Evelyn
    Hej Fråga SYV!

    Jag har sökt till SYV-programmet på sidans på Stockholms universitet till hösten med goda chanser att komma in. Jag funderar nu på lite olika saker gällande programmet.

    Först och främst är jag såklart nyfiken på det specifika programmet jag sökt. Är det någon här som gått samma utbildning och som kan ge sin bild av utbildningen i stort? ex. lärare, examinationerna, de fysiska träffarna, hur är det att plugga på distans överlag?

    Hur fungerar det med praktiken? Måste jag göra praktiken på en skola i Stockholm eller är det lätt att få praktik på annan plats. bor nämligen i Göteborg och har inga planer på att flytta.

    Jag hade tänkt att jobba så gott som halvtid under hela utbildningen. Är det någon här som gjort något liknande och som vet om det kan gå ihop?

    Jag är 26 år och undrar även om hur ni upplevt ålder på de som pluggat programmet dvs är det bara massa 18 åringar eller är medelåldern högre? Har redan pluggat 3 år sedan innan och känner att jag gärna pluggar med lite äldre med livserfarenhet.

    Hur upplever ni SYV:are arbetsmarknaden just nu? Är det lätt att få jobb? Vilka typ av anställningar kan man få? Dvs. är det lätt att få en heltid direkt efter studierna?

    Stort tack om någon har svar på mina frågor :)

    3 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Evelyn!

    Så roligt att du vill min kollega - en SYV>>!

    Jag har läst på Mah, Malmö högskolan /på studie- och yrkesvägledarprogrammet, bundet - dvs ej på distans/. Jag kan därför berätta om den utbildningen och inte om distans på Sthm´s universitet, men jag ska kolla med kollegorna här på Fråga SYV och be någon som läste i Stockholm att skriva ännu ett svar till dig, OK? :)

    Du kan så länge kika på yrkespresentationer på Framtid.se som har med SYV att göra, om du vill. Som SYV kan man arbeta bl a som Arbetsvägledare>> på arbetsförmedlingen; som Studievägledare på högskolor/universitet och som Jobbcoach/karriärvägledare inom "stöd och matchning" på ett företag som är "underleverantör" till Arbetsförmedlingen.

     

    Du bor i Göteborg och inte har planer på att flytta. Därför tänker jag att det kanske är bra om jag berättar det vi känner till om SYV-marknaden i Göteborg.

    Störst chans att få heltid på "en skola" är det om man får jobb på Göteborgs kommun, på Vägledningscentrum. Från Vägledningscentrum "utgår" vägledare till grund- och gymnasieskolorna - alla som vill jobbar heltid och man får en stor eller ett par mindre skolor "på sin tjänst". Göteborgs stad erbjuder fortbildning på arbetstid. Man kan också bemanna på "öppen mottagning" på Drop-in på vägledningscentrum som finns centralt i Gbg, på Skåneg.20.

    En annan stor arbetsgivare för SYV-ar i Gbg är Vuxenutbildningen /komvux/ som håller till på Rosenlundsplatsen 2 (mitt emot Fiskekyrkan). Även där jobbar alla som vill, heltid. Då arbetar man inte på en skola, utan tar emot personer i behov av studier; gör studieplaner för dem; administrerar antagning till kurser; sätter ihop Examensbevis (omväxlande arbete men några SYV-ar har "synpunkter" på att det är tråkigt att ofta träffa en person bara en gång - i en kvart, och sedan inte ha en aning om vad som händer med honom/henne; och att det är mycket administration - enligt vissa personer är det mer administration än vägledning).

    Andra möjligheter i Göteborg och i kringliggande kommuner: att jobba på en grund- eller gymnasieskola /i Göteborg är det i så fall på fristående skolor/. Här är det många "deltider" men man kan kanske få "två halvtider" på två närliggande skolor i samma kommun. Även varianter då SYV-ar undervisar som obehöriga lärare och samtidigt är skoladministratörer/skolvärdar - känner vi också till.

     

    • : Hej Anna! Tack för ditt svar.
    • : Det hade varit jättesnällt om du har kollegor som pluggat samma program och vill kolla runt lite :)
    • Ludmila : Jag fick nu svar från en nybliven SYV som har pluggat på distans i Stockholm. Kommer nu klistra hennes svar in i ett nytt svar "från mig". :)
    Julia SYV på FrågaSYV

    Hejsan,

    här nere svarar jag på dina frågor:

    - De fysiska träffas är s.k veckor. Då man t.ex är i skolan var 5e vecka mån-fre, intensiva veckor men oftast väldigt bra och intressanta som även gör att man får något sammanhållning i klassen trots att det är distans.

    - Du kan göra praktiken där du bor.

    - Jobba halvtid är nog inget som någon skola skulle rekommendera då utbildningen är på heltid. Men, det fanns många studenter när jag gick som jobbade på sidan om därav även jag.

    - Jag skulle säga att medelåldern är lägre, jag var 24 när jag läste och var näst yngst i klassen.

    - Som SYV beräknas det vara lätt att få jobb enligt arbetsförmedlingens prognoser.
    Däremot kan det vara lite knepigt att kanske få en heltid på en skola direkt efter examen oftast på mindre skolor är det lite ”mindre” tjänster. Men finns även andra utanför skolsystemet som anstället studie- och yrkesvägledare.

    Vänliga hälsningar

    Julia SYV

    • : Hej Julia!
    • : Tack för ditt svar. Vet du hur det fungerar om man väljer att göra praktiken i en annan stad, får man hjälp av skolan ändå (om man skulle behöva) att hitta en plats?
    • : Är det lätt att hitta praktik?
    • : Angående jobb vid sidan av! Vad jobbade du med och hur mycket ''orkade'' du jobba? :)
    • Milla : Jag vet att många högskolestudier jobbar "timmar vid behov" så får de själva bestämma när de tackar ja och nej till sina arbetspass ...
    • Milla : Ang praktiken så hjälper skola till om man själv inte hittar praktikplats. Svåraste var att hitta praktik på Arbetsför
    • Milla : medlingen /AF/ eftersom de på AF hade en omorganisation och en veckas AF-praktik var för oss obligatorisk ... Jag gick SYV utb för 15 år sedan! Men det löste sig för alla studerande ändå; några fick dock pendla långt.
    Läs alla kommentarer
    Ludmila SYV på FrågaSYV

    Hejsan,

    jag har frågat "runt" och fått svar från en nybliven SYV som lyder:

    "Jag blev nyss klar, har jobbat 50-100% hela tiden.
    /Jag tror hon menar att hon har jobbat minst halvtid under sina heltidsstudier/.
    Är dock inte nån man bör mäta sig med. Har aödrig haft enbart 100% syssrlsättningsgrad. Jag rekommenderar att man låter bli att jobba sista året. Det är tufft! Medelåldern var nog närmare 40 på studenterna. Tror så gott som alla hade anställning innan de slutade skolan. Stöd och matchningsgöretagen är nog det som de flesta fått jobb på. Lärarna är bra. Nästan hela första året tyckte jag var värdelöst och flummigt. Jag är en praktiker, men med val och vägledning 1 vände allt. Praktiken bekräftade att jag valt rätt. De vill att man ordnar sin praktik själv och mina klasskompisar har praktiserat i stora delar av landet. Lycka till!"

    Frågor och svar taggade med 'gymnasievalet' (42 st.)

    • HejHej23

      Hur läser man utökat program på gymnasiet?

      Jag går i 9:an och ska snart göra gymnasievalet. Jag tänkte söka ekonomi med juridik inriktning eftersom jag tänker bli jurist i framtiden, men jag vill läsa utökat program så att jag får breddare behörighet sen om det skulle vara så att jag ändrar mig. Jag vet att jag kan klara det eftersom...

      Milla : : Hej,att läsa ett utökat program är inte elevens rättighet utan det kan erbjudas om skolan har möjlighet + om rektorn gör bedömning att eleven kan klara det. Allmänt sett,... Läs hela svaret
    • Oscar enkvist

      IB eller Natur-natur för matte?

      Hej! Jag går just nu i åk 8 och har börjat tänka på gymnasievalet. Jag har klarat av all matematik i grundskolan och har kommit fram till 3c i gymnasiematten själv. Jag har hört att man på natur har rätt att "tänta av" kurser,...

      Milla : : Hejsan,det finns inte några rättigheter för gymnasieelever att tenta av kurserna som ingår i deras utbildning, på förhand. Men vissa grundskolor erbjuder (tyvärr, kan man säga) att... Läs hela svaret
    • M

      Gå natur men också läsa psykologi?

      Hej! Jag kan inte bestämma mig för om jag vill gå natur eller sam på gymnasiet. Jag älskar NO-ämnena, men samtidigt skulle jag vilja läsa kursen psykologi. Kan man gå natur natur men ändå lägga till psykologi? Tack på förhand!

      Anna: : Hej M!Psykologikurserna får på NA läsas som programfördjupning (se gärna Programplan för NA), vilket betyder att skolan kan erbjuda dem både som programfördjupning och inom... Läs hela svaret
    • Tuva

      Ska jag ta bort dem val jag inte kommer in på?

      Jag vet att jag inte kommer komma in på några av mina gymnasieval. Borde jag då ta bort dem eller flytta ner dem på listan? Vad gör jag med dem jag tror jag inte kan komma in på?

      Anna: : Hej Tuva,det spelar ingen roll om du som dina högre prioriterade alternativ har några (eller t o m många) utbildningar där du inte tror att du kommer in på. Prioritera så... Läs hela svaret
    • Delbar

      Svårt för Gymnasievalet?

      Hej! Jag slutar 9:an snart och ska göra snart min slutliga val inför gymnasiet. Jag vet inte om jag ska välja ekonomiprogrammet eller handelsprogrammet. Jag vill jobba i receptionen i banken i framtiden. För att jag vet inte om jag kommer att klara Ek jag har inte...

      Anna: : Hej,om du är osäker om du kommer klara av studier på ekonomiprogrammet, fråga gärna dina lärare - de känner både dig och kraven i de gymnasiala kurserna.Att få jobb som receptionist... Läs hela svaret
    • SYV

      Hur påverkas gymnasievalet pga covid 19?

      Hej!

      Under rådande omständigheter och oro i omvärlden känner sig en del elever oroliga inför framtida arbetsmöjligheter men även för själva utbildningen. I detta särskilda fall berör min fråga Hotell och...

      Kristoffer: : Hej!När det gäller världsläget och den pandemi vi nu alla utmanar så finns det ingen som kan säga med säkerhet hur detta kommer att utvecklas eller påverka framtiden.... Läs hela svaret
    • Hugo

      Vet fortfarande inte vad jag vill gå nu efter omvalet vad gör jag?

      Hej! Jag har under en lång tid trott att jag vill gå ESMUS, men jag är fortfarande inte helt säker på att det är det jag verkligen vill de kommande åren. Jag är rädd att det kommer ge mig en "dålig" grund i senare arbetsliv, och dessutom känner jag att jag tappat intresse och tvivlar på mig...

      Anna: : Hej Hugo! Är det den här skolan som du sökte i första hand? Du är fortfarande mycket ung. Det är inte alls konstigt att vara osäker ang. framtida studier... Läs hela svaret
    • Erik

      Vilken gymnasieskola ska jag bestämma mig för?

      Hej! Jag har under den senaste tiden haft lite svårt gällande gymnasievalen i och att jag känner mig osäker för vilken gymnasieskola som jag vill prioritera och lägga som förstahandsval. Jag har bestämt mig för att jag vill gå naturvetenskapslinjen med naturvetenskapsinriktning eftersom jag är...

      : : Hej Erik,  Jag förstår att det kan vara svårt att välja när det finns flera olika skolor att välja mellan. När det kommer till vad som är "bäst" efter... Läs hela svaret
    • David

      yrkesförberedande eller högskoleförberedande gymnasieprogram?

      Jag går i 9an på grundskolan och ska göra mitt gymnasieval om några månader. Jag vet inte ifall jag ska gå ett yrkesförberedande eller ett högskoleförberedande program dock. Jag skulle gärna gå ett yrkesförberedande program eftersom man kan få bra jobbmöjligheter direkt efter gymnasiet då jag...

      Anna: : Hej David, kika gärna på https://www.fragasyv.se/info/olika-ingangar-gymnasieval har du pratat med en studie- och yrkesvägledare på din skola? Om inte, boka samtal med... Läs hela svaret
    • Paul

      Vilken ordning väljs man ut i?

      Nu när ansökningen till gymnasievalet har börjat har jag en fråga. Om två personer har samma betyg och har samma linje på samma skola som första handsval. Vem är det som får platsen då? Handlar det om den som lagt sin preliminära ansökan först eller är det slumpen som avgör?

      Anna: : Hej Paul, alla sökande till gymnasiet som lägger in sina val to m sista dagen i Omvalsperioden, prioreiteras exakt likadant. Det är Inte "först-till-kvarn" princien", nej. En situation när fler än... Läs hela svaret
    • Lisbeth

      Behöver jag hela dansutbildningen?

      Hej! Jag är 02:a och ska alltså välja till gymnasiet i år. Mitt största drömjobb är att bli dansare/danspedagog och då är det ganska självklart att estet dans, ellerhur? men inte för mig, Jag bor för långt bort och...

      Anna: : Hej Lisbeth, jag tror du vet själv rätt mycket om yrken Dansare>> och Danslärare>>, men kika också på närliggande yrken som t.ex Koreograf>>. Ang. extrajobb under... Läs hela svaret
    • Olivia

      Är det mycket plugg på samhäll?

      Hej! Jag går i nian och ska snart välja gymnasie. Jag väljer mellan Barn och fritid (pedagogisk) och Samhäll (beteende elr. media) Jag är väldigt osäker på vad jag vill göra i framtiden men är ganska säker på att jag vill jobba...

      Peter: : Hej Olivia, om det är för mycket eller för lite.. :) plugg på SA-programmet beror helt på hur man är som person, vilken kapacitet man har och var just dina starka sidor ligger och var dina... Läs hela svaret
    • Elin

      Om man har ett F under höstterminen?

      Tjooo, jag undrar ifall om man har ett F nu på höstterminen i nian kommer det sen förstöra för en när man ska börja söka till gymnasiet sen?

      Anna: : Hej Elin, de betyg som gäller vid ansökan till gymnasiet är de som kommer att finnas i SLUTBETYGET från Grundskolan. I de ämnen som man läser under vårterminen i åk9, gäller... Läs hela svaret
    • Linnéa

      Vilken gymnasielinje ska jag välja?

      Jag är en 14 årig tjej som började i nian detta året. Förra året var mina betyg inte i topp, men jag tror verkligen att det kommer gå bättre detta året eftersom att jag spenderar den mesta delen av min tid till pluggning. Jag är intresserad av väldigt mycket, vilket gör det svårt att välja en...

      Anna: : Hej Linnéa,gymnasieval är viktig men inte avgörande för din framtid. ;) Läs gärna >> reportage/gymnasieval-avgorande-for-framtiden Du har ännu myckt tid innan du måste... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga