Omar

    Hej! Jag läser en yrkesförberedande program i gymnasiet men jag vill plugga vidare till högskolan och planerar att ta u kurser, mitt fråga är att om man går i ett yrkesförberedande program kan man ta u kurs och hur många u kurser kan man läsa samtidigt ?

    • Daniel :

      Vilket program läser du nu? Vilken utbildning på högskolenivå vill du komma in på eller Vilka kurser krävs det för särskild behörighet till den eftergymnasial utbildning som du vill bli behörig till?

    • Omar : Jag läser el och energiproblemet med inriktning dator och kommunikations teknik, jag tänkte läsa svenska 3, matte 2a och matte 3b som utökande kurs om det går för att bli behörig till softwere enginering i karlskrona?
    • Mikael :

      Svenska 3 har du rätt att läsa, men matte 2a och 3b är det endast om din skola har möjlighet att ge dig plats på de kurserna. Det är tyvärr inte elevens rättighet att på ett yrkesprogram få läsa matte 2 och 3. om lärarkapacitet inte räcker, då måste skola prioritera de elever för vilka läsa mer matte är Obligatoriskt, det är på några högskoleförberedande program som kurser högre än matte 1 som är obligatoriska (dock inte på alla högskoleförberedande program, heller, inte på ES och HU).

    1 Svar

    Daniel SYV

    Hej Omar;

    på alla gymnasiala yrkesprogram har alla elever rätt att läsa svenska 2, 3 och engelska 6 - alltså kurser som krävs för Grundläggande behörighet till högskolestudier (och de kurserna får läsas som U-kurser, otanför programmets 2500poäng - detta för att inom programmet ge plats för Yrkeskurserna för breddning och/eller fördjupning av kunskaper viktiga för det valda yrket), men många högskoleutbildningar kräver även kurser för Särskild behörighet. Det är tyvärr inte elevens rättighet att läsa "vilka kurser som helst" på gymnasiet, utan endast de kurser som är obligtoriska på just ditt program + av de valbara kurser kan man läsa de kurser som just din skola kan erbjuda.

    Om du inte blir BEHÖRIG på gymnasiet, kan du söka till komvux och/eller till folkhögskolorna - för att komplettera och bli  behörig till "din" eftergymnasial utbildning.

    Frågor och svar taggade med 'obligatorisk prao' (3 st.)

    • Student Development Manager

      Hur länge måste en elev minst vara på sin prao per dag?

      Hej! Jag undrar om det finns någon regel för hur länge en elev minst måste vara på sin praoplats för att det ska godkännas nu när prao är obligatorisk? Jag har en elev som har fått en praoplats med en arbetstid på fyra timmar per dag?

      Anna: : Hej Hanna,min första tanke är att se om arbetsplatsen kan utöka antal PRAO-timmar, så att det blir mer än 4; bl a med tanke på att eleven ska bättre få... Läs hela svaret
    • Jelena

      Har hört om Obligatorisk Prao?

      Hej, är det elevens, föräldrarnas, skolans eller vems ansvar att hitta en passande praoplats? Om en grundskola ej har haft prao förut - och nu ska ha, och ej har någon erfarenhet eller någon som håller i detta? är det kanske klasslärarens ansvar eller rektorns eller är det...

      Milla : : Hej Jelena,det är "huvudmannens ansvar" att se till att PRAO fungerar. Vem är huvudmannen? Det är olika - om det gäller kommunal eller privat (fristående) skola. I praktiken är det Rektor på... Läs hela svaret
    • Daniela

      PRAO hur hittar man platser till alla elever?

      Hej känner mig rätt förtvivlad: nu blir Prao obligatorisk och hur hittar man plats till alla elever? Vad gör man om det ej går att hitta plats till alla elever? Tacksam för alla tips! En förtvivlad grundskole-syv :( D.

      Daniel: : Hej Daniela, jo, det stämmer att >>> snart blir det obligatorisk PRAO för alla grundskoleelever. Men vi tycker inte det finns någon anledning till att bli förtvivlad. Ja, det är... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga