wilma
    Jag har nyligen börjat gymnasiet och jag förstår inte poängsystemet alls! Det står att jag kan få hundra poäng per ämne. Men beror inte det på vilket betyg jag får? Vad får jag för poäng om jag får; A, F och får jag över huvud taget några poäng för F? Snälla någon förklara detta för mig för jag blir helt förvirrad! Hur funkar poängsystemet?

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV
    Hej Wilma!
    100 poäng per kurs mäter kursens STORLEK. En 100 poängskurs på gymnasiet = ca 100 undervisningstimmar + ca 100 timmar för läxor, grupparbete, självstudier.
    Man läser, normalt sett, 2500 poäng under 3 år på gymnasiet.
    I de kurser där man uppnår godkänt nivå får man betyg E eller högre.
    I de kurser där man inte uppnår godkänt nivå får man betyget F.

    De flesta kurser på gymnasiet är á 100 poäng men det finns även de som är á 50 p. och 150 p. och några få stora kurser (oftast på yrkesprogram) som är á 200 p.

    Om du hör av dig med information om vilket program du läser - så kan jag ge dig exempel och förklaringar som är specifika för just ditt program.

    Skickar några länkar där info finns som förhoppningsvis förklarar ganska bra:
    http://www.gymnasieguiden.se/informeras/vad-kraevs-foer-att-uppna-gymnasieexamen
    http://www.gymnasieguiden.se/informeras/gymnasiet- sa-funkar-det
    http://www.fragasyv.se/info/problem-under-gymnasiet

    Bästa hälsningar och lycka till med dina studier!
    ANNA


    Frågor och svar taggade med '#samhällskunskap' (2 st.)

    • Valentina

      Hur kan jag bli riksdagsledamot?

      Hej SYV! Jag heter Valentina, 16 år gammal och går i 1an och jag har bytt program från NA till Sam pga nya yrkessinrressen! Min fråga är, hur kan jag i framtiden bli riksdagsledamot?? Jag får inte riktigt nått svar genom Google. • Vilken utbildning krävs det? • Vad bör jag välja...

      Mikael: : Hejsan, kika gärna på yrkespresentation PoIitiker>>> - man går med i ett poIitiskt parti vars värderingar man deIar. Det är en Iång väg att gå - innan man eventueIIt kan... Läs hela svaret
    • Daniel

      vad händer om man ångrat sig när man tagit studenten?

      Hej! Jag ska börja i samhällsprogrammet till höst, jag väljer det för att jag inte är så bra på matte, jag är dock väldigt intresserad av naturvetenskap osv, så jag undrar om man tar studenten i samhällskunskap men ångrat sig och sedan vilja läsa naturvetenskapliga ämnen, hur går det till?

      Anna: : Hej Daniel, efter "studenten" dvs om du får Examensbevis från gymnasiet, kan du söka till komvux. Du kan också bedriva självstudier och göra prövnignar och få... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga