Tack för alla svar!
Sök efter frågor
Här kan du söka bland alla redan ställda frågor.
Alla frågor är besvarade av riktiga studie- och yrkesvägledare.
Just nu är 32003 frågor besvarade.
Vad behöver man tänka på om man vill bli Krögare?
Tack för alla svar!
1 Svar
Hej Valentina!
Krögare är egenföretagare inom restaurangbranschen.
Verksamma krögare säger att den vanligaste missuppfattningen om yrket är att det är glamouröst att arbeta på restaurang, medan det i verkligheten är mycket hårt slit, mycket ansvar och ganska små vinstmarginaler i det dagliga arbetet. Belöningen är nöjda restauranggäster och glad personal samt att man träffar många människor och kan utveckla sin matlagning och verksamhet med dem.Krögare fattar dagligen många beslut som påverkar många människor och har med det ett stort ansvar gentemot sin personal och sina gäster.
Egenskaper
Om du vill satsa på att bli krögare är det viktigt att tänka på att simultanförmågan, social kompetens och att kunna lita på den personal som man har anställt på sin restaurang, är avgörande egenskaper som kan utgöra skillnaden på om du lyckas eller misslyckas inom branschen.
Utbildning
Krögare kan ha diverse olika utbildningsbakgrund och arbetslivserfarenhet. Många, men inte alla, har tidigare jobbat som kock, sommelier, bartender, bagare, konditor, kallskänka, mathantverkare, barista, restaurangbitrade, frukostvärd/värdinna eller servitör/servitris. Gymnasial utbildning på Restaurang- och livsmedelsprogrammet rekommenderas. Utbildningar på eftergymnasial nivå brukar vara till stor hjälp. I första hand är det bra att utbilda sig inom matlagning och inom ekonomi. Passande utbildningar på eftergymnasial nivå finns i olika skolformer, bland annat inom högskola/universitet och inom yrkeshögskola.
Att tänka på
Det finns mycket att hålla koll på t.ex på Livsmedelsverkets föreskrifter om hur information om matens innehåll ska presenteras.
Som krögare får du också finna dig i att representanter för kommunens hälso- och miljöenheter samt skatteverkets kontrollanter gör oannonserade besök.
En av utmaningar som krögare ställs inför är att hitta och behålla personal. Många gånger behöver man ge utbildning till nyanställda, antingen på arbetsplatsen, eller genom att köpa kurser till dem och/eller genom att skicka dem på utbildningsresor inom eller utanför Sveriges gränser.
Frågor och svar taggade med 'distansinstitutet' (3 st.)
-
Vad kan jag söka till?
Hej! Mitt mål i framtiden är att bli någon slags chef eller personalansvarig inom vården, allternativ arbeta med personalfrågor osv. Vad kan jag söka till? Jag tänkte söka till socionom, dock svårt att komma in på då jag inte har...
Hej!Det är bra att du har klara mål för din framtida karriär inom vård- och omsorg och personalansvar. Här är några utbildningsvägar du kan fundera på:1. Du nämner... Läs hela svaret -
Finns det någon löneutbildning?
Hej! Jag undrar om det finns någon löneutbildning helst i örebro eller helt på distans utan träff? Alternativt distans med få träffar eller i närhet till Örebro?
Hej,distansutbildningar inom yrkeshögskola innehåller nästan alltid några träffar på skolan under varje termin. Exakt hur många träffar som utbildningen innehåller får... Läs hela svaret -
Var finns utbildningen?
Hej! Jag vill arbeta som löneadministratör. Vet ni någon utbildning i Örebro eller distans utan sammankomst? Om inte det finns, vet ni någon annan?
Hejsan, utbildningar till löneadministratör kan finnas inom olika skolformer och ha ganska olika innehåll; detta för att yrken är (i alla fall i Sverige) icke-reglerat (vilket betyder att det är upp... Läs hela svaret
Hittar du inte din fråga?
Skapa en ny fråga