Yasmin
    Vad är skillnaden?

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Yasmin!

    Tandhygienistprogrammet erbjuds i Sverige vid flera lärosäten. Programmens längd varierar, det finns 2-åriga program (120 högskolepoäng) och 3-åriga program (180 hp). 

    Inom tandhygienistutbildningen finns två olika examina:

    Tandhygienistexamen – Higher Education Diploma in Dental Hygiene (120 hp)

    Kandidatexamen i oral hälsa - Degree of Bachelor of Science in Oral Health (180 hp).

    Efter avslutad kandidatexamen i odontologisk profylaktik kan det finnas möjlighet att fortsätta studera för magisterexamen i Odontologisk profylaktik.

    Alltså efter den 2-åriga utbildningen får man Tandhygienistexamen och det 3-åriga - leder till kandidatexamen i oral hälsa. för att komma in på påbyggnadsutbildningar på avancerad nivå, om man så önskar - på magister- eller masterprogram, behöver man den 3-åriga utbildningen.
    Anställning som tandhygienist som är ett av de Legitimationsyrken inom hälso- och sjukvården (legitimation utfärdas av socialstyrelsen) kan man om man får legitimation. Till grunden för legitimation ligger tandhygienistexamen eller kandidatexamen i odontoligisk prodylaktik.

    För utbud av svenska högskoleutb. var god se www.studera.nu - som är lärosätenas gemensam webbplats.

    Frågor och svar taggade med 'värdering av utländs utbildning' (3 st.)

    • Mila000

      Socionomutbildning utomands?

      Hejsan! Jag funderar på att studera en socionomutbildning i Australian men har börjat bli osäker på om den utbildningen kommer att fugera här i Sverige. Jag vet att socionom inte är ett reglerat yrke, men blev fundersam på om jag kommer kunna jobba som socionom efter utbildningstudier eller om...

      Milla : : Hej, inom det svenska socionomprogrammet lär man sig mycket om Socialtjänstlagen (den svenska lagen, alltså) och den kunskap anser arbetsgivare en svensk socionom ska ha. I socionomprogrammet ingår... Läs hela svaret
    • Förälder

      Jag är färdig med svenska 3 ?

      Hej! Om jag har pluggat svenska 3 och är klar med den och vill plugga vidare till samhällsvetare, vad behöver jag göra då? Jag har läst juridik i mitt hemland och vill jag i Sverige med samhällsfrågor?

      Daniel: : Hej Sotica, har du fått godkänt betyg i svenska 3? I så fall har du, vad gäller Svenska, behörighet till högskola i Sverige. Hur är det med Engelska? Du måste ha godkänt betyg i... Läs hela svaret
    • Pershia

      Hur en utländsk jurist kan fortsätta här?

      En person som har läst klar juristutbildningen i annat land och han har sckickat till UHR för validering. Han vill fortsätta här till advokat eller komplettera jurist utbildningen anpassad med Svenska regler. Vilken väg är lättare och fortare?

      Anna: : Hej Pershia, lagar skiljer sig ganska mycket i olika länder, därför måste man i princip läsa om hela juristutbildningen, om man vill jobba i ett "nytt land". UHR får göra sin... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga