Tack för alla svar!
Sök efter frågor
Här kan du söka bland alla redan ställda frågor.
Alla frågor är besvarade av riktiga studie- och yrkesvägledare.
Just nu är 31888 frågor besvarade.
Vad behöver man tänka på om man vill bli Krögare?
Tack för alla svar!
1 Svar
Hej Valentina!
Krögare är egenföretagare inom restaurangbranschen.
Verksamma krögare säger att den vanligaste missuppfattningen om yrket är att det är glamouröst att arbeta på restaurang, medan det i verkligheten är mycket hårt slit, mycket ansvar och ganska små vinstmarginaler i det dagliga arbetet. Belöningen är nöjda restauranggäster och glad personal samt att man träffar många människor och kan utveckla sin matlagning och verksamhet med dem.Krögare fattar dagligen många beslut som påverkar många människor och har med det ett stort ansvar gentemot sin personal och sina gäster.
Egenskaper
Om du vill satsa på att bli krögare är det viktigt att tänka på att simultanförmågan, social kompetens och att kunna lita på den personal som man har anställt på sin restaurang, är avgörande egenskaper som kan utgöra skillnaden på om du lyckas eller misslyckas inom branschen.
Utbildning
Krögare kan ha diverse olika utbildningsbakgrund och arbetslivserfarenhet. Många, men inte alla, har tidigare jobbat som kock, sommelier, bartender, bagare, konditor, kallskänka, mathantverkare, barista, restaurangbitrade, frukostvärd/värdinna eller servitör/servitris. Gymnasial utbildning på Restaurang- och livsmedelsprogrammet rekommenderas. Utbildningar på eftergymnasial nivå brukar vara till stor hjälp. I första hand är det bra att utbilda sig inom matlagning och inom ekonomi. Passande utbildningar på eftergymnasial nivå finns i olika skolformer, bland annat inom högskola/universitet och inom yrkeshögskola.
Att tänka på
Det finns mycket att hålla koll på t.ex på Livsmedelsverkets föreskrifter om hur information om matens innehåll ska presenteras.
Som krögare får du också finna dig i att representanter för kommunens hälso- och miljöenheter samt skatteverkets kontrollanter gör oannonserade besök.
En av utmaningar som krögare ställs inför är att hitta och behålla personal. Många gånger behöver man ge utbildning till nyanställda, antingen på arbetsplatsen, eller genom att köpa kurser till dem och/eller genom att skicka dem på utbildningsresor inom eller utanför Sveriges gränser.
Frågor och svar taggade med 'hela Sverige' (3 st.)
-
Kan jag pröva SVA ifall jag läst Svenska 1,2,3?
Hej, när jag plugga på gymnasiet läste jag Svenska 1,2,3 och fick ganska lågt betyg. Nu vill jag pröva mitt betyg i de kurserna och undrar att ifall jag kan pröva svenska som andra språk istället då jag är flerspråkig och mitt...
Hej Helen,jag gissar på att du vill höja ditt jämförelsetal/meritvärde inför ansökan till högskole-universietes.utbildning. Om det stämmer så behöver du... Läs hela svaret -
Vilka kurser/ämnen passar som vidare utbildning för kurator tjänst?
Hej! Jag har läst mycket att man behöver ha vidare utbildat sig för att realistiskt kunna få jobb som kurator. Jag tänker inte på sjukhuskurator utbildningen, men om jag exempelvis vill jobba som skolkurator eller kurator i socialtjänsten, finns det...
Hej!Kika gärna på avsnitt UTBILDNING på framtid.se/yrke/skolkurator där det bl.a står att vidareutbildning i socialt arbete eller socialt behandlingsarbete,... Läs hela svaret -
Begära prövning i en annan kommun?
Hej, jag undrar om det går bra att begära prövning i en annan kommun än den jag är folkbokförd i? En till fråga är ungefär hur ofta kan man begära prövningar per termin?
Hej Privat!Nu, bl.a mycket pga Covid-19 är det svårt att hitta (ännu svårare än innan) var man kan göra prövningar, men de som inte är gymnasieelever får göra... Läs hela svaret
Hittar du inte din fråga?
Skapa en ny fråga