Anna 21 år
  Hej! Min dröm är att en dag jobba på en mode/skönhetstidning. Jag vill egentligen göra allt på tidningsredaktionen men det är lite orealistisk. Så jag tänker mig modechef, chefredaktör eller fixa layouten på tidningen. Finns det någon utbildning för det här? Eller vad skulle ni rekommendera för program för mina framtidsdrömmar?

  1 Svar

  Liselotte Johansson SYV på GymnasieGuiden
  Hej Anna, de jobben som du är intresserad av kan man inte få direkt efter gymnasiet - du skulle behöva gå en eftergymnasial utbildning och gymnasiet bör förbereda dig till den.


  Kolla gärna på Yrkeshögskoleutbildningar Exempel: http://www.yhguiden.se/utbildning/medieinstitutet/webbkommunikator-sociala-medier
  http://www.yhguiden.se/utbildning/medieinstitutet/digital-content-designer
  http://www.yhguiden.se/utbildning/goteborgs-stad-utbildning/informationsproduktion-premedia
  och hela utbudet på www.yhguiden.se.


  Alla högskoleutbildningar finns på www.studera.nu.

  För att kunna få arbete som Chefredaktör, måste man utbilda sig till Redaktör och en passande utbildning kan t.ex. vara den här: http://www.hb.se/Vill-studera/Program-och-kurser/Program-HT-2015/Webbredaktor/. Behörig till den utbildningen kan du bli på alla gymnasieprogram. Om du skulle gå ett yrkesförberedande program, lägg till kurser för Grundläggande behörighet /svenska 2, 3 och engelska 6/ och även Matematik 2a och Samhällskunskap 1a2.

  Svar på din fråga är att du kan i princip gå vilket gymnasieprogram som helst och kunna sedan gå en eftergymnasial utbildning som kan leda till ditt drömjobb.

  Titta lite närmare på Estetiska programmet på de här skolorna: http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/lunaskolan-ostra-gymnasium
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/stillerska-filmgymnasiet
  och på Samhällsvetenskapsprogrammet på den här skolan:
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/hersby-gymnasium.

  Den här skola http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/jensen-gymnasium-norra har profil "Journalistik" på SA; Här finns det "Journalistik/design" profil http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/lbs-kreativa-gymnasiet-stockholm på Estetiska programmet.
  En passande & kanske mycket intressant profil på SA finns även på den här skolan: http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/taby-enskilda-gymnasium.

  Kika in på länkarna som jag skickar nu och återkom sen, om du vill ha svar på någon ny fråga eller om du tror att vi kan förklara bättre.
  Med vänlig hälsning
  Liselotte SYV  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga