1 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV

    Hej Emma,

    i Sverige får man jobba från det man fyllt 13 år (säger reglerna) men att få jobb om man är under 18 år och ej har gymnasiekompetens är Extremt svårt. De ungdomar som är under 18 år och jobbar, har oftast fått de jobben som extrajobb/sommarjobb (i alla fall till att börja med) genom sina föräldrars kontakter, ofta på eller via de arbetsplatser där föräldrarna eller andra familjemedlemmar jobbar, eller så hade de jättestor tur och på ngt sätt "kom över" möjlighet att bli anställda, detta utanför det faktum att de är jätteduktiga: punktliga, trevliga, flexibla, lättlärda mm och m.fl - för att i annat fall blir man "inte gammal" på ett jobb när man är så pass ung och ej har ngn längre yrkesutbildning, inte ngt körkort (det kan man inte ha om man är under 18 år) och inte ngn längre arbetslivserfarenhet. 
    FRåGA SYV kan endast ge mycket allmänna Tips! - typ se om Arbetsförmedlingen har ngt att erbjuda... Kika på platsannonser; prata med alla dina familjemedlemmar, kompisar och alla du känner: be dem om hjälp och tips!
    Med "online"-jobb ... vad menar du exakt? Vilka unika kunskaper har du som en arbetsgivare kan ha nytta av - så att hen kan tjäna pengar genom ditt online-jobb? Pengarna till din lön måste ju komma från "någonstans" - varifrån i så fall? 
     Känner tyvärr några exempel på att ungdomar fick jobb som telefonförsäljare - några timmar per vecka, men de flesta slutar efter 2-3 månader då de upplever ett otrevligt bemötande från folk som de ringer till och de lyckas sällan sälja ngt., så de får extremt lite betalt (kanske inget alls, om det är 100% provision - och om man inte säljer ngt., får man inte heller ngn lön). Mycket tråkigt att behöva ge ett sådant svar till dig. 
    :(

    Frågor och svar taggade med 'värdering av utländs utbildning' (3 st.)

    • Mila000

      Socionomutbildning utomands?

      Hejsan! Jag funderar på att studera en socionomutbildning i Australian men har börjat bli osäker på om den utbildningen kommer att fugera här i Sverige. Jag vet att socionom inte är ett reglerat yrke, men blev fundersam på om jag kommer kunna jobba som socionom efter utbildningstudier eller om...

      Milla : : Hej, inom det svenska socionomprogrammet lär man sig mycket om Socialtjänstlagen (den svenska lagen, alltså) och den kunskap anser arbetsgivare en svensk socionom ska ha. I socionomprogrammet ingår... Läs hela svaret
    • Förälder

      Jag är färdig med svenska 3 ?

      Hej! Om jag har pluggat svenska 3 och är klar med den och vill plugga vidare till samhällsvetare, vad behöver jag göra då? Jag har läst juridik i mitt hemland och vill jag i Sverige med samhällsfrågor?

      Daniel: : Hej Sotica, har du fått godkänt betyg i svenska 3? I så fall har du, vad gäller Svenska, behörighet till högskola i Sverige. Hur är det med Engelska? Du måste ha godkänt betyg i... Läs hela svaret
    • Pershia

      Hur en utländsk jurist kan fortsätta här?

      En person som har läst klar juristutbildningen i annat land och han har sckickat till UHR för validering. Han vill fortsätta här till advokat eller komplettera jurist utbildningen anpassad med Svenska regler. Vilken väg är lättare och fortare?

      Anna: : Hej Pershia, lagar skiljer sig ganska mycket i olika länder, därför måste man i princip läsa om hela juristutbildningen, om man vill jobba i ett "nytt land". UHR får göra sin... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga