Hedwig
    Hej,

    Jag går 1:an på teaterlinjen på Schillerska gymnasiet här i Göteborg.
    Jag känner att jag inte får någon som helst stimulans och har länge stått i kölista för att få byta till samhällsvetenskapliga linjen- men inga skolor har plats.
    Jag undrar därför ifall det är möjligt att ägna sig åt egen-studier under en vårtermin för att sedan tenta av kurserna för samhällsvetenskapsprogrammet för att hösten 2015 börja i samhälls tvåan (detta då i en annan skola).
    Jag har självdisciplin och väl utvecklade kunskaper i alla områden. Självfallet inser själv att mycket krävs av mig men jag tror att det skulle vara otroligt mer stimulerande att få studera på egen hand än att tappa all studiemotivation p.g.a den dåliga utbildningen och stökiga arbetsmiljö jag i dags läget måste stå ut med.

    Vidare undrar jag även vad det finns för andra alternativ?
    Sommarskola, intensiv kurser?
    Samt skulle det kosta att göra detta?

    För att tydliggöra det hela så vill jag INTE fortsätta gå den utbildning jag gör idag (vill inte slutföra kurserna på denna skola och linje- hellre gör jag det själv)

    1 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV
    Hej Hedwig,
    det är mycket tråkigt att du inte trivs på din skola och att det inte finns plats på någon Samhällsvetenskapsprogrammet för att du ska kunna byta.
    I Göteborg finns det många gymnasieskolor. Har du verkligen kontaktat alla dem med frågan om de har plats på SA?
    http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/cybergymnasiet-goteborg
    http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/donnergymnasiet-goteborg
    http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/drottning-blankas-gymnasieskola
    http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/handelsakademin-gymnasium
    http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/hermods-gymnasium-goteborg
    http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/ingrid-segerstedts-gymnasium
    http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/international-it-college-of-sweden
    http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/jensen-gymnasium-goteborg
    http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/kitas-gymnasium-2
    http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/kunskapsgymnasiet-goteborg
    http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/lm-engstroms-gymnasium
    http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/mikael-elias-teoretiska-gymnasium-goteborg
    http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/nti-gymnasiet-goteborg-sodra-hamngatan
    http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/plusgymnasiet-goteborg
    http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/sjolins-gymnasium-vasastan

    På länkarna ovan ser du presentationer av skolorna i Göteborg /ett urval/ som erbjuder SA. Kan det verkligen stämma att ingen skola i Gbg har plats på SA? Du kan kanske tänka dig byta till Ekonomiprogrammet eller till Humanistiska?

    Ang. tenta av kurserna - så finns det Prövningsenheten på Skånegatan 20 i Göteborg. Ta kontakt med dem. De brukar vilja ta 500 kr. per kurs när man tentar, men de kan kanske göra undantag - fråga dem.

    De alternativ du har är att försöka byta nu på en gång eller söka till nästa års antagning - till åk1 och gå om ett år. Det finns fördelar i att gå om - du blir ett år mognare än dina klasskompisar med mer livserfarenhet.
    Vad du i så fall kan göra under resten av det här läsåret är att t.ex. skriva in dig på IM, Individuellt alternativ och gå på helpraktik - då är du formellt sett gymnasieelev men i själva verket gå på praktik. Fördelen med det är /om vi jämför med att du är hemma och inte gör ngt. allt/ är att du skaffar dig arbetslivserfarenhet och har rätt till gratis lunch på en skola i närheten av din praktikplats + rätt till Studiehjälp från CSN. Om du inte är heltidsstuderande, har du inte rätt till Studiehjälp.

    Det finns en gymnasieskola som bedriver studier på distans, se presentation av den skolan här http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/korr-onlinegymnasium
    det är den enda skolan som bedriver distans undervisning på gymnasienivå /förutom att Hermods bedriver också - men då för svenska elever som bor utomlands/.

    Det där med att du vill bedriva självstudierna är jättebra! Problemet är dock, att du behöver handledning och möjlighet att göra prov (tenta av). Lärartid kostar pengar och om du inte är elev på skolan, får inte skola stadsbidrag för dig och då skulle de ha "minus" i kassan om de tar hand om dig. Det är den krassa ekonomiska verkligheten. Gå och prata med rektor på ditt program och fråga om du kan bedriva självstudier och få möjlighet att tenta av kurserna - medan du är inskriven på den utbildningen du går nu.
    Återkom gärna och berätta hur det går!
    Vi håller tummarna för dig!
    Mikael SYV
    • : Hej! Jag undrar bara om du menar komvux för de har 20 års gräns :/ men finns det ett annat sätt menar du? jag har letat jätte länge, tacksam för svar :)
    • Liselotte : Hej Robin, du får gärna förtydliga din fråga. Komvux (eller Vuxenutbildningen) har 20 årsgräns, men elever som har genomfört 3 år på gymnasiet, kan söka också. Det görs undantag för dem. Eller är det någonting annat du menar? Du får gärna ställa en egen fråga till oss och förklara gärna lite mer utförligt - vad du vill få reda på, OK? *L* :-)

    Frågor och svar taggade med 'matte?' (8 st.)

    • Daniella

      Lärare som inte satt betyg?

      Hej! Jag är 17 år och har precis börjat 2an i gymnasiet. När jag gick ut 9an så hade jag F i matte, men så när vi började gymnasiet så frågade min matte lärare mig om jag ville studera matte från grundskolan eller matte...

      Peter: : Hej Daniella!Det är rektor som är ytterst ansvarig på skolan. Be dina vårdnadshavare boka möte med rektorn. Rektorn borde bringa klarhet i situationen. Du kan t.ex be att få göra en... Läs hela svaret
    • Marco

      Indeviduella valet, kan matte 2 kursen vara full?

      Hejsan! Jag hade en fråga som jag undra. Någon jag känner ska ha indeviduella valet inför årskurs 2 och har då valt matte 2. Men nu påstår skolan att det är fullt i gruppen för matte 2. Måste inte skolan erbjuda denna kursen till elev? Eleven i frågan vill ha möjlighet att även läsa matte 3 i...

      Mikael: : Hej Marco,valbara kurser - alltså, de kurser som inte är obligatoriska på just det programmet, erbjuds i mån av plats och möjlighet. Det kan vara så att matte 2 ej kan... Läs hela svaret
    • Pernilla

      Optiker programmet?

      Jag har inte läst matte på över 20 år och har heller inte jobbat inom teknik. Jag läste matte c på komvux då men de kunskaperna är nog glömda. Hur avancerad och hur mycket matte är det i utbildningen? Vad tror ni om mina chanser att klara utb. med bristfälliga mattekunskaper?

      Daniel: : Hej Pernilla,du har möjlighet att fräscha upp dina matte-kunskaper, ex. på www.matteboken.se är grund- och gymnasiekurser i matte upplagda för repetition och för självstudier. En gammal kurs matematik C motsvarar en ny kurs - Matematik 3 >>.
    • Alva

      Hur svår matte har man på media inriktning foto?

      Hej! Jag vill söka media inriktning foto, men är inte så bra på matte. Hur mycket/svår matte har man? Behöver man vara bra på matte för att klara det?

      Mikael: : Hej! På estetiska programmet>> läser man endast en kurs i matematik - matte 1b. det är minst matte av alla högskoleförberedande program. Mindre (eller snarare enkIare matte)... Läs hela svaret
    • Jacob

      Söka med Matte 4 men inte matte 2, 3?

      Hej! Går på komvux och läser till behörighet för naturvetenskapliga, fortsatta studier. Jag kommer läsa till 4 kurser utöver mitt ursprungliga betyg. Skall söka en linje som kräver matte 4 bla. Har sedan tidigare G (gamla systemet) i matte 2 och 3 och undrar om jag kan söka in med bara matte...

      Anna: : Hej Jacob, för att bIi behörig tiII högskoIa måste man aIItid ha GrundIäggande behörighet (gymnasiekompetens) som man kan bekräfta på Olika sätt, t.ex genom Slutbetyg... Läs hela svaret
    • Sara

      företagsekonomi? Samhäll/beteende?

      Hej SYV! Min fråga lyder så här kan man söka till företagsekonomi programmet på universitet/högskolan trots att man läst samhäll/beteende på gymnasiet? Måste man lägga till ämnen för att bli behörig eller inte?

      Mikael: : Hej Sara! Vilken inriktning /eller vilket program/ du läste på gymnasiet är det ingen som tittar på när du söker till högskola/universitet. Det som man måste skaffa sig är... Läs hela svaret
    • Linn

      Hur är matten på teknikprogrammet?

      Jag vill gå teknikprogrammet tror jag pga vill bli arkitekt, men är inte den bästa på matte som jag tror är en väldigt stor betydelse om man vill bli arkitekt.. men tror du det går att köra teknikprogrammet i alla fall och sen kanske kan få lite mer hjälp i matten om jag tycker det är jätte...

      Mikael: : Hej Linn, enligt de uppgifter vi har är lön för en tjej som är nyutbildad arkitekt - ca 30 000 kr. /månaden. Om du inte behöver fysik eller kemi, utan bara Matte - så kan du t.ex. läsa Ekonomi(ekonomi) där Matte 3 ingår... Läs hela svaret
    • Elin

      Hur blir man inredningsarkitekt och vad innebär det?

      Behöver man vara bra på matte och räkna mycket som inredningsarkitekt och vad gör man som en sådan? Jag har svårt för matte och vill helst slippa det så gott det går i mitt jobb. Vilken utbildning behövs?

      Lena: : Hejsan, du kan läsa mer om inredningsarkitektstutbildningen här så kan du kanske avgöra om det är något för dig... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga