Signe
    Min fråga är om jag lägger in fem val men alla linjers tidigare lägsta intagningspoäng är mindre än vad mitt meritvärde är, kommer jag ändå att komma i på ett av valen. Eller vad händer isåfall, blir jag tvungen att välja om?
    • Milla : Menar du Vad händer om antagningsgränserna på alla dina alternativ i gymnasieansökan blir högre än det antal betygspoäng som du har?

    1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej Signe,
    jag tror att din fråga gäller val till gymnasiet (eftersom jag ser att du är 16 år). I så fall är det så att gymnasieantagningskanslierna försöker göra allt möjligt för att alla behöriga elever "hamnar" på något nationellt gymnasieprogram (även om det är ett program som eleven inte sökte till). Du kan i din gymnasieansökan ha många alternativ. De tidigare antagningsgränserna behöver inte "gälla" framöver. Även nya skolor öppnar ibland och där kan man inte se de tidigare antagningsgränserna. Det är frivilligt att gå på gymnasiet och därför är det inte så att alla, 100% av avgångselever från grundskolorna, alltid antas till gymnasiet. Det kan uppstå en situation då en behörig elev står ändå utan gymnasieplats när läsåret börjar. I så fall, om eleven absolut vill gå på gymnasiet, måste hen acceptera den platsen som hen får "tilldelad" (även om den är på en skola och ett program som hen egentligen inte vill gå på).
    Vi rekommenderar att 
    - försöka få så höga betyg som möjligt in i sitt slutbetyg från grundskolan;
    - att i sin gymnasieansökan ha många alternativ;
    - att vara beredd att acceptera en plats även på en skola eller program som man egentligen inte är så sugen på att gå på (det är ju bättre att gå i skolan än att inte göra det). 

    Du kan också kontakta gymnasieantagningskansliet i den delen av Sverige där du kommer söka till gymnasiet och fråga om vad finns det för plan för elever som i början av läsåret står utan gymnasieplats.

    Studie- och yrkesvägledare

    Frågor och svar taggade med 'värdering av utländs utbildning' (3 st.)

    • Mila000

      Socionomutbildning utomands?

      Hejsan! Jag funderar på att studera en socionomutbildning i Australian men har börjat bli osäker på om den utbildningen kommer att fugera här i Sverige. Jag vet att socionom inte är ett reglerat yrke, men blev fundersam på om jag kommer kunna jobba som socionom efter utbildningstudier eller om...

      Milla : : Hej, inom det svenska socionomprogrammet lär man sig mycket om Socialtjänstlagen (den svenska lagen, alltså) och den kunskap anser arbetsgivare en svensk socionom ska ha. I socionomprogrammet ingår... Läs hela svaret
    • Förälder

      Jag är färdig med svenska 3 ?

      Hej! Om jag har pluggat svenska 3 och är klar med den och vill plugga vidare till samhällsvetare, vad behöver jag göra då? Jag har läst juridik i mitt hemland och vill jag i Sverige med samhällsfrågor?

      Daniel: : Hej Sotica, har du fått godkänt betyg i svenska 3? I så fall har du, vad gäller Svenska, behörighet till högskola i Sverige. Hur är det med Engelska? Du måste ha godkänt betyg i... Läs hela svaret
    • Pershia

      Hur en utländsk jurist kan fortsätta här?

      En person som har läst klar juristutbildningen i annat land och han har sckickat till UHR för validering. Han vill fortsätta här till advokat eller komplettera jurist utbildningen anpassad med Svenska regler. Vilken väg är lättare och fortare?

      Anna: : Hej Pershia, lagar skiljer sig ganska mycket i olika länder, därför måste man i princip läsa om hela juristutbildningen, om man vill jobba i ett "nytt land". UHR får göra sin... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga