Anton
    Hej, jag har läst 2 år på ett högskoleförberedande program innan jag bytte till ett yrkesförberedande program. Jag tar en yrkesexamen med grundläggande högskolebehörighet till sommaren :)

    Jag har bestämt mig för att studera vidare på högskola. Programmet jag kommer ansöka till kräver ”Områdesbehörighet A13” (Fysik 2, Kemi 2, Matematik 4 och Biologi 2). Eftersom jag har bytt linje på gymnasiet har jag läst många fler ämnen än 2500p, däribland Fysik 1 & 2, Kemi 1 & 2, Biologi 1 & 2 och Matematik 1, 2, 3 & 4.

    Min fråga till er är:

    RÄCKER DET MED ATT INKLUDERA A13 BETYGEN (se ovan) I MITT MERITVÄRDE FÖR ATT ANSES SOM BEHÖRIG? , OCH ISÅFALL ERSÄTTA MATEMATIK 1, 2 & 3 MED ÄMNEN SOM JAG HAR PRESTERAT BÄTTRE I?

    t.ex räcker det med att endast inräkna matematik 4? Eller måste matematik 1, 2 och 3 inräknas i mitt meritvärde för behörighet?

    Tack på förhand!

    Anton


    2 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Anton,
    du måste för att påvisa att du har Grundläggande behörighet (till högskolestudier, i Sverige ) få ut EXAMENSBEVIS. 
    I Examensbeviset från gymnasiet är kursen Matematik 1 Obligatorisk och måste ingå med Godkänt betyg; det kan vara matematik 1a eller 1b eller 1c (Vilken av de tre som helst men med Godkänt betyg). 
    Om du har examensbevis från Yrkesprogram, då behöver inte matematik 2, 3 eller 4 ingå i ditt examensbevis (detta för att endast matematik 1 är på Yrkesprogram Obligatorisk kurs). 
    Hur din gymnasieskola utformar ditt examensbevis vet inte vi här på FRåGA SYV. 
    Om du uppger vilket Program och Inriktning du kommer ta examensbevis från - kan vi uppge vilka kurser som för just ditt examensbevis är Obligatoriska. 

    Vänligen
    ANNA

    Programstruktur för EE ser ut så här:
     Det är endast 200 poäng som är "helt valfria kurser".
    Alla kurser inom En av inriktningar måste ingå. Om din inriktning omfattar 500poäng, då finns det 700 p. "kvar" för kurser i Programfördjupning. Vilka kurser som på EE får vara Programfördjupande framgår av listan under PROGRAMFÖRDJUPNING på gymnasieguiden.se/gymnasieprogram/EE/programplan/Programplan_EE

    • :

      Hej Anna, Jag går El-och energiprogrammet inriktning Elteknik 

    • SYV-besökare :

      Har du Individuellt studieplan som du kan titta i och se hur ditt examensbevis kommer se ut? Vilken INRIKTNING på EE går du?

       

    • SYV-besökare :

      I Programplanen för EE ser du vilka kurser som måste ingå i ditt exam.bevis. Jag skriver nu också ett nytt svar till dig.

    • : Toppen! Jag går elteknik
    • SYV-besökare : Jag har nu skrivit svar till dig. Läs det. Det är annars rätt komplicerat. Det är också 2 helt Olika situationer - om det finns Rektors beslut om individuellt anpassat program för Dig eller inte.
    Läs alla kommentarer
    SYV-besökare SYV

    Hej,
    ang. Examensbevis från EE - se Programplan för EE och längst ner i Programplanen även "brickor" av vilka Exam.beviset blir uppbyggd.
     Samtliga kurser i listorna: Gymnasiegemensamma, Programgemensamma + alla kurser inom En av inriktningar + tillräckligt antal poäng Programfördjupning (från listan på vilka kurser som kan läsas som programfördjupande på just EE) + 200p. Individ.val (vilka kurser som helst á 200p). + Gymnasiearbete med Godkänt betyg måste ingå i Examensbevis som "vanliga kurser", ej U-kurser alltså ej Utökade.

    Info, ovan, gäller i "normala fall" alltså när det ej finns REKTORS BESLUT OM INDIVIDUELLT ANPASSAT PROGRAM. Vet du om Rektor fattade beslut om individuellt anpassat program för dig? Det beslutet får fattas Innan eleven avslutar år2 på gymnasiet, alltså inte under studier sista året på gymnasiet.
    FRåga SYV på din skola om Individ.anpassat program (rektors beslut) finns; om det finns så framgår det i det beslutet vilka kurser som byts ut mot vilka.
    Om inget beslut om indiv.anpassat program finns då måste ditt exam.bevis bli utformat enl.de vanliga regler.
    Om eleven har betyg i fler kurser än 2500p. då måste de "resterande" kurser bli markerade som "U" i examensbeviset. U-kursernas betyg räknas in i jämförelsetal endast i 2 fall:
    - om kursen krävs för särskild behörighet
    eller
    - om kursen ger meritpoäng.
    Vilka kurser som kan ge meritpoäng - se gymnasieGuiden.se/merit

    Om exam.bevis görs enligt Individ.anpassat program, då framgår det av det dokumentet (alltså Stor på exam.beviset att det är Ind.anpassat.program, men det finns inga nackdelar för eleven att ha ett sådant exam.bevis - det är bara att det avviker från de flesta andra exam.bevis - t.ex kan ngn inriktningskurs vara utbytt mot en annan kurs ...).

    När du väl får ut EXAMENSBEVIS - då kan du inte längre påverka vilka kurser /betygen/ som ska räknas in eller inte. Då blir det så här - alla betyg som inte är "U" (minus GA, gymnasiearbete) alltså 2400p. räknas in i ditt Jämförelsetal.
    Av U-kurserna räknas endast de kurser som ger dig särskild behörighet (t.ex om din högskoleutb.kräver matte4 och du har matte4 som "U"-kurs i ditt exam.bevis) Och de kurser som ger Meritpoäng (t.ex engelska 7 eller moderna språk 3och4).

    När man fått fram Jämförelsetal, då plussar man på Meritpoängen (om eleven har några - max meritpoäng är 2,5). Om det ej finns några meritpoäng blir Jämförelsetal = Meritvärde
    annars är MERITVÄRDE = Jmtal + Meritp.
    Det är med Meritvärdet som du kommer konkurrera om plats på svenska högskoleutbildningar.
    Förutom att du kan med högskoleprovsresultat konkurrerar i HP-urvalet (samtidigt).

    Ta reda på om Rektors beslut om individ.anpassat program finns för dig (eller inte).
    Prata med SYV på din skola. Du får visa våra svar här på forumet.
    SYV-en på din skola måste kunna ge dig svar om hur ditt exam.bevis kommer se ut.
    Men Ytterst är det Rektorn som är ansvarig på en skola.

    • : Okej så om jag har läst matte 4 kommer den räknas med om det krävs områdesbehörighet A13?
    • SYV-besökare : Ja, matte 4 betyget kommer räknas in pga den krävs för Särskild behörighet till just "din" högskoleutb.
    • SYV-besökare : I exam.beviset från yrkesprogram är matematik 2, 3 och högre... ej obligatoriska kurser. De behöver inte ingå inom "vanliga kurser" (de kan vara U-kurser). Och som U-kurs Matte 2 och 3 (för din del när din utbildning kräver matte 4) kommer inte räknas in.

    Frågor och svar taggade med 'GPA' (8 st.)

    • bonneo

      Plugga utomlands?

      Hej, jag drömmer om att få plugga utomlands, men jag vet inte hur det går till, är det någon som kan berätta för mig? Alltså, det är inte utbytesår jag är ute efter utan att få bo i ett annat land och studera på...

      Milla : : Hej,"utomlands" är väldigt-väldigt brett; det finns ju så många olika länder. De svenska ungdomar som vill efter gymnasiet plugga utanför Sverige på de utländska universitet... Läs hela svaret
    • CS

      Räknas komvux kurser i GPA?

      Hej! Jag skulle räkna ut min GPA för att ansöka til universitet i USA och undrar om jag kan räkna med de gymnasiala kurser som jag har läst på Komvux också? Man räknar ju ihop poängen för varje betyg och sedan delar med totala...

      Milla : : Hej CS,i Sverige är det så (om du skulle söka till en svensk högskole-Universitetsutbildning) att olika regler gäller för de med slutbetyg från olika år. Kurser som krävs för... Läs hela svaret
    • Anonym

      Jag vill studera utomlands men min GPA är för låg Kan jag höja den?

      Hej! Jag vill studera i Asien till våren, troligen i Singapore eller Sydkorea men min GPA är på tok för låg. Universiteten kräver mellan 2.0 till 3.0 som minimum. I dagsläget har jag en GPA på 1.6. Hur kan jag öka min GPA? Är det...

      Anna: : Hej Anonym,jag har svårt att tro någon direkt koppling kan hittas mellan GPA och det svenska högskoleprovet (om du menar just det SVENSKA högskoleprovet, eller... Läs hela svaret
    • Reeve

      Unweighted GPA, ettan?

      Hej! Jag ska söka till ett sommarläger i USA och de vill veta mitt unweighted GPA och jag vet inte vad det är eller hur jag ska räkna ut det. Jag har inte fått betyg i några kurser än för att jag går i ettan och jag måste skicka in min ansökan senast på onsdag.

      Anna: : Hej, du kan inte ge uppgifter om de betygen som du ännu inte har fått (det säger sig självt). Mitt råd är att du kontaktar de ansvariga för lägret som du vill söka till och förklarar... Läs hela svaret
    • Hanna

      Hur beräknar man GPA för Betygsskalan U, G, VG?

      Hej, Jag behöver ange mitt "Grade Point Average" för en ansökan. Men, jag hittar inga instruktioner för hur jag översätter mina betyg. Finns det en standard för en treskalig skada likt U, G, VG? Tack på förhand!

      Anna: : Hej Hanna,STS har bra (tydlig och strukturerad) information och ger även lite extraTips!:se info på sts.se/study-abroad/allt-du-behover-veta/innan-du-ansoker/rakna-ut-ditt-snittbetyg - hoppas info på den sidan blir till hjälp för dig.VänligenANNA
    • Uno

      Räknas alla kurser som man läst in på ens GPA eller bara programmet?

      Hej! En kort fråga bara, jag kom inte in på det som jag ville detta år, så jag läser för tillfället på ett program som inte intresserar mig särskilt mycket. Trots allt så kommer detta år förbereda mig på...

      Liselotte: : Hej Abbas,Grade Point Average (GPA) brukar räknas ut på gymnasiala betyg. Om det utländska universitetet där du vill läsa, kräver ngt annat, fråga... Läs hela svaret
    • Caroline

      Går det att byta skola i tvåan efter en termin?

      Hej, jag är just nu i på svenska skolan i nairobi och går Sam Sam i tvåan. Jag kommer att komma hem till Sverige igen vid årskiftet med ofullständiga kurser. Min gamla skola kan inte ta emot mig igen eftersom de anser att de kurser som jag läst här...

      Milla : : Hej Caroline;det vanligaste är att elever läser ett läsår utomlands.Så, första frågan är - kan du läsa på svenska skolan i Nairobi till sommaren för att... Läs hela svaret
    • Felicia

      Lingvistikens giltighet i senare studier?

      Hej! Jag är väldigt säker på att jag vill läsa språkvetarprogrammet med huvudområde lingvistik på UU i vår, men har dock länge funderat på att bli lärare senare. Min fråga är om kurser inom lingvistik skulle kunna...

      Milla : : Hej Felicia,behörighet inför KPU, kompletterande ped.utbildning är idag att man har minst 90 högskolepoäng i ett ämne som undervisas på grund- eller gymnasieskolan. Alltså man... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga