Filip
    Hej!

    Jag går andra året på ekonomi programmet och Tidigare har jag i årskurs 1 gått idrottspecialiseringen 1 & tränings och tävlingslära 1 som går under
    '' individuella val''. Men ångrade mig efter att jag genomfört båda kurserna och ville därför sluta och inte fortsätta med idrottspecialiseringen 2, tränings och tävlingslära 2 i årskurs 3.

    Vad jag har hört så kan inte elever som gått detta gå Affärsjuridik och redovisning 2 i årskurs 3. anledningen vet jag inte, men kanske för att det krockar? För mig å andra sidan krockar det inte eftersom jag inte går idrottspecialiserings 2/ tränings och tävlingslära 2 . ((KAN JAG DÅ GÅ AFFÄRSJURIDIK OCH REDOVISNING 2 ? ))


    En annan fråga är: Finns det någon uppsatt ''gräns' för hur mycket man kan överstiga 2500 poäng?
    ( vet att man måste sätta utökat på kurser INNAN man går den)

    Och en ännu en till fråga lyder: VILKA KURSER KAN MAN SÄTTA UTÖKAT PÅ?

    Tacksam för ett tydligt och snabbt svar, TACK! :)
    • Anna : Jag skriver svar till dig nu.

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV
    Hej Filip!
    Det finns vissa tydliga regler /som t.ex. vilka krav man måste uppfylla för att kunna få Examensbevis/. De kraven kan du läsa här: http://www.gymnasieguiden.se/informeras/vad-kraevs-foer-att-uppna-gymnasieexamen

    Har http://www.gymnasieguiden.se/files/uploads/150122/Programplan_EK.pdf kan du se PROGRAMPLAN för Ekonomiprogrammet (längst ner på sidan finns det en tydlig "programstruktur"): vad man läser för att uppnå examen från EK. De DELAR där man VÄLJER, är
    1. en av inriktningarna (med alla kurser som ingår i inriktningen) - de väljs som ett "paket"
    2. programfördjupande kurser från listan på vilka kurser som FÅR LÄSAS som programfördjupande (olika lista på olika program)
    3. kurser inom individ.val - 200 p.
    4. tema för gymnasiearbete (kursen "i sig" är obligatorisk men innehåll, rubrik mm väljer man i samråd med handledaren).

    Individuellt val, 200 poäng, är det vilka som helst kurser som finns möjlighet att läsa (som skola kan erbjuda).

    Utökade kurser är det också - "vilka som helst" och dessutom (till skillnad från individ.val där det är 200 p.) även "hur många som helst". Det finns ingen formell begränsning i hur många "utökade kurser" man får läsa. Men: praktiska hinder kommer i vägen. Eftersom en gymnasieskola inte har någon skyldighet att erbjuda utökade kurser, säger många skolor NEJ till det: det kostar att ge mer undervisning. För eleven innebär "utökade kurser" att hen läser på mer än heltid och tid och ork sprids på flera ämnen vilket oftast betyder att man får lägre betyg än man annars skulle kunnat få. Sedan är det med "schematkrockproblematiken" och även lärarkapacitet, som inte räcker... I praktiken blir det så att på hälften av gymnasieskolor får man över huvudet taget inte läsa några "utökade kurser" och på andra skolor är det en del elever som läser en eller två "utökade kurser" (men de eleverna är i minoritet). De flesta elever läser inga utökade kurser.

    Om det finns praktisk möjlighet att ordna att du får läsa just de kurser som du vill - på din skola - kan inte vi på Fråga SYV svara på. Svar på frågan beror på flera olika saker - bl a på hur många elever som redan är lovade att läsa samma kurser som du också vill läsa. En klass får inte bli hur stor som helst och för att dela en klass på två (mindre) klasser - det är dyrt och kanske lärarkapacitet inte räcker (antal behöriga lärare är ju inte oändlig och en och samma lärare kan inte undervisa hur många elever som helst: det måste finnas tid och ork för varje elev i klassen - från lärarens sida).

    Jag råder dig göra följande:
    jämför din individuella studieplan (som du utarbetade tillsammans med SYV på din skola) med den Generella programplanen (länk ovan) - och se om det stämmer, dvs att dina önskemål inte krockar med de "måsten" som finns.

    Nästa punkt: i fall dina önskemål passar in i programstrukturen - så att du kommer kunna uppfylla kraven för examen, ansöker du på skolan om att få ändra din Studieplan. Elevens individuellt studieplan får revideras proaktivt (dvs framåt, innan kurser har påbörjats). Oftast är det SYV på skolan som håller i detta. Kan, dock, vara klasslärare/mentor - på vissa skolor. Om undantag önskas - t.ex. att läsa en "utökad kurs" - är det Rektor på programmet som fattar beslut. Rektor vill oftast få frågan från SYV eller lärare (ämneslärare eller klasslärare/mentor) och inte från eleven, detta för att SYV eller lärare gör "första bedömningen": om programstrukturen kommer att följas och om eleven har kapacitet för att kunna klara läsa utökat.

    Du får gärna återkomma i fall något fortfarande är oklart! Vi ska försöka hjälpa dig att reda ut det som vi kan reda ut här på Fråga SYV. Jag ber om överseende med att vi inte kan veta detaljförhållandena på varje enskild skola och måste i de fallen hänvisa till skolan direkt.

    Bästa hälsningar
    Lycka till!
    ANNA


    Hej Filip!
    jag börjar med det viktigaste: det du kan KRÄVA av din gymnasieskola - att de ger dig möjlighet att läsa de kurser som leder till möjlighet att ta ut gymnasieexamen från just det programmet som du kom in på - i ditt fall från Ekonomiprogrammet.
    Detta innebär att du har rätt att läsa alla de obligatoriska kurser + rätt ANTAL (i poäng) valbara kurser - så att summan poäng blir 2500 poäng (inklusive 100 poäng gymnasiearbete).

    Exakt VILKA valbara kurser du får läsa är det upp till skolan att erbjuda (här finns det begränsning på vilka kurser som får läsas på ett visst program och annars upp till skolan att bestämma). Att läsa fler poäng än 2500 (sammanlagt under 3 år på gymnasiet) har du inte rätt att kräva. Du kan fråga och hoppas att du får läsa mer. Det är inte en rättighet utan upp till Rektor att besluta om.

    Om du redan läst en kurs och har betyg i den, så måste det betyget finnas med i det dokumentet som du får när du slutar på gymnasiet: Examensbevis eller Studiebevis. Även F är ett betyg.

    Att låtsas som om du inte läste någon kurs får man inte göra.
    Nästa fråga: du skriver så här "När du säger att man kan lägga "utöka" på vilken kurs som helst?" - då är inte jag säker på vad du menar. Så här ligger det till. "Utökad kurs" är en kurs med lika många poäng och samma innehåll som en vanlig kurs. Den kallas för UTÖKAD (kanske inte det bästa namnet, men det är inte jag som hittade på det namnet :) för att det är en EXTRA KURS. Jag tycker att det skulle vara bättre att ändra namnet från "utökad kurs" till "extra kurs" för det förklarar bättre.

    Exempel: vi tar en kurs "Engelska 7" som alltid är på 100 gymnasiepoäng.
    Innehåll i kursen eller antal poäng i kursen ändras INTE. Dock kan den läsas som Programfördjupande (på vissa program, men inte på alla). Den kan läsas inom Individuellt val eller som en "utökad kurs", dvs som en EXTRA KURS. Och det som gör att det blir "extra" är följande:
    om en elev redan (utan Eng 7) har 2500 poäng kurser i sin Studieplan att läsa + även får läsa Eng 7, vilket gör att eleven får 2600 poäng att läsa, då blir Eng 7 en "utökad kurs" (samma som extra kurs).

    Varför det är viktigt att veta exakt VILKA KURSER som blir utökade (extrakurser)? Jo, för att betyg i de "utökade kurser" räknas in i Jämförelsetal enbart i två fall:
    1. om den kursen ger Meritpoäng
    2. om den kursen krävs för behörighet till just den högskoleutbildning som man söker just då.

    I alla andra fall räknas inte betyg i utökade kurser in i elevens Jämförelsetal (med vilket man konkurrerar om platsen på högskola).

    Du får gärna återkomma och jag ska förklara så gott jag kan.
    Men du måste ändå vända dig till din skola (SYV, mentor, rektor) - för att få svar på de frågor som bara din skola kan svara på.

    Bästa hälsningar
    Lycka till!
    ANNA
    • : Hej Anna!
    • : Vad innerbär "reducerad" kurs? Och kan man helt och hållet ta bort tränings och tävlings lära och idrottsspecialiseeing från mitt studie plan? För att det är dessa kurser som gör så att jag får över 2500 poäng
    • : Och förståd jag rätt? När du säger att man kan lägga "utöka" på vilken kurs som helst ?
    • Anna : Står det i din Studieplan att du läser "reducerad" kurs? eller varifrån kommer det begreppet? :) Studieplan får inte revideras retroaktivt, dvs man kan inte ta bort kurser som redan är lästa. Jag skriver också ett utökat svar till dig nu.
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'domare' (8 st.)

    • Tania

      Läsa ekjur men ändå gå natur i universitetet?

      Hej! Jag undrar om jag kan läsa ekonomi juridik på gymnasiet och lägga natur som extra ämnen och ändå kunna läsa medicin på universitetet. Eller kan jag göra tvärtom, att jag läser Natur och lägger till juridik som extra ämnen och läsa juridik på universitetet. Jag vill läsa ekjur för att...

      Anna: : Hej Tania, på Ekonomiprogrammet blir du inte behörig till läkarprogrammet på universitetet. Men det går att komplettera i så fall efter gymnasiet - på komvux eller... Läs hela svaret
    • Sara

      Plugga till läkare eller Jurist, vilka linjer och hur länge?

      Hej, jag ska välja gymnasielinje nu i höst. Har 282,5 meritpoäng ifrån vt16, då har jag C i alla NO-ämnen. Jag funderar på att läsa Naturvetenskap med samhällsinriktning eller att läsa Ekonomi med juridikinriktningen. Gillar båda, tror jag skulle ha det lite lättare på Ekonomi men man kan...

      Milla : : Vilken stad bor du i? Vad säger din lärare i matte, var rekommenderar hen att du läser på gymnasiet ? Kurser som du behöver till läkare, finns på NA, natur och... Läs hela svaret
    • Tania

      Jag vill bli domare men måste jag vara advokat innan det?

      Hej! Jag har tänkt på att välja ek ju i gymnasiet nästa år. Och jag undrar om jag väljer juridik i Universitetet och vill utbilda mig till domare (domstol) måste jag bli advokat/åklagare innan jag kan få bli domare? Eller kan man läsa till domare direkt? Tack!

      Liselotte: : Hej Tania! Du är intresserad av yrket Domare>>>. Man måste först få Juristexamen. Efter avlagd juristexamen kan man ansöka om notarieanställning. Efter... Läs hela svaret
    • Tania

      ekonomi eller natur?

      Hej! Jag har funderat på vilket program jag ska välja att gå på och det är mellan Na och Ek programmen. Jag vill verkligen lära mig om båda ämnena men de är så olika och jag vet inte vad jag ska välja. Jag har höga betyg alltså då inget är under C Men mitt problem är att om jag väljer Na...

      Julia: : Hej Tania! Du står i valet och kvalet inför ditt gymnasieval.  De yrken du är intresserad av är Domare>> Egen företagare>> och Forskare>> Att bli "vetenskapsman" (forskare) kan man... Läs hela svaret
    • Lovisa

      Vilka kurser behöver jag läsa för att komma in på juristlinjen?

      Jag vill gå på juristlinjen efter gymnasiet men jag vet inte riktigt vilken linje jag ska välja. Jag vill gå samhäll men har hört att om man väljer samhäll beteende (vilket jag helst vill gå) så läser man ingen geografi och undrar om jag måste gå samhäll samhäll för att komma in på jurist?...

      Anna: : Hejsan, om yrke Jurist kan du läsa här: http://www.framtid.se/yrke/jurist Efter grundutbildningen jurist man kan gå vidare till flera yrken, bl a sikta på att bli åklagare... Läs hela svaret
    • Sarah

      Turism och resor ?

      Hej . Det är så att jag går i 9an nu och vet absolut inte vad jag vill välja på gymnasiet.. jag hade tänkt väldigt mycket och ville bli bland annat läkare,tandläkare,domare och ekonom.. men grejen är att jag är väldigt dålig på matte och skulle aldrig klara av matte3 eller mattte 4. då det är...

      Mikael: : Hej Sarah! Att inte välja Naturvetenskapsprogrammet eller Ekonomi om du upplever att matte är svårt, är väldigt klokt beslut. Du frågar vad du kan jobba som om du väljer HT, inriktning turism&resor... Läs hela svaret
    • mansoora

      hur bli man domare?

      hej! jag tänkte bli domare och undrar hur kan man utbilda sig till domare? vilket program ska man gå på gymnasiet och högskola?? hur lång tid ta det? osv...

      Anna: : Hej Mansoora! Om yrket Domare läs på http://www.framtid.se/profession/domare/ Man bör gå utbildning till Jurist på högskola - till att börja med. Behörig kan man bli på alla gymnasieprogram. Särskild behörighet till juristutbildning är... Läs hela svaret
    • Ellie

      Vilken linje ska jag välja för att bli domare?

      Hej! Jag är en 13-årig tjej som alltid haft som dröm att bli domare. Nu är det ju några år kvar men jag undrar fortfarande, vilken linje på gymnasiet ska jag börja på?

      Lotta: : Hej Vilken sorts domare tänker du? En fotbollsdomare eller en domare i domstol? En domare inom idrotten ska ju kunna sin idrott mycket väl och kanske rent av ha lite ledarskapsträning bakom sig medan en... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga