Alm

    Hej! Jag har en generell fråga om hur antagningen på masterprogram fungerar. Jag har förstått att olika masters ställer olika krav och att man konkurrerar om plats mrd sina högskolebetyg. Det jag undrar är vad som händer om jag t.ex. läser ett kandidatprogram i kemi och sedan söker till ett masterprogram men mina poäng inte räcker till då andra sökare har högre änm mina.. Är enda vägen att vänta till nästa gång man kan söka och se om jag kommer in då? Jag är en ambitiös elev och vill verkligen inte riskera att minsa eftergymnasieala studier tar stopp efter 3 år. Jag vill kunna specialisera mig i något vetenskapligt område. Just nu är jag så rädd för att börja ett kandidatprogram och sedan inte kunna fortsätta med masterprogram, att jag ser bara 5 åriga program som möjliga val för mig, vilket är mycket begränsat antal val... Skulle vara mycket tacksam för svar!

    1 Svar

    Liselotte SYV på GymnasieGuiden

    Hej,
    urval till program på avancerad nivå brukar ske på "totalt antal högskolepoäng", alltså hur många högskolepoäng, totalt, man avklarade. Minimikravet är 180 hp, högskolepoäng, =  3 års-heltidsstudier, men de som har läst mer, alltså kurser vid sidan av sitt program eller redan har läst ett magisterprogram, när de söker till master, alltså har avklarat fler än 180 högskolepoäng, kommer in först... och så länge platserna räcker.
    Så, det är bra om du kan vid sidan av kandidatprogrammet läsa fristående kurser så att du samlar på dig fler högskolepoäng - gör det, får då kommer du närmare ditt mål: att komma in på utbildning på avancerad nivå.

    Om man inte kommer in på masterprogrammet, då söker man fristående kurser eller andra program och läser det som man kommer in på och söker sedan till nästa antagningsomgång till de program på avancerad nivå som man egentligen till komma in på!

    Liselotte
    • :

      Hej.

      Jag har sökt in till civilekonomprogrammet via Örebros universitet till hösten men börjar fundera på att vänta till våren och söka in till kandidatprogram i företagsekonomi via Stockholms universitet. Jag vill specialisera mig och därmed läsa masterprogram men är osäker om jag i framtiden kommer kunna komma in på ett sådant program. Vad jag har förstått ser urvalet på avancerad nivå olika ut beroende på lärosäte. Min fråga är om det rent generellt är svårt att komma in på masterprogram inom ekonomi? Om det är hård konkurrens och svårt att komma in på en utbildning på avancerad nivå kanske civilekonomprogrammet är ett bättre val?

    • Julia : Vilka masterprogram som blir sökbara om 3 år är det idag ingen som kan ge någon garanti på. På så sätt är det ett mer säkert val att komma in på ett fyraårigt civilekonomprogrammet - då kommer du garanterat kunna läsa i fyra år. Du skriver om att du kanske vill "vänta till våren" och söka läsa kandidatprogrammet, här tänker jag så här: du kan påbörja läsa civilekonomprogrammet och samtidigt till våren söka andra utbildningar och se sedan om du kommer in på en ny utbildning och om du då vill hoppa av civilekonomprogrammet och påbörja kandidatprogrammet (för att kunna komma in på en ny utbildning behöver man inte vara utan pågående utbilding; man kan alltså läsa och samtidigt söka andra utbildningar).

    Frågor och svar taggade med 'gymnasieskolor' (6 st.)

    • Pia

      Vilka gymnasieskolor finns det i Göteborg?

      Hej, som rubriken lyder är min fråga vilka gymnasieskolor (alla) som finns i Göteborg? Tack på förhand för ett snabbt svar! Pia

      Milla : : Hej!Alla de gymnasieskolor som vi på gymnasieGuiden.se känner till, i Göteborg, visar vi i "listan" på gymnasieguiden.se/gymnasium?Göteborg (det är i dagsläge 60 skolor; uppgift från 17 maj 2024).
    • SYV-besökare

      Vilka gymnasieskolor finns i Katrineholm?

      Hej som rubriken lyder undrar jag om ni har en lista på alla gymnasieskolor som finns i Katrineholm? Tack för ett snabbt svar! S.

      Milla : : Hej!Enligt de uppgifter vi har, finns det tre kommunala gymnasieskolor i Katrineholm och du finner listan på skolorna här: gymnasieguiden.se/Katrineholm och från skolornas presentationer på... Läs hela svaret
    • SYV-besökare

      RIG och NIU i Ridsport?

      Hej var hittar jag fullständig lista på vilka gymnasieskolor som erbjuder Ridsport på elitnivå, alltså RIG och NIU? Tack för ett snabbt svar.

      Mikael: : Hejsan,enligt våra uppgifter finns inte RIG, riksidrottsgymnasier med Ridsport; och NIU finns på följande gymnasieskolor - se listan gymnasieguiden.se/gymnasium?NIU: RidsportOch NIU Hippning eller Dressyr finns... Läs hela svaret
    • My

      Vilka gymnasiealternativ finns det i Örnsköldsvik?

      Hej! Vet ni vilka alla de olika gymnasiala alternativ finns det för elever som vill läsa gymnasiet i Örnsköldsvik? Kan ni skicka en fullständig lista? Tackar på förhand. MY :)

      Anna: : Hej My!När du frågar om "gymnasiala alternativ" menar du endast gymnasieskolorna?Enligt våra uppgifter finns det följande gymnasieskolor i Örnsköldsviks kommun: se... Läs hela svaret
    • Gäst

      Yrkesutgångar på yrkesprogram?

      Hejsan, jag är intresserad av att veta vilka de olika yrkesutgångarna är på de olika yrkesprogrammen och hur vet man på vilka gymnasieskolor de utgångarna finns?

      Julia: : Hej! Vilka yrkesutgångar kan man ha på de olika yrkesprogrammen kommer info här nedan: Barn - och fritidsprogrammet>> inriktning Fritid & Hälsa>>> Möjliga yrkesutgångar:-... Läs hela svaret
    • Amanda

      Betygs- och gymnasie-ångest, läsa till veterinär?

      Hej! Jag heter Amanda och jag vill så gärna läsa till veterinär, jag går i åttan men har ändå redan börjat tänka på gymnasium. Men jag är sjukt osäker på hur jag ska komma in på naturvetenskapsprogrammet då jag bara har ca 247 i meritpoäng...? Jag har sådan sjuk betygsångest så jag kan börja...

      Anna: : Hej Amanda! Var bor du? I vilken del av Sverige? Detta frågar jag för att kunna tipsa dig om utbildnignar som finns nära dig. :) Jag tycker du bör titta på Naturbruksprogrammet.... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga