Emma
    Jag kompletterade via prövning på komvux mina betyg. Ska nu skicka in samlat betygsdokument plus intyg från komvux men ser att projektarbete inte står med någonstans. Vad ska jag göra?

    Tack!

    1 Svar

    Ludmila SYV på FrågaSYV
    Hej Emma!
    Har du fått ett SAMLAT BETYGSDOKUMENT från din gymnasieskola, då har du antaglingen läst din gymn.utb. enligt "de gamla kursplanerna", som var innan Gy 2011.
    Nu för tiden utfärdas det Gymnasieexamen /och om man inte har tillräckligt med poäng eller saknar någon obligatorisk kurs, får man ett Studieintyg/.

    Jag råder dig att snarast kontakta en Studie- & yrkesvägledare på KomVux där du gjorde prövning med frågan om KomVux kan utfärda ett Slutbetyg för dig.

    Avgörande i denna situationen är svar på frågan: har du påbörjat din gymnasieutbildning innan 1 juli 2011? Om svar är JA, då Projektarbete inte var en obligatorisk kurs, borde KomVux i din kommun utfärda ett Slutbetyg, som ger dig grundläggande behörighet till högskolestudier utan att du skall behöva göra Gymnasiearbete /som numera är en obligatorisk kurs/.
    Läs på http://www.skolverket.se/regelverk/forordningar/overgangsbestammelser-gymnasieskolan/vagledning-kring-nya-och-gamla-kurser-i-ett-slutbetyg-1.179022

    Där det bland annat står så här: Av gymnasieförordningen (2010:2039) framgår att elever som påbörjat sina studier efter 1 juli 2011 ska läsa mot en gymnasieexamen medan elever som påbörjat sina studier innan 1 juli 2011 ska läsa mot ett slutbetyg.
    Och lite längre ner läser vi: Slutbetyg får utfärdas senast den 1 juli 2015.

    Du skriver också att du kommer att "skicka in" dina betyg.
    Jag undrar - vart du vill skicka dina betyg? Är det för att komplettera din ansökan till högskola/Universitet? Sista dag att komplettera högskoleansökan var den 19 juni och det kan tyvärr vara för sent att skicka betyg nu.

    Däremot är det inte ännu för sent att begära få ut ett Slutbetyg från KomVux. Det är ett år kvar /deadline är 1 juli 2015/ men jag råder dig kontakta Studie- & yrkesvägledare och ev. även Rektor på KomVux i din kommun så fort som möjligt - eftersom du skall ev. behöva läsa någon/några kurser på KomVux innan du kan få ut ditt Slutbetyg. Är det så att du behöver läsa någon kurs, kanske du kan söka först under nästa ansökningsperiod och det inte är säkert att alla sökande får plats på kurserna, därför är det hög tid att ta tag i detta nu på en gång.
    Om du missar få ut ditt Slutbetyg senast 1 juli nästa år, måste du i fortsättningen (om du vill få Grundläggande behörighet till högskolestudier) läsa till Gymnasieexamen där fler obligatoriska kurser ingår, bl a Svenska 3 (gamla kurs Sve.C), Engelska 6 (gamla kursnamn Eng.B) samt Gymnasiearbete (gamla benämning: Projektarbete). Det ställs, allstå, högre krav för att få ut Gymnasieexamen om man jämför med reglerna för ett Slutbetyg.

    Jag hoppas att mitt svar var till hjälp för dig!
    Bästa hälsningar & lycka till!
    Ludmila, SYV



    Hej igen,
    på länken som du skickade, längst ner står det, precis som du skriver, ngt. "om ett Samlat betygsdokument". Text lyder ordagrant så här: "Samlat betygsdokument finns inte i betygsdatabasen.
    Om du har ett samlat betygsdokument från gymnasiet med kurser som inte ingår i ditt slutbetyg, till exempel särskild prövning, måste du själv skicka in kopior till Antagningsservice."
    OBS! "med kurser SOM INTE INGÅR I DITT SLUTBETYG", vilket betyder att man måste ändå ha ett Slutbetyg och som TILLÄGG till Slutbetyget kan man skicka in ett Samlat betygsdokument. Min erfarenhet är att folk skickar in tillägg av flera anledningar: ibland för att bevisa att man är behörig till en viss eftergymnasial utbildning eller för att höja Jämförelsetal. Slutbetyg från gymnasiet ger grundläggande behörighet för högskolestudier. För många utbildningar behöver man ytterliggare kurser för den så kallade Särskild behörighet. Har man inte de kurser med godkända betyg i sitt Slutbetyg, måste man skicka tillägg.
    Jag är, tyvärr, ganska säker (utifrån det du har uppgett) att du inte i dagens läge kan bekräfta att du har Grundläggande behörighet för högskolestudier.
    En annan sak är att Antagningen till högskolestudier är mycket strikta ang. "deadline" för komplettering. Enbart särskilda omständigheter, som kan bekräftas av läkarintyg eller en annan dokument från polisen t.ex. skulle ev. kunna tas hänsyn till.
    Du kan givetvis skicka in nu de betyg du har till Antagningen, men jag har väldigt små förhoppningar om att det hjälper, tyvärr.

    För att klargöra situationen helt och hållet, är min fråga: Har du fått ut ett SLUTBETYG från gymnasiet eller ej (då menar jag ett dokument som "heter" Slutbetyg, vilket står som överskrift ovanför kursförteckningen)?
    [ Slutbetyg från gymnasiet kan man bara få EN GÅNG. De som tidigare har fått det dokumentet, kan komplettera med olika kurser, men de får inte ett nytt eller förändrat Slutbetyg. Utan ett Slutbetyg har du inte grundläggande behörighet till högskolestudier.]

    VÄNLIGEN
    Ludmila, SYV
    Hej Emma,
    SYV på KomVux, som tittar på dina betyg, kan göra et bättre bedömning om du redan nu kan få ut ett Slutbetyg. Reglerna säger att man måste ha ett visst antal BETYGSATTA poäng /OBS! IG eller F är ju också ett betyg/ samt ALLA OBLIGATORISKA ämnen måste vara med. Tyvärr är det så att man kan få ut ett Slutbetyg som INTE ger behörighet till Högskolestudier. För att förhindra detta, bör man noga räkna godkända /eller icke-godkända poäng/. Gränsen ligger på 10 % dvs om antal icke-godkända poäng överstiger 10 %, saknar man Grundläggande behörighet till högskolestudier.
    Sammanfattning:
    får att få ut ett slutbetyg som grundläggande behörighet till högskolestudier måste man ha
    1. tillräckligt många betygsatta poäng på gymnasiekurser
    2. alla obligatoriska kurser för ett Slutbetyg måste vara betygsatta
    3. antal icke-godkända poäng får inte överstiga 10 %

    Det går, alltså att få ett Slutbetyg som - tyvärr - inte ger grundläggande behörighet till högskolestudier /detta inträffar om antal icke-godkända poäng överstiger 10 %/. Ett sådant Slutbetyg, om man vill söka till högskola, bör i efterhand kompletteras med dokument /Samlat betygsdokument eller Studieintyg/, som bekräftar att man har "läst upp" kurser och har nu tillräckligt antal godkända poäng.

    Ännu en gång vill jag påpeka att - Slutbetyg är "på väg ut", det är övergångsreglerna som fortfarande gäller. Dock SENAST 1 JULI 2015 kan Slutbetyg utfärdas. Efter det datumet kan bara Gymnasieexamen utfärdas. Gymnasieexamen ställer högre krav, där t.ex. Gymnasiearbete är en obligatorisk kurs.

    Ang. det du skriver att "det är för sent nu", vill jag svara så här: om du blir behörig under sommaren, kan du söka "restplatserna" = lediga platser, som kan finnas på högskoleutbildningar. Därför är det inte helt "kört" och möjlighet ev. finns för dig att påbörja en högskoleutbildning till hösten.

    Önskar dig Lycka till!
    Ludmila, SYV
    • : Tack för snabbt och utförligt svar, Ludmila! Mycket riktigt så gick jag ut innan Gy 11. Borde varit tydligare med att det var till antagning.se jag skulle skicka in mina papper. 19e var deadline. Jag har klantat mig och hoppas helt enkelt på det bästa
    • : https://www.antagning.se/sv/Hur-du-anmaler-dig-och-haller-koll/Skicka-in-ratt-papper/Betygsdatabas-for-slutbetyg/ Längst ner på den sidan står det om samlat betygsdokument...
    • : Vilken pärla du är Ludmila! Jag ska kontakta komvux på morgonen - som jag förstår det är det endast de som i efterhand kan ge ut mitt slutbetyg? Jag fick inget Slutbetyg från mitt gymnasium, endast Samlat Betygsdokument. Jag hade IG i historia, som jag tentade till G via vux! Tack vare denna tenta överstiger mina poäng 2550. Vilket jag tänker bör ge mig grundbehörighet? var tänker jag fel?! Jag är fortfarande inte helt med på allt, så mycket att ta in! I vilket fall som helst är jag ju tyvärr för sent ute. Uppskattar dock VERKLIGEN din hjälp, Ludmila!
    • : Grundläggande behörighet till högskolan*
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'svårt' (19 st.)

    • Frågardigsyv

      Vad kan jag göra?

      Jag pluggar allmän kurs på folkhögskola och har även en diagnos på dyslakylk vilket gör det svårt för matten. Mina dröm program kräver 4.0 på bf- folkhögskole kvoten. 4.0= A i alla ämnen. Det är väldigt svårt, jag har knappt ett E i matte. Vad händer om jag får lägre än ett 4.0, är jag inte...

      Milla : : Hej,jag vill fråga dig - Vad är ditt drömyrke? Vad vill du jobba som? - detta frågar jag för att se om du tvunget skulle behöva läsa på högskolenivå. Inom många yrken kan man... Läs hela svaret
    • Alexander

      Vad ska jag läsa mer?

      Hej, jag läser till teknikprogrammet och nästan klar med alla de obligatoriska kurserna för programmet. Jag läser sista terminen nu (på komvux). Men jag behöver ändå höja mina betyg lite och få lite A och B betyg. Kan ni rekommendera enkla...

      Anna: : Hej Alexander,vi vet inte vilka kurser komvux i din kommun kan erbjuda (utbud på komvux är olika i olika kommuner); vi vet inte heller vilka ämnen som är "lätta" för just dig. Eftersom du läser mot... Läs hela svaret
    • Daniella

      Vård och omsorg?

      Hej, är vård och omsorg programmet svårt? Jag gick in och kikade lite på hur mycket meritpoäng man behöver och det är inte så värst mycket, men så fick jag höra av någon som gått linjen att den är super svår...

      Daniel: : Hej Daniella, det som är lätt för en person kan vara mycket svårt för en annan; vi är alla olika. Vad som är lätt och svårt för just Dig kan inte vi här på Fråga SYV... Läs hela svaret
    • Ronaldo

      Borde jag hoppa av systemutvecklarprogrammet?

      Hej! Jag har precis påbörjat systemutvecklarprogrammet för HT 2018. Vi har i andra kursen påbörjat programmering i C#. Vi har en dugga för varje avsnitt, varje vecka, i fyra veckor, för att sedan skriva tentan på alltihop. Känner dock att jag...

      Anna: : Hej Ronaldo, prata med dina lärare och med de utbildningsansvariga samt med SYV som är "knyten" till din utbildning, innan du ev. hoppar av. Eftersom du är intresserad och känner att du... Läs hela svaret
    • K

      Kan man byta ut matte 1b och 2b mot 1a och 2a?

      Hej! Jag går sam linjen och jag läser matematik 1b och 2b kursen men problemet är att jag har svårigheter i matte (dyskalkyli) och jag undrar skulle man kunna byta ut matte 1b och 2b mot 1a och 2a går det att göra så när man har ganska jobbigt med matte.

      Milla : : För att byta kurser i matte på nivå 2 krävs rektors beslut om individuellt anpassat program. På nivå ett kan en lättare kurs ingå i ditt examensbevis om du har ett... Läs hela svaret
    • Sandrine

      Vad är skillnaden mellan Idrott och hälsa 1 och 2?

      Ja, som frågan lyder: Vad är skillnaden mellan Idrott och hälsa 1 och 2? Är lektionerna betydligt tuffare och av högre intensitet på Idrott och hälsa 2?

      Julia: : Hej Sandrine, din fråga bör ställas till en Lärare i Idrott och hälsa. :)  Det som studie- och yrkesvägledare vet om kurser i Idrott kan man läsa i... Läs hela svaret
    • Elev

      Vad skiljer ekonom och civilekonom?

      Hej! Jag funderar på att studera ekonom, men behöver läsa in matte3 och har inte meritbetyget som krävs. Kommer det vara svårt att komma in? Vad skiljer en ekonom och civilekonom? Är studierna svåra om man kommer direkt från gymnasiet?

      Anna: : Hej Linda, kika gärna på yrkespresentationerna Ekonom<< och Civilekonom<<. Civilekonom har längre utbildning. Ekonom kan man även bli på gymnasienivå -... Läs hela svaret
    • Johanna

      Hur ska jag göra?

      Hej! Jag går första året på samhällsprogrammet med inriktning beteende. Jag valde detta programmet eftersom i nian så tyckte jag väldigt mycket om språk (man läser språk i ettan och tvåan). Jag är även intresserad av människan, ville inte ha praktik och tyckte detta var ett säkert kort om man...

      Julia: : Hej Johanna, en svår situation.... och det finns inga garantier, hur man än gör. :( Tanken med gymnasiet är i första hand att skaffa sig Kunskaper om grund inför framtida yrkesIiv och "först" i andra... Läs hela svaret
    • Alva

      Hur svår matte har man på media inriktning foto?

      Hej! Jag vill söka media inriktning foto, men är inte så bra på matte. Hur mycket/svår matte har man? Behöver man vara bra på matte för att klara det?

      Mikael: : Hej! På estetiska programmet>> läser man endast en kurs i matematik - matte 1b. det är minst matte av alla högskoleförberedande program. Mindre (eller snarare enkIare matte)... Läs hela svaret
    • Elev

      Vilket är enklast?

      Hej! Skulle ni kunna tipsa några program som är enkla att läsa på universitet, typ inte så svåra?

      Anna: : Hej Linda! Det är oIika saker som är svåra & Iätta för oIika människor, beroende på våra styrkor, förkunskaper och intressen. För mig var det inte så svårt att... Läs hela svaret
    • patrik

      El och energiprogrammet Inriktning data och kommunikationen?

      Hej! Jag går just nu teknikprogrammet men ska byta till el programmet inriktning data och kommunikationen. Jag vet att el data läser mycket mindre matte men jag vill veta hur stort är svårighetsgraden? Några säger att el data är mycket enklaren teknik men några säger el är svårt, jag vet inte...

      Mikael: : Om du har fått betyg i matte 1c på teknikprogrammet, behöver du inte läsa matte på el-&energiprogrammet alls, du kan ta med matte 1c betyg i examensbeviset från... Läs hela svaret
    • Kajsa

      Kommer jag klara tekniklinjen?

      Hej syv, jag undrar en grej. Jag har alltid varit intresserad av datorer & programmering och har nu bestämt mig för att gå tekniklinjen. Dock har jag ett problem, jag har svårt för matte, jag har E i matte och brukar få komplitera proven ibland. Jag är jätteorolig för att jag inte kommer...

      Anna: : Hej Kajsa! För dig som är intresserad av programmering, kan jag rekommendera läsa en kort sammanfattande text på http://www.fragasyv.se/info/bli-programmerare med ett antal bra länkar. Angående matte, så är det på... Läs hela svaret
    • Evelyn

      Välja mellan SYV och Förskollärare?

      Hej! Jag fick nu mitt HP-resultat, jag hade kommit in på alla utbildningar till SYV eller förskollärare förra året, oavsett vart jag än sökte. Nu undrar jag (ska söka nästa år) så vilken passar mig bäst. Distans vill jag gå, men vilken av dessa ska jag söka. Finns det bra jobbchanser på båda...

      Anna: : Hej Evelyn! Det skulle vara roligt att ha dig som kollega! Men för ärlighetens skull måste jag erkänna att det kan inte garanteras att du får jobb efter SYV-utbildningen. Arbetsmarknaden är "i balans" för oss, SYV-are... Läs hela svaret
    • Brendan

      Läsa moderna språk som sommarkurser?

      Hej frågasyv! Det är så att jag går i åttan och läser franska. Problemet är att vi aldrig fått någon form av ordentlig undervisning. Vi har nu bytt lärare för tredje gången, och vi hade bara hunnit 3 kapitel av 10 med de första lärarna. Den nya läraren hade beställt fel böcker, som vi...

      Milla : : Hej! För att läsa på komvux måste man vara 20 år gammal eller ha fullständig treårig gymnasieutbildning bakom sig, då kan man vara yngre och kunde läsa på komvux i alla fall. Du är alldeles för ung och kommer inte... Läs hela svaret
    • Emma

      Kan jag byta gymnasiepogram igen?

      Hej, Jag går första året på gymnasiet. Och jag gick två månader på hotell och turism pogramet. Jag kände att jag kunde ge mer och hade så pass höga och bra poäng och visste att jag kunde mera. Jag bytte då till Naturpogramet. Jag älskar klassen, lektionerna är toppen osv. Men jag har svårt för...

      Mikael: : Hej Emma, det finns inga regler som förhindrar byte av program mer än en gång. Hjälp med matten finns på www.mattecentrum.se. I fall du skulle riskera betyg F i matte 1c, fråga läraren om hen kan sätta betyg i matte 1b på... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga