Emma
    Jag läser/ läst digitalt skapande 1 och 2 för att få dom 300 extra poängen jag kan få genom teknik college. Men jag undrar om jag måste läsa matte 5 för att få alla 300 poängen (jag tror inte jag kommer klara av matte 5)
    • Anna : Är det på Teknikprogrammet du läser? Vilken inriktning på programmet?
    • : Ja jag läser teknikprogramet och inriktning design och produktutveckling
    • Anna : Vi har kontaktat några sakkunniga och hoppas få svar inom kort. Så fort vi får svar, får du svar från oss. Men läs också info som du tidigare har fått om TeknikCollege på din skola. Det brukar stå myckt matnyttig info. Och det absolut bästa är ändå att du får svar direkt från den ansvarige från TeknikCollege på din skola.

    3 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Emma,

    matte 5 är inte en obligatorisk kurs på gymnasiets nationella program; den krävs inte heller som behörighet till någon högskoleutbildning i Sverige /i alla fall enligt våra uppgifter/. godkänt betyg i matte 5 ger meritpoäng.

    Kurser i Digitalt skapande går på sammanlagt 200 poäng:

    Om du behöver 300 "extrapoäng" inom TeknikCollege - prata med den som på din gymnasieskola ansvarar för TeknikCollege och fråga om du kan läsa någon annan kurs än Matematik 5.

    Om du av någon anledning inte kan få svar från TeknikCollege ansvarig på din gymnasieskolr, kan du prova kontakta TeknikCollege organisationen - här>> finns det kontaktuppgifter.

    Jag ska försöka med hjälp av kollegorna få fram ett bättre svar på din fråga; och om jag lyckas med det - hör vi genast av oss.

    Bästa hälsningar

    ANNA

    Hej igen, vi har idag fått svar från ännu en sakkunnig från TeknikCollege. Svaret lyder:

    "Du måste vända dig till programansvarig för att veta exakt vilka krav som ställs om de 300 poängen extra.
     
    Nationellt ställer Teknikcollege krav på att elever som vill ha Teknikcollegediplom ska ha läs och fått godkänt i totalt 2800 poäng men lägger sig inte i vilka kurser eleverna ska ha läst. Däremot så kanske den lokala utbildningsanordnaren (din gymnasieskola) ställer krav om detta och erbjuder ett visst antal valbara kurser."

    SYV-besökare SYV

    Hej,
     
    Jag skulle vilja säga att det varierar mellan olika gymnasieskolor. Hos vissa skolor måste man inte läsa Matte 5, om man inte vill.

    Hälsningar

    SYV
     

    Hej, en person som är bra insatt i TeknikCollege Mälardaden svarar så här:

    Utifrån Emmas fråga förstår jag att hon frågar kring innehållet i 300 extrapoäng som är målet att eleverna läser på Teknikcollege, varvid de alltså når 2800 gymnasisala poäng.

    Dessa 300p bestäms mer lokalt och därför blir jag lite osäker eftersom jag inte vet var hon går eller vad de bestämt där. Det bästa måste vara att hon frågar på sin skola eftersom hon redan går på Teknikprogrammet, de måste kunna svara på frågan.

    Det borde inte vara krav på Ma5 eftersom det måste vara fler elever som får svårigheter att klara kursen och det är inte målsättningen med Teknikcollege att elever skall misslyckas i onödan, kombinationen med Digitalt skapande 1+2 och Ma5 verkar också lite ovanlig.

    Hos oss i Eskilstuna strävar vi efter att eleverna kan nå 2800 poäng på flera sätt, bl a via moderna språk och Matte men även andra, mer praktiska, kurser som Entreprenörskap, Svetsteknik, CAD mm.

    Däremot är det givetvis bra att läsa Ma5 som förberedelse inför främst civilingenjörsstidier eller motsvarande på högskolan.
     
    Mvh

    Rinmangymnasiet i Eskilstuna>>
    (Där TE>> och IN>> ingår i Teknikcollege Mälardalen).

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej Emma, jag har nu fått svar från en sakkunnig. Läs hans svar nedan:

    Teknikcollege ställer inga krav på att Matte 5 ska ingå i de 300 poäng som de studerande läser på certifierade Teknikcollegeutbildningar. 

     

    För att efter avslutade gymnasiestudier kunna motta ett Teknikcollege diplom finns det följande riktlinjer:

    Studerande som har gymnasieexamen/yrkesexamen samt grundläggande högskolebehörighet och fått minst godkänt i kurser motsvarande lägst 2800 gymnasiepoäng, ska kunna få ett diplom där det står att hen på ett förtjänstfullt sätt gått igenom en Teknikcollegecertifierad utbildning.

     

     

    Vänliga hälsningar

    Samordnare ansöknings- och granskningsärenden
    ..........................................................

    Riksföreningen Teknikcollege Sverige

    Storgatan 5, 114 85 Stockholm

    www.teknikcollege.se

    Studie- och yrkesvägledare

    Frågor och svar taggade med 'vd' (6 st.)

    • Henke

      Yrke och karriär för att tjäna mycket pengar?

      Hejsan, Om man endast är intresserad av att tjäna mycket pengar, vilken utbildning rekommenderar ni då? VD:ar och investerare tjänar mest tror jag, så vilken utbildning ska man gå för att bli VD t.ex? Tack på förhand för svar, Mvh, Henke

      Milla : : Hejsan,Enligt CSB, är det inom följande yrken som man - i Sverige - haft högsta löner året 2021:     Chefer inom bank, finans och försäkringGeneral-,... Läs hela svaret
    • Filip

      Går det att bli börsmäklare/aktiemäklare genom civilekonom?

      Jag funderar på att arbeta som börsmäklare/aktiemäklare eller möjligtvis högre positioner som VD etc inom ekonomi och undrar om en civilekonom examen som är kortare än en civilingenjörs utbildning i industriell ekonomi är likvärdig...

      Julia: : Hej Filip!Du ställer en fråga som är mer eller mindre omöjligt att svara på. På de "höjder" dit du siktar så "sitter" folk på... Läs hela svaret
    • Ingrid

      Drömmar om att bli ett verkställande direktör (VD) ?

      Hej! Just nu funderar jag på vilket program att välja på universitet/högskolan. Jag har ungefär två terminer till kvar på gymnasiet (komvux) men ändå vill planera redan nu så att det blir lättare för mig när det är...

      Anna: : Hej Ingrid,VD är i Sverige ett av de många så kallade icke-reglerade yrken. Det finns med det inga strikta krav på vilken utbildning man behöver ha för att kunna bli VD. Man kan också starta egetf öretag och i det företaget kalla sig för VD.
    • Alexander

      Civilekonom eller industriell ekonomi?

      Hej! Jag går naturvetenskapsprogrammet och har börjat kolla på vad jag ska läsa på universitetet. Jag vill jobba inom något med ledarskap på företag, t.ex regionschef, VD eller liknande chefsposition. Nu står jag inför det svåra valet om jag ska läsa till civilekonom eller till civilingenjör...

      Anna: : Hej Alexander,civilingenjör inom industriell ekonomi - är mycket populär utbildning (svårt att komma in på den); man läser i fem år på heltid;civilekonom är ett... Läs hela svaret
    • Samuel

      Jobba med bilar efter samhällskunskap?

      Hej! Jag ska snart börja plugga samhällskunskap(samsam), men har en fråga. Efter de 3 åren i gymnasiet, vad kan man bli? Kan man bli bilförsäljare eller chef för t.ex. Volvo, jobb som rör bilar helt enkelt? Eller var jag tvungen att välja en annan linje?

      Anna: : Hej Samuel, det finns många olika yrken som jobbar med bilar, på olika sätt. Ska man jobba med bilar, är det mycket bra att ha körkort. Det är i dagens Sverige dyrt att ta körkort... Läs hela svaret
    • Oliver

      Hur är vägen till att bli en VD?

      Hej Jag undrar hur man blir en VD och då undrar hur och vilka steg man måste ta? Vad måste man ha pluggat och vilken examen? Måste man vara Civilekonom eller Civilingenjör?

      Anna: : Hej John! Se om information på www.framtid.se om yrket VD>> blir till hjälp. Det står en del där om vilka utbildningar som "rekommenderas". Det finns inga garantier att man kan bli VD, oavsett... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga