bambam
    hej. jag visste inte riktigt hur jag skulle skriva som rubrik.
    men jag undrade över sakerna man får lära sig på på humanistiska, vad det innebär liksom.
    vad menas med internationella relationer? vad menas men humanistisk och samhälls vetenskaplig specialisering? vad får man göra? och vad är gymnasiearbete?

    1 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV
    Hej, jag antar att du redan har läst på ganska mycket om Humanistiska programmet. Skickar ändå två länkar: info- om HU http://www.gymnasieguiden.se/program/HU
    och programplan http://www.gymnasieguiden.se/files/program/pdf/programplaner/HU.pdf

    Gymnasiearbete är en obligatorisk kurs, som ingår i samtliga gymnasieprogram. Utan godkänt betyg i Gymnasiearbete kan man inte få ut Gymnasieexamen. Det är med gymnasiearbetet eleven knyter ihop sina studier på programmet & visar att hen är förberedd för yrkesliv eller högskolestudier.
    Här kan du se två exempel http://www.skolverket.se/polopoly_fs/1.181527!/Menu/article/attachment/HU1.pdf
    och http://www.skolverket.se/polopoly_fs/1.181529!/Menu/article/attachment/HU2.pdf

    *** *** ***
    En kurs INTERNATIONELLA RELATIONER, 100 poäng:
    Undervisningen i kursen ska behandla följande centrala innehåll:

    Olika aktörer, deras mål och medel samt hur dessa samspelar inom utrikes- och säkerhetspolitik. Den moderna nationalstatens utmaningar som en internationell aktör.
    Olika teoretiska perspektiv på internationella relationer.
    Världskrigens och efterkrigstidens betydelse för etableringen av internationella institutioner. Olika former av organiserat samarbete mellan länder och sambandet mellan detta samarbete och den politiska och ekonomiska utvecklingen.
    Orsaker till och följder av samarbeten och konflikter.
    Internationell rätt. Möjligheter och svårigheter med att säkerställa såväl staters som individers rättigheter och säkerhet. Grundläggande internationella konventioner om mänskliga fri- och rättigheter och olika aktörers möjlighet till tillämpning.
    Globaliseringens betydelse för individer, grupper och samhällen samt möjligheter och utmaningar för miljö och resursfördelning.
    Samhällsvetenskapliga begrepp, teorier, modeller och metoder.
    Källkritisk granskning, tolkning och värdering av informationen från olika medier och andra källor. Källhänvisning enligt vanliga system.
    Muntlig och skriftlig presentation i olika former som är vanliga inom området, till exempel debatter, debattartiklar, vetenskapliga rapporter och essäer.
    *** *** ***
    Ämnet Humanistisk & Samhällsvetenskaplig Specialisering
    möjliggör en tvärvetenskaplig eller inomvetenskaplig fördjupning inom ett valt kunskapsområde. Det ger möjlighet till ett vidgat perspektiv på humaniora eller samhällsvetenskap genom fördjupade kunskaper inom området. Humaniora & samhällsvetenskap kan omfatta många olika akademiska discipliner, till exempel filosofi, genusvetenskap, historia, konstvetenskap, medier och kommunikation, nationalekonomi, psykologi, språk, språkvetenskap och statsvetenskap.

    Undervisningen i ämnet ska syfta till att eleverna fördjupar sina kunskaper inom ett valt kunskapsområde. Eleverna ska ges möjlighet att fördjupa ett vetenskapligt förhållningssätt, till exempel genom att diskutera teorier och pröva hypoteser. Undervisningen ska också leda till att eleverna utvecklar förmåga att använda relevanta begrepp och metoder inom kunskapsområdet. Eleverna ska ges möjlighet att utveckla förmåga att vara källkritiska samt resonera kring och presentera resultat. Dessutom ska undervisningen ge eleverna möjlighet att relatera de fördjupade kunskaperna inom humaniora eller samhällsvetenskap till omvärlden samt bidra till att de utvecklar förmåga att omsätta kunskaperna i handling.

    I undervisningen ska eleverna ges möjlighet att på ett fördjupat sätt arbeta med vetenskapliga metoder inom humaniora eller samhällsvetenskap. I undervisningen ska eleverna dessutom ges möjlighet att uttrycka kunskaper & föra resonemang såväl muntligt som skriftligt samt med hjälp av modern informationsteknik.
    Undervisningen i ämnet ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:
    Kunskaper om det valda kunskapsområdet;
    förmåga att bearbeta, analysera och diskutera kunskapsområdet ur olika aspekter samt att relatera kunskapsområdet till omvärlden;
    förmåga att använda begrepp, metoder och teorier i arbetet med kunskapsområdet & att tillämpa ett kritiskt förhållningssätt i arbetet med kunskapsområdet, att praktiskt omsätta kunskaper inom området i olika sammanhang, att presentera kunskaper inom området i olika sammanhang.

    Hälsningar
    Mikael SYV

    Frågor och svar taggade med 'e' (6 st.)

    • Jens

      Borde man gå på sommarskola om man har E i ett ämne?

      Hej, jag fick ett C i matte 1c förra terminen och pågrund av distansen så har jag sänkt mig till ett E i matte 2c medans jag annars har ett snittbetyg av B i tekniklinjen. Mina föräldrar vill att jag ska gå på sommarskola pågrund av min matte....

      Anna: : HEJ Jens!Fick du veta att du får gå på sommarskola? Det vanligaste är att endast elever som fick F i en obligatorisk kurs inom ämnena matematik, svenska och engelska kan... Läs hela svaret
    • Elev

      Kan meritvärde sänka när man läser in ämnen?

      Hej! Jag funderar på att läsa in ma3, men tänkte höra om meritpoängen kan sjunka om man läser in ämnen som exempel bara får ett E i betyg?

      Anna: : Hej Linda,meritpoängskurs kan inte sänka ditt meritvärde. Om du ex. får F betyg, blir det ingen skillnad - om du redan har examensbevis och läser kursen sedan, F betyg kommer ej... Läs hela svaret
    • Emelie

      Hur ska jag göra för att bli veterinär?

      Hej! Jag kan börja med att säga att jag är 16 år och går mitt första år på gymnasiet, på ekonomiprogrammet med inriktning ekonomi. Det är såhär att jag på senaste tiden har börjat ångra mig, och istället förstått att jag nog hellre skulle vilja utbilda mig till veterinär istället för jurist...

      Daniel: : Hej Emelie, du ställer några frågor och jag ska försöka svara på alla dem. 1. Har komvux någon åldersgräns? Alltså måste man vara i någon viss... Läs hela svaret
    • Kenan

      Vad kan jag ansöka på ?

      Hej allihop! Jag har ett fråga kenan heter och jag kommer from syria och jag har gymnasiet betyg och jag har studerat ett år på högskolan i mitt land nu fick jag bedömning till mitt betyg matematik 2 och engelska 5 .mitt fråga är nån vet högskolan som kan jag ansöka på ?

      Julia: : Hej Kenan, godkänt betyg i Engelska 6 krävs för att bli behörig till högskoleutbildning i Sverige. Om du har engelska 5, behöver du läsa engelska 6 - för att bli behörig till... Läs hela svaret
    • Gäst

      kan elev som fått E på kurs i grundskolan höja sitt betyg på IM?

      Hej! jag undrar följande - kan elev som fått E på kurs i grundskolan höja sitt betyg på IM? Tack för ett snabbt svar och med hänvisning till "lagtext" om möjligt. Mvh G. :)

      Anna: : Hej, det är Kapitel 6 i Gymnasieförordningen som handlar om Introduktionsprogram.§3 t o m §8 i kapitel 6 handlar om Innehåll mm. I §3 läser man bl a: ... "dock inte sådana ämnen som eleven har godkända betyg i".
    • B.

      Hur kan man bli advokat med ett lågt betyg ?

      Hej ! Jag vill bli advokat och för att bli advokat måste man höga betyg, typ A på allt. Om jag har inte A på allt vad kan jag göra ? Ökar chansen att komma in om jag gör högskoleprovet ? Hur mycket chans är det ? Det finns många som söker till universitet. Om man har ett låg betyg måste...

      Milla : : Hej Aylin! Man kan inte få 15 Meritpoäng för att max antal är 2.5. Jämförelsetal /betygmedelvärde/ kan max vara 20.0 (i fall man har alla A-betyg). till Jämförelsetal lägger man de eventuella Meritpoäng och man... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga