Nada
    Hej!

    jag studerar svenska som andra språk i campus Lidköping nu och jag ska klara grund nivå på juni. jag vill läsa vidare svenska som andra språk i gymnasienivå men det ska ta för lång tid för att klara den (varje nivå tar en termin så jag behöver ett och ett halv år ). jag frågade om en intensiv kurs som heter Snabba Spåret i Skövde kommun och jag ska behöva 33 veckor för att klara den men jag tror att det är också för mycket tid . Jag läste att man kan klara SVA 1,2 och 3 i 15 veckor men jag har inte mycket information om det . Min fråga är : Var kan jag hitta en kurs som hjälper mig att klara svenska i gymnasienivå i en kort tid och ger poäng så jag läser vidare på universitet ? (det blir bra också med distans eller kursar som man läser på nätet. )

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej Nada,

    om din högskoleutbildning är på svenska (med undervisningsspråk Svenska) då behöver du ha bra och stabila grundkunskaper i svenska och att ha för bråttom är kanske inte så bra.
    Vi har erfarenhet av att personer som snabbt skaffade sig behörighet och kom in på eftergymnasiala utbildningar på högskolor/universitet eller på en yrkeshögskola - klagar sedan på att det är för svårt, att de inte förstår det som står i läroböcker och det som läraren säger på lektionerna... de hade för bråttom och inte hade skaffat sig stabila och djupa kunskaper i svenska språket.

    Med det sagt, så måste man erkänna att olika personer är olika "språkbegåvade". Du är rätt så ung, bara 22 år, och unga personer lär sig språk ofta snabbare än de äldre.
    Så det är inte omöjligt att anta att du skulle kunnat klara dig bra om du läste svenska i snabb takt - ... sedan är det också så att Kunskaper kan man skaffa sgi genom självstudier; och har man kunskaper - kan man få betyg genom en prövning. Du kan anmäla dig till prövning i SAS 3, svenska som andraspråk 3 och klarar du prövningen och får godkänt betyg - då är det jättebra!
    Annars så finns det TiSUS - test i svenska för UniversitetsStuderande; klarar du godkänt betyg på det testet, blir du också behörig vad det gäller svenska.

    Om du vill ha lärarledd undervisning i gymnasiala kurser i Svenska, är du hänvisad till Komvux i den kommunen där du är folkbokförd. Det är vad komvux i din kommun kan erbjuda, som du kan läsa med Lärarledd undervisning.
    Självstudier kan du bedriva - när du vill och hur du vill. Du får läsa böcker, se svenska filmer, lyssna på sånger på svenska, prata svenska mm och m.fl.

    Om jag förstår dig rätt så vill du komma in på högskoleutbildning. Vilken utbildning? Det är ju så här att de flesta utbildningar börjar på hösten. Det är färre utbildningar som börjar på vårterminen - i januari.
    För det första, så kanske just din högskoleutbildning inte börjar i januari, utan bara på hösten och i så fall har du ingen nytta av att du blir behörig snabbare än i juni 2019, innan sista kompletteringsdagen till högskoleansökan.
    Men om din högskoleutbildning börjar i januari 2019, måste du påvisa att du är behörig senast 1 december 2018. Det är då frågan om det är realistiskt att tro att du som ännu /idag/ inte har grundskolebehörighet i svenska, som ska klara av hela gymnasiesvenska innnan 1 december i år.
    Personer som har svenska som modersmål läser gymnasiesvenska under 3 år och inte alla får godkända betyg.
    Du har inte svenska som modersmål och vill klara av samma mängd kunskap flera ggr snabbare. Det är rätt ovanligt att det "går vägen".
    Och, som jag redan har skrivit om - ovan, så har vi erfarenhet av att folk "kan lida" senare av att de hade för bråttom, kom in på högre utbildningar, och sedan inte klarar av att läsa - pga det är för svårt, bland annat språkmässigt.

    Som sagt, tycker jag du kan börja med att ta reda på om "din högskoleutbildning" börjar på våren eller inte.
    Om din högskoleutbildning börja på våren och du vill göra ett försök att söka till våren 2019 och komplettera med betyg senast 1 december 2018, måste du i så fall börja läsa svenska på heltid från v.32, den 13 augusti, som senast - och läsa i 15 veckor på heltid i följd: SAS 1, 2 och 3.
    Och det är din Hemkommun, den kommunen där du är folkbokförd, som står för att ge dig utbildning. Sådana är reglerna.

    Du får hemskt gärna visa mitt svar till personal på Komvux i din kommun.
    Hoppas mitt svar blir till hjälp!

    Julia SYV

    Frågor och svar taggade med '#skolkurator' (4 st.)

    • Maria0884

      Kommer jag få gå om trean?

      Hej! Redan sedan jag började trean i höstas har jag mått väldigt dåligt vilket lett till att jag fått kursvarningar och hamnat efter i skolan etc. Nu har det gått så pass långt att jag inte känner att jag orkar med resten, och det...

      Milla : : Hej,rektor på din gymnasieskola kan ansöka hos utbildningsförvaltningen i den kommunen där du är folkbokförd om att utb.förvaltningen beviljar Förlängd studiegång för dig. Som... Läs hela svaret
    • Linda

      Kan jag komplettera?

      Hej Jag är utbildad fritidspedagog 120p vid Linköpings universitet med en fil.kand. Jag har 19 års erfarenhet i yrket och skulle nu vilja ändra inriktning men fortfarande ha användning av min kompetens. Jag skulle vilja arbeta som kurator. Nu undrar jag om det finns...

      Anna: : Hej Linda!Kort svar på din fråga är - med stor sannolikhet, tyvärr, nej.Förklaringen: det finns olika sorters Kuratorer och sedan beslut fattades att kurator inom hälso- och sjukvården är... Läs hela svaret
    • Ida

      Vägar till skolkurator?

      Hej! Jag funderar på att läsa Socionomprogrammet för att sedan jobba som kurator (skolkurator) men hur tar jag mig dit? Läst att man ska gå vidareutbildning inom socialt arbete? Men vad innebär det, hittar Ingen specifik vidareutbildning inom det? Finns det...

      Milla : : Hej Ida,Skolkurator är i Sverige (i alla fall ännu, februari 2021) ett icke-reglerat yrke, vilket betyder att inga specifika strikta (centrala) krav finns, utan det är arbetsgivarens bedömning som gäller.... Läs hela svaret
    • Sara

      Kan skol kuratorn göra soc anmäla?

      Hej! Jag blev kallad in till skol kuratorn idag. Hon sa att i och med att jag har haft hög frånvaro (som nu blir bättre), så har hon tillsammans med skolsköterskan tittat igenom (gamla!) dokument osv som beskriver min tidigare situation då jag hade problem i familjen osv. Hon sa att hon har...

      Daniel: : Hej Sara, jag tror kuratorn är välbekant med lagar. Du kan t.ex kika på LVU, Lag om Vård av Unga >>> - och du kommer att se att man kan bli "omhändertagen" mot sin vilja även om... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga