2 Svar

    Liselotte SYV på GymnasieGuiden

    Hej Maryam!

    Det är mycket bra att du tänker på betyg och funderar över hur du kan uppnå så höga betyg som möjligt!

    Jag vill tipsa dig omStudieteknik, våra bäsa tips som vi publicerade på www.gymnasieguiden.se och som vi hoppas blir till hjälp även för dig. Många elever och lärare tycker det är bra tips vi ger där.

    Du frågar om det är svårt eller lätt att få höga betyg på gymnasiet. Det är en mycket bra fråga men tyvärr är det svårt att svara på. Det beror mycket på din kapacitet och om du väljer "rätt program", som är rätt just för dig. Exempel: om man har svårt för matte, är det inte så bra att välja Naturvetenskaps- eller Teknikprogrammet där man läser mycket matte i snabb takt.

    Det är ungefär samma tanke som att om man är tondöv, så ska man inte välja musik- eller sångutbildning. Eller om man inte kan teckna och är färgblind samt tycker det är tramsigt med färg, form och design, inte så smart att välja läsa bild och form på Estetiska programmet i så fall. Visserligen kan alla bli lite bättre på "vad som helst" om man verkligen satsar och kämpar, men ibland kan det krävas att kämpa i flera timmar än det finns timmar per dygn för att komma tillräckligt långt. 

    Till skillnad från grundskolan, så har man möjlighet att satsa på någonting som man tycker är kul och som man är bra på - på gymnasiet. På grundskolan läser alla elever samma ämnen. På gymnasiet kan man satsa på det programmet som innehåller de kurser som man gillar, som man är duktig på och som man verkligen vill lära sig. Väljer man rätt program, är det mycket lättare att läsa på gymnasiet och även uppnå höga betyg.
    Väljer man ett för svårt program - kan det bli ganska kämpigt. Och då kanske man får tänka på att uppnå E betyg i ämnena för att över huvudet taget kunna få gymnasieexamen i stället för att tänka på höga betyg.

    Jag vill inte skrämma dig, jag vill bara förklara att det är omöjligt att svara på en så generell fråga om det är svårt eller lätt att läsa på gymnasiet. För många elever är det lättare än på grundskolan, då de satsar på någonting som de har lätt för och tycker är kul och väljer bort det som är svårt och/eller tråkigt.

    De ämnena som alla läser på gymnasiet på alla program kallas för Gymnasiegemensamma ämnen, men man läser inte lika mycket i de ämnena på olika program. 

    Du skriver inte om vilket program du vill söka till. Jag vill passa på och påpeka att det är ganska smart att välja ett yrkesprogram och lära sig ett yrke, så att man har en grund att stå på - möjlighet till inkomst tidigt i livet. Sedan kan man välja läsa vidare även efter ett yrkesprogram. Det finns påbyggnadsutbildningar på Yrkeshögskolan, men man kan också läsa på en Högskola eller Universitet efter ett yrkesprogram.

    Jag hoppas mitt svar blir till hjälp för dig!

    Återkom gärna om du har fler frågor!

    Liselotte Syv

    Liselotte
    Anna SYV på FrågaSYV

    HEJ!

    Det är bra att om du kan gå in på www.gymnasieguiden.se  och se när gymnasieskolorna har öppna hus och andra event. Jag råder dig att besöka Öppna hus och andra event - som t.ex. mingelkväll, infomöte mm. Där kan man oftast träffa gymnasieelever och ställa frågor till dem - om hur det är att vara elev på just den skolan. 

    Du kan också boka prova-på dag på flera olika skolor (ofta kallas det "skugga en elev" eller "skugga en klass") och då har du också möjlighet att ställa frågor till gymnasieelever direkt. Du kan också be om kontaktuppgifter till några elever på en gymnasieskolan som du kan ställa frågor till. 

    Bästa hälsningar & hör av dig om du har fler frågor!

    ANNA

    Frågor och svar taggade med 'yrkestest' (5 st.)

    • KajsaR

      Vilka utbildningar/yrken ska jag undersöka närmre?

      Hej! Jag har träffat en karriärcoach på arbetsförmedlingen som tipsade om er för vidare guidning. Vi gjorde ett test hos henne som gick ut på att ta fram mina sidor, erfarenheter och vad jag vill jobba med framåt och således skaffa en utbildning...

      Milla : : Hej!på www.framtid.se beskriver vi över 2.ooo olika yrken och du får gärna kika på så många av dem som du vill/orkar.De egenskaper som testet visade att du har... Läs hela svaret
    • Esma

      Hjälp att tolka personlighetstest på Framtid se ?

      Hej Jag gjorde ett ”yrkestest” på er systersida Framtid.se, men när jag gjort det fick jag inte riktigt någon info kring vilka specifika yrken som kanske passar i de båda. Under undersökare står det kring teknik, historia matematik och IT bara men...

      Milla : : Hejsan,du ställer en viktig fråga men som också är svår att besvara. Läs gärna på framtid.se/blogg/navigera-i-yrkesdjungeln-hur-gör-man? --- Tänk... Läs hela svaret
    • Arbets och yrkesvägssökande

      Hur hittat jag rätt?

      Jag känner att jag inte hittar rätt kariär för mig att satsa och platsa på. Finns det SYV som en kan träffa som vuxen i Malmö?

      Mikael: : Hej, i Malmö finns det Vuxenutbildningen och vuxenvägledning som kommunen erbjuder. Se information om det inkl.kontaktinformation på Malmö/Vux/ContactMen du kan redan nu titta på många olika yrken... Läs hela svaret
    • benjamin

      Yrke i framtiden?

      hej jag skulle vilja ha hjälp med vilket yrke jag vill jobba med i framtiden. jag har alltid gillat att spela spel, läsa böcker, serie tidningar och andra saker men jag vet inte vad jag vill bli lite hjälp skulle vara snällt.?

      Milla : : Hej Benjamin!Jag vill råda dig börja med att läsa ett blogginlägg Navigera-i-yrkesdjungeln-hur-gor-man? och titta sedan på många olika yrken - på Framtid.se finner du över 2.ooo... Läs hela svaret
    • Jelena

      Test för att välja yrke?

      Hej, jag har en fråga om tester för att välja yrke - det finns ju en del: personlighetstester, intressetester mm. men kan man lita på resultat? Jag har gjort några olika tester, svarar ärligt men får väldigt olika svar. ??? Kan ni rekommendera någon bra, pålitlig test? Mvh Jelena

      SYV-besökare: : Hej Jelena, man kan inte blint lita på någon test. Detta pga även om man svarar ärligt, så kanske man inte har så bra självkännedom som de som konstruerade testet förväntar sig.... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga