig göra vår test på http://www.gymnasieguiden.se/testet då kanske du får fram vilka program som "dator rekommenderar" att du söker i första hand. *L* ;-)
  Skämt å sido... kan du läsa extra matte på alla program.
  T.ex. på SA - där Matte 1b och 2 b är obligatoriska kan du inom programfördjupningen läsa Matte 3b och 4 och Matte 5 och specialisering skulle du kunna läsa inom Individuellt val. Det finns, alltså, möjlighet att läsa mer matte än programmet innehåller.
  Om du skall plugga vidare efter gymnasiet, är det bra att få fram några eftergymnasiala utbildningar som du är intresserad av - då kan du se till att få med dig alla de kurserna som du behöver för behörighet.
  Kika in på www.studera.nu och www.yhguiden.se - för att hitta en eller några eftergymnasiala utbildningar som verkar vara intressanta för dig.
  I fall du absolut inte kan bestämma dig nu - innan du söker till gymnasiet ang. vilken eftergymnasial utbildning du vill gå sen, sök det gymnasieprogram som verkar vara passande och rolig att läsa - så får du försöka läsa in behörighetsgivande kurser senare, när du vet vilken utbildning du vill gå.
  På Naturvetenskapsprogrammet väljer man inriktning till å k 2 - du behöver inte 100% bestämma dig om inriktningen. men sök då till en skola som erbjuder båda inriktningar - då kan du bestämma dig till åk2.
  I fall du i första hand söker till en skola som bara erbjuder en inriktning, måste du då läsa just den inriktningen. Det gör inget om du blir säker på inriktningen.
  Vill tipsa dig om att det finns Riksrekryterande utbildningar på SA och NA - dit elever från hela landet får söka. Se några exempel här: http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/birger-sjoberggymnasiet
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/globala-gymnasiet
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/korr-onlinegymnasium
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/viktor-rydberg-gymnasium-djursholm
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/ehrensvardska-gymnasiet
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/europaskolan-strangnas
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/harnosands-gymnasium
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/polhemskolan.

  Sammanfattning: råder dig
  1. göra test /se länk överst i mitt svar/
  2. hitta några intressanta eftergymnasiala utbildningar på www.studera.nu och www.yhguiden.se

  3. tillta på skolornas presentationer på www.gymnasieguiden.se

  och bestäm dig om du vill välja utifrån att bli behörig till en viss eftergymnasial utbildning eller utifrån det som känns roligt att läsa på gymnasiet /vilket i bästa fall sammanfaller och då läser man alla behörighetsgivande kurser och tycker samtidigt att det är jätteroligt!/.

  Återkom gärna efter ett tag när du har tittat in på länkarna som jag skickar nu och funderat lite, OK`? *L* ;-)
  Anna SYV

  Frågor och svar taggade med 'vo' (33 st.)

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga