Anastasia

    Jag ska snart börja i gymnasiet och funderar på att gå naturvetenskapsprogrammet inriktning samhällsvetenskap. Just nu är jag mest inne på att gå juridiklinjen i framtiden, men jag är även intresserad av att bli till exempel forskare inom kemi. Är jag behörig till det om jag går natur-sam i gymnasiet?

    • Ludmila : Särskild behörighet till kandidatprogrammet i kemi ser ut så här: Biologi 2, Fysik 1a / 1b1+1b2, Kemi 2, Matematik 4. Och på inriktningen sam på NA ingår inte biologi1, Kemi 2 eller matte 4.

    1 Svar

    Daniel SYV

    Hej!
    Juristprogrammet kräver för behörighet godkända betyg i samhällskunskap 1b och i historia 1b och båda de kurserna ingår i NA, oavsett inriktning, som obligatoriska kurser.
    Däremot om du funderar på att utbilda dig inom kemi, då finns det ingen garanti på att läsa mer kemi än kemi1 på inriktningen "samhälle" på NA. Kemi 2 är på NA en valbar kurs som kan läsas om eleven så önskar och om skola kan erbjuda det - t.ex kan hinder ligga i att "schemat går inte ihop".
    Det som Ludmila skriver i kommentaren till din fråga stämmer också. Dessutom kan du behöva godkänt betyg även i fysik 2, om du väljer söka till civilingenjörsprogrammet (t.ex Civilingenjör inom kemiteknik).
    Man kan dock komplettera efter gymnasiet - t.ex på naturvetensk.eller teknisk basår men om du vill bli behörig redan på gymnasiet och vill därför garanterat läsa de kurser som du kommer behöva inför högre kemiutbildningar, då rekommenderar jag Naturvetprogrammet.inriktning "naturvetenskap".
    Tips! om du kommer in på en gymnasieskola som erbjuder båda inriktningarna på NA, kan du välja inriktning inför år2, därför att inriktningskurserna på NA brukar läsas från år2 och under år1 läser eleverna på NA samma kurser, oavsett vilken inriktning de ska läsa i år2 och 3, sen.

    Exempel på gymnasieskolorna som för elever som börjar gymnasiet hösten 2021 har för avsikt att erbjuda båda inriktningar på NA är:
    sjölins-sodermalm
    Sjölins-gymnasium-nacka
    Rudbeck-sollentuna
    Procivitas-stockholm-karlberg
    Nacka-gymnasium
    Kunskapsgymnasiet-liljeholmen
    Klara-teoretiska-gymnasium-stockholm-västra
    Klara-teoretiska-gymnasium-sollentuna
    Järfalla-gymnasium
    Hvilan-i-stockholm

    Frågor och svar taggade med 'värdering av utländs utbildning' (3 st.)

    • Mila000

      Socionomutbildning utomands?

      Hejsan! Jag funderar på att studera en socionomutbildning i Australian men har börjat bli osäker på om den utbildningen kommer att fugera här i Sverige. Jag vet att socionom inte är ett reglerat yrke, men blev fundersam på om jag kommer kunna jobba som socionom efter utbildningstudier eller om...

      Milla : : Hej, inom det svenska socionomprogrammet lär man sig mycket om Socialtjänstlagen (den svenska lagen, alltså) och den kunskap anser arbetsgivare en svensk socionom ska ha. I socionomprogrammet ingår... Läs hela svaret
    • Förälder

      Jag är färdig med svenska 3 ?

      Hej! Om jag har pluggat svenska 3 och är klar med den och vill plugga vidare till samhällsvetare, vad behöver jag göra då? Jag har läst juridik i mitt hemland och vill jag i Sverige med samhällsfrågor?

      Daniel: : Hej Sotica, har du fått godkänt betyg i svenska 3? I så fall har du, vad gäller Svenska, behörighet till högskola i Sverige. Hur är det med Engelska? Du måste ha godkänt betyg i... Läs hela svaret
    • Pershia

      Hur en utländsk jurist kan fortsätta här?

      En person som har läst klar juristutbildningen i annat land och han har sckickat till UHR för validering. Han vill fortsätta här till advokat eller komplettera jurist utbildningen anpassad med Svenska regler. Vilken väg är lättare och fortare?

      Anna: : Hej Pershia, lagar skiljer sig ganska mycket i olika länder, därför måste man i princip läsa om hela juristutbildningen, om man vill jobba i ett "nytt land". UHR får göra sin... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga