Fia
    Hej! Jag undrar om jag kan välja just naturvetenskap när jag har (E) på matten och ska få (D) denna terminen? Jag känner mig sjukt stressad och vet inte vad jag vill välja? Jag har har bra betyg på alla so och no ämnena. Tror du jag kan fixa det ?

    Jag undrar också vad man kan bli på natur&samhälle ?:) Är tacksam för svar :)

    2 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV
    Hej Fia,
    bra att du tar gymnasieval på allvar och funderar mycket över det.
    Mindre bra att du känner dig "sjukt stressad". Jag vill lugna dig: det finns ännu gott om tid.
    En annan lugnande tanke är att det går att ändra sig även längre fram: även när du har börjat på gymnasiet, kan du byta program. I värsta fall "förlorar" du ett år på det, men det är inte "hela världen" - du blir bara ett år mognare när du slutar på gymnasiet, vilket kan vara en mycket bra sak och en stor fördel för dig.
    Du frågar vad man kan bli på Natur&samhälle? Efter alla högskoleförberedande program är planeringen sådan att man söker en eftergymnasial utbildning då det finns väldigt få jobb som inte kräver att man har examen från ett yrkesprogram. Listan på utbildningar på högskola www.studera.nu och yrkeshögskola www.yhguiden.se är väldigt lång och det är helt omöjligt att skriva in alla dem i mitt svar.
    Jag önskar att du tittar in på länkarna ovan och hittar några utbildningar som lockar dig - sen kan vi tillsammans titta på behörighetskrav till de utbildningarna.
    Du kan börja med att titta in på http://www.framtid.se och se om det är ngt. yrke som verkar vara intressant. Om du kommer med en "short list" på några yrken eller utbildningar - kan jag ta fram utbildningvägar för dig.

    Angående din fråga om Naturvetenskapsprogrammet passar om man har E eller D i matte - så är det en svår fråga att svara på. Å ena sidan, är NA och Teknik - de två programmen som har tuffast matte av alla gymnasieprogram. Å andra sidan, om man verkligen vill någonting och kämpar för det och lägger mycket tid på studierna i matte - så kan det mesta gå.
    Frågan då är: hur mycket matte behöver du för en eftergymnasial utbildning som du vill gå? Om du inte behöver så värst mycket matte för det, varför välja NA programmet i så fall?

    Jag ser fram emot att du återkommer med en lista på några yrken som är av störst intresse för dig!
    Vi hörs! *L*
    Anna SYV
    P.S: jag vet ej var i landet du bor och kan därför inte skicka tips om passande gymnasieskolor, men sök då gärna själv på http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium?query=&program=.

    Hej Fia,
    så bra att du inte är så stressad längre utan tar det lugnare!
    Du har alldeles rätt i det som du skriver i din kommentar, man kan fördjupa sig i vad man vill bli - senare. T.ex. kan du söka till ett Naturvetenskapligt/tekniskt basår på högskola/universitet efter gymnasiet där du på ett år läser in behörighet till Läkare, arkitekt och civilingenjör. Samma kurser, som man läser på Naturvän./tekniskt basår, kan man även läsa på komvux.
    På så sätt kan du gå vilket som helst gymnasieprogram och planera för att läsa ett år efter gymnasiet - för att bli behörig till just de utbildningarna som du är mest intresserad av.
    På Humanistiska och Estetiska programmen måste du dock lägga till Matematik 2b /och på yrkesförberedande program - Matematik 2a/ för att bli behörig till Naturvetenskapligt basår. Här kan du se utbildningens hemsida: http://edu.mah.se/sv/Program/NZNTB-TENA.
    Tips: om du t.ex. söker SA på en skola som även erbjuder NA, som t.ex. den här skolan http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/cybergymnasiet-malmo - kan du inom Programfördjupningen och Individuellt val från å k 2 läsa kurser ur det andra programmet och få in dem i din Gymnasieexamen.
    Flera exempel på skolor i Malmö, som erbjuder både SA och NA: http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/fria-laroverken-i-malmo
    http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/hermods-gymnasium-malmo
    http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/jensen-gymnasium-malmo
    http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/kunskapsgymnasiet-malmo
    http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/procivitas-privata-gymnasium-malmo
    http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/thoren-business-school-malmo

    Gå på flera öppna hus på olika skolor! Tänk även på hur lång tid du kommer på att lägga på att ta dig till/från skolan - även en kvart om dagen enkel väg - blir till 2,5 timmar i veckan som du lägger extra på resvägen eller "sparar" den tiden och kan lägga den på studier eller ngt. roligt: t.ex. sova mer *L* ;-).
    Om två skolor lockar lika mycket men än av dem finns närmare din bostad, skulle jag välja den som är närmare bostaden: på tre år blir alla de där extra minuterna på väg till/från skolan till "femtioelva timmar".
    Sista tipset för den här gången: kolla på YHutbildningar på www.yhguiden.se. De är något mindre kända än högskoleutbildningar vilket är jättesynd. Det finns många roliga utbildningar där. Chansen att få jobb efter en YHutbildning är större än efter en högskoleutbildning och med tanke på att YHutbildnignar är ofta kortare än högskoleutbildningar, blir det ren vinst - då man kan börja jobba & tjäna pengar mycket snabbare. Några exempel på YHutbildningar kommer här: http://www.yhguiden.se/utbildning/medieinstitutet/webbkommunikator-sociala-medier
    http://www.yhguiden.se/utbildning/gtv-gamley/tv-produktionsspecialist1
    http://www.yhguiden.se/utbildning/brobygrafiska-utbildning/visuell-grafisk-kommunikator
    http://www.yhguiden.se/utbildning/pahlmans-handelsinstitut/kvalificerad-researcher
    http://www.yhguiden.se/utbildning/brobygrafiska-utbildning/manusforfattare
    http://www.yhguiden.se/utbildning/folkuniversitetet-lund/teknikinformator1
    http://www.yhguiden.se/utbildning/yrkeshogskolan-syd/automationsingenjor8

    Ha det bäst och ta det lugnt! Hör av dig - så hjälps vi åt... OK? *L* :-)
    Anna SYV




    • : Tack för svaret! Jag bor i Malmö, jag är intresserad av att bli läkare, arkitekt, civilingenjör:) Men kan man välja en annan linje och sedan fördjupa sig i vad man vill bli? Faktiskt lugnande jag ner mig efter att ha läst detta:) Jag gillar att ta tag i pluggandet:)
    • Anna : Jag skriver ett utökat svar till dig nu, kommer inom kort! *L* :-)
    • : Hej! Alltså får så många frågor i huvudet som poppar ut! Man om man vill bli audionom är det natur man just ska läsa? Hur är det i ekonomi? Kan man läsa så som på natur och bli något av de jag vill bli? Jag har så många saker i huvudet, typ jag är intresserad av det mesta. Har funderat över att driva ett företag, doktor. Jag är grym pa det praktiska med, älskar att rita, designa, ta bilderna och träning. Typiskt hjärnan fungerar på tio sidor
    • : Hoppas du förstår vad jag har skrivit, min mobil byter ord hela tiden :))
    Läs alla kommentarer
    Liselotte SYV på GymnasieGuiden
    Hejsan, Fia!
    Se utbildningens hemsida på länken http://www.oru.se/Utbildning/Program/1415/?pid=408 Audionom kräver: Matematik 2, Naturkunskap 2 och Samhällskunskap 1b. Den behörigheten kan man få på alla högskoleförberedande program. Man kan lägga till Matematik 2 och Natur 2 i fall de inte ingår i programmet.
    Utbildning till Audionom är på 3 år.

    Det är jättebra att du har många olika intressen! som tur är behöver man inte bestämma sig definitivt vad man vill bli när man blir stor redan i nian, utan kan ändra sig senare.

    Önskar dig det bästa!
    Liselotte SYV
    Liselotte
    Hej Fia, här är en kort och bra beskrivning i text - om vad Nationalekonom är för ngt. Tar bara en minut att läsa: http://www.framtid.se/profession/nationalekonom/.

    Återkommen om jag hittar ngt. mer som är bra & kort.

    Mvh
    Liselotte SYV
    Hej igen, här är en film á 2 min. https://www.youtube.com/watch?v=CmGnLDr3U0Q /se hela - blir bäst mot slutet/.
    Mvh
    Liselotte SYV
    • : Hej' Vad är en nationalekonom ? Finns den någon kort film om vad det är? :)
    • Liselotte : Jag skall nu försöka hitta svar på din fråga. Hör av mig så fort jag har hittat bra svar, OK?
    • Anna : HUR GÅR DET? HÖR AV DIG OM DU HAR FLER FRÅGOR! VI HÅLLER TUMMARNA FÖR DIG!

    Frågor och svar taggade med 'svårt' (19 st.)

    • Frågardigsyv

      Vad kan jag göra?

      Jag pluggar allmän kurs på folkhögskola och har även en diagnos på dyslakylk vilket gör det svårt för matten. Mina dröm program kräver 4.0 på bf- folkhögskole kvoten. 4.0= A i alla ämnen. Det är väldigt svårt, jag har knappt ett E i matte. Vad händer om jag får lägre än ett 4.0, är jag inte...

      Milla : : Hej,jag vill fråga dig - Vad är ditt drömyrke? Vad vill du jobba som? - detta frågar jag för att se om du tvunget skulle behöva läsa på högskolenivå. Inom många yrken kan man... Läs hela svaret
    • Alexander

      Vad ska jag läsa mer?

      Hej, jag läser till teknikprogrammet och nästan klar med alla de obligatoriska kurserna för programmet. Jag läser sista terminen nu (på komvux). Men jag behöver ändå höja mina betyg lite och få lite A och B betyg. Kan ni rekommendera enkla...

      Anna: : Hej Alexander,vi vet inte vilka kurser komvux i din kommun kan erbjuda (utbud på komvux är olika i olika kommuner); vi vet inte heller vilka ämnen som är "lätta" för just dig. Eftersom du läser mot... Läs hela svaret
    • Daniella

      Vård och omsorg?

      Hej, är vård och omsorg programmet svårt? Jag gick in och kikade lite på hur mycket meritpoäng man behöver och det är inte så värst mycket, men så fick jag höra av någon som gått linjen att den är super svår...

      Daniel: : Hej Daniella, det som är lätt för en person kan vara mycket svårt för en annan; vi är alla olika. Vad som är lätt och svårt för just Dig kan inte vi här på Fråga SYV... Läs hela svaret
    • Ronaldo

      Borde jag hoppa av systemutvecklarprogrammet?

      Hej! Jag har precis påbörjat systemutvecklarprogrammet för HT 2018. Vi har i andra kursen påbörjat programmering i C#. Vi har en dugga för varje avsnitt, varje vecka, i fyra veckor, för att sedan skriva tentan på alltihop. Känner dock att jag...

      Anna: : Hej Ronaldo, prata med dina lärare och med de utbildningsansvariga samt med SYV som är "knyten" till din utbildning, innan du ev. hoppar av. Eftersom du är intresserad och känner att du... Läs hela svaret
    • K

      Kan man byta ut matte 1b och 2b mot 1a och 2a?

      Hej! Jag går sam linjen och jag läser matematik 1b och 2b kursen men problemet är att jag har svårigheter i matte (dyskalkyli) och jag undrar skulle man kunna byta ut matte 1b och 2b mot 1a och 2a går det att göra så när man har ganska jobbigt med matte.

      Milla : : För att byta kurser i matte på nivå 2 krävs rektors beslut om individuellt anpassat program. På nivå ett kan en lättare kurs ingå i ditt examensbevis om du har ett... Läs hela svaret
    • Sandrine

      Vad är skillnaden mellan Idrott och hälsa 1 och 2?

      Ja, som frågan lyder: Vad är skillnaden mellan Idrott och hälsa 1 och 2? Är lektionerna betydligt tuffare och av högre intensitet på Idrott och hälsa 2?

      Julia: : Hej Sandrine, din fråga bör ställas till en Lärare i Idrott och hälsa. :)  Det som studie- och yrkesvägledare vet om kurser i Idrott kan man läsa i... Läs hela svaret
    • Elev

      Vad skiljer ekonom och civilekonom?

      Hej! Jag funderar på att studera ekonom, men behöver läsa in matte3 och har inte meritbetyget som krävs. Kommer det vara svårt att komma in? Vad skiljer en ekonom och civilekonom? Är studierna svåra om man kommer direkt från gymnasiet?

      Anna: : Hej Linda, kika gärna på yrkespresentationerna Ekonom<< och Civilekonom<<. Civilekonom har längre utbildning. Ekonom kan man även bli på gymnasienivå -... Läs hela svaret
    • Johanna

      Hur ska jag göra?

      Hej! Jag går första året på samhällsprogrammet med inriktning beteende. Jag valde detta programmet eftersom i nian så tyckte jag väldigt mycket om språk (man läser språk i ettan och tvåan). Jag är även intresserad av människan, ville inte ha praktik och tyckte detta var ett säkert kort om man...

      Julia: : Hej Johanna, en svår situation.... och det finns inga garantier, hur man än gör. :( Tanken med gymnasiet är i första hand att skaffa sig Kunskaper om grund inför framtida yrkesIiv och "först" i andra... Läs hela svaret
    • Alva

      Hur svår matte har man på media inriktning foto?

      Hej! Jag vill söka media inriktning foto, men är inte så bra på matte. Hur mycket/svår matte har man? Behöver man vara bra på matte för att klara det?

      Mikael: : Hej! På estetiska programmet>> läser man endast en kurs i matematik - matte 1b. det är minst matte av alla högskoleförberedande program. Mindre (eller snarare enkIare matte)... Läs hela svaret
    • Elev

      Vilket är enklast?

      Hej! Skulle ni kunna tipsa några program som är enkla att läsa på universitet, typ inte så svåra?

      Anna: : Hej Linda! Det är oIika saker som är svåra & Iätta för oIika människor, beroende på våra styrkor, förkunskaper och intressen. För mig var det inte så svårt att... Läs hela svaret
    • patrik

      El och energiprogrammet Inriktning data och kommunikationen?

      Hej! Jag går just nu teknikprogrammet men ska byta till el programmet inriktning data och kommunikationen. Jag vet att el data läser mycket mindre matte men jag vill veta hur stort är svårighetsgraden? Några säger att el data är mycket enklaren teknik men några säger el är svårt, jag vet inte...

      Mikael: : Om du har fått betyg i matte 1c på teknikprogrammet, behöver du inte läsa matte på el-&energiprogrammet alls, du kan ta med matte 1c betyg i examensbeviset från... Läs hela svaret
    • Kajsa

      Kommer jag klara tekniklinjen?

      Hej syv, jag undrar en grej. Jag har alltid varit intresserad av datorer & programmering och har nu bestämt mig för att gå tekniklinjen. Dock har jag ett problem, jag har svårt för matte, jag har E i matte och brukar få komplitera proven ibland. Jag är jätteorolig för att jag inte kommer...

      Anna: : Hej Kajsa! För dig som är intresserad av programmering, kan jag rekommendera läsa en kort sammanfattande text på http://www.fragasyv.se/info/bli-programmerare med ett antal bra länkar. Angående matte, så är det på... Läs hela svaret
    • Evelyn

      Välja mellan SYV och Förskollärare?

      Hej! Jag fick nu mitt HP-resultat, jag hade kommit in på alla utbildningar till SYV eller förskollärare förra året, oavsett vart jag än sökte. Nu undrar jag (ska söka nästa år) så vilken passar mig bäst. Distans vill jag gå, men vilken av dessa ska jag söka. Finns det bra jobbchanser på båda...

      Anna: : Hej Evelyn! Det skulle vara roligt att ha dig som kollega! Men för ärlighetens skull måste jag erkänna att det kan inte garanteras att du får jobb efter SYV-utbildningen. Arbetsmarknaden är "i balans" för oss, SYV-are... Läs hela svaret
    • Brendan

      Läsa moderna språk som sommarkurser?

      Hej frågasyv! Det är så att jag går i åttan och läser franska. Problemet är att vi aldrig fått någon form av ordentlig undervisning. Vi har nu bytt lärare för tredje gången, och vi hade bara hunnit 3 kapitel av 10 med de första lärarna. Den nya läraren hade beställt fel böcker, som vi...

      Milla : : Hej! För att läsa på komvux måste man vara 20 år gammal eller ha fullständig treårig gymnasieutbildning bakom sig, då kan man vara yngre och kunde läsa på komvux i alla fall. Du är alldeles för ung och kommer inte... Läs hela svaret
    • Emma

      Kan jag byta gymnasiepogram igen?

      Hej, Jag går första året på gymnasiet. Och jag gick två månader på hotell och turism pogramet. Jag kände att jag kunde ge mer och hade så pass höga och bra poäng och visste att jag kunde mera. Jag bytte då till Naturpogramet. Jag älskar klassen, lektionerna är toppen osv. Men jag har svårt för...

      Mikael: : Hej Emma, det finns inga regler som förhindrar byte av program mer än en gång. Hjälp med matten finns på www.mattecentrum.se. I fall du skulle riskera betyg F i matte 1c, fråga läraren om hen kan sätta betyg i matte 1b på... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga