fatima 23 år
  Hej jag heter fatima och har sökt till sambeteende med 244 poäng men har inte godkänt på samhälle,historia och religion men det är för jag inte hunnit skriva proven. Kan jag då ringa eller maila till gymnasiet jag sökt till ochförklara situatione. För jag kommer vara utomlands när det är dags för skolslussen.
  Kan jag fortfarande göra ett omval som inte kräver att jag måste ha godkänt i historia, samhälle och religion eller kan jag läsa alla de tre ämnena medans jag läser på sambeteende?
  • Mikael Nu kan man se var lediga platser finns till gymnasieskolor i Stockholm.

  2 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Fatima!

  Väldigt tråkigt att du inte blev godkänd i tre ämnen som alla krävs för behörighet till Samhällsvetenskapsprogrammet.

  Hur ser ditt ANTAGNINGSBESKED ut?
  Har du fått det redan? Om du inte har fått Antagningsbesked, kommer du troligtvis få det inom några dagar (det är olika datum i olika län).

  Möjlighet att "välja om" ser också olika ut i olika län.

  Jag tror inte att gymnasieskola kan göra någonting för dig i just den situationen som du befinner dig i nu. Det är ANTAGNINGSKANSLIET som gör antagning, inte gymnasieskolorna direkt. Antagningskansliet får inte ta in någon OBEHÖRIG.

  Antagningskansliet kan ge dig info om var Lediga platser finns på något program /t.ex. yrkesprogram eller ett annat högskoleförberedande program/ till vilket du är behörig.

  Om Studie- & yrkesvägledare på din "gamla" grundskola inte ännu gått på semester, skulle jag råda dig kontakta SYV på din skola. Om hen är på semester, är det Antagningskansliet du är hänvisad till. I kommunerna (många men inte alla) brukar det finnas någon sort "jourhavande SYV" under sommaren. Se på din kommuns hemsida (den kommunen där du är folkbokförd) om du hittar info- om vart du vänder dig under olika sommarveckorna. Om du inte hittar, ring kommunväxel och fråga vem jourhavande SYV i kommunen är just nu. Ring eller maila till den personen som kan sätta sig in i just din situation och ge dig praktisk hjälp och råd.

  Det som är viktigt att veta är:
  1. hur ser ditt Antagningsbesked ut? Är du Antagen någonstans eller ej? Står du i Reserv till någon utbildning eller ej?
  2. var finns det Lediga platser på de utbildningar till vilka du är behörig?

  Du skriver att du "inte hunnit skriva proven" och så kan det ju vara ibland. Jag känner inte till vad som hände i detalj (om du var sjuk och inte kunde komma skriva prov eller om det finns en annan anledning) men jag kan i vilket fall inte sätta betyg. Den som kan sätta betyg är en lärare i de aktuella ämnena.

  En av lösningar nu är att du under nästa läsåret läser Preparand och får godkända betyg i grundskolekurserna och söker till gymnasiet till hösten 2016.

  Du skriver att du "kommer vara utomlands när det är dags för skolslussen". Frågan här är att det kanske är viktigare för dig att stanna i Sverige (inte åka utomlands) pga den situationen som uppstod nu (med flera icke-godkända betyg från grundskolan)? Detta får du bestämma i samråd med dina vårdnadshavare (föräldrar).

  Gymnasiet är frivilligt och man måste inte gå på gymnasiet. Om du har godkända betyg i svenska, engelska, matematik samt i minst 5 andra valfria ämnen från grundskolan - är du "klar med grundskolan" och med uppfyllde din skolplikt.

  Om du vill läsa på gymnasiet till hösten, så bör du aktivt söka lösning på det problemet som uppstod. Kanske innebär det också att avstå från utlandsresa.

  Om du återkommer med information med
  1. vilken kommun du är folkbokförd i
  och
  2. vilka andra program du är intresserad av (förutom Samhällsvetenskapsprogrammet)
  samt
  3. i vilka ämnen från grundskolan du HAR GODKÄNDA BETYG,
  ska jag försöka hjälpa dig (kan inte lova att jag hittar någon bra lösning men jag ska försöka).

  Lycka till!
  Håller nu tummarna för dig och försök nu ha en trevlig sommar, trots det som har hänt (med icke-godkända betyg, menar jag) :) !
  ANNA
  Hej igen!
  Jag har fått fram följande information:
  Du kan maila till Skolslussen och här är epostadress: [email protected]
  Flera kontaktsätt att nå Skolskullen på hittar du här: http://www.stockholm.se/ForskolaSkola/Gymnasium/Skolslussen/

  Inga personliga besök till Skolslussen men man kan prata med dem i telefon & maila dem.
  *** *** ***
  Till Barn- och fritidsprogrammet är du behörig om du har godkända betyg i svenska, engelska, matematik + 5 andra valfria ämnen.

  Psykologi och Kriminologi är profiler som oftast finns just på Samhällsvetenskapsprogrammet (och du idag inte är behörig till SA).

  Du kan hos Skolslussen få reda på var lediga platser finns. Du kan önska dig i första hand Barn- & fritidsprogrammet. Du är annars behörig till alla yrkesprogram & det finns 12 stycken. Du kan läsa info om dem alla på http://www.gymnasieguiden.se/program (längre ner på sidan YRKESPROGRAM).

  Om du går in på http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium?query=&program=19&orientation=&vocation=&variant=&county=Stockholms+län&order=school kan du se alla presentationer av de gymnasieskolor som erbjuder BF i Stockholms län.

  Du kan också läsa på http://www.gyantagningen.se/fragor--svar/vad-hander-om-jag-inte-ar-antagen-till-nagon-utbildning.html och de skriver där att Lediga platser kommer att publiceras under AKTUELLT men det är lite oklart exakt NÄR de kommer publiceras.

  Tel.nummer till Antagningen i Stockholm är 08-58 00 8000 och tel.tid är kl.9-11. Du kan ringa dem imorgon.

  Det snabbaste och enklaste just nu verkar vara att göra så här:
  1. få reda på VILKA GYMNASIESKOLOR som har LEDIGA PLATSER på Barn- & fritidsprogrammet
  2. se skolornas presentationer på http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium?query=&program=19&orientation=&vocation=&variant=&county=Stockholms+län&order=school
  3. välj en skola (eller flera skolor) som har lediga platser på BF
  4. om hur du gör ansökan till de Lediga platserna finns info på http://www.gyantagningen.se/fragor--svar/vad-hander-om-jag-inte-ar-antagen-till-nagon-utbildning.html

  Önskar dig LYCKA TILL! Lovar att hålla tummarna hårt för dig!
  Trevlig sommar!
  ANNA

  Hejsan!
  Här http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium?query=&program=23&orientation=&vocation=&variant=&county=Stockholms+län&order=school kan du se presentationer av alla skolor i Stockholms län som erbjuder Vård och omsorgsprogrammet.
  Info om VO (allmänt) - hittar du på http://www.gymnasieguiden.se/program/VO
  VO är det enda programmet som inte har några inriktningar.
  Du kan bli behörig till högskola på alla yrkesprogram.
  På VO kan du t.ex. bli behörig att söka utbildning Sjuksköterska direkt efter gymnasiet. Läs på http://www.fragasyv.se/info/sjukskoeterska-efter-vo om exakt vilka kurser du bör i så fall välja.

  Du är behörig både till Barn- & fritidsprogrammet och till Vård- och omsorgsprogrammet (och för övrigt till alla yrkesprogram).

  Se var Lediga platser finns. Välj FLERA SKOLOR (helst ett antal och inte bara en skola) - därför att konkurrens om Lediga platser kan uppstå. Du har ganska högt Mtv och jag tror därför att du kommer att vinna i konkurrensen. Kan dock inte garantera det för att jag vet ej vad de andra elever har för Mtv (meritvärde, dvs betygspoäng) som kommer att konkurrera mot dig om samma plats. Därför är det bra att välja FLERA SKOLOR där lediga platser finns.

  Du får hemskt gärna Gilla Fråga SYV på Facebook :) https://www.facebook.com/fragasyv.se?fref=ts
  Vi vill ha många vänner och vi är glada om våra svar blir till hjälp!

  Trevlig sommar! Lycka till!
  Bästa hälsningar
  ANNA
  • fatima 1.stockholmskommun. 2.barn och fritid och psykologi eller kriminologi. alla som jag kan komma in på. 3.har godkänt i alla andra ämnen, det är bara historia,samhälle och religion som jag inte är godkänd i.
  • Anna Jag skriver ett utökat svar till dig nu.
  • fatima vård och omsorg skulle också gå bra.men kan jag göra en sen omvalsansökan, eller är det försent?
  • Anna Jag har precis nu publicerat ett utökat svar till dig (se ovan). Lycka till! :) ANNA
  • fatima uppskattar verkligen din hjälp, tack så jätte mycket.
  • Anna Jag skriver ännu ett till utökat svar till dig nu, ett kort sådant. Se ovan - inom kort! Trevlig sommar! ANNA
  • fatima har letat runt och kommit fram till sågbäcks gymnasium som både har BF och VO. hur ska jag göra för att söka till den skolan och linjen?
  • Anna Vi vet inte om de har Lediga platser. Det är Skolslussen och Antagningskansliet i Stockholms län som kan svara angående vad lediga platser finns. Du kan givetvis prova kontakta gymnasieskola direkt (det kan hända att de vet om det finns lediga platser på deras utbildningar - redan nu innan info är publicerad på www.gyantagningen.se ). Lycka till!
  • fatima om jag väljer BF kan jag i framtiden utbilda mig till tex förskolelärare, fritidspedagog eller socionom?
  • fatima gymnasievalen har inte en sån stor påverkan på framtiden?
  • Anna På alla yrkesprogram har du rätt att läsa kurser för Grundläggande behörighet till högskolestudier. Om du inte får med dig alla kurser (godkända betyg i alla de "rätta kurserna") kan du komplettera på Komvux efter gymnasiet och söka till högskola sen. Vill också tipsa dig om www.yhguiden.se - yrkeshögskoleutbildningar.
  • Mikael Jag skriver ett nytt svar till dig nu.
  Läs alla kommentarer
  Mikael SYV SYV på FrågaSYV
  Hej!

  Om vilka kurser du bör välja på Barn- & fritidsprogrammet för att direkt efter gymnasiet bli behörig att söka till Socionom, Fritidspedagog och Förskollärare kan du läsa på http://www.fragasyv.se/info/socionom-efter-bf

  Var lediga platser finns till olika program (på olika skolor i Stockholm) kan du se på http://www.gyantagningen.se/download/18.4950b16814e1fcb53c9d97bc/1435680034903/Lediga+platser+nationella+program+20150630.pdf
  Info om Lediga platser har nyligen kommit upp på sidan www.gyantagningen.se


  Med vänlig hälsning
  Mikael

  Frågor och svar

  • Tim 50 år

   Förtur till utbildning med hänsyn till särskilda skäl?

   Hej! som rubriken lyder undrar jag vad som gäller om man vill söka förtur till utbildning med hänsyn till särskilda skäl (gäller ansökan till en svensk högskoleutbildning). Tusen tack för all hjälp som ni kan bistå med! Tim V.

   Daniel Larsson: Hej Tim!”Förtur till utbildning med hänsyn till särskilda skäl” innebär att en sökande som under sin skolgång har haft försvårande... Läs hela svaret
  • Karoline 30 år

   Tänker jag rätt kring samlat betygsdokument?

   Jag har en elev som läst gymnasiet och gick ut gymnasiet med samlat betygsdokument (2008). Totala poängen är 2450 och icke godkända 600 så godkända är totalt 1850p. Godkänt i Svenska A,B,C och Matte A,B, Engelska A,B Samhällskunskap A, Historia A, Naturkunskap A, Idrott och hälsa A,B. Tänker...

   Peter SYV: Hej Karoline,utgå ifrån informationen på antagning.se/sv/dina-betyg/gymnasieskolan/slutbetyg-fore-2010/grundlaggande-behorighet och där står det bl.a att Samlat betygsdokument... Läs hela svaret
  • Emma 19 år

   vilka betyg söker jag med efter basår?

   Hej, jag går ekonomiprogrammet men vill arbeta inom vården i framtiden. Jag behöver därför gå ett naturvetenskapligt basår på högskola/komvux. Vilka betyg är det jag söker in med efter ett basår på universitetet?

   Peter SYV: Hej Emma,efter ett basår på universitetet söker du till en svensk högskole-/universitetsutbildning med det meritvärde du har från ditt examensbevis från gymnasiet men du... Läs hela svaret
  • Mohammed 38 år

   Engelska 6 = IlETS?

   Hej! Jag har master från mitt hemland och och den är validerat i Sverige samt engelska 6 från Sverige, nu tänker jag läsa vidare till PHD i ett europeisk land. För att kunna göra det, jag måste har ett intyg som visar att jag har bra kunskap på engelska språket, kunskaperna ska motsvarar...

   Peter SYV: Hej Mohammed!testet som du skriver om i din fråga finns i flera varianter. Jag gissar på att det är det högre Academic variant du behöver. Testet kan ge upp till max 9 poäng (från o till 9 poäng).... Läs hela svaret
  • Selma 18 år

   Vad motsvarar IB matematik ämnena i merit?

   Jag vill gå på chalmers bioteknik bachelorprogram, då behöver man matematik 4. Vilken IB matematik behöver jag läsa för att kunna få 1 merit poäng för matematik 5. Jag pluggar just nu Math AA HL, men det är lite för svårt och tänkte byta till Math AA SL men är osäker om det räknas som matematik 5.

   Peter SYV: Hej Selma,på antagning.se/sv/dina-betyg/international-baccalaureate/ib-examen-2021-och-framat/sarskild-behorighet ser du motsvrigheter mellan IB-kurser och "vanliga svenska" gymnasiekurser för... Läs hela svaret
  • Cathrine 55 år

   Utbildning 1989 ?

   Jag läste Barnskötare inom barnomsorg och allmän fritidsverksamhet 40 v år 1989. Utbildningen var sån att man läste in den snabbare. Den ska motsvara Barnskötare inom barnomsorg och allmän fritidsverksamhet gymnasieutbildning. Den informationen fick vi då utbildningen startade. När jag ser...

   Anna SYV: Hej Cathrine,p g a Undersköterska är ett av många icke-reglerade yrken, då är det inte ett krav att ha gymnasieexamen, utan man kan läsa just de yrkesspecifika komvux-kurserna mot yrket eller t o m få... Läs hela svaret
  • Julia 21 år

   Studieuppehåll?

   Hej, jag skulle egentligen åkt iväg för att jobba som au pair i 1-2 år nu till sommaren men pga corona lär det nog inte gå. Därför funderar jag på att börja plugga på universitet istället till hösten men jag undrar hur möjligheterna ser ut ifall jag skulle vilja åka iväg som au pair kanske nästa...

   Anna SYV: Hej Julia,om du påbörjar dina studier på ett program på en svensk högskola eller universitet men behöver ta uppehåll i dina studier kan du ansöka om uppehåll med Platsgaranti, se information... Läs hela svaret
  • Sara 23 år

   Kan jag ta bort ämnen i gymnasieexamen?

   Hej. Jag har räknat mina antagningspoäng och det har kommit upp till omkring 3.100 gymmasie poäng. Jag har gymnasieexamen från frisör utbildning som jag har fått 2.600 plus några extra ämne som jag pluggar nu i komvux(grundläggande behörighet och lite extra) och jag kommer upp till många...

   Anna SYV: Hej Sara,det du kan göra är följande:- gör högskoleprovet- se om du vill söka till folkhögskolans allmänna kurser (där du på ett år kan få ut omdöme... Läs hela svaret
  • Sirina 18 år

   Går estet men vill bli läkare?

   Hej! Jag går nu första året estetprogram men jag vill bli läkare efter gymnasiet. I min skola kan jag lägga till alla kurser som jag behöver (biologi2, matte4, kemi2, fysik2) . Jag tänkte att jag kan fokusera på dessa ämnen som jag behöver...

   Julia SYV: Hej Sirina,om du får mycket högt resultat på högskoleprovet, kan du med lågt meritvärde komma in, i HP-urvalet. Men i Betygsurvalet (BI) konkurrerar du med ditt meritvärde och där... Läs hela svaret
  • Anonym 23 år

   att bli yrkeslärare?

   Hej! Jag har kollat lite runt och undrar hur det fungerar med att bli yrkeslärare? som jag har förstått så räcker det med en lärarutbildning och några års erfarenheter, sedan söka till jobbet?

   Julia SYV: Hej!För att bli behörig yrkeslärare behöver du få ut en Yrkeslärarexamen, på 90 högskolepoäng som motsvarar tre terminers heltidsstudier på högskolenivå men ofta ges... Läs hela svaret
  • Anonym 23 år

   Förskollärare till lågstadielärare?

   Hej! Jag har lite funderingar kring lågstadielärare. Just nu pluggar jag till förskollärare och älskar det men jag har sätt att det finns kurser som gör att man blir behörig lärare till tex grundlärare mm. Min fråga är då, går det att blir lågstadielärare ifall jag är förskollärare? Finns det...

   Julia SYV: Hejsan, jag förstår hur du tänker, men kan tyvärr inte ge ett annat svar än att du måste prata med studievägledare på din institution. Du kan också ta och... Läs hela svaret
  • Patil 21 år

   BMA / Biomedicin ?

   Hej! Biologin har alltid blivit mitt favorit ämne i skolan. Jag läser på komvux och är klar med biologi 1 och 2 . Kemin är lite krångligare för mig men just nu läser jag kemi 1. För att inte tappa bort tid vill jag bestämma vilket program...

   Anna SYV: Hejsan,Läs om högskoleprovet på https://www.fragasyv.se/info/hogskoleprovet och där finns också länkar till webbplatserna där det finns ännu mer information om HP.Hur man man höja sitt... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga