fatima 23 år
  Hej jag heter fatima och har sökt till sambeteende med 244 poäng men har inte godkänt på samhälle,historia och religion men det är för jag inte hunnit skriva proven. Kan jag då ringa eller maila till gymnasiet jag sökt till ochförklara situatione. För jag kommer vara utomlands när det är dags för skolslussen.
  Kan jag fortfarande göra ett omval som inte kräver att jag måste ha godkänt i historia, samhälle och religion eller kan jag läsa alla de tre ämnena medans jag läser på sambeteende?
  • Mikael Nu kan man se var lediga platser finns till gymnasieskolor i Stockholm.

  2 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Fatima!

  Väldigt tråkigt att du inte blev godkänd i tre ämnen som alla krävs för behörighet till Samhällsvetenskapsprogrammet.

  Hur ser ditt ANTAGNINGSBESKED ut?
  Har du fått det redan? Om du inte har fått Antagningsbesked, kommer du troligtvis få det inom några dagar (det är olika datum i olika län).

  Möjlighet att "välja om" ser också olika ut i olika län.

  Jag tror inte att gymnasieskola kan göra någonting för dig i just den situationen som du befinner dig i nu. Det är ANTAGNINGSKANSLIET som gör antagning, inte gymnasieskolorna direkt. Antagningskansliet får inte ta in någon OBEHÖRIG.

  Antagningskansliet kan ge dig info om var Lediga platser finns på något program /t.ex. yrkesprogram eller ett annat högskoleförberedande program/ till vilket du är behörig.

  Om Studie- & yrkesvägledare på din "gamla" grundskola inte ännu gått på semester, skulle jag råda dig kontakta SYV på din skola. Om hen är på semester, är det Antagningskansliet du är hänvisad till. I kommunerna (många men inte alla) brukar det finnas någon sort "jourhavande SYV" under sommaren. Se på din kommuns hemsida (den kommunen där du är folkbokförd) om du hittar info- om vart du vänder dig under olika sommarveckorna. Om du inte hittar, ring kommunväxel och fråga vem jourhavande SYV i kommunen är just nu. Ring eller maila till den personen som kan sätta sig in i just din situation och ge dig praktisk hjälp och råd.

  Det som är viktigt att veta är:
  1. hur ser ditt Antagningsbesked ut? Är du Antagen någonstans eller ej? Står du i Reserv till någon utbildning eller ej?
  2. var finns det Lediga platser på de utbildningar till vilka du är behörig?

  Du skriver att du "inte hunnit skriva proven" och så kan det ju vara ibland. Jag känner inte till vad som hände i detalj (om du var sjuk och inte kunde komma skriva prov eller om det finns en annan anledning) men jag kan i vilket fall inte sätta betyg. Den som kan sätta betyg är en lärare i de aktuella ämnena.

  En av lösningar nu är att du under nästa läsåret läser Preparand och får godkända betyg i grundskolekurserna och söker till gymnasiet till hösten 2016.

  Du skriver att du "kommer vara utomlands när det är dags för skolslussen". Frågan här är att det kanske är viktigare för dig att stanna i Sverige (inte åka utomlands) pga den situationen som uppstod nu (med flera icke-godkända betyg från grundskolan)? Detta får du bestämma i samråd med dina vårdnadshavare (föräldrar).

  Gymnasiet är frivilligt och man måste inte gå på gymnasiet. Om du har godkända betyg i svenska, engelska, matematik samt i minst 5 andra valfria ämnen från grundskolan - är du "klar med grundskolan" och med uppfyllde din skolplikt.

  Om du vill läsa på gymnasiet till hösten, så bör du aktivt söka lösning på det problemet som uppstod. Kanske innebär det också att avstå från utlandsresa.

  Om du återkommer med information med
  1. vilken kommun du är folkbokförd i
  och
  2. vilka andra program du är intresserad av (förutom Samhällsvetenskapsprogrammet)
  samt
  3. i vilka ämnen från grundskolan du HAR GODKÄNDA BETYG,
  ska jag försöka hjälpa dig (kan inte lova att jag hittar någon bra lösning men jag ska försöka).

  Lycka till!
  Håller nu tummarna för dig och försök nu ha en trevlig sommar, trots det som har hänt (med icke-godkända betyg, menar jag) :) !
  ANNA
  Hej igen!
  Jag har fått fram följande information:
  Du kan maila till Skolslussen och här är epostadress: [email protected]
  Flera kontaktsätt att nå Skolskullen på hittar du här: http://www.stockholm.se/ForskolaSkola/Gymnasium/Skolslussen/

  Inga personliga besök till Skolslussen men man kan prata med dem i telefon & maila dem.
  *** *** ***
  Till Barn- och fritidsprogrammet är du behörig om du har godkända betyg i svenska, engelska, matematik + 5 andra valfria ämnen.

  Psykologi och Kriminologi är profiler som oftast finns just på Samhällsvetenskapsprogrammet (och du idag inte är behörig till SA).

  Du kan hos Skolslussen få reda på var lediga platser finns. Du kan önska dig i första hand Barn- & fritidsprogrammet. Du är annars behörig till alla yrkesprogram & det finns 12 stycken. Du kan läsa info om dem alla på http://www.gymnasieguiden.se/program (längre ner på sidan YRKESPROGRAM).

  Om du går in på http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium?query=&program=19&orientation=&vocation=&variant=&county=Stockholms+län&order=school kan du se alla presentationer av de gymnasieskolor som erbjuder BF i Stockholms län.

  Du kan också läsa på http://www.gyantagningen.se/fragor--svar/vad-hander-om-jag-inte-ar-antagen-till-nagon-utbildning.html och de skriver där att Lediga platser kommer att publiceras under AKTUELLT men det är lite oklart exakt NÄR de kommer publiceras.

  Tel.nummer till Antagningen i Stockholm är 08-58 00 8000 och tel.tid är kl.9-11. Du kan ringa dem imorgon.

  Det snabbaste och enklaste just nu verkar vara att göra så här:
  1. få reda på VILKA GYMNASIESKOLOR som har LEDIGA PLATSER på Barn- & fritidsprogrammet
  2. se skolornas presentationer på http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium?query=&program=19&orientation=&vocation=&variant=&county=Stockholms+län&order=school
  3. välj en skola (eller flera skolor) som har lediga platser på BF
  4. om hur du gör ansökan till de Lediga platserna finns info på http://www.gyantagningen.se/fragor--svar/vad-hander-om-jag-inte-ar-antagen-till-nagon-utbildning.html

  Önskar dig LYCKA TILL! Lovar att hålla tummarna hårt för dig!
  Trevlig sommar!
  ANNA

  Hejsan!
  Här http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium?query=&program=23&orientation=&vocation=&variant=&county=Stockholms+län&order=school kan du se presentationer av alla skolor i Stockholms län som erbjuder Vård och omsorgsprogrammet.
  Info om VO (allmänt) - hittar du på http://www.gymnasieguiden.se/program/VO
  VO är det enda programmet som inte har några inriktningar.
  Du kan bli behörig till högskola på alla yrkesprogram.
  På VO kan du t.ex. bli behörig att söka utbildning Sjuksköterska direkt efter gymnasiet. Läs på http://www.fragasyv.se/info/sjukskoeterska-efter-vo om exakt vilka kurser du bör i så fall välja.

  Du är behörig både till Barn- & fritidsprogrammet och till Vård- och omsorgsprogrammet (och för övrigt till alla yrkesprogram).

  Se var Lediga platser finns. Välj FLERA SKOLOR (helst ett antal och inte bara en skola) - därför att konkurrens om Lediga platser kan uppstå. Du har ganska högt Mtv och jag tror därför att du kommer att vinna i konkurrensen. Kan dock inte garantera det för att jag vet ej vad de andra elever har för Mtv (meritvärde, dvs betygspoäng) som kommer att konkurrera mot dig om samma plats. Därför är det bra att välja FLERA SKOLOR där lediga platser finns.

  Du får hemskt gärna Gilla Fråga SYV på Facebook :) https://www.facebook.com/fragasyv.se?fref=ts
  Vi vill ha många vänner och vi är glada om våra svar blir till hjälp!

  Trevlig sommar! Lycka till!
  Bästa hälsningar
  ANNA
  • fatima 1.stockholmskommun. 2.barn och fritid och psykologi eller kriminologi. alla som jag kan komma in på. 3.har godkänt i alla andra ämnen, det är bara historia,samhälle och religion som jag inte är godkänd i.
  • Anna Jag skriver ett utökat svar till dig nu.
  • fatima vård och omsorg skulle också gå bra.men kan jag göra en sen omvalsansökan, eller är det försent?
  • Anna Jag har precis nu publicerat ett utökat svar till dig (se ovan). Lycka till! :) ANNA
  • fatima uppskattar verkligen din hjälp, tack så jätte mycket.
  • Anna Jag skriver ännu ett till utökat svar till dig nu, ett kort sådant. Se ovan - inom kort! Trevlig sommar! ANNA
  • fatima har letat runt och kommit fram till sågbäcks gymnasium som både har BF och VO. hur ska jag göra för att söka till den skolan och linjen?
  • Anna Vi vet inte om de har Lediga platser. Det är Skolslussen och Antagningskansliet i Stockholms län som kan svara angående vad lediga platser finns. Du kan givetvis prova kontakta gymnasieskola direkt (det kan hända att de vet om det finns lediga platser på deras utbildningar - redan nu innan info är publicerad på www.gyantagningen.se ). Lycka till!
  • fatima om jag väljer BF kan jag i framtiden utbilda mig till tex förskolelärare, fritidspedagog eller socionom?
  • fatima gymnasievalen har inte en sån stor påverkan på framtiden?
  • Anna På alla yrkesprogram har du rätt att läsa kurser för Grundläggande behörighet till högskolestudier. Om du inte får med dig alla kurser (godkända betyg i alla de "rätta kurserna") kan du komplettera på Komvux efter gymnasiet och söka till högskola sen. Vill också tipsa dig om www.yhguiden.se - yrkeshögskoleutbildningar.
  • Mikael Jag skriver ett nytt svar till dig nu.
  Läs alla kommentarer
  Mikael SYV SYV på FrågaSYV
  Hej!

  Om vilka kurser du bör välja på Barn- & fritidsprogrammet för att direkt efter gymnasiet bli behörig att söka till Socionom, Fritidspedagog och Förskollärare kan du läsa på http://www.fragasyv.se/info/socionom-efter-bf

  Var lediga platser finns till olika program (på olika skolor i Stockholm) kan du se på http://www.gyantagningen.se/download/18.4950b16814e1fcb53c9d97bc/1435680034903/Lediga+platser+nationella+program+20150630.pdf
  Info om Lediga platser har nyligen kommit upp på sidan www.gyantagningen.se


  Med vänlig hälsning
  Mikael

  Frågor och svar

  • Line 20 år

   Antagningspoäng 2022?

   Hej, med tanke på att årskullen 2002 och 2003 nu haft ganska stora delar av sin gymnasieutbildning på distans, är det stor möjlighet att även antagningspoängsgränserna sjunker? Om jag tex söker till KTH 2022, är det då det föregående årets poäng som blir gränsen?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Mohamed 17 år

   Går det att ersätta Idrott & hälsa?

   Hej, Jag går i 2an på gymnasiet och har hittills väldigt höga betyg. Jag har dock ett betyg i idrott som är lågt och jag är rädd att det ska sänka mitt jämförelsetal. Jag planerar att läsa matte specialisering nästa år som en utökad kurs och undrar om mitt betyg i den kursen kan ersätta mitt...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Dina 23 år

   Vad kan jag komma in på?

   Hej. Jag har grundläggande behörighet från gymnasiet, och har även pluggat upp 3 ämnen, bl. a engelska 6, samhällskunskap 1a2 samt naturkunskap 1a2. Vet ni vad man kan komma in på för utbildning, på universitet med dessa ämnen? Tacksam för svar

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Anonymes 19 år

   Hur ser antagningspoängen ut i höst?

   Hej allihopa, börjar bli ganska nervös inför universitetet nu i höst. Jag har tänkt att söka in till basår nu på Göteborgs universitet, men är rädd att poängen inte räcker till. Förra årets antagningspoäng var ganska låga, så jag hoppas på att det blir så igen. Finns det något sätt att lista ut...

   Mikael SYV: Ingen kan på förhand veta om antagningsgränserna går upp eller ner. Det kan finnas gissningar men ingen kan veta.
  • Desirée 27 år

   Söka internationell och svensk masterutbildning samtidigt?

   Hej! Om man har sökt en internationell master till en svensk skola via universityadmissions.se, och sedan vid senare datum även sökt svensk master via antagning.se, hur prioriteras antagningarna? Vad ligger som första val, den internationella eller svenska? Det vill säga om båda...

   Mikael SYV: Kontakta Antagning.se och ställ din fråga där. Och du kan samtidigt också fråga antagningsgrupperna på de lärosäten dit du söker,
  • Filip 16 år

   vet ej vilken linje som kommer vara bäst för mig?

   Jag vill vill bli läkare men jag känner att jag är mer intresserad av det humanistiska programmet än naturprogrammet. Är det dåligt att satsa på att gå ett naturvetenskapligt basår sedan efter gymnasiet för att gå behörighet till läkarprogrammet om jag går det humanistiska programmet? Jag kanske...

   Mikael SYV: På HU blir du inte behörig till läkarprogrammet- det vet du redan. Dessutom är det inte säkert du blir direktbehörig till naturvetenskapliga basår heller. På HU... Läs hela svaret
  • Elin 15 år

   Vilka yrken kan man ha utan att gå på gymnasiet?

   Fråga i rubriken. Är skoltrött o vill inte gå på en skola som gymnasium som är som en fortsättning på grundskolan. Det kan vara yrken men andra sorts utbildning.

   Anna SYV: Hej Elin,rent formellt, så är man "klar med skolan" (alltså uppfyllt sin skolplikt) om man genomförde studier på grundskolan och fick ut ett slutbetyg i slutet av... Läs hela svaret
  • Elin 15 år

   Jag skrev min fråga i beskrivningen?

   Jag undrar lite jag har en garanterad plats på ett ekonomiföretag. Men vill helst inte gå på gymnasium är dom kunskaperna väldigt viktiga eller kan man gå en kortare utbildning som tex komvux om man ska bli auktoriserad redovisning ekonom?

   Anna SYV: Hej Elin,För att i Sverige bli auktoriserad revisor eller redovisningskonsult krävs en akademisk examen med företagsekonomisk inriktning om minst 180 högskolepoäng = 3 års studier på... Läs hela svaret
  • Johanna 21 år

   Engelskalärare, andra språk, möjligheter?

   Hej! -Om man utbildar sig till engelska lärare, hur stor är chansen att få jobb utomlands om man är svensk? -Och om man jobbat som engelskalärare i ett land och lärt sig det språket bra, finns det möjlighet att lära ut det språket i andra...

   Anna SYV: Hej Johanna,utomlands finns ett mindre antal svenska skolor: grundskolor och gymnasieskolor - inte så många och inte i alla länder, men de finns. Min uppfattning är att det som svensk... Läs hela svaret
  • SYV-besökare 34 år

   För elever med ASD, ADD, ADHD och koncentrationssvårigheter?

   Finns det någon sammanställning av gymnasiala utbildningar för elever med ASD (autism-spektrum-diagnoser), koncentrationssvårigheter, ADD, ADHD och liknande NPFunktionsvariationer? I så fall är jag mycket tacksam om jag kan ta del av den info. Snabbt svar uppskattas extramycket! S. :)

   Liselotte Johansson: Hej!på gymnasieguiden.se/reportage/gymnasiestudier-foer-elever-med-saerskilda-behov finns det en ganska färsk sammanställning, en lista på gymnasieskolorna (kan dock inte lova... Läs hela svaret
  • Lars 53 år

   Vad motsvarar IB Chemistry och Physics Standard Level?

   Hej, jag läser IB programmet utomlands och vill komma in på Civilingenjörsutbildningen. Jag undrar om Chemistry Standard Level räcker för att klara Kemi 1 kravet? Och räcker det att läsa Physics Standard Level för att klara Fysik 2 kravet?

   Anna SYV: Hej Lars,om du läser mot diplom från IB, då kommer du få diplom året 2021 eller senare och i så fall finns aktuell info på... Läs hela svaret
  • Tara 17 år

   Måste jag börja om 1an?

   Hej jag är en 16- årig tjej som har haft mycket problem som jag inte vill nämna men de handlar mycket om min hälsa och min mentalitet. Har alltså inte kunnat komma till skolan alls. Min frånvaro är jätte hög och har knappt betyg, man kan...

   Anna SYV: Hej,om du vill efter gymnasiestudier komma in på läkarprogrammet då behöver du få ut examensbevis från gymnasiet (eller från komvux) eller omdöme om grundläggande behörighet... Läs hela svaret
  • Mary 18 år

   Vad betyder talen man ser i antagningsstatistik?

   Hej! Jag undrar om det är jämförelsetalet som man ser när man kollar antagningspoäng/statistik eller om meritpoängen är inkluderade i dessa tal. Hittade ingen information om det online s tänkte att ni kanske vet. Tänker att det är bra att veta då man kanske tror att man har ungefär tillräckligt...

   Anna SYV: hej Mary, meritpoängen är inkluderade. Det är med MERITVÄRDET (summan av Jämförelsetalet + Meritpoängen) som man konkurrerar, i betygsgrupper, till högskola-universitet i Sverige.
  • bana 20 år

   Hur kommer man in på tandlakarprogrammet genom folkhögskolan?

   Hej, hur är det med att komma in på tandläkarprogrammet genom folkhögskolan? Jag läste att man kan gå in på läkarprogrammet genom folkhögskolan om man har gått in i naturprogrammet i gymnasiet, då kan man läsa ett allmän...

   Anna SYV: Hejsan,du har frågor om att komma in på tandläkarprogrammet.Det är inte alls självklart att komma in på folkhögskolans allmänna kurser. Om du söker och kommer in och har sedan innan... Läs hela svaret
  • Tilda 18 år

   Vilken urvalsgrupp hamnar jag i efter tekniskt basår?

   Jag funderar på att gå ett tekniskt basår efter studenten från ekonomiprogrammet, och sedan söka till någon ingenjörsutbildning. Vilken urvalsgrupp hamnar jag i då? Kan jag komma in med hjälp av mitt resultat på högskoleprovet...

   Anna SYV: Hej Tilda,man måste under alla omständigheter bli BEHÖRIG.Med resultatet av högskoleprovet kommer du prövas i HP-urvalet.i betygsgrupper kommer du prövas så här:... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga