Therése
    Måste man plugga vid ett universitet i 5,5 år för att bli en ämneslärare på gymnasiet? Flera utav mina lärare har gått vanliga kandidatutbildningar och fått jobb på min skola och sedan läst till någon pedagogisk utbildning på ett år.

    Jag vill bli lärare i design, kan jag läsa fristående kurser om detta ämnet för att sedan söka jobb som lärare? Exempelvis kurser i Illustrator, Photoshop och Indesign?

    Det är ju stor lärarbrist just nu, så vad är mina chanser om att bli anställd? Om inte på heltid, men halvtid? Samt, vad är det för lön för en halvtidsarbetande lärare?

    Tack på förhand!
    • Julia : Vilka kurser i "design" tänker du på i första hand? Kan du nämna de kurserna i vilka du själv vill undervisa i? :)
    • : På min skola finns det en kurs som heter design, jag läser den just nu. Vi arbetar mycket i illustrstor, designar saker, allt ifrån en tepåse till möbler. Så jag vill undervisa i design, möjligtvis bild. :)
    • Julia : Du får hemskt gärna fråga din lärare i Design vad hen har för utbildning och på vilka villkor hen är anställd. Förklara för läraren att du själv vill bli lärare i Design. Det kan vara så att läraren är anställd under en termin; sedan letar rektor efter en behörig lärare och i fall det inte hittas någon, förlänger rektor lärarens anställning i ännu en termin. Det kan också vara så att din lärare i Design är behörig lärare i teknik och matematik; eller i Bild och idrott... eller i vilka ämnen som helst, men undervisar även i design.
    • : Min lärare har en utbildning på 5 år på Konstfack i Stockholm. Okej, så då är alltså mina chanser inte så stora att bli anställd efter några kurser som berör designområdet?
    • Anna : Jo, om ingen behörig lärare söker, så blir rektor tvungen att anställa någon eller stända skolan. :( Då kan "vem som helst" få anställning i t.ex en termin eller i ett läsår. Vi känner till exempel när en obehörig lärare undervisade i Bild- och Slöjd i 8 år; hen fick ett läsår-i-taget- anställning. Sedan kom det en behörig lärare och den obehörige fick sparken. Det skedde på en liten ort med bara en skola och det var långt att pendla för att söka jobb på andra skolor för den obehörige läraren. Elever och föräldrar tyckte att den obehörige läraren med sin erfarenhet var mycket bättre, än den som var behörig med utan någon erfarenhet, men det kunde inte "hjälpas" för att behöriga lärare har företräde. Men den obehörige kunde haft tur och kunnat undervisa i många år till - om inte en behörig lärare sökte jobbet! :)
    Läs alla kommentarer

    2 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej Therése,

    du har rätt; det är tyvärr ganska stor lärarbrist i Sverige. Vi hoppas att det är tillfälligt och att situationen ändras till det bättre inom kort.

    Som det är nu kan man t o m få jobb dierkt efter gymnasiet - se ex. yrkespresentation Juniorlärare>>.

    När en skola behöver anställa en lärare vill de helst få en behörig lärare. Detta pga bl a det faktum att sedan 1 juli 2015 är det endast behöriga lärare som får sätta betyg. "På undantag" får lärare i Modersmål sätta betyg även som obehöriga. Det kan även finnas andra "nödlösningar", men tanken är att lärare ska vara behöriga i de ämnena och för de åldrarna där de undervisar. 
    Gymnasielärare är automatiskt behörig att undervisa i samma ämnen även på grundskolan.

    Om det inte finns möjlighet att hitta en Behörig lärare, kan rektor anställa "vem som helst", enligt egen bedömning på en termin eller ett läsår. Sedan fortsätter man leta efter en beörig lärare! :)

    Du skriver om att några av dina lärare har läst kandidatexamen och sedan pedagogik. Det är KPU, kompletterande pedagogisk utbildning som är en 3-terminers utbildning på heltid, 90 högskolepoäng. Kan ibland finnas möjlighet att hitta en snabb-KPU variant där man läser på högre fart än heltid och läser utan lov, då kan man bli klar på ett år. 

    För att bli behörig till KPU kan lite olika kräv ställas... oftast måste man ha minst 3 årig tidigare högskoleutbildning "i bagaget". Vill man bli behörig gymnasielärare i två ämnen, bör man ha minst 120 högskolepoäng (motsvarar 4 terminersstudier på heltid i sitt "huvud/förste" ämne) och minst 90 hp, 3 terminer på heltid i sitt andra ämne. Det tar 3,5 år att läsa på heltid. Sedan är det KPU som oftast är på 3 terminer. Och vi är då uppte i femårs studier på heltid. 
    Att läsa Ämneslärarprogrammet är bekvämare. Inom programmet har man platsgaranti. 
    Om man läser fristående kurser, söker man till varje kurs separat och man kanske inte kommer in på nästa kurs... och vad gör man då? 
    Jämför: du läser på gymnasiet "ett program". Du får garanterad plats på kurser nästa år, eller hur? tänk dig nu att du fick söka till varje kurs under hela gymnasiet - konkurrera med dina tidigare betyg och riskera att inte komma in på nästa kurs? Det är rätt så stressigt, tycker i alla fall jag.

    Varför läser folk på det sättet i så fall - dvs först ett antal högskolepoäng och sedan KPU? Jo, av olika anledningar. T.ex om man inte tänkte bli lärare för början, utan började läsa Historia eller Matematik på högskolenivå... och upptäckte sedan att man inte fick jobb; eller kom på att man vill bli lärare - då bygger man på med KPU för att bli behörig lärare.

    Ett annat alternativ är att vissa kurser som t.ex Företagsekonomi och Juridik - ingår inte i ngt. Ämneslärarprogrammet; och då måste man läsa på det sättet att man läser "högskolepoäng i sitt ämne" först och KPU på det.

    Det finns inga garantier på att gymnasieutbildning i Sverige inte görs om ännu en gång och andra kurser kommer in, dvs det är ingen som vet att undervisning i just "Design" kommer att finnas om några år. :(

    Det tar lite kortare tid att bli behörig grundskolelärare /i genomsnitt en termin kortare tid, dvs man kan bli klar på 4,5 år/.

    Det är rörigt med behörighet för lärare. Lärarutbildningar görs om rätt så ofta. Olika "projekt", "satsningar" och "undantag" - är man också tvungen att "uppfinna" för att lösa lärarbrist så gott man kan.

    Som sagt, om en kurs "design" kommer att finnas i utbildningsutbudet om några år, är det ingen som vet. Fråga din lärare om hen jobbar på heltid. I så fall är jag rätt säker att hen undervisar även i andra ämnen; eller så jobbar hen på flera olika skolor samtidigt. 

    Du frågar också om halvtidsjobb och halvtidslön. Problemet med halvtidsjobb för lärare kan tyvärr bli att man får ett schemat där man är upptagen hela dagen i alla fall, t.ex man har en lektion kl.8.00, sedan nästa lektion kl.12.15 och sista lektion för dagen kl.15.30 - och så hinner man inte komma hem emellan... då är man på jobbet hela dagen men får bara halva lönen. Att få schemat att gå ihop så att alla deltidslärare får "tajt schema", t.ex att man är på jobbet endast 3 dagar i veckan och slutar tidigt en av dagarna kan bli mycket svårt /ibland omöjligt/.

    Hur löneutvecklingen för lärare kommer att gå under de närmsta åren, vet vi inte. Allmänt beror det mycket på vilka utgifter man har - t.ex om man bor nära sin arbetsplats och kan gå dit /behöver inte köpa månadskort eller ha bil/; om man bor ensam och har en hög hyra eller om man bor i en familj och behöver kanske över huvudet taget inte betala hyra. Hyran är för många den största utgiften.

    Kika gärna på Extrajobbare>> - du kan kanske medan du läser till lärare, även arbeta. På så sätt har du inkomst under din studietid. 
    Det går också att t.ex läsa i 2 år, ta sedan studieuppehåll i ett år och jobba som lärare... och återvända till skolan sen. Då har man arbetsinkomst och får arbetslivserfarenhet redan innan man är färdigutbildad.

    • : Jag vill vara en lärare, men vill inte plugga i 5 år. Undrade mest om det finns s0
    • : oj.. fortsättning: om det finns så kallade "genvägar" dit.
    • Julia : Genvägar som finns idag är att försöka få jobb som obehörig lärare. Efter några år kan man komma in i ngt. projekt som "Lärarlyftet" eller VAL, Vidareutbildning Av Lärare - där man får hjälp att bli behörig. Vilka projekt och "genvägar" som kommer att finnas om några år, vet vi inte idag. :(
    • Julia : Ännu ett förslag är att om man orkar (är frisk, pigg och glad) läsa på mer än heltid - man får på högskolenivå läsa 150%, motsvarande 45 högskolepoäng per termin. På så sätt kan man läsa in sin utbildning snabbare. Det kan dock medföra hälsoproblem. Det rekommenderas inte till alla. Det inte heller alltid som det finns möjlighet att läsa det man behöver på snabbare takt än heltid.
    Läs alla kommentarer
    Anna SYV på FrågaSYV

    Hejsan, i Design finns det idag följande gymnasiala kurser;

    och för mer info om de kurser kan man besöka www.skolverket.se/laroplaner

    Och utbildning har jag hittat endast på www.konstfack.se/sv/Utbildning/Lararutbildning/Amneslararprogrammet

    Hej Igen, jag fick nu svar från en utbildningssamordnare. Läs gärna det - nedan:

    Hej,
     
    Eftersom design i nuläget klassas som ett yrkesämne skulle jag råda dig att ta kontakt med ett lärosäte som utbildar yrkeslärare, exempelvis Malmö högskola.
     
    I nuläget är yrkesämnen undantagna från lärarlegitimationskrav så för tillfället krävs ingen utbildning alls för att undervisa i design.
     
    Med vänlig hälsning
    Utbildningssamordnare
    Education Coordinator
    Institutionen för bild- och slöjdpedagogik
    Department of Visual Arts and Sloyd Education

    Frågor och svar taggade med 'Etologi' (14 st.)

    • Elsa

      Hur funkar det med olika examen på universitetet?

      Hej! Jag ska välja gymnasium nu och kommer söka NB med inriktning djurvård + naturvetenskaplig behörighet. Kommer troligen också gå GKLH. Vad jag vill göra efter har varierat, jag har tittat på veterinär, djursjukskötare, etolog och djurskyddsinspektör. Jag vill alltså jobba med djur, på...

      Milla : : Hej,jag börjar med svar på den enkla frågan - om hur lång tar det att läsa matte 5 och engelska 7. Varje av de kurserna går på 100 gymnasiala poäng och tar... Läs hela svaret
    • Elsa

      Slösar jag min potential?

      Hej igen! Jag undrar om jag "slösar min potential" när jag väljer naturbruk istället för natur. Jag berättade för min mattelärare att jag troligtvis kommer börja på en naturbruks linje (sällskapsdjur & djursjukvård) och hon blev lite besviken och sa att det var synd att jag valde den linjen när...

      Milla : : Hejsan,jag tycker du har en mycket bra plan! Men du har ännu ganska gott om tid på dig (du kan/får ändra din gymnasieansökan t o m sista dagen i omvalsperioden som ligger senare under våren). Du vill... Läs hela svaret
    • Elsa

      Kan man arbeta med både etologi och djursjukvård?

      Hej! Går i nian just nu men har börjat titta på lite yrken som intresserar mig. Det jag har kommit fram till är att jag gärna vill jobba med djursjukvård (helst inte veterinär istället typ leg. djursjukskötare) vilket har varit mitt...

      Milla : : Hej,vilka yrken som finns och arbetsuppgifterna som ingår i yrken kan förändras. Nya yrken tillkommer och "gamla" försvinner och ibland går det också fort. Sedan... Läs hela svaret
    • Julia

      Vad händer efter utbildningen ?

      Hej jag funderar på att studera etologi på SLU, v ad kan man jobba som efter det? Hur kan arbetstiderna se ut och vad krävs för att komma in meritvärde, högskoleprovet och vilka ämnen måste man ha läst?

      Anna: : Hej Julia, Om yrket Etolog var god läs på Framtid.se/yrke/etologoch om utbildningen på SLU finns det bl a info på www.slu.sejag antar att du är i första hand intresserad av Etologi och... Läs hela svaret
    • Thilda

      Vilket biologiprogram borde jag välja?

      Hej! Jag skulle behöva hjälp i valet mellan de olika biologiprogrammen, kandidatexamen. Jag älskar verkligen Umeå som stad och vill gärna studera där. Isåfall blir det Kandidatprogrammet i biologi och geovetenskap. Jag vet att jag kommer vilja inrikta mig mot djurämnena, zoologi, etologi,...

      SYV-besökare: :   Hej! jag kan berätta lite mer om vad Göteborgs Universitet kan erbjuda inom det område som du är intresserad av. Utbildningen på GU (inom biologi) är lite mer inriktad mot marina... Läs hela svaret
    • Ehlin

      Djurskyddsinspektör ?

      Hej, jag skulle vilja utbilda mig som djurskyddsinspektör och funderar kring vägen dit. Måste jag utbilda mig till agronom först eller räcker en utbildning som lantmästare? Hur går jag till väga efter det? Mvh

      Milla : : Hej Ehlin, på Framtid.se/yrke/djurskyddsinspektor avsnitt UTBILNDING står det info om utbildningar som kan leda till möjlighet att i Sverige  få jobba som Djurskyddsinspektör.I platsannonser... Läs hela svaret
    • Nellie

      Ska jag plugga etologi eller biologi?

      Hej, Jag ska nu snart söka högskola och är väldigt splittrad. Jag är utbildad djurvårdare sedan gymnasiet och funderar nu på om jag ska studera Etologi och djurskydd eller biologprogrammet med en master inom djurskydd. Ger biologprogrammet en bredare utbildning med större framtidsutsikter?...

      Julia: : Hej Nellie,programmet Etologi & Djurskydd på SLU verkar starta från hösten, alltså nästa gång blir sökbar under våren 2020 till start höstterminen 2020; du kan... Läs hela svaret
    • Laura

      Finns det en distansutbildning inom etologi och djurskydd?

      Jag skulle vilja utbilda mig inom etologi och djurskydd och har ännu bara hittat en utbildning som ligger i en annan stad (som ligger för långt bort för att pendla till). Jag har inte möjlighet till att flytta men vill jättegärna studera. Har inget emot att pendla om så skulle vara fallet (bor i...

      Julia: : Hej Laura, till våren 2020 startar en distanskurs Fortsättningskurs i etologi och Introduktionskurs, som man läser inför den fortsättningskursen - brukar starta på... Läs hela svaret
    • Amanda

      Vilket Gymnasium bör jag välja?

      Hejsan! Jo jag letar efter ett gymnasium som har med hästar och göra. Men det är väldigt viktigt att det inte är ett ridgymnasium då det inte ör det jag är ute efter☺️ Ett gymnasium som innehåller nån form av hästmassör utbildning/equterapeut eller ett gymnasium som inkluderar hästens beteenden....

      Julia: : Hej Amanda, det är på inriktningen Naturbruk/Djur som profil "Häst" kan finnas, men även på något högskoleförberedande program (i första hand på... Läs hela svaret
    • Johanna

      Hur ska jag göra om jag valt teater men vill arbeta med djur?

      Hej! Jag ska börja i årskurs 2 på gymnasiet nu till hösten med inriktningen estet - teater och älskar det! Jag trivs jättebra i skolan och klassen och ångrar inte mitt gymnasieval på något sätt förutom att jag vill arbeta som djurvårdare i framtiden. Jag velade mellan att välja mellan djurpark/...

      Melina: : Hej Johanna! Om du vill jobba med djur och t.ex som djurvårdare är det precis som du skriver, inte helt lätt om du inte läst naturbruk-djur på gymnasiet. Om du... Läs hela svaret
    • Ella

      Hur blir jag etolog?

      Hej Jag har varit inne på Linköpingsuniversitet och dom har ett antal kurser inom etologi och jag undrar om man blir etolog efter att man gått dessa eller om man måste ha flera högskolepoäng? Hur gör man då?

      Mikael: : Hej Ella, du får gärna kika på yrket etolog>> på www.framtid.se För övrigt, så rekommenderas det att heIst Iäsa mot Kandidatexamen. Sedan kan man läsa Master, efter... Läs hela svaret
    • Ella

      Hur blir man etolog?

      Hej Jag hittar inget program för att bli etolog! Är det enstaka kurser? Hur ska jag göra?

      Milla : : Kika Här>>> ett program på SLU, hoppas det är den utb du  efterfrågade.  Mvh milla SYV 
    • Linnea

      djurskyddsinspektör?

      Vilken linje måste man läsa och vilka betyg måste man ha för att bli djurskyddsinspektör? MVH Linnéa?

      Anna: : Hej Linnea! För att kunna jobba som Djurskyddsinspektör kan man gå lite olika utbildningar, t.ex. man kan vara utbildad Veterinär eller så kan man läsa Etologi & Djurskydd på... Läs hela svaret
    • Bella

      kan jag gå naturbruk för att komma in på etologi djurskyddsprogrammet?

      hej! jag ska välja gymnasium denna månad och vill bli djurskyddsinspektör. jag har tänkt att gå naturbruk med inriktningen djur/djurvård. vilka kurser bör ja då läsa till om jag ska få högskolebehörighet och komma in på etologi/djurskyddsprogrammet på SLU?

      Anna: : Hej, Bella! Behörighet till utbildningen Etologi och djurskydd är, förutom Grundläggande behörighet, även godkända betyg i följande... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga