E

    Hej! Jag är 18 år gammal och har precis tagit studenten i år. På gymnasiet läste jag ekonomi med inriktning ekonomi men har alltid haft ett stort intresse utav juridik, både i skolan & på fritiden. Mitt största mål i livet är att bli så framgångsrik som möjligt med ett bra jobb som ska ge mig en stadig inkomst. För mig är det viktigt att jag trivs i yrket och att det helt enkelt passar mig. Jag har aldrig varit en för siffror och ekonomi, vilket är ganska ironiskt eftersom jag valde inriktningen ekonomi-ekonomi på gymnasiet.

    Nu vill jag såklart studera vidare men är osäker på vilken utbildning som är rätt för mig. De utbildningar jag har läst om & är intresserad utav att få veta mer om är Rättsvetenskap med internationell inriktning i Örebro och Paralegal på Yrgo i Göteborg. Då jag inte har betygen eller meriten till att skaffa mig en stor titel som jurist så vet jag att jag kommer få gå på Komvux ett bra tag (jag har ungefär 16.50 i merit). Av denna anledning vill jag ändå studera juridik men på ett program där jag garanterat har en stor chans att komma in med betygen från gymnasiet.

    min fråga är, är det någon större skillnad titel eller "stations"mässigt om man har examen i juridik från "vanlig" högskola eller Yrkeshögskola. Då man har fått höra mycket som ung gymnasieelev känns det som att jag nöjer mig med det jag kan få om jag skulle plugga paralegal på Yrgo. Jag vill såklart ha en bra student upplevelse och potentiellt plugga med människor i min egna ålder, är detta möjligt på Yrkeshögskolor eller skiljer det sig enormt? 
     

    en följdfråga jag har är även om ni kan tipsa om flera juridiska utbildningar där meriten inte är så hög. Som paralegal till exempel kan man arbeta på advokatbyråer & andra organisationer, vilket för mig låter spännande & intressant. Finns det liknande utbildningar med liknande förutsättningar arbetsmässigt? Och finns de potentiellt i just Göteborg?

    tacksam för svar!

    mvh

    • Anna : Har du fått Examensbevis eller Studiebevis när du gick ut gymnasiet?

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej!
    Inom yrkeshögskola finns blana annat utbildningar till Paralegal/Juridisk assistent och till IP-paralegal. Men även andra utbildningar kan innehålla rätt mycket studier inom vissa aspekter inom juridik, t.ex utbildningar till Offentlig upphandlare (se t.ex utbildning/yrgo-hogre-yrkesutbildning-goteborg/offentlig-upphandlare ).
    Yrkeshögskoleutbildningar är kvalificerade eftergymnasiala utbildningar men de är kortare och mer praktiska än högskole-/universitetsutbildningar.
    Om yrken Paralegal och IP-paralegal kan du bl a läsa på www.framtid.se = en sajt med över 2.000 yrkesbeskrivningar. Du är välkommen att kika på många olika yrken!

    Man kan läsa flera eftergymnasiala utbildningar
    Att man har läst en viss eftergymnasial utbildning (t.ex en 2-årig yrkeshögskoleutbildning) betyder inte att man senare inte kan läsa ännu en annan utbildning - exempelvis kandidatprogram på högskolenivå, som är 3-åriga. Det finns allt fler som har läst flera olika eftergymnasiala utbildningar.

    Ditt meritvärde och behörighet
    Du nämner ditt meritvärde, men du skriver inte om du fick ut Examensbevis och är behörig till högskolestudier. Yrkeshögskola kan ta in obehöriga men inte högskola-universitet. Om du är behörig till juristprogrammet men ej kommer in pga för lågt meritvärde, kan du delvis försöka komma in i HP-urvalet (genom högskoleprovet) och försöka hitta var du kan göra prövningar för att höja dina gymnasiala betyg. Du kan samtidigt söka till yrkeshögskoleutbildningar, alltså när du letar var du kan anmäla dig till prövningar.
    Du är också rätt så ung och kan med fördel skaffa sig arbetslivserfarenhet. Man behöver inte börja plugga direkt efter gymnasiet. Med mer arbetslivserfarenhet brukar ofta komma mer klarhet om vad man vill och kan uppnå inom sitt yrkesliv.

    Hänvisningar/lästips:
    yrken inom Juridik
    framtid.se/yrke/paralegal
    framtid.se/yrke/ip-paralegal

    • : Tack för svaret! Ja jag har fått examensbevis!
    • Julia :

      Om du har examensbevis från ett högskoleförberedande gymnasieprogram, har du grundläggande behörighet till högskolestudier och komvux skulle ge dig plats endast på kurser i vilka du har F betyg eller om du saknar någon kurs för särskild behörighet (du skriver i din fråga att du skulle läsa länge på komvux för att höja ditt meritvärde... men det tror jag inte blir aktuellt pga komvux brukar inte ha råd att ge plats för att konkurrenskomplettera).
      Gör högskoleprovet om tillfälle ges. Sök många olika utbildningar samtidigt. Du kan t.ex söka obegränsat antal olika yrkeshögskoleutbildningar och samtidigt söka till högskola och söka jobb.

    • : Tack så mycket för svaret, detta underlättar! Jag hade testat & söka internationell rättsvetenskap nu till höst och kom som reserv 58. Det var ganska nära men jag tackade nej då jag inte har utforskat alla val än och jag känner mig på något sätt begränsad, som att det är för tidigt för mig att plugga direkt! Jag antar att denna osäkerhet är vanligt bland sistaårselever på gymnasiet!

    Frågor och svar taggade med 'kvinnojour' (4 st.)

    • Em12345678

      Arbeta med utsatta kvinnor och barn efter en socialpedagogutbildning?

      Hej! Jag har tidigare sett en fråga som berör vad man kan studera för att arbeta med utsatta kvinnor och barn. Exempel som psykolog och socionom nämndes, men jag är intresserad av att läsa till socialpedagog. Anledningen är främst att jag vill gå...

      Milla : : Hej,det vi vet om yrket Socialpedagog berättar vi om i yrkespresentationen på framtid.se/yrke/socialpedagog Svårigheten i att uppge var... Läs hela svaret
    • Emma

      Vilka kurser ska jag läsa?

      Hej! Jag vill i framtiden arbeta på en kvinnojour och tänker därför läsa socionom-programmet! Efter det vill jag också läsa lite andra kurser som tex genusvetenskap och något om våld mot kvinnor men vet inte riktig vilka kurser det finns eller var dom finns? Har inte hittat någon specifik...

      Milla : : Om du vill läsa kurser Efter socionomprogrammet, är det för tidigt att leta efter dem nu; för att utbildningsutbud förändras: de kurser som finns idag kanske inte finns om några år, och... Läs hela svaret
    • Mimmi

      Vad kan jag jobba med?

      Hej! Jag är relativt säker på vad jag jobba med, vilket är att hjälpa utsatta kvinnor och barn, möjligtvis när människor blivit utsatta för sexualbrott. Jag går just nu den första kriminologi kursen på SU och har tänkt ta en kandidatexamen med det som huvudområde. Men jag har börjat bli väldigt...

      Mikael: : Hej Mimmi, du skriver om att du vill hjälpa utsatta kvinnor och barn, möjligtvis när människor blivit utsatta för sexualbrott. Och vad jag tänker på är att man kan göra det på... Läs hela svaret
    • Maja

      Vilken linje ska jag välja?

      Hej jag har svårt att bestämma mig för vad jag vill jobba med men nu tror jag att jag har hittat något som jag vill jobba med i framtiden. Jag vill jobba på en kvinnojour eller hjälpa barn/familjer typ socialtjänsten. Men då vet jag inte vilken linje jag ska välja för att få den bästa starten...

      Daniel: : Hej Maja, om du vill jobba som t.ex Kvinnojoursmedarbetare>> - är det bra att utbilda sig till Socionom>>. Som utbildad socionom kan man även arbeta inom socialtjänsten. Angående vad man ska... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga